Anuga Keulen Mekka voor
Nederlandse voedingsmiddelensektor
Reportage
Bedrijven uit 90 landen presenteren zich
8
in de box, maar in groepen te huis
vesten.
De aardappelexporteurs vinden dat
de afzet goed loopt. Zij denken dat
de aardappelteelt in 1991 renderend
zal blijken te zijn. Althans als zich
geen onverwachte ontwikkelingen
voordoen. Een van de exporteurs
merkte op dat de stijgende afzetlijn
van de aardappelprodukten enigs
zins begint af te zwakken en daar
hebben bepaalde bedrijven al hinder
van ondervonden.
De uienhandel deed goede zaken in
de eerste helft van dit jaar. Er wer
den maar liefst 70% meer uien
geëxporteerd dan in het eerste half
jaar 1990. De voornaamste reden
daarvan was dat de importstromen
uit het Oosten van Duitsland op
droogden.
De varkensvleesexport ziet niet te
rug op een florissant verleden. Er
werd minder door ons geëxporteerd
en meer geïmporteerd. Het beper
ken van de overcapaciteit, meer
segmentatie, nog meer kwaliteit en
verbetering van het imago, zouden
volgens waarnemers een gunstig
effekt moeten krijgen. In ieder geval
moet de neergaande lijn weer om
hoog om Denemarken en Frankrijk
geen verdere voorsprong te geven in
b.v. Noord-Duitsland en Italië. Meer
inspelen op de vraag naar meer be
werkte, kleinere delen, integrale
kwaliteitsbewaking en meer reke
ning houden met wat de moderne
konsument wil, zijn daarbij sleutel
woorden.
De pluimveevleesexporteurs stellen
met vreugde vast dat het pluimvee-
vleesverbruik in de wereld nog
steeds groeit.' Juist in het Oosten
van Duitsland alsmede de landen
ten Oosten van Duitsland - waar de
koopkracht laag is - krijgt pluimvee
vlees extra afzetkansen, vanwege
de relatief lage prijs.
De rundvleessektor kan voorlopig
niet hoopvol zijn. De rundvleesgoe
roe ir. Dick Oostendorp denkt dat
we 1994 schrijven als het financieel
weer goed gaat met de rundvlees
sektor.
De zuivelsektor is bezig om de grens
tussen Nederland en Duitsland niet
meer te zien. Zuivelgiganten vesti
gen kantoren in Duitsland, verande
ren agenten in adviseurs, spelen
met hun assortiment, merken, ver
pakkingen en namen in op de
jongste ontwikkelingen en doen in
feite niet anders dan Nederland gro
ter maken.
Verwachting
De landbouwraad Jan Groeneveld
zegt over de kansen van enkele
groepen produkten:
Verse groenten en fruit: goed. In
het Westen van Duitsland wordt
geen sterke uitbreiding verwacht.
Misschien in het Oosten van Duits
land wel.
Vlees en vleeswaren: goed, mits
er de absolute garantie is dat vlees
en vleeswaren veilig te konsumeren
zijn, goed van smaak en kwaliteit
zijn en milieu-, dier- en natuurvrien
delijk geproduceerd worden.
Zuivel: goed. De zuivelexpor-
teurs, coöperatief en partikulieren,
verdienen een pluim. Zij verzetten
de bakens snel en efficiënt, doen
aan segmentatie en promotie van
de eigen gespecialiseerde produk
ten. Een zeer goede ontwikkeling.
Aardappels: goed, mits er meer
gewerkt wordt met merken. De
aardappel moet af van het imago
bulkprodukt.
Diepvriessektor: goed, mits er
goed wordt gelet op segmentering,
gezondheid-, milieu- en natuur-
aspekten. Ook biologisch-
dynamische produkten vragen toe
nemende aandacht.
Piet Westra
Nederland zou het gedroomd kun
nen hebben. Met 240 bedrijven
naar een beurs, dicht in de buurt,
waar de hele wereld aanwezig is.
Waar 6.000 ondernemers uit 90
landen op 23 hektare hun produk
ten tonen. Een kleine kwart miljoen
kopers, met alleen al uit Europa 640
miljoen konsumenten achter zich. In
Keulen werd die droom werkelijk
heid. Tussen 12 en 18 oktober werd
Keulen het Mekka voor de Neder
landse voedingsmiddelensektor. En
hoe? "Een enorme belevenis", zegt
drs. Jan Johannes Groeneveld, on
ze landbouwraad in Bonn.
Zorg dat je er bij komt. Onder dat
motto waren de 240 bedrijven naar
Keulen gekomen. Bondskanselier
Kohl zag in de eerste Anuga na de
hereniging een weerspiegeling van
de jongste ontwikkelingen in de
Europese voedingsmiddelenbran
che. Tevens zag hij een sterke band
met de wereldmarkt vanuit het
Keulse gebeuren. Terecht: van hein
de en verre was men gekomen om
te aanschouwen wat 6.000 onder
nemers te bieden hadden. De Duitse
landbouwminister Ignaz Kiechle
verwoordde het zo: "Keulen is voor
één week het Centrum van de we-
reldvoedselmarkt".
Nederland
Drs. Jan Groeneveld, onze eigen
landbouwman in Bonn, prees de
presentatie van Nederland. "De Ne
derlandse bedrijven hebben uitste
kend ingespeeld op de jongste
ontwikkelingen. De Duitse markt is
sterk gesegmenteerd en dat heeft
Nederland heel goed begrepen. Bo
vendien moet je de markt goed ken
nen, de mensen begrijpen en op de
mentaliteit inspelen. Bij dat laatste
moet de aanbieder van levensmid
delen in Duitsland zich ervan be
wust zijn, dat de Duitser een
kwaliteitsprodukt wil, dat vers is,
dat gegarandeerd veilig is om te
konsumeren en dat milieuvriende
lijk, natuurvriendelijk en diervriende
lijk is voortgebracht". Natuurlijk
komen de Nederlanders overal kon-
kurrenten tegen op de markten. Zo
handelen de Belgen ook veel in
vlees en de Denen komen wij tegen
b.v. op het gebied van zuivelpro-
dukten.
De Vaste Commissie van Landbouw
van de Tweede Kamer was ook aan
wezig. Zij hadden een exkursie ge
organiseerd naar de Anuga en een
gesprek gearrangeerd met hun Duit
se kollega's. Naar verluidt was het
een goed en open gesprek, maar
ook met veel vraagtekens over het
Oosten van Duitsland. Bovendien
werd van Duitse zijde stoom afge
blazen over de manier van vestigen
van Nederlandse boerenbedrijven in
de ex-DDR.
Cebeco
Zonder ook maar iets te kort te doen
aan anderen vinden wij persoonlijk
de presentatie en achterliggende
marketingsgedachten van Cebeco-
Handelsraad het beste. Deze top-
coöperatie omvat inmiddels zo'n 50
regionale aan- en verkoopcoöpera
ties. Daarbij zijn een 50.000-tal boe
ren en tuinders aangesloten; dat is
bijna de helft van alle agrariërs in
Nederland. Volgens Ton Cartel - be
scheiden maar deskundige PR-man
van Cebeco-Handelsraad - zijn de
speerpunten van deze coöperatie
momenteel: de voedingsmiddelen
sektor, de tuinbouw en de zaaizaad-
en pootgoedsektor.
Ruim 100 decentraal geleide werk
maatschappijen willen kwali-
teitsprodukten leveren en waarde
toevoegen aan de door boeren en
tuinders geleverde produkten. Dat
Onderonsje tussen Age van Balen van het ministerie van landbouw (links). Hans Lenz, direkteur Ne
derlands Zuivelbureau Aken (midden) en drs. Jan Groeneveld, Landbouwraad in Bonn (rechts).
willen hun positie van vleeswaren
op de Duitse markt versterken. Met
hulp van de Vereniging voor de Ne
derlandse Vleeswarenindustrie heb
ben deze zeven fabrikanten besloten
om een pakket van 11 produkten
aan te bieden onder de paraplu van
het merk F.F. "Feinstes aus Fleisch".
Ir. Hans Heyer van de Vereniging
licht toe dat een afnemer minimaal
7 van de 11 produkten moet afne
men. De verwachting is dat met de
ze aktie de positie van vleeswaren
op de Duitse markt versterkt kan
worden.
Boekos uit Boekei is het voorbeeld
van specialisatie naar de verwende
konsument toe. Direkteur Mikkers
van de 'Wolkjes Vleeswaren' brengt
maar liefst 200 soorten op de
markt. Die soorten zijn gerubriceerd
naar hamsoorten, speksoorten, le
versoorten etc. Nieuw was nu een
'selekt Vleesprogramma' en 'Vege
tarische sektor'. Mikkers meldt dat
bij het ontwerpen van nieuwe pro
dukten er drie facetten zijn: de tech
nologische, de culinaire en de
presentatie. Als die drie optimaal
zijn uitgetest kan men, na de pre
sentatie op een beurs, de markt op.
Men moet bewondering hebben
voor deze ondernemer, die in 1968
begon met 10 man en nu aan 450
mensen werk bezorgt.
De V.S.E. in Harderwijk - een een
denslachterij - heeft de export naar
het Oosten van Duitsland weten op
te voeren. De direkteur Dirk Hop
vertelt hoe via bestaande relaties in
de vroegere B.R.D. de exportmoge
lijkheden vergroot konden worden.
Hij is zeer verheugd over een 20%
exportstijging, omdat het produktie-
gebied rond Harderwijk het moeilijk
heeft i.v.m. milieuwetgeving. Hop
hoopt en verwacht de exportvergro
ting te kunnen vasthouden.
De kalfsvleesexporteurs willen met
het goedkopere voorvlees de afzet
kansen richting Oosten vergroten.
Momenteel is er een goede vraag
uit Italië en Frankrijk. Al met al zijn
de exporteurs van kalfsvlees niet
somber over het afzetbeeld naar de
toekomst toe. Wel stellen zij een uit
drukkelijke voorwaarde: het imago
mag nooit meer beschadigd worden
door 'hormoonschandalen'. Als aan
die voorwaarde wordt voldaan zul
len de Nederlandse kalfsvleesprodu
centen een renderende
kalvermesterij waargemaakt kunnen
zien. Ze hebben er vakkennis ge
noeg voor, ook om de kalveren niet
betekent klantgericht denken en de
wensen van afnemers voorop stel
len. Op deze manier valt er geld
voor de boeren en tuinders te ver
dienen, aldus Ton Cartel. De huidige
konsument wil een konstant aan
bod van vers, gevarieerd en vooral
gezond voedsel.
Ton Cartel vertelt hoe de dochters
van Cebeco-Handelsraad de produk
ten begeleiden van bodems tot op
het bord van de konsument. Hoe
getracht wordt minder gewasbe
schermingsmiddelen te gebruiken
bij het voortbrengen van zaaizaad
en pootgoed. Hoe veel aandacht be
steed wordt aan het vinden van
nieuwe verkoopkanalen (b.v. naar
Oost-Europa) en aan produkt- en
dienstverleningsverlangens. Horti-
grade levert momenteel veel groen
ten aan Oost-Duitsland. Aviko levert
aardappelprodukten en Plukon
brengt er slachtkippen naar toe en
kocht in de ex-DDR een slachterij.
Met trots worden wij langs acht
Cebeco-dochters geleid:
- Pelmalen Holland uit Dinteloord
brengt peulvruchten en konserven
in allerlei vormen op de markt.
- Burcht-Ruitentroef uit Noord-
scharwoude brengt konserven in
glas en blik naar de moderne huis
vrouw. Zuurkool is de specialiteit
van dit bedrijf.
- Delta Dailyfood uit Nieuw-Vennep,
biedt verse maaltijden aan. Super
markten, cateringbedrijven en vlieg
tuigmaatschappijen maken er
steeds vaker gebruik van.
- Confood Diepvries uit Ochten
maakt diepvriesmaaltijden en diep
vriessoepen, zowel voor de oven als
voor de magnetron.
- Kuhne en Heitz uit Schiedam
gaan nog een stapje verder. Zij leve
ren de internationale handel tempe-
ratuurgevoelige levensmiddelen.
Hun produkten gaan naar het Verre
Oosten, naar West-Afrika en naar
Zuid-Amerika.
- Lord Chips komplementeert Aviko
uit Steenderen, die diepvriesaardap-
pelprodukten op de markt brengt.
Lord Chips is de
aardappelprodukten-specialist die
verse aardappelprodukten voor de
koelkast levert die niet meer ont
dooid behoeven te worden.
- Discona-aardappelprodukten
brengt zelfs rasp-patat op de markt.
Dat bestaat uit aardappelpoeder dat
met water gemengd door een pers
gedrukt wordt. Dit bedrijf maakt
ook aardappelpuree-produkten. Het
voordeel van beide produkten is dat
het naar verre landen geëxporteerd
kan worden.
De hiervoor genoemde dochters,
aangetrouwde of kleindochters, van
Cebeco-Handelsraad bewijzen dat
het deze topcoöperatie ernst is met
het marktgericht denken in een ge
segmenteerde markt, waarbij aan
alle eisen van de moderne konsu
ment wordt voldaan. Daarom bege
leidt Cebeco-Handelsraad de
kwaliteit - in de ruimste zin van het
woord - van bodem tot bord.
Meer bedrijven
Op de Anuga kwamen wij nog meer
interessante bedrijven tegen.
Udema, de Leeuw, U.V.G., Meester,
Wellings, Zandvliet en de Encebe
Ton Cartel, PR-man van Cebeco-Handelsraad.