De maand oktober op het Zuidwestelijk veehouderijbedrijf
Sterkte-zwakte analyse met
behulp van DELAR
Uitgangsmateriaal voor de
vleesstierenhouderij
Is uw stal nog goed geïsoleerd?
Rundveehouderij
Vleesveehouderij
Varkenshouderij
Op elk bedrijf zijn er bepaalde
zaken die verbeterd kunnen wor
den. De Deeladministratie Rund
veehouderij (DELAR) biedt U de
mogelijkheid om deze punten bij
de horens te pakken. De DELAR
laat nl. de sterke en zwakke pun
ten van het bedrijf zien. De za
ken die de boer onder de knie
heeft dienen gehandhaafd te blij
ven. De zwakkere punten verdie
nen meer aandacht. Ervaringen
leren dat soms door simpele
maatregelen de resultaten sterk
verbeterd kunnen worden. Voor
al in deze tijd is het van belang
om te weten op welke manier er
kostenbesparend gewerkt kan
worden. Val vooral niet in slaap
omdat het de melkveehouderij
op dit moment voor de wind
gaat.
De DELAR loopt van 1 mei t/m 30
april. Heeft U interesse om ook van
uw bedrijf een sterkte-zwakte analy
se te krijgen, neem dan kontakt op
met de AMI in Tilburg (tel.
013-378911) of met de bedrijfsvoor-
lichter. Wacht hiermee niet te lang.
Dan kunt U vanaf volgend jaar mei
deelnemen.
Overgang van weide- naar stal-
periode
We lopen weer tegen het einde van
de weideperiode aan en de koeien
gaan langzamerhand weer op stal.
Om de melkproduktie van de koeien
op peil te houden is het belangrijk
dat deze overgang zo geleidelijk mo
gelijk gebeurt.
Wanneer het grasaanbod in de wei
minder is dan 1300 kg ds/ha wordt
gestart met de overgang van weide
naar stal. Afhankelijk van de weers
omstandigheden krijgen de dieren
gedurende één week naast weidegras
de halve hoeveelheid krachtvoer die
tijdens de winterperiode gegeven zal
worden. Naast snijmais (ca. 3 kg ds)
wordt er verder geen extra ruwvoer
verstrekt. Na deze week wordt tot
het einde van de weideperiode weer
de volledige hoeveelheid krachtvoer
verstrekt en met de halve hoeveel
heid ruwvoer van het te verwachten
stalrantsoen gegeven. De koeien
staan dan 's nachts weer op stal.
Door bovenstaand schema aan te
houden bent U normaal gesproken
ervan verzekerd dat de melkproduk
tie niet onderuit zakt. Ook de ge
zondheid van de veestapel loopt
hierdoor minder gevaar. Het najaar
is een gevaarlijke periode i.v.m.
kopziekte.
Ook na de overgang is het belangrijk
de koeien goed te blijven voeren.
Stem de hoeveelheid en soort kracht
voer af op de melkproduktie en het
ruwvoerrantsoen. De Koppeling
Melkkontrole-Veevoeding is hierbij
een goed hulpmiddel.
Graslandverzorging in het najaar
In het najaar is een goede verzorging
van het grasland zeker zo belangrijk
als in het voorjaar. Wanneer hieraan
niet voldoende aandacht besteed
wordt, loopt U grote risiko's dat de
grasmat gedurende de winter en in
het voorjaar ernstig beschadigd
wordt. De belangrijkste aandacht
punten zijn:
- onkruid- en mollenbestrijding.
Onkruiden en mollen kunnen in het
najaar uitstekend bestreden worden.
Zowel bestaande als nieuw ingezaai
de percelen moeten hierop gekontro-
leerd worden. Straatgras kunt U
zelfs alleen maar bestrijden in pas
ingezaaid grasland (3 weken na op
komst). Jong grasland is ook favo
riet bij de mollen. Heeft U nu last
van onkruiden of mollen vraag dan
advies aan de bedrijfsvoorlichter.
- ontwatering. Het doorspuiten van
de drainage en het schoonmaken van
sloten mag in het najaar zeker niet
vergeten worden. Een goede ontwa
tering maakt het mogelijk dat in het
voorjaar het grasland op tijd weer
bereden kan worden. De grasgroei
zal hierdoor sneller op gang komen.
- bloten. Zowel jong als oud gras
land dient met een stoppellengte van
7 cm de winter door te komen.
Zowel een kortere als een langere
stöppellengte is nadelig. Het bloten
kan het beste gebeuren met een wei-
landbloter. Ook in het groeiseizoen
komt deze bloter zeer goed van pas.
Ing. J. Martens,
Bedrijfsvoorlichter
Rundveehouderij
Om de melkproduktie van de koeien op peil te houden is het belangrijk de overgang van weide naar stal geleidelijk
te laten verlopen.
In de vleesstierenhouderij wordt veel
aandacht besteed aan de kalveren,
die men op het bedrijf krijgt. Op de
eerste plaats wil men een gezond
kalf, wat voldoende biest heeft ge
had, en dat in goede konditie is om
voldoende weerstand te hebben te
gen allerlei infekties. Op de tweede
plaats moet het ook een kwalitatief
goed kalf zijn. Daarop wordt in de
rest van dit artikel ingegaan. Daar
naast moet het een uniforme koppel
kalveren zijn, waarvan het gemid
delde geboortegewicht liefst meer
dan 48 kg bedraagt.
Deze zaken worden steeds belangrij
ker nu de prijs van het kalf sterk is
gestegen en de opbrengstprijs van
het vlees te laag is om deze hoge kal-
verprijs te kunnen kompenseren.
De vleesstierenhouder heeft globaal
gesproken de beschikking over 3 ka-
tegorieën stierkalveren, te weten:
A: FH/HF en MRIJ-kalveren
B: Kruislingkalveren
C: Kalveren van vleesrassen.
A. FH/HF en MRIJ-kalveren
De zwartbonte stierkalveren zijn
door toenemende HF-fokkerij en de
extreem hoge prijs minder geschikt
voor de vleesstierenhouderij. De kal
veren van de MRIJ-populatie zijn
wel geschikt voor de vleesstieren
houderij Hoewel de rode kleur geen
garantie is voor een kwalitatief goed
kalf. De vleesstierenhouder krijgt te
maken met roodbonte kruisingen
met (Red) Holstein, die bij aankoop
lang niet altijd duidelijk te onder
scheiden zijn van de zuivere MRIJ,
maar later wel veel minpunten heb
ben. Dit heeft er toe geleid dat stie-
Vrijdag 29 september 1989
renhouders de afgelopen jaren
steeds meer zijn overgeschakeld naar
één van de volgende kategorieën.
B. Kruisingskalveren
Bij de melkveehouder is er steeds
meer belangstelling om een deel van
de melkveestapel te kruisen met een
geselekteerde fokstier van een vlees
ras. Vooral het ras Piemontese staat
hierbij sterk in de belangstelling.
Dergelijke kruisingskalveren zijn
50 tot 150 duurder dan RB-
stier kal veren, maar hebben nogal
wat meer te bieden wat betreft be-
vleesdheid etc.
Het is echter vrijwel onmogelijk om
een uniforme koppel Pie-
kruislingkalveren aan te kopen.
Op de eerste plaats is de vraag naar
deze kalveren groter dan het aanbod
en op de tweede plaats is er nogal
wat verschil tussen een Pie-kruisling
met als moeder een MRIJ of HF.
Gemiddeld is de opbrengstprijs van
deze kalveren 0,25 tot 0,75 hoger
dan die van roodbonte kalveren.
De afgelopen jaren is ook de import
van kruislingkalveren uit Frankrijk
en België sterk toegenomen. De vari
atie in deze kalveren is zeer groot,
maar over het algemeen is de kwali
teit redelijk tot zeer goed. De kwali
teit varieert van lichte, geheel zwarte
Limousin-kruislingen, die een aan
leg hebben om wat sneller vet aan te
zetten, tot zware kruislingen van
Charolais en/of Blonde d'Aquitai-
ne. Deze kalveren wegen meestal
tussen de 60 tot 80 kg en zijn duur
der dan de Nederlandse kalveren.
Naast de hogere kalverprijs komt de
verhoogde kans op ziekte-insleep.
Zie hiervoor de opmerkingen onder
kategorie C. Gezonde en kwalitatief
goede Franse kruislingkalveren zijn
in principe een goed alternatief mits
het prijsverschil met de Nederlandse
kalveren in verhouding niet te hoog
is.
C. Kalveren van vleesrassen
In veel gevallen zien we dat de inte
resse van de vleesstierenhouder uit
gaat naar kalveren van de meer luxe
vleesrassen. Hierbij kan men denken
aan de Belgische Wit Blauwen, Li
mousins en Blonde d'Aquitaines.
Wanneer u kalveren aankoopt van
deze rassen, moet u met een aantal
zaken rekening houden:
1. Gezondheidszorg. De stierkalve
ren (zowel nuka's als oudere stieren)
uit de ons omringende landen heb
ben het risiko in zich dat ze niet
abortus- of tuberculose-vrij zijn.
Zolang deze stierkalveren maar di-
rekt naar een gespecialiseerd geslo
ten vlees-veebedrijf gaan en op stal
worden gehuisvest, vormen ze geen
direkte bedreiging voor de melk
veestapel. Informeer zonodig bij de
Gezondheidsdienst voor Dieren.
2. Aankoop en afzet. In het alge
meen zijn de aankoopkosten van de
ze kalveren hoger dan die van de Ne
derlandse kalveren. Op zich hoeft
dat geen probleem te zijn, als deze
kosten gekompenseerd kunnen wor
den door een hoge vleesprijs bij de
afzet. Dit blijkt in de praktijk echter
lang niet altijd op te gaan. Dit uit
gangsmateriaal heeft een hoger aan
houdingspercentage, een betere voe-
Jerkonversie en een betere vleeskwa-
liteit bij een hoger eindgewicht.
Samenvattend kunnen we stellen dat
ie vleesstierenhouder zijn uit
gangsmateriaal zorgvuldig moet kie
zen, wil het houden van vleesstieren
onder de huidige omstandigheden
nog enig rendement opleveren.
Ing. M. Arendsen
Bedrij fsvoorlichter Vleeshouderij
De vorige maand is er geschreven
over het efficiënt gebruik van ver
warming in varkensstallen. Een eer
ste voorwaarde daarvoor is een goe
de isolatie. Stoken met "de ramen
open" kost veel geld en geeft niet de
gewenste temperatuur. Het is dan
ook van belang dat de stal goed geï
soleerd is.
Kontroleer de isolatie
Een goede isolatie is een eerste ver
eiste voor een optimale temperatuur-
beheersing. Dit geldt zowel voor de
winter als voor de zomer. Een goede
isolatie is in koude periodes van be
lang tegen warmte-verlies en in war
me periodes om warmte-instraling te
voorkomen (de temperatuur tussen
golfplaten en isolatie kan oplopen
tot 70°C). Kontroleer regelmatig,
maar zeker nu juist voor de winter,
de isolatie. Immers ratten, muizen
en tempexkevers kunnen veel schade
aanbrengen. Kontroleer in de afde
ling de onderzijde van de isolatie op
gangen tussen aluminiumfolie-lagen
en op gaatjes, ontstaan door aanvre
ten. Kontrole kan ook geschieden
door een plaat in een voerhok los te
maken. Het is nu nog goed mogelijk
om slecht of beschadigd isolatiema
teriaal te vervangen of te renoveren.
Hoe renoveren
Isolatiemateriaal mag, om een goede
isolatie te behouden, geen vocht op
nemen. Dit kan bereikt worden door
platen met aan beide zijden alumini
um te gebruiken, dit om kromtrek
ken te voorkomen. Daarnaast is het
van belang dat er voldoende ventila
tie tussen dak-isolatie en golfplaat
gekreëerd wordt. Het aanbrengen
van isolatie-materiaal moet op de
juiste manier gebeuren. De isolatie
moet vrij van de gordingen, door
middel van ribwerk, worden aange
bracht. De naden met afdeklatjes
afdekken.
Warmte-verlies treedt ook op door
muren en vloeren. Bij hoge stook
kosten en het moeilijk op tempera
tuur kunnen houden van de stallen,
is het van belang ook te overwegen
de spouwmuur na te isoleren. Dit
moet uitgevoerd worden door een.
erkend isolatiebedrijf. Bij nieuw
bouw en renovatie altijd muren en lig-
ruimte isoleren. Door verwar
mingsbuizen op de centrale-gang
gaat er ook veel warmte verloren.
Het is daarom zeker te adviseren de
ze te isoleren.
Konklusie
Een goede isolatie bespaart veel
kosten en ongemak. Dit geldt zowel
voor de winter als voor de zomer.
Daarnaast draagt een goed aange
brachte isolatie bij aan een goede af
dichting van de stal. Hierdoor wordt
valse trek voorkomen en de lucht
inlaat is beter te regelen. Dit komt
ten goede aan de gezondheid van de
varkens en aan het welzijn van de
varkenshouder. Om de isolatie goed
te houden is een regelmatige bestrij
ding van ongedierte noodzakelijk.
Voor een degelijke isolatie nu geld
uitgeven,
is straks voor U en het varken een
beter leven.
ing. B. Meeuwissen,
bvl. varkenshouderij
CVP-Tilburg
13