Situatie abortus Bang
drastisch verslechterd
Gemotiveerd verzet van de
Veehandel tegen de nieuwe Veewet
Zinvolle inspektie bedrijven
op varkenspest
Stichting Groepskalfsvlees opgericht
Zuivelburo verspreidt brochure
over bereiding Nederlandse kaas
Melasse in gras voor zomerstalvoedering
heeft weinig invloed op melkproduktie
Voeding tijdens de
droogstand
De situatie betreffende abortus Bang
is het afgelopen jaar in Noord-
Brabant drastisch verslechterd. In
totaal heeft er nu op zes bedrijven
een uitbraak plaatsgevonden, aldus
direkteur drs. T. de Ruijter van de
Gezondheidsdienst voor Dieren in
Noord-Brabant. Hij zei dit tijdens
de jaarvergadering van de dienst op
1 november jl.
De eerste uitbraak vond vorig jaar
september plaats in het dorp Zee
land. Oorzaak van de besmetting
was aankoop van dieren van een
besmet bedrijf uit Limburg. Dit be
drijf op zijn beurt was besmet door
import. De tweede besmetting vond
in december 1988 plaats op een be
drijf in Erp. Oorzaak hier was direk-
te import uit Frankrijk van Charo-
lais runderen. Zoals bekend is hier
bij op grote schaal gefraudeerd bij
de afgifte van exportcertifikaten (de
certifikaten zijn afgegeven zonder
dat de dieren zijn onderzocht). De
kontaktbesmettingen (van het ene
naar het andere bedrijf) meegere
kend kunnen de besmettingen op
drie bedrijven aan deze fraude wor
den toegerekend. In vijf van de zes
gevallen was er een direkt verband te
leggen met de import van dieren. In
het zesde geval was kontakt met een
positief Belgisch bedrij f via grensbe-
weiding de meest waarschijnlijke
oorzaak. In totaal zijn wegens een
abortus-besmetting binnen twaalf
maanden 1.881 runderen geruimd,
waarvoor een slachtvergoeding van
bijna 2,3 miljoen gulden is uitge
keerd (waarvan meer dan de helft
aan het bedrijf in Erp, het grootste
melkveebedrijf in ons land).
De heer De Ruijter vestigde er de
aandacht op dat de kosten voor de
Brabantse veehouders aanzienlijk
hoger zijn dan dit bedrag, door on
der meer buurtonderzoeken.
"De Brabantse veehouders zullen
nog jaren extra moeten betalen om
de nu reeds ontstane financiële scha
de weg te werken. Als het aantal
abortus-uitbraken niet afneemt
maar zich zo blijft ontwikkelen of
zich mogelijk zelfs uitbreidt, ont
staan zeer ernstige financiële proble
men voor de Gezondheidsdienst",
aldus de direkteur.
Schade verhalen
Via de exporteur zijn sinds 1987
4.125 dieren met een vervalst export-
certifikaat Noord-Brabants binnen
gekomen. Omdat het grootste risiko
zit in de vrouwelijke gebruiksdieren,
is de Gezondheidsdienst momenteel
bezig deze te onderzoeken. Het gaat
dan om 476 dieren op 149 Brabantse
bedrijven en 342 dieren in de rest
van Nederland, zo deelde de heer De
Ruijter mee. Ter geruststelling
merkte hij op dat deze dieren wel mi
nimaal eenmaal onderzocht zijn na
import en toen negatief werden be
vonden.
T. de Ruijter
Het bestuur van de dienst is van plan
om of via landelijke kanalen of di
rekt, te proberen de schade als ge
volg van de Franse zwendel met ex
portcertifikaten in Frankrijk te
verhalen.
De inspektie van de varkensbedrij
ven in het Westbrabantse langs de
grens rond Zundert en Baarle-
Nassau op het vóórkomen van var
kenspest zijn door de varkenshou
ders al zinvol gezien en zeer positief
benaderd. Dit zei drs. T. de Ruijter,
direkteur van de Gezondheidsdienst
voor Dieren in Noord-Brabant tij
dens de jaarvergadering van de
dienst.
De Gezondheidsdienst heeft gedu
rende twee weken vier dierenartsen
beschikbaar gesteld voor deze in
spektie. De inspektie vond plaats ten
tijde van de varkenspestuitbraken in
Wuustwezel (B). Het aantal ge-
konstateerde overtredingen van de I-
en R-regeling (identifikatie en regi
stratie) was minimaal.
De varkenspestsituatie in onze buur
landen op dit moment baart de nodi
ge zorg, aldus de direkteur van de
Gezondheidsdienst in Noord-
Brabant. Na de uitbraken rond
Wuustwezel medio dit jaar leek het
aantal uitbraken door de voortva
rende aanpak van de Belgische over
heid zich daar te beperken tot zes.
De maatregelen bestonden er onder
meer uit dat ook niet-besmette be
drijven rond bedrijven die wel
besmet waren, geruimd werden. On
danks dit scheppen van een 'sanitair
vakuüm' brak er onlangs (16 okto
ber) opnieuw varkenspest uit op een
mest-bedrijf met swill-voeding ten
Zuidoosten van Antwerpen in
Kessel.
Ook de varkenspestsituatie in de
Bondsrepubliek geeft aanleiding tot
zorg. Daar zijn inmiddels 48 uitbra
ken vastgesteld, waarvan een aantal
onder wilde zwijnen.
Vorige week hebben de Dierenbe
scherming en het Produktschap voor
Vee en Vlees de Stichting Groeps
kalfsvlees opgericht. Deze stichting
is verantwoordelijk voor het beleid
aangaande een landelijke kwaliteits
regeling voor groepskalfsvlees, die
op 1 januari 1990 in werking zal
treden.
In het bestuur van de stichting zijn
de volgende organisaties vertegen
woordigd: de Nederlandse Vereni
ging tot Bescherming van Dieren,
In Utrecht was er vorige week don
derdag op het terrein van de Vee
markt in een van de kantines een
protestbijeenkomst georganiseerd
door de Nederlandse Bond van Han
delaren in Vee (NBHV) tegen de
nieuwe Veewet. Een van de doelein
den waartoe deze wet is opgezet is de
bestrijding van veeziekten en van de
klassieke varkenspest in het bij
zonder.
In een toespraak van de voorzitter
van de Bond J.W. Diepeveen werd
er de nadruk op gelegd dat ook de
veehandel het grootste belang heeft
bij de bestrijding van de var
kenspest, maar de voorschriften
moeten wel uitvoerbaar zijn in de
praktijk. Dat deze dat niet zijn werd
duidelijk gemaakt door een aantal
betrokkenen in de varkenshandel. In
bepaalde gevallen kunnen de voor
schriften het gevaar voor var
kenspest zelfs vergroten.
Het gaat vooralsnog om een wets
voorstel, dat nog in de Tweede Ka
mer behandeld moet worden. Om
daartoe voldoende geïnformeerd te
zijn waren op deze bijeenkomst ook
de heren Ter Veer van D'66 en Van
der Vliest (SGP) beide lid van de
landbouwkommissie van de Tweede
Kamer aanwezig. Het voorstel be
oogt o.a. dat op een mestbedrijf
slechts biggen van twee bedrijven
aanwezig zijn. Op straffe dat er bij
het uitbreken van varkenspest big
gen van meer dan twee fokbedrijven
aanwezig zijn worden kortingen toe
gepast van 35% voor de betrokken
varkenshouder. De voorzitter van de
afd. Z.-Holland W. Verwey noemde
het wetsvoorstel, zoals dat er thans
ligt volkomen onaanvaardbaar, er
daarbij de nadruk op leggend dat het
voorstel de varkenspest eerder be
vordert dan bestrijdt.
Struktuurwijziging
Duidelijk werd ook tot uitdrukking
gebracht dat het voorstel mede een
struktuurwijziging beoogt, en hoe
ver dat kan gaan werd duidelijk
door de mededelingen van de heer
Jetter uit Limburg, die becijferde
dat van de ruim 1400 bedrijven met
zeugen in Limburg er door de nieu
we Veewet- mits ongewijzigd - er ze
ker 50% zal verdwijnen.
De direkteur van Groenoord en te
vens voorzitter van de groep Neder
landse Veemarkten was van mening
dat vooral de (zeugen)markten open
blijven. Alle mogelijke garanties is
men bereid af te geven, aldus De
Jong. Duidelijk is dat het voorstel
een ernstige bedreiging vormt voor
de handel zowel als voor de kleinere
bedrijven.
het Landbouwschap, de Stichting
Federatie van Nederlandse Slagers
bonden, de Centrale Organisatie
voor de Vleesgroothandel, de Stich
ting Centraal Buro Levensmiddelen
handel, het Produktschap voor Vee
voeder en het produktschap voor vee
en vlees.
De regeling bevat onder meer de vol
gende voorschriften huisvesting:
kalveren moeten één week oud zijn
voor ze op het mestbedrijf aange
voerd mogen worden; individuele
huisvesting (die aan bepaalde voor
waarden moet voldoen) is toege
staan tot een leeftijd van ten hoogste
8 weken; groepskalveren moeten in
groepen van tenminste 4 dieren ge
huisvest worden; groepskalveren
met een gewicht tot 220 kg moeten
tenminste 1.5 m2 vloeroppervlakte
ter beschikking hebben. Groepskal
veren met een gewicht tussen de 220
en 250 kg moeten tenminste 1.6 m2
ter beschikking hebben en kalveren
met een gewicht tussen de 250 en 300
kg tenminste 1.8 m2.
Voedering, drenking en
verzorging
Groepskalveren moeten naast het
melkrantsoen dagelijks een nader
omschreven hoeveelheid struktuur-
houdend voer en een hoeveelheid
vocht krijgen; op het bedrijf dient
een ziekenboeg aanwezig te zijn.
De mester moet een logboek bijhou
den waarin o.a. de door of namens
een dierenarts verrichte handelingen
en de toediening van medicijnen
moeten worden vermeld.
De Stichting Groepskalveren zal de
kontrole op de regeling uitbesteden
aan de huidige Interimkommissie
Scharrelvarkensvlees Controle
(ISC). Zowel de aangesloten bedrij
ven als het Ministerie van Landbouw
zullen bijdragen in de kontrole-
kosten.
Geïntereseerde eigenaars/houders
van vleeskalveren alsmede handela
ren, slachterijen, uitsnijderijen,
voorverpakkingsinrichtingen, vlees-
warenfabrikanten en de detailhandel
kunnen zich met ingang van 1 janua
ri 1990 aansluiten bij de ISC,
Slachtstraat 12 te Utrecht, tel.
030-340811.
,Er wordt terecht veel aandacht be
steed aan de voeding van hoogpro-
duktieve melkkoeien. De voeding
tijdens de droogstand verdient even
veel aandacht. In de droogstand
moet de basis gelegd worden voor
een nieuwe lactatie.
Voorkomen moet worden dat de die
ren in een te vette konditie afkalven.
Bij een vette konditie van pas afge
kalfde dieren is de voeropname lager
en zijn de dieren gevoeliger voor
kalfziekte en slepende melkziekte.
Droogstaande koeien kunnen met
onbeperkt voordroog van matige
kwaliteit (800 VEM) gevoerd wor
den. Ruw voer van goede kwaliteit
(groter dan 850 VEM) dient beperkt
verstrekt te worden. De voerresten
van de melkgevende koeien zijn ook
geschikt voor de droogstaande koei
en. Pas in de laatste week vóór af
kalven mag men de dieren 1 a 2 kg
krachtvoer bijvoêïen. Bovendien is
het wenselijk dan hetzelfde ruwvoer
te geven als na het afkalven.
Henk Passies
Bedrijfsvoorlichting
CR Noord-Brabant
en Zeeland
Het toevoegen van melasse aan gras
dat voor de zomerstalvoedering
wordt gebruikt beïnvloedt de melk
produktie niet signifikant. Dit blijkt
uit proeven in 1987 en 1988 op regio
naal onderzoekcentrum Bosma
Zathe.
Het toevoegen van melasse aan vers
gras had geen signifikant effekt op
de meetmelkproduktie, wel bleek bij
de proeven in 1988 in sommige ge
vallen een positief effekt op het vet
en eiwitpercentage én op de vet- en
eiwitgrammen. In twee van de drie
proeen bestond er zelfs een tendens
naar een iets lagere melkproduktie
bij melasse-toevoeging.
Het gras dat voor de proef gebruikt
werd kwam van percelen die bij de
vorige snede gebruikt waren voor
voederwinning. Dit werd gedaan om
te voorkomen dat het gras bij het
maaien besmeurd zou worden met
mestflatten- Het gras werd tweemaal
daags gemaaid ('s morgens en 's
middags) om het zo fris mogelijk
voor de koeien te kunnen brengen.
De grasopname van de koeien werd
op vier opeenvolgende dagen indivi
dueel bepaald. De melkproduktie
werd dagelijks individueel gemeten
en op twee opeenvolgende dagen per
week werd het vet- en eiwitgehalte
bepaald. De totale droge-
stofopname (gras melasse) steeg
tot een toevoeging van 2% melasse.
Bij 3% toevoeging nam de droge-
stofopname niet meer toe. De dro-
gestofopname uit alleen gras nam
door de toevoeging met melasse niet
wezenlijk toe.
De resultaten van het onderzoek zijn
beschreven in PR-rapport nr. 121.
Het is verkrijgbaar door storting van
25,op postbanknummer
2307421 t.n.v. Proefstation PR, Le
lystad, met vermelding van: Zend
mij rapport nr. 121.
Het innen van vorderingen
De Kamer van Koophandel Zeeland
organiseert een bijeenkomst waarbij
het innen van vorderingen centraal
staat. De rol van deurwaarder, ad
vocaat, rechtskundig adviesbureau
en incassobureau komt aan de orde.
Datum: 21 november 1989, aanvang
15.00 uur, plaats: Hotel Arneville,
kosten: 25,per deelnemer.
Wat zijn 'kaaskoppen'? Wat is
de funktie van het kaasmerk? En
hoe ontstaan gaten in een kaas,
door de vakman ook wel 'ogen'
genoemd? De antwoorden op de
ze vragen staan in de nieuwe bro
chure van Het Nederlands Zui
velburo: 'De bereiding van Ne
derlandse kaas'. Deze uitgave
gaat tevens in op de produktie-
wijze, historie, soorten en kon-
sumptiemogelijkheden van kaas.
Nederland produceert al eeuwen
kaas. In Friese terpen zijn potten
gevonden die erop wijzen dat al
tweehonderd jaar voor onze jaar
telling kaas gemaakt werd. Te
genwoordig komt ruim 98% van
de kaas uit de fabriek. In 1988
produceerde ons land meer dan
550 miljoen kilo, waarvan het
grootste gedeelte over de grens
ging. De brochure beschrijft de
bereiding van dit belangrijke
eksportprodukt en legt het ver
schil uit tussen boerderij- en fa-
briekskaas. Ook de kwaliteits-
De bereiding van kaas.
kontrole, het kaasmerk en enkele
praktische bewaar- en serveertips
komen aan bod.
Vrijdag 17 november 1989
17