6 vrouw
420
Het is weer maart!,
het is weer tuintijd
Zeeuwse suikermaïs, ja lekker!
?4 C
ÜMUHHH
onder redaktie van de Perskommissie Adres:
Bond van Plattelandsvrouwen C.J. de Jonge-Stols
voor Zeeland en Noord-Brabant. Brouwerijweg 2, 441
H Wemeldinge
VRIJDAG 5 MAART 1993
Een goed verzorgde tuin is een lust voor het oog
Als de boeren weer in 't land en op
de weg verschijnen, weer "gaan uit
rijden" zoals we dat noemen, dan
krijgt de echte tuinliefhebber ook de
kriebels. Heerlijk om er gewapend
met snoeischaar en spitvork op uit
te trekken. Misschien heeft u de
eerste zonnige middag in februari al
benut om eens rond te kijken: de
frambozen en bramen op te binden
en hier en daar wat takken te zagen.
Maart is meer de maand voor het
grote werk: de tijd om te snoeien, te
verplanten en eens een hoekje bij te
werken.
Frisse wind door je haren en weer
aarde tussen je vingers voelen: pri
ma werk voor een gezonde geest.
Zeker na een winter waarin de land
bouwproblemen bijna dagelijks ter
tafel komen is de behoefte groot
eens even iets anders te doen. Men
zegt dat tuinieren kan bijdragen aan
een betere gezondheid. Het is zeker
een uitstekende vorm van ontspan
ning. Vergeet echter niet op zo'n
eerste middag in het voorjaar de re
gels met betrekking tot bukken en
sjouwen in acht te nemen zodat u
de volgende dag niet verrast wordt
door een enorme rugpijn. Uw rug
heeft een "winterslaapje" achter
zich en de wind kan nog verraderlijk
koud zijn.
Misschien staat het uitgebloeide
"spul" nog op de planten ter be
scherming van de jonge uitlopers en
dit is prachtig als er rijp of sneeuw
op zit. Of hebt u al wat weggehaald
om de aconietjes en de kerstroos
(helleboris) beter tot zijn recht te la
ten komen? Primula's geven al weer
enkele weken kleur aan onze tuin.
Terwijl we zelf nog bij de kachel zit
ten steken zij als eerste de kop weer
op, gevolgd door de bollen, die je bij
warm weer bijna kunt zien groeien.
Plant de voorjaarsbloeiers altijd in de
buurt van uw raam of deur, want
het zou jammer zijn als ze achter in
de tuin staan en over het hoofd wor
den gezien. Bij tulpen dacht ik even
aan onze gasten van het ACWW-
congres, die in juni, tijdens hun be
zoek aan Zeeland tulpebollen ca
deau kregen. Zouden deze bollen
over de hele wereld verspreid dit
jaar hun bloemen laten zien? Voor
deze dames een mooie herinnering
aan Holland!
Snoeien
Voor het snoeien zijn er allerlei re
gels en voorschriften. Elke boom of
struik stelt zijn eigen eisen. Snoeien
doen we om de boom te stimuleren
tot groei, tot vorming van knoppen,
bloemen of vruchten. Ook snoeien
we om de boom licht te geven,
vooral in het hart van boom of
heester. Daarnaast snoeien we ook
voor ons eigen gemak. Al staat een
noteboom schitterend in het gazon,
wekelijks gebukt met de grasmaaier
er onder door rijden is minder leuk.
Daarom worden de onderste takken
afgezaagd. Bij grotere zaagwonden
wel afdekmiddel gebruiken om
doodbloeden te voorkomen.
De snoeitijd hangt vooral samen
met de bloeitijd. Voorjaarsbloeiers
als Forsythia, Ribes, Deutzia, etc.
worden direct na de bloei gesnoeid.
Deze heesters bloeien n.l. op het
hout dat in het vorige groeiseizoen
gevormd is. Bij een te vroege snoei
zouden alle knoppen weggeknipt
worden. Ze verlangen wel een jaar
lijkse verjongingssnoei om ze op re
delijke hoogte te houden en er voor
te zorgen dat ze weer nieuwe
scheuten maken.
Oude heesters kunt u ook in 2 jaar
radikaal afsnoeien, "verjongings
snoei" noemt men dit. Het eerste
jaar knipt u de helft van de takken
bij de grond af, en het tweede jaar
de andere helft. Zo verjongt u de
heester en kunt u hem weer in mo
del houden.
Groenblijvende heesters zijn vaak
zeer compact en als er voldoende
ruimte is moet men ze weinig snoei
en: meestal alleen wat uitgebloeide
takken. Dode, zieke of verkeerd ge
plaatste takken kunnen op elke tijd
van het jaar worden weggehaald.
Het snoeien van rozen is een ver
haal op zich, waar in tijdschriften en
tuinboeken uitvoerig aandacht aan
wordt besteed.
De Buddleia davidii of vlinderstruik,
die in elke tuin thuis hoort, moet in
het voorjaar sterk worden terugge
snoeid. Het eerste jaar vormt u een
basis van 30 cm boven de grond,
de daarop volgende jaren snoeit u
daar net iets boven. Mest de plant
goed bij, zodat hij voldoende voe
ding heeft om uit te groeien.
Geur
De geur van kamperfoelie daar
kan geen parfum tegen op! Geur is
toch van belang in de tuin: u trekt er
insecten mee aan of schrikt ze juist
af. Lavendel, een fraaie plant met
een prachtige bloeiwijze, zou de lui
zen verdrijven uit rozen. De paarse
kleur kan goed gecombineerd wor
den met vele tinten rozen, dus pro
beer het eens uit.
Verplanten
Naast snoeien is maart bij uitstek de
maand om eens iets te verplanten
of te scheuren. Ook de tijd om weer
eens wat planten te ruilen en een
kaal stuk eens wat op te fleuren.
Braakland tussen onze mooie ak
kers zal ons straks verdriet doen,
dus braakgrond in de tuin - zonder
de nog iets verzachtende premie - is
uit den boze. Kale grond vormt ook
altijd ruimte voor onkruid. Zorg
daarom voor een zo goed mogelijk
gevulde border. Hoewel er tussen
alle planten altijd wel eens een on
gewenst exemplaar opduikt en van
tijd tot tijd de spa ter hand genomen
moet worden om te voorkomen dat
sterk groeiende planten de zwakke
re overwoekeren.
Als de narcissen op hun retour zijn
verschijnen de eerste puntjes van de
Hosta. Dit blad is voor mij de graad
meter voor hagelschade. De eerste
steen die valt geeft meteen schade
aan het zo tere blad. Het is een
dankbare plant, die jaarlijks terug
keert en bijzonder goed te scheuren
is.
Chauvinistisch
In elke Zeeuwse tuin hoort voor mij
de Astrantia thuis. Het Zeeuws
knoopje, een schitterend fijn
bloempje dat werkelijk alles heeft
van een Zeeuwse knoop. U begrijpt
dat ik hem koester. Helaas voor on
ze Brabantse lezers, ik heb nog geen
specifiek Brabants plantje kunnen
ontdekken.
In Zeeland kennen we prachtige
Zeeuwse tuinen, die regelmatig
open zijn voor publiek. Met een die
pe zucht kijk je na zo'n bezoek naar
je eigen borders. Bedenk wel, we
zijn maar amateurs, en neem de be
schikbare kennis, financiën, tijd en
energie in ogenschouw. Probeer
reëel te zijn. Vooral bij boerderijtui-
nen geldt vaak dat er ruimte genoeg
is en tijd te kort. Het belang ligt daar
nog altijd bij "de grote tuin" ofte
wel bij het bedrijf. Al is een mooie
goed verzorgde tuin een visitekaart
je van het bedrijf, het moet leuk
blijven.
Veel genot bij het tuinieren en laat
het een heerlijke ontspanning blij
ven, zodat u af en toe en zeker met
grote regelmaat, eens heerlijk van
uit uw makkelijke stoel de tuin kunt
aanschouwen.
E.J.A. van Nieuwenhuijzen-
van Iwaarden
Behalve dat van de graansoort
maïs, maizena (bindmiddel),
maïsvlokken (cornflakes) of ge
pofte maïs (popcorn) wordt ge
maakt, is er ook nog de
dubbelzoete Zeeuwse suiker
maïs. Die kan als groentesnack
als voor- of hoofdgerecht wor
den geconsumeerd! Een heerlij
ke, zeer aromatisch zachtzoete
korrel die in de verte doet den
ken aan doperwten. Een maïs-
soort waarbij vele variaties
mogelijk zijn, bijvoorbeeld in
combinatie met groene kool,
bleekselderij, worteltjes, dop
erwten, sperziebonen en cham
pignons. Maar ook in
rauwkostsalades laat de suiker
maïs zich goed smaken, o.a. in
ijsbergsla, witlof, courgettes,
knolselderij, paprika, radijs, tau
gé en zuurkool.
De Zeeuwse suiker maïs wordt
op de markt gebracht door een
Zeeuws bedrijf, "Farm Pack" in
Kapelle. Een bedrijf dat zich toe
legt op het produceren, distribu
eren en transporteren van
suikermaïs. Zowel in de regio als
ver daar buiten! De maïs wordt
vers op de markt gebracht in de
maanden augustus, september
en oktober en diepgevroren het
hele jaar door, waarbij smaak en
kwaliteit niet onder doen voor de
verse maïs. Koopt men de sui
kermaïs vers in, bewaar ze dan
niet langer dan een paar dagen
(eventueel in een wat vochtige
doek rollen). Onnodig te vermel
den dat men de diepvriesmaïs in
het vriesvak bewaren moet.
Verwijder voor het gebruik de
laatste zij-achtige draden goed
en spoel ze grondig af. Reken
per persoon als voorgerecht een
maïskolf. Als hoofdgerecht 1 of
2 kleine kolven. Voor het maken
van bijvoorbeeld salades gaat
men uit van 100 a 150 gram
maïskorrels per persoon. Als
snack snijdt men 1 grote in 3 a
4 schijven.
De basisbereiding is heel een
voudig: maak de kolven goed
schoon en kook ze afhankelijk
van vers of diepvries in 5 a 10
minuten gaar in hetzij ruim of
weinig water zonder zout. Laat
ze uitlekken, bestrooi ze met wat
fijn zout en versgemalen peper.
Serveer ze met ruim gesmolten
roomboter steek eventueel op
het eind van de kolf een vork of
satéstokje en eet zo de hete kor
rels van de kolf. Ook is het mo
gelijk de kolven ruim van te
voren te koken en ze daarna
door middel van oven of magne
tron opnieuw te verhitten. De
suikermaïs laat zich bijzonder
goed smakén met vele soorten
kruiden en specerijen, zoals
bieslook, tijm, basilicum, knof
look, kerrie, paprikapoeder, ka
neel, kipkruiden en kruidenboter.
Maar ook met suiker, blanke
stroop of mango-chutney is de
maïs niet te versmaden.
Tot slot enige suggesties voor de
suikermaïs a/s snack:
- snij de kolven in schijfjes en
laat ze snel in de hete frituur
200° C) goudgeel en krokant
bakken. Prik ze aan een vork of
satéstokje en serveer ze met een
fijne dipsaus;
- kook een aantal kolven en
wikkel ze (samen met een flinke
kluit roomboter plus de kruiden
van uw keus) per stuk in alumini
umfolie, leg de kolven op de bar
becue en keer ze regelmatig of
leg ze in een voorverwarmde
oven (200-250°C) en laat ze
gaar worden in 10 a 20
minuten;
- ook is het interessant de voor
gekookte kolven in een vuur
vaste schaal of schotel te doen
en ze goed in te smeren met
roomboter. Bestrooi ze met wat
strooi-aroma, versgemalen peper
en paprikapoeder, en bedek ze
met plakken ham of vers mager
niet te dik gesneden rookspek.
Afbakken in voorverwarmde
oven (200-250° C) in 20 a 25
minuten.
M.A. van der Vliet