0
gropatax
Asparagus officinalis
Preventie met Allure"
FA. BECOTEX
het zlm blad,
boordevol
CEBECO ZUIDWEST
TELECOMMUNICATIE
Te koop aangeboden in:
1. WEST BRABANT - Omgeving KRUISLAND
2. WEST BRABANT - Omgeving WELBERG
3. TH0LEN - Omgeving POORTVLIET
4. ZEEUWS-VLAANDEREN
- Omgeving GRAAUW
Inlichtingen:
GROPATAX
Kwaliteit in gewasbescherming
Een eerlijk advies
Bel het regiokantoor:
AX& 01155-2361 -ZIÊRiKZEE 01110-12656 - DINTElOOBD 01672-2990
Draadloze telefoons
(goedgekeurd)
Telefax koop/huur v.a. f 29,- p/m
Telefooncentrales
Beantwoorders koop/huur
Doorkiessystemen
Burg. Sinkelaan 25, Yerseke, 01131-2406
Zeer goede landbouwgrond,
opp.: 30 ha
Perceel weiland, opp.: 2.30.00 ha
Perceel landbouwgrond,
opp.: 1.90.00 ha
Goede landbouwgrond, vrij op
naam te leveren per 1 oktober 1993.
Opp.: 16 ha
Grote Markt 28, Goes, 01100-21010
Asparagus officinalis, beter be
kend als asperge. We kunnen er
niet omheen, een groente met
een bijna magische klank. Een
produkt met een zeer delicate
smaak die zeker geen groente is
zoals andere. Het is om te begin
nen maar ongeveer 2 maanden
aan de markt. Dit in tegenstelling
tot de op ons afkomende asper
ges uit het Midden-Oosten en
Afrika, die bijna het hele jaar
door aan de markt zijn. Maar die
kunnen de competitie met de in
ons land met veel zorg en op
zeer hoog niveau staande kwali
teit gekweekte asperges niet
aan. Die kwaliteit brengt met
zich mee dat de aspergekuituur
zeer arbeidsintensief is. Daarom
is de prijs ook navenant. Soms
zijn de prijzen wel wat rekbaar
maar ze blijven hoog. Alleen
voor het maken van soepen en
salades bijv. kunt u net zo goed
voor de iets goedkopere tweede
soort kiezen, die uiteraard niet zo
mooi recht zijn van lijf en leden.
Het is ons bekend dat men bij in
koop niet te ver vooruit moet ko
pen. Is dit echter om de een of
andere reden niet te vermijden,
wikkel ze dan stevig in een vrij
vochtige doek en hou ze in de
koeling. Bovendien moet de
asperge mooi recht, stevig en
De bereiding gaat a/s volgt: Be
werk en kook de asperges als
hierboven is aangegeven en
houd ze warm. Kook vervolgens
de kabeljauw niet te gaar in wat
aspergevocht als gebruikelijk.
Was de garnalen en laat ze goed
uitlekken en maak intussen de
saus:
Laat de boter smelten in een rui
me pan en fruit er de sjalotjes in
(niet kleuren). Roer de bloem er
door. Laat dit even doorgaren en
roer er beetje bij beetje de koude
melk door. Laat de saus lang
zaam onder goed roeren enige
minuten doorkoken (als u ze nog
te dik vindt, voeg er dan nog wat
aspergenat aan toe). Als de saus
goed is roer er dan (van het vuur
af) de room samen met de ei
dooiers et snel door en breng de
saus op smaak met de peper,
nootmuskaat, wat zout en de
bieslook en werk er vervolgens
de garnalen en de in stukjes ge
sneden kabeljauw voorzichtig
door. Serveer de asperges in een
linnen servet en geef de saus er
apart bij. Als garnituur kan er
goed een vers gekookt nieuw
aardappeltje bij.
Tip: U kunt de garnalen even
tueel vervangen door mosselen
of krab.
M.A. van der Vliet
een beetje vochtig aanvoelen en
blank van kleur zijn. Ze moeten
dikke kopjes hebben en het on
derste harde gedeelte moet zeer
kort zijn. Schil de asperges met
een goed scherp mesje of neem
een dunschiller.
Begin iets onder het kopje. Steun
de asperge met de hand of leg
hem plat op tafel. Snij het
meestal zeer harde en droge on
derste stukje er af. Gooi ze niet
weg, maar kook ze mee en ge
bruik ze eventueel voor het ma
ken van soep, salades of een
ragout. Om wat makkelijker te
werken kunt u de asperges het
beste bundelen in bosjes van 5 a
8 stuks en bind ze met een stuk
je bind- of vliegertouw op.
Zet ze op in ruim koud water (5
a 6 gram zout per liter water) en
breng ze aan de kook (40 a 50
minuten naar gelang de dikte).
Laat ze beslist niet te lang koken
daar ze dan snel aan geur en
smaak zullen verliezen. Schep de
asperges vervolgens uit het
vocht en laat ze even goed uit
lekken (aspergerooster) en ser
veer ze op een wit linnen servet
(zodanig dat u ze volledig kunt
afdekken) en verwijder de
touwtjes. Gooi het kookvocht
niet weg maar gebruik het voor
het maken van andere gerechten
(vries het eventueel in voor
later).
De toepassingen van asperges
zijn legio: hoofdgerechten, voor
gerechten, salades, soepen, sau
zen, ragouts, in vele vis-, vlees-
en kipgerechten of kombinaties
daarvan. Uit zoveel aspergege
rechten is het altijd moeilijk een
keuze te maken. Daarom be
dachten wij voor u deze.
Asperges met een romige (vis-)
saus. U heeft het volgende no
dig voor 4 personen:
V/2 a 2 kg asperges
100 a 200 gram garnalen
300 a 400 gram kabeljauwfilets
Voor de saus: 40 gram roombo
ter, 40 gram bloem, Zz liter
melk, 2 eidooiers, 1 dl dunne
room, 1 eetlepel bieslook, 2 klei
ne ragfijngesneden sjalotjes,
nootmuskaat, zout en witte pe
per of iets cayennepeper.
Allure
Opbrengstverliezen in de
uienteelt worden hoofdzakelijk
veroorzaakt door de gevreesde
bladvlekkenziekte.
Schering AAgrunol heeft een
nieuw middel ontwikkeld met de
toepasselijke naam Allure.
Het is een uiterst effectief en
bijzonder gewasvriendelijk
middel. Allure bevat de werk
zame stoffen prochloraz Mn en
chloorthalonil.
Het middel past goed in het
resistentie-preventieprogramma.
Proeven van Schering AAgrunol
en de SNUiF tonen aan dat
Allure, vooral ook onder hoge
infectiedruk, een zeer sterk
middel is.
Schering AAgrunol B.V.
Postbus 100
9750 AC Haren (Gr)
Tel. 050-333911
Allure, nieuw tegen bladvlekkenziekte.
Lees voor gebruik het etiket Allure® is een geregistreerd handelsmerk van Schering AAgrunol B V Haren (Gr)