VOO It IN >0
VIE OIIW V
'Mijn mooiste plekje'
winnend opstel
Samen naar Studiedag
'Toekomst Land- en Tuinbouw'
Invriezen nu!
Mag ik me
even voorstellen?
- - A ÊuM
Agrarische Studiereizen
naar Barcelona
onder redaktie van de Redaktiekommis-
sie Bond van Plattelandsvrouwen voor
Zeeland en Brabant.
Redaktieadres:
Mevr. P. J. de Rooy-Janse M.A.
Postbus 42, 4424 ZG Wemeldinge.
Mijn naam is Els Geilvoet-
Bevaart. Geboren net na de oor
log in Nieuw Helvoet en thans
woonachtig in Oud-Vossemeer.
Met ingang van dit nummer van
het ZLM- Land- en Tuinbouw
blad ben ik lid van de perskom
missie voor Noord-Brabant. Ik
hoop dat het een plezierig en leer
zaam lidmaatschap mag zijn.
E. Geilvoet-Bevaart
Hieronder het winnende opstel
van de wedstrijd 'Waag de
sprong'. Alle andere inzendsters
bedankt voor uw inzending/pen-
nevrucht. U ontvangt uw stukje
binnenkort terug, 't Was leuk om
de stukjes te lezen en de verschil
lende kijk op 't onderwerp te on
dergaan.
De perskommissie Gary)
'Mijn mooiste plekje ontstond vele
jaren terug in mijn fantasie. Gebo
ren in de grote stad boeide mij als
klein meisje al de prachtige platen
van Jetses die in mijn schoolklas aan
de muur hingen. Ik was dat meisje
met dat mooie schortje aan dat door
speelde tussen kippen, koeien en gei
ten terwijl op de achtergrond op het
land de hooischelven er hun vorm
kregen. Liefde voor dieren en plan
ten kreeg ik al heel jong thuis. Niet
in de minste plaats door de zelfver-
zonnen sprookjes die mijn moeder
me vertelde en waarin dieren, elfjes
en kabouters die in bomen en bossen
leefden een héél grote rol speelden.
Vrijdag 11 augustus 1989
Later maakte ik m'n eerste herba
rium en verzamelde alle mogelijke
bladeren die er maar voorhanden
waren. De droom, over dat mooie
plekje waar ik eens zelf zou kunnen
wonen was er nog steeds, maar
het zou wel altijd een droom blijven.
Toch is bij mij die droom uitgeko
men. Zeventien jaar geleden stonden
mijn man en ik op één van de
mooiste plekjes in Duiveland. Die
plek, was één groot golvend koren
veld, grenzend aan de polder, om
ringt door bomen en behorende bij
een klein dorp waar wij ons, vanaf
de eerste minuut, direkt thuis voel
den. Op dit plekje zijn wij gaan wo
nen. Wij maakten er onze tuin, één
die beantwoorde aan mijn vroegere
droom. Een tuin waarin je altijd van
alles zag en beleefde. Het uitzicht uit
ieder raam was balsem voor het oog.
Het hele jaar door waren er bloe
men, bomen en planten. Er was een
vijver waarbij van alles gebeurd. Er
werden vogels geboren in het voor
jaar en gedood in de winter door de
torenvalk. Enkele jaren achtereen
bezocht een ijsvogel onze vijver
waarnaar we achter de ramen adem
loos en met grote bewondering naar
stonden te kijken, hoe dit schitteren
de stukje onze goudvissen ver
orberde.
Er waren eendennesten en koolme
zen hadden er hun eigen huisje, de
winterkoning nestelde er, vóór mijn
keukenraam.
Eens, in de winter, was er een bonte
specht (hangende aan de opgehan
gen vetbal in de boom) die alle ande
re liefhebbers voor ook zo 'n lekker
hapje verjoeg. De gakkende over
trekkende ganzen die in V-vorm
overvlogen, dat alles maakte ons
sprookje op dit mooiste plekje
kompleet.
Sinds enkele maanden is mijn droom
gebroken. De liefste die ik bezat is er
niet meer. Ik word niet geroepen
van: 'Kom vlug! Kijk daar eens in de
boom, er zit een héél bijzonder vo
geltje!
Nooit meer zal ik er mijn man zien
staan met z'n fototoestel, gebogen
over de pas uitgekomen zwanebloem
of bloeiende rietorchis.
Samen hadden we hier op dit plekje
onze wortels gekregen. Alles hier
herinnert mij nu heel bewust hoeveel
we van dit plekje hielden.
De herinnering hieraan zal mij doen
verder leven.
Want ik houd van dit plekje!'
mevrouw S.A. Ie Noble-Dasberg
Nieuwerkerk
Op 1 september a.s. wordt in de Ree
horst te Ede een landelijke studiedag
gehouden met betrekking tot de on
zekere toekomst van de land- en
tuinbouw.
De Agrarische Beleidskommissie
van de Nederlandse Bond van Plat
telandsvrouwen organiseert deze
studiedag naar aanleiding van de
Tweede Kamerverkiezingen op 6
september 1989. Belangrijk onder
deel zal zijn: het Nationaal Milieu
Beleidsplan, waarbij op deze dag de
standpunten van de Ned. Bond van
Plattelandsvrouwen gepresenteerd
zullen worden.
De dagindeling is als volgt:
's Morgens een inhoudelijk deel, met
als inleider de heer J. Doornbos,
voorzitter van het Landbouwschap
en de heer J. Roemaat, voorzitter
van het Ned. Agrarisch Jongeren
Kontakt. 's Middags zijn de volgen
de politici bereid gevonden met ons
van gedachten te wisselen: de heren
J. van Noord - CDA, S. Huys -
PvdA, P. Blauw - VVD en mevr. R.
Beckers van Groen Links.
We verwachten dat velen van uw be
reid zullen zijn om voor deze bijeen
komst op 1 september met ons naar
de Reehorst in Ede te gaan. Voor
verdere informatie over het volledige
programma en voorbereidend mate
riaal kunt u zich wenden tot het
agrarisch kommissielid in uw ge
bied. Graag uw reakties en/of opga
ven vóór 22 augustus a.s.
Namens de Provinciale Agrarische
Kommissies van Noord-Brabant: R.
Crezee-Dam, tel. 01684-2621 en Zee
land: S. Hanse-Verburg, tel.
01119-1265.
Vier provincies, Gerona, Barcelona,
Lerida en Tarragona, vormen de
landstreek Cataluna, een groot ge
deelte van Noordoost-Spanje, onge
veer even groot als Nederland. De
hoge toppen van de Pyreneeën in het
noorden, de Middellandse Zeekust
met talloze kleine baaien met hoge
kliffen in het oosten, de op architec
tonisch gebied schitterende steden
Barcelona en Tarragona hebben van
oudsher vele bezoekers naar dit ge
deelte van Spanje getrokken. Cata
luna is echt een kijkje, van 9 tot en
met 16 september 1989, waard.
Ie dag: Vlucht Amsterdam-
Barcelona, de hoofdstad van Cata
luna met 1,8 miljoen inwoners. 2e
dag: stadsrondrit en wandeling door
Barcelona. 3e dag: naar de stad Leri
da, ontstaan rondom een Arabische
citadel. Later werd het alcazar om
gebouwd tot kathedraal die nu de
grote bezienswaardigheid van de
stad is. Onderweg bezoek aan een
fruitkwekerij, irrigatiewerken en een
fruitinpakstation. 4e dag: op weg
naar de badplaats Lloret de Mar aan
de Middellandse Zee, bezoek aan het
beroemde klooster Montserrat. 5e
dag: dagekskursie in noordelijke
richting met bezoek aan agrarische
bedrijven en een boottocht op het
meer van Banyoles. 6e dag: in Figue-
ras bezoek aan het museum van de
onlangs gestorven surrealistische
schilder Salvador Dali, ingericht in
het oude stadstheater. 7e dag: in
Blanes, de laatste badplaats aan de
Costa Brava, bezoek aan de botani
sche tuin. 8e dag: terugkeer per
vliegtuig naar Nederland.
En verder:
Schotland, 10-19 augustus,
10-daagse boot/rondreis per bus. In
prijs verlaagd!
Hongarije, 15-22 augustus, 8-daagse
vliegreis/rondreis per bus
Luxemburg, 4-9 september,
6-daagse busreis
Voor uw aanmelding, nadere infor
matie over deze en volgende reizen
of het aanvragen van de brochure,
kunt u opbellen naar het Sekretari-
aat van Agrarische Studiereizen, me
vrouw L. Deumer, Kleine Oord 179,
6811 HZ Arnhem, 085-512087
(eventueel 085-427784), tussen 08.00
en 17.30 uur.
Verzorgd reizen in vertrouwd ge
zelschap!
19
Zeker voor mensen die van plan
zijn of die zich zeer recentelijk
een diepvrieskist of kast hebben
aangeschaft en voor diegenen on
der ons, die al lang een diepvries
in hun bezit hebben is nu de tijd
aangebroken de voorraad weer
op peil te brengen. Voor de ko
mende winter of voor het gemak
van de gebruiker in deze zomer
maanden zijn er vele produkten
volop aan de markt, de keuze in
groente en fruit is ruim en rela
tief vrij goedkoop.
Maak daar dankbaar gebruik
van, zeker voor het invriezen.
'Invriezen' is de beste vorm van
konserveren in de huishouding,
omdat praktisch alle voe
dingsmiddelen kunnen worden
ingevroren.
Een manier van konserveren
waarbij pech praktisch niet voor
komt. Iets wat bij het zogenaam
de wecken (steriliseren), vroeger
een bijzonder populaire vorm
van konserveren, nog wel eens
goed mis kan gaan. Veel ouderen
onder ons weten dat nog wel!
We gaan hier niet in op de techni
sche aspekten van een diepvries-
kist of kast, wel zijn er enige al
gemene tips die van belang kun
nen zijn, zoals: laat het deksel of
de deur nooit te lang openstaan,
verwijder van tijd tot tijd de rijp
die bij het openen ontstaat. Laat
uw diepvriezer (mits u niet in het
bezit bent van één die automa
tisch dooit) ontdooien op het
tijdstip waarop de voorraad het
kleinst is.
Verder: gebruik of verwerk ont
dooide produkten zo snel moge
lijk, daar de produkten snel in
voedingswaarde achteruitgaan.
Bovendien beperkt men daarmee
de bakteriëngroei.
Daarom ook, vries de produkten
nooit opnieuw in. Een uitzonde
ring op deze regel kan gemaakt
worden voor rauwvlees, dat na
behandeling wel weer kan wor
den ingevroren. Van belang kan
ook het verdelen van de porties
zijn, zorg er voor dat het juist ge
noeg is voor het doel dat u be
oogt, zodat u niet blijft zitten
met de restjes! Schrijf op de bak
jes of bekers eventueel het ge
wicht, de data, maar vooral wat
er in zit (speciale etiketjes en stif
ten zijn in de handel verkrijg
baar). Let op dat er bij het inpak
ken van uw produkten niet te
veel lucht in de verpakking blijft
zitten (indien mogelijk vakuum
trekken), lucht geeft alleen maar
ruimteverlies.
Daar bij het invriezen de produk
ten enigszins gaan uitzetten,. is
het van belang bijvoorbeeld bak
jes of bekers niet helemaal te vul
len. Vul ze zodanig dat het 1 a 2
cm onder de rand blijft.
Ook de verpakking die u gaat ge
bruiken is van zeer groot belang.
Werden er in het verleden veel
wegwerpplastic bakjes, vellen,
zakjes en aluminium gebruikt,
vandaag aan de dag gaat men
meer en meer over op het gebruik
van geprepareerde kartonnen
bakjes en bekers en in het bijzon
der polyethyleen bakjes met goed
bijpassende deksels (Tupperwa-
re). Een iets grotere investering,
dat wel. Maar de voordelen zijn
navenant, het kan steeds weer
opnieuw gebruikt worden, bo
vendien laten ze zich gemakkelijk
stapelen. Maar meer nog, u be
wijst er het milieu een bijzonder
grote dienst mee.
Gaat u de groente invriezen, ge
bruik dan uitsluitend eerste
kwaliteit, bovendien moet de
groente een hoge graad van vers
heid bezitten.
Optimale resultaten te bereiken,
zo hygiënisch mogelijk. In de re
gel wordt de groente voor het in
vriezen afgeblancheerd, uitzon
deringen daargelaten. Behalve
zout, laurier, vanille, kaneel, je
neverbes, citroen en suiker kunt
u beter geen andere kruiden of
mengsels gebruiken, daar na ver
loop van tijd 4 weken) de
smaak gaat veranderen, meestal
niet ten goede. Laat na wat alge
mene informatie het onderstaan
de groentetabelletje een geheu
gensteuntje of leidraad voor u
zijn, t.z.t. volgt ook het invriezen
van bijvoorbeeld vlees en
deegwaren.
sperzie- en andere goed in te vriezen
bonen
doperwten goed in te vriezen
broccoli
bloemkool
komkommer
wortelen
bietjes
iets minder goed in
te vriezen
goed in te vriezen
iets minder goed in
te vriezen
goed in te vriezen
goed in te vriezen
groene kool goed in te vriezen
savooie, Chinese
koolrabi
paprika
in te vriezen
goed in te vriezen
peterselie goed in te vriezen
bladselderij
kervel, bieslook
champignons iets minder goed
in te vriezen
gebakken
spruitjes
m te vriezen
rode kool, witte goed in te vriezen
en spitskool
spinazie, paksoi goed in te vriezen
andijvie, lamsoren
soepgroente goed in te vriezen
tomaten
suikermais
iets minder goed
in te vriezen
goed in te vriezen
3 a 4 min. blancheren
bewaartijd 10-12 mnd.
1 Vi a 2 min. blancheren
bewaartijd ±12 mnd.
3 min. blancheren
bewaartijd 10-12 mnd.
hele kool 4 min. blancheren,
de roosjes 2 min.
bewaartijd 10-12 mnd.
rauwe, heel of in schijven
of stukken
bewaartijd 9-10 mnd.
in stukken 4 min. blancheren
bewaartijd 10-12 mnd.
bijna gaar koken,
pellen en schaven
bewaartijd 10-12 mnd.
niet te grof snijden,
2 min. blancheren
bewaartijd 10-12 mnd.
schijven of blokjes,
3 min. blancheren
bewaartijd 10-12 mnd.
rauw, in ringen
zonder zaad
bewaartijd 8-10 mnd.
rauw, gehakt of als bosje
bewaartijd 10-12 mnd.
goed schoon wassen,
rauw of 3 a 4 min. blancheren of
in boter
bewaartijd 8-10 mnd.
3 a 4 min. blancheren
bewaartijd 8-10 mnd.
fijngesneden, 4a 5 min.
blancheren, voorgevroren in
het koude kookvocht dopen
2 3 min. blancheren
event, hakken of snijden
bewaartijd 10-12 mnd.
3 a 5 min. blancheren
event, met kruiden (zie boven)
bewaartijd 4-6*mnd.
evet. ontvellen
(eerst onderdompelen in
heet water) alleen nog geschikt
voor puree
bewaartijd 4-6 mnd.
de kolven 10 a 13 min. blancheren
alleen de korrel 4 a 5 min.
bewaartijd 10-12 mnd.
Sukses!
M.A. van der Vliet