VOOK m:
VI? OIIW
Kruiswoordraadsel
Zorg dat je goed bent en laat dat zien
Tour Italia
krubriek
Het beleidsthema van de Agrarische
Commissie van de Bond van Platte
landsvrouwen is dit jaar Public Rela
tions. P.R. is een aktueel onderwerp,
want de land- en tuinbouw komt de
laatste tijd vaker op een negatieve
dan op een positieve manier in het
nieuws. De leden van de Agrarische
Commissie en de kontaktleden van
deze commissie verdiepten zich tij
dens een tweedaagse cursus in het
hoe en waarom van P.R. in land- en
tuinbouw. Door de drie inleiders
werden geen pasklare oplossingen
aangedragen om het imago van de
land- en tuinbouw te verbeteren,
maar we kregen wel meer inzicht in
wat P.R. inhoudt en wat we als agra
rische vrouwen kunnen doen om po
sitief naar buiten te treden.
Een stelling die bij alle inleidingen
centraal stond was: 'In deze tijd is de
wijze waarop je een boodschap ver
koopt net zo belangrijk als de in
houd van de boodschap die je
brengt'. De heer A. van Dijk van de
Stichting P.R. in de land- eni tuin
bouw vertelde over de beeldvorming
van de agrarische wereld. In het bui
tenland staat Holland bekend om
z'n klompen, molens en kaas. Dit
folkloristische beeld wordt in stand
gehouden omdat het goed is voor de
agrarische export. Wij vinden dit
beeld niet zo prettig, want een beeld
kan soms de werkelijkheid overheer
sen. Volgens de heer Van Dijk is er
in ons land een kloof tussen de ste
delijke en de niet-stedelijke bevol
king. Er wonen in Nederland veel
mensen op een klein stuk grond en
iedereen wil veel ruimte hebben. De
mensen worden kritischer en dat is
goed, maar ze zijn vaak eigenwijs, ze
weten allemaal beter hoe het moet.
Aktiegroepen worden over het alge
meen sympathiek gevonden, ze we
ten hoe ze de media moeten bespelen
(kunnen wij daar iets van leren?). De
heer Van Dijk gaf aan dat we niet in
soberheid moeten vervallen. Positie
ve artikelen moesten we niet over het
hoofd zien. De doelstelling van de
Stichting P.R. land- en tuinbouw is:
de kloof tussen de stedelijke- en niet-
stedelijke bevolking overbruggen.
De stichting probeert dit te bereiken
door: open dagen (kom in de kas),
onder redaktie van de Redaktiekommis-
sie Bond van Plattelandsvrouwen voor
Zeeland en Brabant.
Redaktieadres:
Mevr. P.J. de Rooy-Janse M.A.
Postbus 42, 4424 ZG Wemeldinge.
Enkele tientallen agrarische vrouwen deden mee aan de tweedaagse kursus over public relations in de land- en tuin
bouw, die vorige week in het Landbouwhuis werd gehouden. Op de foto is mevrouw A. de Vries (links), docente
aan de Hogeschool in Wageningen, aan het woord (foto Anton Dingemanse).
'de boer op', het Tijdschrift 19NU
en het kleine loo (een blad voor
scholen). Het advies van de heer Van
Dijk is: Be good and tell/show it!
(trek geen aandacht als je je zaken
niet in orde hebt!).
Buren
Van dit principe gaat ook mevrouw
Bij goede oplossing krijgt u op de opgegeven nummers een gezegde.
32 - 62 - 26 - 43 - 49 - 34 - 9 - 55 56 - 4 - 45 6 - 67 17 - 20 - 41 - 23 - 64
Horizontaal: 1 draagband; 6 poolbe-
woner; 11 tussenzetsel; 12 sleepnet;
14 teken v.d. dierenriem; 15 bijpla
neet v.d. aarde; 17 rolvormige doos;
19 metaal; 21 baviaan; 22 telw.; 23
bijw.; 24 bouwwerk; 26 chem.sym
bool; 27 luchtbelletje; 29 on-
bep.vnw.; 30 niet moedig; 32 adellij
ke titel; 34 weefsel; 36 droog; 37
huurder; 38 knaagdier; 39 behaag
ziek; 41 lengtemaat; 44 voertuig; 45
snavel; 47 rivier in Egypte; 49 on-
bep. hoofdtelw.; 51 riyiervis; 53 vo
gel; 54 gedrochtelijk wezen; 56 roof
dier; 58 plezier; 59 herrie; 61 schaap
kameel; 62 telw.; 64 gevangenis; 65
regel; 66 zitplaat; 67 zuilvoet.
Vrijdag 16 november 1990
Verticaal: 1 kruiderij; 2 voornemen;
3 kaartspel; 4 loofboom; 5 bereider
van spijzen; 7 de oudere; 8 dansver-
trek; 9 struisvogel; 10 edelman; 12
zuil; 13 beweeggrond; 16 bloeiwijze;
17 bindmiddel; 18 sportterm; 20 ge
wicht; 25 arbiter; 27 stijlperiode; 28
gangtapijt; 30 pl. in 't Gooi; 31 ri-
viervis; 32 hijswerktuig; 33 vochtig;
34 gemiddeld; 35 grappenmaker; 40
beroep; 42 voor beperkte tijd; 43
kan voor waswater; 45 soort schaat
sen; 46 hersteld; 48 kunstmatige wa
terweg; 50 oude lap; 51 vinnig; 52
opeenvolging; 53 gezichtseinder; 55
draaikolk; 57 fijn gebouwd; 60 roof
dier; 63 voorzetsel; 65 lichamelijke
opvoeding.
I. Schuitemaker, hoofdredakteur
van het KNLC uit. Wil je een goede
PR bedrijven dan moeten twee din
gen overeenkomen, nl. 'Wat vinden
de buren van uw bedrijf' en 'Wat
vindt u zelf van uw bedrijf'. Me
vrouw Schuitemaker hanteert als de
finitie van PR: 'Het stelselmatig on
derhouden van. contacten tussen eep
organisatie en haar publieksgroe
pen'. Ze geeft aan dat er basisbe
grippen zijn in de PR, te weten:
Imago: vertel de mensen wat u doet
en waarom u het doet. Als je het zelf
goed doet dan wordt je imago beter.
Iets wat slecht is kun je niet goedma
ken door PR.
Doelstelling: draag uit waar je voor
staat en heb niet de illusie dat je ie
dereen bereikt!
Doelgroep: welke groep wil je berei
ken en hoe wil je ze benaderen, niet
iedereen moet op de zelfde manier
benaderd worden.
Boodschap: wat heb je de doelgroep
te brengen. Wees eenduidig en geef
niet te veel achtergrondinformatie.
Medium: hoe en via wat breng je je
boodschap naar buiten (krant,
poster, tv).
Deze vijf basisbegrippen moeten
goed op elkaar zijn afgestemd. Zorg
daarbij voor een goede tijdsplanning
die haalbaar is! Een goed contact
met journalisten is belangrijk. Me
vrouw Schuitemaker vindt dat je
niet te bang moet zijn om jezelf te
presenteren. Je moet wel kritisch
zijn en geen dingen vertellen die je
eigenlijk niet had willen zeggen.
Mevrouw Schuitemaker vindt het
jammer dat er bij het KNLC nie
mand is voor de korte termijn PR
(om direkt te reageren op b.v. nega
tieve dingen).
Eigen belang
Mevrouw A. de Vries, PR en voor
lichtingsdocente aan de Hogeschool
Diedenoort te Wageningen, noemt
PR: het onderhouden van relaties in
de eerste plaats uit eigen belang,
maar ook omdat de ander erbij ge
baat is. Goede PR verlangt van de
organisatie dat deze nagedacht heeft
over wat haar maakt tot wat zij is.
Door over je eigen identiteit na te
denken kun je aangeven wie en wat
je bent en wat je belangrijk vindt.
Daarnaast is het ook goed om te we
ten hoe een ander over je denkt. PR
kun je niet alleen zelf bepalen, ande
ren vormen hun mening op hun ei
gen manier.
Belangrijk bij PR is: regelmatigheid,
zorgvuldigheid en duidelijkheid.
Centraal bij de PR staat de relatie,
de betrekking tussen de organisatie
en de andere partijen. Een specifieke
andere is de pers. Volgens mevrouw
De Vries kun je beter twee keer per
jaar iets wat de moeite waard is mel
den bij de pers, dan dat je steeds on
belangrijke nieuwtjes doorgeeft.
Het is bij PR belangrijk Wie iets
zegt. Wanneer je wordt gezien als ie
mand die niet veel macht heeft, dan
moeten de mensen die hoger in de
organisatie zitten het woord voeren.
Mevrouw De Vries vindt dat je jezelf
wel voor kunt bereiden op nieuws
waar je zelf geen vat op hebt. Je
kunt bepaalde mensen aanwijzen om
op deze zaken te reageren. Aanval
len kun je beter te lijf gaan als je er
op voorbereid bent. Het zelf maken
van persberichten heeft het voordeel
dat je het nieuws zoveel mogelijk on
der controle hebt.
De heer K. Jille, eindredakteur van
het ZLM-blad, vertelde iets over het
tot stand komen van het ZLM-blad.
Het regionale nieuws neemt een be
langrijke plaats in. De cursisten zou
den het blad dan ook niet graag
missen.
Imago verbeteren
Hoewel PR in de cursus op verschil
lende manieren benaderd werd kwa
men toch steeds de zelfde punten
naar voren, nl. zorg voor een goede
relatie met de pers, duidelijkheid is
belangrijk, wees niet alleen defen
sief, maar breng zelf goede dingen
naar vorep, denk over je eigen iden
titeit, zorg dat je goed bent en laat
dat zien!
Deze PR-cursus was er vooral op ge
richt om ons als agrarische vrouwen
een idee te geven hoe we het imago
van de land- en tuinbouw in onze ei
gen omgeving kunnen verbeteren.
Dat de PR voor land- en tuinbouw
ook landelijk nog heel wat verbeterd
moet worden, daarvan waren de cur
sisten wel overtuigd!
Mieke van Nieuwenhuijze
Kennen we de Italiaanse keuken
van de diverse pastas, de pizza
liegt er ook niet om. Een uitste
kend schoolvoorbeeld van het
Italiaanse keukengebeuren en de
kunst om met betrekkelijk weinig
ingrediënten een kostelijk resul
taat te bereiken. Werd de pizza
wat schoorvoetend geïntrodu
ceerd door de Italiaanse gastar
beiders, de grote populariteit
heeft de pizza toch wel aan de ve
le Italiaanse eethuisjes te dan
ken! De pizza is nu bij wijze van
spreken om de hoek ver
krijgbaar!
Makkelijk, dat wel. Maar mis
schien is het toch ook wel eens
aantrekkelijk de moeite te nemen
zo'n heerlijke pizza zelf te ma
ken. Moeilijk? Welnee. De bo
dem van de pizza bestaat uit een
vrij eenvoudig elastisch deegje,
een deeg wat meestal uit een
brooddeeg wordt bereid, een
gistdeeg dus! De vulling echter is
een ander verhaal. Deze kent vele
variaties en kan bestaan uit o.a.
champignons, ham, kaas in vele
soorten, garnalen, tomaten, ans
jovis, diverse worstsoorten, of
combinaties daarvan. En ter on
dersteuning van al dit lekkers
zijn er de vele tuinkruiden.
Wat betreft de vorm, die hoeft
niet altijd rond, of zoals gebrui
kelijk, groot te zijn. Integendeel,
ze kunnen in een vierkant bak
blik oven, springvorm, bakblik
(brood), zowel als in kleine bak
vormpjes (cake) worden gebak
ken. Men kan de pizza eventueel
gebruiken als een warme maal
tijd. Maar ook als snack is de
pizza niet te versmaden. De pizza
is ook uitermate geschikt om op
voorraad te maken waarbij men
ze heel goed kan invriezen.
Door middel van magnetron of
oven zet men de pizza, op ieder
door u gewenst tijdstip, weer ka
kelvers op tafel!
Om met het deeg te beginnen,
daarvoor hebben we dit nodig:
200 gram bloem, 10 gram gist,
1 dl lauwe melk en een snuifje
zout. Meng de bovenstaande in-
grediënten goed door elkaar, zo
dat er een deeg ontstaat (gist
oplossen in wat lauwe melk).
Kneed dit vervolgens goed door
op een met bloem bestoven tafel
tot er een soepel en elastisch deeg
ontstaat. Dek het af met een
vochtige doek en laat het I uur
op een warme plaats rijzen. U
rolt het deeg gewoon zo dun mo
gelijk uit en legt het op een goed
ingevet bakblik of springvorm.
Prik het deeg meerdere malen
goed in met een vork en bestrijk
de bodem rijkelijk met olijfolie!
Dit wat betreft het deeg.
De vulling is een ander verhaal.
Die kan uiteraard eindeloos ge
varieerd worden. Vandaar ook
dat de onderstaande ingrediënten
u als richtlijn mogen dienen! 4 a
5 ontvelde vleestomaten, 2 a 3
eetlepels parmezaanse kaas (ge
malen), 300 gram jong bele
gen kaas (plakken), 5 a 6 plakken
salami of cervelaatworst, 10 a 12
ontpitte in plakjes gesneden olij
ven, 8 filets ansjovis, 1/4 theele
pel marjolein, 1/4 theelepel ore
gano, 1/2 theelepel bieslook, 1/4
theelepel knoflookpoeder en
ruim gemalen verse peper.
Mix de Parmezaanse kaas met de
marjolein, oregano, bieslook,
knoflook en de verse peper.
Breng nu verschillende lagen aan
op de deegbodem. Beginnende
met de tomaten (in plakken), de
plakken kaas, olijven, worst en
als laatste de ansjovis. Bestrooi
laag na laag de vulling rijkelijk
met de kruiden-kaasmix. Bak de
pizza af in een voorverwarmde
oven in 20 a 25 minuten
(220°-225°). Zorg er voor dat de
pizza zacht en smeuïg blijft.
Drink er bier van hoge gisting
bij!!
Tip: Het bovenstaande deeg kunt
u eventueel vervangen door een
bladerdeegje.
M.A. van der Vliet
21