De maand oktober op het Zuidwestelijk veehouderijbedrijf Sterkte-zwakte analyse met behulp van DELAR Uitgangsmateriaal voor de vleesstierenhouderij Is uw stal nog goed geïsoleerd? Rundveehouderij Vleesveehouderij Varkenshouderij Op elk bedrijf zijn er bepaalde zaken die verbeterd kunnen wor den. De Deeladministratie Rund veehouderij (DELAR) biedt U de mogelijkheid om deze punten bij de horens te pakken. De DELAR laat nl. de sterke en zwakke pun ten van het bedrijf zien. De za ken die de boer onder de knie heeft dienen gehandhaafd te blij ven. De zwakkere punten verdie nen meer aandacht. Ervaringen leren dat soms door simpele maatregelen de resultaten sterk verbeterd kunnen worden. Voor al in deze tijd is het van belang om te weten op welke manier er kostenbesparend gewerkt kan worden. Val vooral niet in slaap omdat het de melkveehouderij op dit moment voor de wind gaat. De DELAR loopt van 1 mei t/m 30 april. Heeft U interesse om ook van uw bedrijf een sterkte-zwakte analy se te krijgen, neem dan kontakt op met de AMI in Tilburg (tel. 013-378911) of met de bedrijfsvoor- lichter. Wacht hiermee niet te lang. Dan kunt U vanaf volgend jaar mei deelnemen. Overgang van weide- naar stal- periode We lopen weer tegen het einde van de weideperiode aan en de koeien gaan langzamerhand weer op stal. Om de melkproduktie van de koeien op peil te houden is het belangrijk dat deze overgang zo geleidelijk mo gelijk gebeurt. Wanneer het grasaanbod in de wei minder is dan 1300 kg ds/ha wordt gestart met de overgang van weide naar stal. Afhankelijk van de weers omstandigheden krijgen de dieren gedurende één week naast weidegras de halve hoeveelheid krachtvoer die tijdens de winterperiode gegeven zal worden. Naast snijmais (ca. 3 kg ds) wordt er verder geen extra ruwvoer verstrekt. Na deze week wordt tot het einde van de weideperiode weer de volledige hoeveelheid krachtvoer verstrekt en met de halve hoeveel heid ruwvoer van het te verwachten stalrantsoen gegeven. De koeien staan dan 's nachts weer op stal. Door bovenstaand schema aan te houden bent U normaal gesproken ervan verzekerd dat de melkproduk tie niet onderuit zakt. Ook de ge zondheid van de veestapel loopt hierdoor minder gevaar. Het najaar is een gevaarlijke periode i.v.m. kopziekte. Ook na de overgang is het belangrijk de koeien goed te blijven voeren. Stem de hoeveelheid en soort kracht voer af op de melkproduktie en het ruwvoerrantsoen. De Koppeling Melkkontrole-Veevoeding is hierbij een goed hulpmiddel. Graslandverzorging in het najaar In het najaar is een goede verzorging van het grasland zeker zo belangrijk als in het voorjaar. Wanneer hieraan niet voldoende aandacht besteed wordt, loopt U grote risiko's dat de grasmat gedurende de winter en in het voorjaar ernstig beschadigd wordt. De belangrijkste aandacht punten zijn: - onkruid- en mollenbestrijding. Onkruiden en mollen kunnen in het najaar uitstekend bestreden worden. Zowel bestaande als nieuw ingezaai de percelen moeten hierop gekontro- leerd worden. Straatgras kunt U zelfs alleen maar bestrijden in pas ingezaaid grasland (3 weken na op komst). Jong grasland is ook favo riet bij de mollen. Heeft U nu last van onkruiden of mollen vraag dan advies aan de bedrijfsvoorlichter. - ontwatering. Het doorspuiten van de drainage en het schoonmaken van sloten mag in het najaar zeker niet vergeten worden. Een goede ontwa tering maakt het mogelijk dat in het voorjaar het grasland op tijd weer bereden kan worden. De grasgroei zal hierdoor sneller op gang komen. - bloten. Zowel jong als oud gras land dient met een stoppellengte van 7 cm de winter door te komen. Zowel een kortere als een langere stöppellengte is nadelig. Het bloten kan het beste gebeuren met een wei- landbloter. Ook in het groeiseizoen komt deze bloter zeer goed van pas. Ing. J. Martens, Bedrijfsvoorlichter Rundveehouderij Om de melkproduktie van de koeien op peil te houden is het belangrijk de overgang van weide naar stal geleidelijk te laten verlopen. In de vleesstierenhouderij wordt veel aandacht besteed aan de kalveren, die men op het bedrijf krijgt. Op de eerste plaats wil men een gezond kalf, wat voldoende biest heeft ge had, en dat in goede konditie is om voldoende weerstand te hebben te gen allerlei infekties. Op de tweede plaats moet het ook een kwalitatief goed kalf zijn. Daarop wordt in de rest van dit artikel ingegaan. Daar naast moet het een uniforme koppel kalveren zijn, waarvan het gemid delde geboortegewicht liefst meer dan 48 kg bedraagt. Deze zaken worden steeds belangrij ker nu de prijs van het kalf sterk is gestegen en de opbrengstprijs van het vlees te laag is om deze hoge kal- verprijs te kunnen kompenseren. De vleesstierenhouder heeft globaal gesproken de beschikking over 3 ka- tegorieën stierkalveren, te weten: A: FH/HF en MRIJ-kalveren B: Kruislingkalveren C: Kalveren van vleesrassen. A. FH/HF en MRIJ-kalveren De zwartbonte stierkalveren zijn door toenemende HF-fokkerij en de extreem hoge prijs minder geschikt voor de vleesstierenhouderij. De kal veren van de MRIJ-populatie zijn wel geschikt voor de vleesstieren houderij Hoewel de rode kleur geen garantie is voor een kwalitatief goed kalf. De vleesstierenhouder krijgt te maken met roodbonte kruisingen met (Red) Holstein, die bij aankoop lang niet altijd duidelijk te onder scheiden zijn van de zuivere MRIJ, maar later wel veel minpunten heb ben. Dit heeft er toe geleid dat stie- Vrijdag 29 september 1989 renhouders de afgelopen jaren steeds meer zijn overgeschakeld naar één van de volgende kategorieën. B. Kruisingskalveren Bij de melkveehouder is er steeds meer belangstelling om een deel van de melkveestapel te kruisen met een geselekteerde fokstier van een vlees ras. Vooral het ras Piemontese staat hierbij sterk in de belangstelling. Dergelijke kruisingskalveren zijn 50 tot 150 duurder dan RB- stier kal veren, maar hebben nogal wat meer te bieden wat betreft be- vleesdheid etc. Het is echter vrijwel onmogelijk om een uniforme koppel Pie- kruislingkalveren aan te kopen. Op de eerste plaats is de vraag naar deze kalveren groter dan het aanbod en op de tweede plaats is er nogal wat verschil tussen een Pie-kruisling met als moeder een MRIJ of HF. Gemiddeld is de opbrengstprijs van deze kalveren 0,25 tot 0,75 hoger dan die van roodbonte kalveren. De afgelopen jaren is ook de import van kruislingkalveren uit Frankrijk en België sterk toegenomen. De vari atie in deze kalveren is zeer groot, maar over het algemeen is de kwali teit redelijk tot zeer goed. De kwali teit varieert van lichte, geheel zwarte Limousin-kruislingen, die een aan leg hebben om wat sneller vet aan te zetten, tot zware kruislingen van Charolais en/of Blonde d'Aquitai- ne. Deze kalveren wegen meestal tussen de 60 tot 80 kg en zijn duur der dan de Nederlandse kalveren. Naast de hogere kalverprijs komt de verhoogde kans op ziekte-insleep. Zie hiervoor de opmerkingen onder kategorie C. Gezonde en kwalitatief goede Franse kruislingkalveren zijn in principe een goed alternatief mits het prijsverschil met de Nederlandse kalveren in verhouding niet te hoog is. C. Kalveren van vleesrassen In veel gevallen zien we dat de inte resse van de vleesstierenhouder uit gaat naar kalveren van de meer luxe vleesrassen. Hierbij kan men denken aan de Belgische Wit Blauwen, Li mousins en Blonde d'Aquitaines. Wanneer u kalveren aankoopt van deze rassen, moet u met een aantal zaken rekening houden: 1. Gezondheidszorg. De stierkalve ren (zowel nuka's als oudere stieren) uit de ons omringende landen heb ben het risiko in zich dat ze niet abortus- of tuberculose-vrij zijn. Zolang deze stierkalveren maar di- rekt naar een gespecialiseerd geslo ten vlees-veebedrijf gaan en op stal worden gehuisvest, vormen ze geen direkte bedreiging voor de melk veestapel. Informeer zonodig bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. 2. Aankoop en afzet. In het alge meen zijn de aankoopkosten van de ze kalveren hoger dan die van de Ne derlandse kalveren. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, als deze kosten gekompenseerd kunnen wor den door een hoge vleesprijs bij de afzet. Dit blijkt in de praktijk echter lang niet altijd op te gaan. Dit uit gangsmateriaal heeft een hoger aan houdingspercentage, een betere voe- Jerkonversie en een betere vleeskwa- liteit bij een hoger eindgewicht. Samenvattend kunnen we stellen dat ie vleesstierenhouder zijn uit gangsmateriaal zorgvuldig moet kie zen, wil het houden van vleesstieren onder de huidige omstandigheden nog enig rendement opleveren. Ing. M. Arendsen Bedrij fsvoorlichter Vleeshouderij De vorige maand is er geschreven over het efficiënt gebruik van ver warming in varkensstallen. Een eer ste voorwaarde daarvoor is een goe de isolatie. Stoken met "de ramen open" kost veel geld en geeft niet de gewenste temperatuur. Het is dan ook van belang dat de stal goed geï soleerd is. Kontroleer de isolatie Een goede isolatie is een eerste ver eiste voor een optimale temperatuur- beheersing. Dit geldt zowel voor de winter als voor de zomer. Een goede isolatie is in koude periodes van be lang tegen warmte-verlies en in war me periodes om warmte-instraling te voorkomen (de temperatuur tussen golfplaten en isolatie kan oplopen tot 70°C). Kontroleer regelmatig, maar zeker nu juist voor de winter, de isolatie. Immers ratten, muizen en tempexkevers kunnen veel schade aanbrengen. Kontroleer in de afde ling de onderzijde van de isolatie op gangen tussen aluminiumfolie-lagen en op gaatjes, ontstaan door aanvre ten. Kontrole kan ook geschieden door een plaat in een voerhok los te maken. Het is nu nog goed mogelijk om slecht of beschadigd isolatiema teriaal te vervangen of te renoveren. Hoe renoveren Isolatiemateriaal mag, om een goede isolatie te behouden, geen vocht op nemen. Dit kan bereikt worden door platen met aan beide zijden alumini um te gebruiken, dit om kromtrek ken te voorkomen. Daarnaast is het van belang dat er voldoende ventila tie tussen dak-isolatie en golfplaat gekreëerd wordt. Het aanbrengen van isolatie-materiaal moet op de juiste manier gebeuren. De isolatie moet vrij van de gordingen, door middel van ribwerk, worden aange bracht. De naden met afdeklatjes afdekken. Warmte-verlies treedt ook op door muren en vloeren. Bij hoge stook kosten en het moeilijk op tempera tuur kunnen houden van de stallen, is het van belang ook te overwegen de spouwmuur na te isoleren. Dit moet uitgevoerd worden door een. erkend isolatiebedrijf. Bij nieuw bouw en renovatie altijd muren en lig- ruimte isoleren. Door verwar mingsbuizen op de centrale-gang gaat er ook veel warmte verloren. Het is daarom zeker te adviseren de ze te isoleren. Konklusie Een goede isolatie bespaart veel kosten en ongemak. Dit geldt zowel voor de winter als voor de zomer. Daarnaast draagt een goed aange brachte isolatie bij aan een goede af dichting van de stal. Hierdoor wordt valse trek voorkomen en de lucht inlaat is beter te regelen. Dit komt ten goede aan de gezondheid van de varkens en aan het welzijn van de varkenshouder. Om de isolatie goed te houden is een regelmatige bestrij ding van ongedierte noodzakelijk. Voor een degelijke isolatie nu geld uitgeven, is straks voor U en het varken een beter leven. ing. B. Meeuwissen, bvl. varkenshouderij CVP-Tilburg 13

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1989 | | pagina 13