0 gropatax Asparagus officinalis Preventie met Allure" FA. BECOTEX het zlm blad, boordevol CEBECO ZUIDWEST TELECOMMUNICATIE Te koop aangeboden in: 1. WEST BRABANT - Omgeving KRUISLAND 2. WEST BRABANT - Omgeving WELBERG 3. TH0LEN - Omgeving POORTVLIET 4. ZEEUWS-VLAANDEREN - Omgeving GRAAUW Inlichtingen: GROPATAX Kwaliteit in gewasbescherming Een eerlijk advies Bel het regiokantoor: AX& 01155-2361 -ZIÊRiKZEE 01110-12656 - DINTElOOBD 01672-2990 Draadloze telefoons (goedgekeurd) Telefax koop/huur v.a. f 29,- p/m Telefooncentrales Beantwoorders koop/huur Doorkiessystemen Burg. Sinkelaan 25, Yerseke, 01131-2406 Zeer goede landbouwgrond, opp.: 30 ha Perceel weiland, opp.: 2.30.00 ha Perceel landbouwgrond, opp.: 1.90.00 ha Goede landbouwgrond, vrij op naam te leveren per 1 oktober 1993. Opp.: 16 ha Grote Markt 28, Goes, 01100-21010 Asparagus officinalis, beter be kend als asperge. We kunnen er niet omheen, een groente met een bijna magische klank. Een produkt met een zeer delicate smaak die zeker geen groente is zoals andere. Het is om te begin nen maar ongeveer 2 maanden aan de markt. Dit in tegenstelling tot de op ons afkomende asper ges uit het Midden-Oosten en Afrika, die bijna het hele jaar door aan de markt zijn. Maar die kunnen de competitie met de in ons land met veel zorg en op zeer hoog niveau staande kwali teit gekweekte asperges niet aan. Die kwaliteit brengt met zich mee dat de aspergekuituur zeer arbeidsintensief is. Daarom is de prijs ook navenant. Soms zijn de prijzen wel wat rekbaar maar ze blijven hoog. Alleen voor het maken van soepen en salades bijv. kunt u net zo goed voor de iets goedkopere tweede soort kiezen, die uiteraard niet zo mooi recht zijn van lijf en leden. Het is ons bekend dat men bij in koop niet te ver vooruit moet ko pen. Is dit echter om de een of andere reden niet te vermijden, wikkel ze dan stevig in een vrij vochtige doek en hou ze in de koeling. Bovendien moet de asperge mooi recht, stevig en De bereiding gaat a/s volgt: Be werk en kook de asperges als hierboven is aangegeven en houd ze warm. Kook vervolgens de kabeljauw niet te gaar in wat aspergevocht als gebruikelijk. Was de garnalen en laat ze goed uitlekken en maak intussen de saus: Laat de boter smelten in een rui me pan en fruit er de sjalotjes in (niet kleuren). Roer de bloem er door. Laat dit even doorgaren en roer er beetje bij beetje de koude melk door. Laat de saus lang zaam onder goed roeren enige minuten doorkoken (als u ze nog te dik vindt, voeg er dan nog wat aspergenat aan toe). Als de saus goed is roer er dan (van het vuur af) de room samen met de ei dooiers et snel door en breng de saus op smaak met de peper, nootmuskaat, wat zout en de bieslook en werk er vervolgens de garnalen en de in stukjes ge sneden kabeljauw voorzichtig door. Serveer de asperges in een linnen servet en geef de saus er apart bij. Als garnituur kan er goed een vers gekookt nieuw aardappeltje bij. Tip: U kunt de garnalen even tueel vervangen door mosselen of krab. M.A. van der Vliet een beetje vochtig aanvoelen en blank van kleur zijn. Ze moeten dikke kopjes hebben en het on derste harde gedeelte moet zeer kort zijn. Schil de asperges met een goed scherp mesje of neem een dunschiller. Begin iets onder het kopje. Steun de asperge met de hand of leg hem plat op tafel. Snij het meestal zeer harde en droge on derste stukje er af. Gooi ze niet weg, maar kook ze mee en ge bruik ze eventueel voor het ma ken van soep, salades of een ragout. Om wat makkelijker te werken kunt u de asperges het beste bundelen in bosjes van 5 a 8 stuks en bind ze met een stuk je bind- of vliegertouw op. Zet ze op in ruim koud water (5 a 6 gram zout per liter water) en breng ze aan de kook (40 a 50 minuten naar gelang de dikte). Laat ze beslist niet te lang koken daar ze dan snel aan geur en smaak zullen verliezen. Schep de asperges vervolgens uit het vocht en laat ze even goed uit lekken (aspergerooster) en ser veer ze op een wit linnen servet (zodanig dat u ze volledig kunt afdekken) en verwijder de touwtjes. Gooi het kookvocht niet weg maar gebruik het voor het maken van andere gerechten (vries het eventueel in voor later). De toepassingen van asperges zijn legio: hoofdgerechten, voor gerechten, salades, soepen, sau zen, ragouts, in vele vis-, vlees- en kipgerechten of kombinaties daarvan. Uit zoveel aspergege rechten is het altijd moeilijk een keuze te maken. Daarom be dachten wij voor u deze. Asperges met een romige (vis-) saus. U heeft het volgende no dig voor 4 personen: V/2 a 2 kg asperges 100 a 200 gram garnalen 300 a 400 gram kabeljauwfilets Voor de saus: 40 gram roombo ter, 40 gram bloem, Zz liter melk, 2 eidooiers, 1 dl dunne room, 1 eetlepel bieslook, 2 klei ne ragfijngesneden sjalotjes, nootmuskaat, zout en witte pe per of iets cayennepeper. Allure Opbrengstverliezen in de uienteelt worden hoofdzakelijk veroorzaakt door de gevreesde bladvlekkenziekte. Schering AAgrunol heeft een nieuw middel ontwikkeld met de toepasselijke naam Allure. Het is een uiterst effectief en bijzonder gewasvriendelijk middel. Allure bevat de werk zame stoffen prochloraz Mn en chloorthalonil. Het middel past goed in het resistentie-preventieprogramma. Proeven van Schering AAgrunol en de SNUiF tonen aan dat Allure, vooral ook onder hoge infectiedruk, een zeer sterk middel is. Schering AAgrunol B.V. Postbus 100 9750 AC Haren (Gr) Tel. 050-333911 Allure, nieuw tegen bladvlekkenziekte. Lees voor gebruik het etiket Allure® is een geregistreerd handelsmerk van Schering AAgrunol B V Haren (Gr)

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1991 | | pagina 12