6 vrouw 420 Het is weer maart!, het is weer tuintijd Zeeuwse suikermaïs, ja lekker! ?4 C ÜMUHHH onder redaktie van de Perskommissie Adres: Bond van Plattelandsvrouwen C.J. de Jonge-Stols voor Zeeland en Noord-Brabant. Brouwerijweg 2, 441 H Wemeldinge VRIJDAG 5 MAART 1993 Een goed verzorgde tuin is een lust voor het oog Als de boeren weer in 't land en op de weg verschijnen, weer "gaan uit rijden" zoals we dat noemen, dan krijgt de echte tuinliefhebber ook de kriebels. Heerlijk om er gewapend met snoeischaar en spitvork op uit te trekken. Misschien heeft u de eerste zonnige middag in februari al benut om eens rond te kijken: de frambozen en bramen op te binden en hier en daar wat takken te zagen. Maart is meer de maand voor het grote werk: de tijd om te snoeien, te verplanten en eens een hoekje bij te werken. Frisse wind door je haren en weer aarde tussen je vingers voelen: pri ma werk voor een gezonde geest. Zeker na een winter waarin de land bouwproblemen bijna dagelijks ter tafel komen is de behoefte groot eens even iets anders te doen. Men zegt dat tuinieren kan bijdragen aan een betere gezondheid. Het is zeker een uitstekende vorm van ontspan ning. Vergeet echter niet op zo'n eerste middag in het voorjaar de re gels met betrekking tot bukken en sjouwen in acht te nemen zodat u de volgende dag niet verrast wordt door een enorme rugpijn. Uw rug heeft een "winterslaapje" achter zich en de wind kan nog verraderlijk koud zijn. Misschien staat het uitgebloeide "spul" nog op de planten ter be scherming van de jonge uitlopers en dit is prachtig als er rijp of sneeuw op zit. Of hebt u al wat weggehaald om de aconietjes en de kerstroos (helleboris) beter tot zijn recht te la ten komen? Primula's geven al weer enkele weken kleur aan onze tuin. Terwijl we zelf nog bij de kachel zit ten steken zij als eerste de kop weer op, gevolgd door de bollen, die je bij warm weer bijna kunt zien groeien. Plant de voorjaarsbloeiers altijd in de buurt van uw raam of deur, want het zou jammer zijn als ze achter in de tuin staan en over het hoofd wor den gezien. Bij tulpen dacht ik even aan onze gasten van het ACWW- congres, die in juni, tijdens hun be zoek aan Zeeland tulpebollen ca deau kregen. Zouden deze bollen over de hele wereld verspreid dit jaar hun bloemen laten zien? Voor deze dames een mooie herinnering aan Holland! Snoeien Voor het snoeien zijn er allerlei re gels en voorschriften. Elke boom of struik stelt zijn eigen eisen. Snoeien doen we om de boom te stimuleren tot groei, tot vorming van knoppen, bloemen of vruchten. Ook snoeien we om de boom licht te geven, vooral in het hart van boom of heester. Daarnaast snoeien we ook voor ons eigen gemak. Al staat een noteboom schitterend in het gazon, wekelijks gebukt met de grasmaaier er onder door rijden is minder leuk. Daarom worden de onderste takken afgezaagd. Bij grotere zaagwonden wel afdekmiddel gebruiken om doodbloeden te voorkomen. De snoeitijd hangt vooral samen met de bloeitijd. Voorjaarsbloeiers als Forsythia, Ribes, Deutzia, etc. worden direct na de bloei gesnoeid. Deze heesters bloeien n.l. op het hout dat in het vorige groeiseizoen gevormd is. Bij een te vroege snoei zouden alle knoppen weggeknipt worden. Ze verlangen wel een jaar lijkse verjongingssnoei om ze op re delijke hoogte te houden en er voor te zorgen dat ze weer nieuwe scheuten maken. Oude heesters kunt u ook in 2 jaar radikaal afsnoeien, "verjongings snoei" noemt men dit. Het eerste jaar knipt u de helft van de takken bij de grond af, en het tweede jaar de andere helft. Zo verjongt u de heester en kunt u hem weer in mo del houden. Groenblijvende heesters zijn vaak zeer compact en als er voldoende ruimte is moet men ze weinig snoei en: meestal alleen wat uitgebloeide takken. Dode, zieke of verkeerd ge plaatste takken kunnen op elke tijd van het jaar worden weggehaald. Het snoeien van rozen is een ver haal op zich, waar in tijdschriften en tuinboeken uitvoerig aandacht aan wordt besteed. De Buddleia davidii of vlinderstruik, die in elke tuin thuis hoort, moet in het voorjaar sterk worden terugge snoeid. Het eerste jaar vormt u een basis van 30 cm boven de grond, de daarop volgende jaren snoeit u daar net iets boven. Mest de plant goed bij, zodat hij voldoende voe ding heeft om uit te groeien. Geur De geur van kamperfoelie daar kan geen parfum tegen op! Geur is toch van belang in de tuin: u trekt er insecten mee aan of schrikt ze juist af. Lavendel, een fraaie plant met een prachtige bloeiwijze, zou de lui zen verdrijven uit rozen. De paarse kleur kan goed gecombineerd wor den met vele tinten rozen, dus pro beer het eens uit. Verplanten Naast snoeien is maart bij uitstek de maand om eens iets te verplanten of te scheuren. Ook de tijd om weer eens wat planten te ruilen en een kaal stuk eens wat op te fleuren. Braakland tussen onze mooie ak kers zal ons straks verdriet doen, dus braakgrond in de tuin - zonder de nog iets verzachtende premie - is uit den boze. Kale grond vormt ook altijd ruimte voor onkruid. Zorg daarom voor een zo goed mogelijk gevulde border. Hoewel er tussen alle planten altijd wel eens een on gewenst exemplaar opduikt en van tijd tot tijd de spa ter hand genomen moet worden om te voorkomen dat sterk groeiende planten de zwakke re overwoekeren. Als de narcissen op hun retour zijn verschijnen de eerste puntjes van de Hosta. Dit blad is voor mij de graad meter voor hagelschade. De eerste steen die valt geeft meteen schade aan het zo tere blad. Het is een dankbare plant, die jaarlijks terug keert en bijzonder goed te scheuren is. Chauvinistisch In elke Zeeuwse tuin hoort voor mij de Astrantia thuis. Het Zeeuws knoopje, een schitterend fijn bloempje dat werkelijk alles heeft van een Zeeuwse knoop. U begrijpt dat ik hem koester. Helaas voor on ze Brabantse lezers, ik heb nog geen specifiek Brabants plantje kunnen ontdekken. In Zeeland kennen we prachtige Zeeuwse tuinen, die regelmatig open zijn voor publiek. Met een die pe zucht kijk je na zo'n bezoek naar je eigen borders. Bedenk wel, we zijn maar amateurs, en neem de be schikbare kennis, financiën, tijd en energie in ogenschouw. Probeer reëel te zijn. Vooral bij boerderijtui- nen geldt vaak dat er ruimte genoeg is en tijd te kort. Het belang ligt daar nog altijd bij "de grote tuin" ofte wel bij het bedrijf. Al is een mooie goed verzorgde tuin een visitekaart je van het bedrijf, het moet leuk blijven. Veel genot bij het tuinieren en laat het een heerlijke ontspanning blij ven, zodat u af en toe en zeker met grote regelmaat, eens heerlijk van uit uw makkelijke stoel de tuin kunt aanschouwen. E.J.A. van Nieuwenhuijzen- van Iwaarden Behalve dat van de graansoort maïs, maizena (bindmiddel), maïsvlokken (cornflakes) of ge pofte maïs (popcorn) wordt ge maakt, is er ook nog de dubbelzoete Zeeuwse suiker maïs. Die kan als groentesnack als voor- of hoofdgerecht wor den geconsumeerd! Een heerlij ke, zeer aromatisch zachtzoete korrel die in de verte doet den ken aan doperwten. Een maïs- soort waarbij vele variaties mogelijk zijn, bijvoorbeeld in combinatie met groene kool, bleekselderij, worteltjes, dop erwten, sperziebonen en cham pignons. Maar ook in rauwkostsalades laat de suiker maïs zich goed smaken, o.a. in ijsbergsla, witlof, courgettes, knolselderij, paprika, radijs, tau gé en zuurkool. De Zeeuwse suiker maïs wordt op de markt gebracht door een Zeeuws bedrijf, "Farm Pack" in Kapelle. Een bedrijf dat zich toe legt op het produceren, distribu eren en transporteren van suikermaïs. Zowel in de regio als ver daar buiten! De maïs wordt vers op de markt gebracht in de maanden augustus, september en oktober en diepgevroren het hele jaar door, waarbij smaak en kwaliteit niet onder doen voor de verse maïs. Koopt men de sui kermaïs vers in, bewaar ze dan niet langer dan een paar dagen (eventueel in een wat vochtige doek rollen). Onnodig te vermel den dat men de diepvriesmaïs in het vriesvak bewaren moet. Verwijder voor het gebruik de laatste zij-achtige draden goed en spoel ze grondig af. Reken per persoon als voorgerecht een maïskolf. Als hoofdgerecht 1 of 2 kleine kolven. Voor het maken van bijvoorbeeld salades gaat men uit van 100 a 150 gram maïskorrels per persoon. Als snack snijdt men 1 grote in 3 a 4 schijven. De basisbereiding is heel een voudig: maak de kolven goed schoon en kook ze afhankelijk van vers of diepvries in 5 a 10 minuten gaar in hetzij ruim of weinig water zonder zout. Laat ze uitlekken, bestrooi ze met wat fijn zout en versgemalen peper. Serveer ze met ruim gesmolten roomboter steek eventueel op het eind van de kolf een vork of satéstokje en eet zo de hete kor rels van de kolf. Ook is het mo gelijk de kolven ruim van te voren te koken en ze daarna door middel van oven of magne tron opnieuw te verhitten. De suikermaïs laat zich bijzonder goed smakén met vele soorten kruiden en specerijen, zoals bieslook, tijm, basilicum, knof look, kerrie, paprikapoeder, ka neel, kipkruiden en kruidenboter. Maar ook met suiker, blanke stroop of mango-chutney is de maïs niet te versmaden. Tot slot enige suggesties voor de suikermaïs a/s snack: - snij de kolven in schijfjes en laat ze snel in de hete frituur 200° C) goudgeel en krokant bakken. Prik ze aan een vork of satéstokje en serveer ze met een fijne dipsaus; - kook een aantal kolven en wikkel ze (samen met een flinke kluit roomboter plus de kruiden van uw keus) per stuk in alumini umfolie, leg de kolven op de bar becue en keer ze regelmatig of leg ze in een voorverwarmde oven (200-250°C) en laat ze gaar worden in 10 a 20 minuten; - ook is het interessant de voor gekookte kolven in een vuur vaste schaal of schotel te doen en ze goed in te smeren met roomboter. Bestrooi ze met wat strooi-aroma, versgemalen peper en paprikapoeder, en bedek ze met plakken ham of vers mager niet te dik gesneden rookspek. Afbakken in voorverwarmde oven (200-250° C) in 20 a 25 minuten. M.A. van der Vliet

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1993 | | pagina 20