Kontroleer minstens wekelijks bewaarde uien Boer gaat land bewerken en vee weiden van achter het toetsenbord Uienprijzen weer gestegen Het jaar 1983 zal de geschiedenis ingaan als een seizoen dat door de uientelers niet snel zal worden vergeten. Het afgelopen voorjaar zijn de eerste uien begin maart gezaaid. Door de vele regen daarna is het laatste uienzaad omstreeks 10 juni aan de grond toevertrouwd. Mede door het uitstekende weer in de afgelopen zomer is van veel percelen nog een redelijk tot goede produktie gekomen. Door de natte periode in september is vooral in de laat gezaaide percelen veel hergroei opgetre den. Omstreeks 10 november zijn de laatste uien geoogst. De kwaliteit van deze late uien laat zich niet al te best aanzien en lijken daardoor ook niet geschikt voor lange bewaring. Voor lange bewaring komen alleen de allerbeste partijen in aanmerking. Bewaren Voor behoud van een goede kwaliteit van het produkt en door de hogere keuringseisen moet aan de bewaring zeer veel aandacht worden besteed. Nadat het produkt is gedroogd moet tijdens de bewaring alles in het werk worden gesteld om de uien droog te houden. Uien die vochtig worden gaan snel in kwaliteit achteruit doordat de natuurlijke kleur verlo ren gaat, en kunnen alleen nog als een minderwaardig produkt worden verhandeld. Het vochtig worden, of verbroeien, kan worden voorkomen door tijdens Het bewaarseizoen te zorgen dat een regelmatige ventilatie plaatsvindt. Hierbij is een regelmati ge kontröle van de partij noodzake lijk. Het verdient aanbeveling ten minste wekelijks het produkt te in- spekteren en zonodig maatregelen te nemen die nodig zijn om de uien in goede konditie te houden. De meest ideale bewaartemperatuur is 0 - 1 graden C. Naarmate de bewaartem peratuur hoger'is zullen de bewaar- verliezen groter zijn en de bewaar periode korter. Spruitvorming, rot en kale uien zijn de voornaamste oorzaken van ver liezen gedurende de bewaring. Gewichtsverliezen, ontstaan als ge volg van ademhaling, kunnen bij een goede bewaring tot 0.75 a 1.25% per maand worden beperkt. Uitval door rot kan de grootste ver liezen opleveren. De totale uitval verschilt van jaar tot jaar en van partij tot partij. De verliezen worden sterk beïnvloed door de hoedanig heid van het ingebrachte produkt en de bewaaromstandigheden. Om uien gedurende de hele bewaar-' periode droog te houden moet er re gelmatig worden geventileerd. Grote temperatuursschommelingen van het produkt moeten'worden voorko men, daar anders kondensatie en broei kunnen optreden waardoor de uien hun natuurlijke kleur verliezen. De meest gunstige bewaartempera tuur kan worden gerealiseerd in me chanisch gekoelde bewaarplaatsen. In met buitenlucht gekoelde be waarplaatsen is men geheel afhan kelijk van de buitentemperatuur. Om de temperatuur in de bewaar plaats te verlagen moet steeds wor den geventileerd zodra de tempera tuur van de buitenlucht tenminste 2 graden C lager is dan de temperatuur in de bewaarplaats. Naarmate de temperatuur in de be waarplaats daalt zal men alleen nog 's nachts of in de vroege morgen kunnen ventileren. In met buiten lucht gekoelde bewaarplaatsen zal men de temperatuur in de bewaar plaats moeten aanpassen aan de in die periode geldende gemiddelde buitentemperatuur. Als de tempera tuur in het produkt erg laag wordt gebracht kan bij oplopende buiten temperatuur in niet voldoende geïsoleerde bewaarruimten gemak kelijk kondensatie optreden. In ons klimaat is in met buitenlucht ge koelde bewaarplaatsen niet de meest ideale bewaartemperatuur voor uien te realiseren. Voor een goed geïso leerde bewaarplaats moet worden gestreefd naar de volgende gemid delde bewaartemperaturen: november 3-4 graden C december 1 - 2 graden C januari 1 graden C februari 2 graden C maart 3 graden C april 4 - 6 graden C Ventileren met buitenlucht waarvan de tenperatuur lager is dan -2 graden C moet worden ontraden. Doet zich de situatie voor dat gedurende lan gere tijd de buitentemperatuur hoger is dan die in de bewaarplaats dan 16 december 1983 9- 4: dient regelmatig intern te "worden geventileerd. Hoewel de optimale bewaartemperatuur 0 - 1 graden C bedraagt is de handhaving van die temperatuur toch ondergeschikt aan het feit dat de uien onder alle om standigheden droog moeten blijven. Uit praktijkervaringen is gebleken dat het toepassen van een bewaar techniek zoals boven is omschreven ongeveer 20 - 30 ventilatie-uren per week vraagt. Mechanische koeling Door gebruik te maken van mecha nische koeling is het wel mogelijk de voor uien meest gewenste bewaar temperatuur van 0 - 1 graden C te realiseren. Langdurige bewaring bij lagere temperaturen geeft een ver hoogde kans op het optreden van glazige uien. Het produkt kan in mechanisch gekoelde ruimten tot mei/juni in goede konditie worden gehouden. Ook na het bewaren, dus tijdens het inpakken en transporteren blijft de kwaliteit van de uien onze zorg. vragen. Zorg steeds voor de juiste etemperatuur ook bij het inpakken! Voor het onderhouden van de juiste bewaartperatuur kan met een koel- kapaciteit van ca. 80 W per ton bij 0 graden C worden volstaan. Voor de interne luchtcirculatie is een luchthoeveelheid van 75 m3 per m3 produkt reeds voldoende, interne ventilatie vindt meestal plaats als de koelmachine in werking is. Als regel wordt de circulatie-ventilator aan de koelmachine gekoppeld. Afleveren Alvorens het produkt uit de bewaar plaats te halen, moet om kondens- vorming te voorkomen, de tempera tuur van koud bewaarde uien op minimaal 10 graden C worden ge bracht. De tijdsduur van deze tem- peratuursaanpassing is afhankelijk van de temperatuur waarbij het pro dukt werd bewaard. Bij mechanische koeling moet onge veer 5 dagen voor het uit de bewaar plaats halen van de uien de koelma chine worden uitgeschakeld. Vervol gens wordt met toevoeging van bui tenlucht zolang intern geventileerd totdat de temperatuur in en buiten de bewaarplaats gelijk is. Los van het toegepaste bewaarsys- teém moet zolang worden geventi leerd totdat het produkt droog is. Handling pakstations Bij verwerking in de pakstations (sorteren, afstaarten en verpakken) dienen ook de nodige maatregelen te worden genomen om kwaliteitsver liezen te voorkomen. Indien in ver houding tot de temperatuur in de pakstations uien met een lagere temperatuur worden verwerkt wor den deze vochtig. Bij het verwerken van deze uien, in een meestal stoffige omgeving, zal dit stof aan de uien blijven kleven waardoor de kleur van het produkt nadelig wordt beïn vloed. Uit onderzoek is gebleken dat een lage produkttemperatuur bij de handling een nadelige invloed heeft op de handlingsglazigheid. Om die reden dienen uien een temperatuur te hebben die minimaal op 10 graden C ligt. Tijdens het verwerken kunnen be schadigingen ontstaan. Op veroor zaakte wondjes kan gemakkelijk schimmelvorming optreden. Voor dat tot afleveren wordt overgegaan wordt geadviseerd om die reden het produkt na te drogen. Verschillende onderzoekinstituten in ons land zijn bezig met het maken van computerprogramma's, waarmee de boer in staat zal zijn de bewerking van zijn land en het weiden van zijn vee vanachter het toetsenbord en beel- scherm beter te regelen dan hij tot nu toe doet. Begin volgend jaar komen de eerste programma's ter beschik king. met chemische middelen om moet gaan. Rekenprogramma Het computerprogramma voor de onkruidbestrijding bij de teelt van wintertarwe is al gereed. De compu terprogramma's voor suikerbieten en prei zijn zover ontwikkeld dat zij op proefboerderijen uitgeprobeerd het onkruid te gaan bestrijden, als de verwachte schade groter is dan de kosten van de bestrijding. De com puter sorteert de middelen, die in het opgegeven gewasstadium gebruikt kunnen worden en door het type ge was verdragen worden. Tevens geeft de computer aan hoe doelmatig de' gekozen middelen het onkruid zullen bestrijden en wat het allemaal gaat kosten. Omweiden - standweiden De afdeling landbouwplantenteelt en graslandkunde van de landbouw hogeschool heeft nagegaan hoe de boer er voor kan zorgen dat zijn koeien zoveel mogelijk voedzaam gras per hektare binnenkrijgen en dat tegelijk de kwaliteit van de gras zoden zo hoog mogelijk blijft. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat op heel wat melkveebedrijven de netto-grasopbrengst tegenvalt. Bij de beweiding treden vaak onnodige verliezen op. De onderzoekers heb ben een model opgesteld waarmee het antwoord met behulp van de computer door de boer zelf gegeven kan worden. In het programma zijn allerlei gegevens, zoals de bezetting van een weiland, de groei van wortels van het gras, de konsumptie ervan door het vee, de vochtvoorziening enzovoorts opgenomen. De compu ter vertelt de boer uiteindelijk hoe hij zijn vee het beste kan weiden. Een van de belangrijkste keuzen die een boer moet maken is die tussen een standweide- en omweidingssys- teem. In het eerste geval blijft het vee op hetzelfde grasland doorgrazen, terwijl bij het omweiden het perceel regelmatig gedurende twee tot vier weken rust krijgt. Het omweiden, dat in de jaren dertig in zwang kwam, is nog steeds het meest gangbare sys teem in ons land. Uit onderzoek is echter gebleken dat de ouderwetse standweide, zij het met enkele aan passingen, in produktiviteit helemaal niet onder hoeft te doen voor het omweiden. Steeds vaker achter toetsenbord en scherm... Het Proefstation voor de akkerbouw en groenteteelt in de vollegrond (PAGV) in Lelystad maakt bijvoor beeld computerprogramma's voor de meest doelmatige bestrijding van onkruiden. De vakgroep landbouw plantenteelt en graslandkunde van de landbouwhogeschool heeft een model opgesteld voor een zo hoog mogelijke opbrengst van het gras land. In samenwerking met het proefstation voor de rundveehoude rij wil de landbouwhogeschool de boer helpen bij de vraag hoe hij zijn vee het beste kan weiden. Op akker bouwbedrijven wordt nog nauwe lijks gebruik gemaakt van compu terprogramma's voor de bedrijfsvoe ring. Toch kan volgens de land-- bouwhogeschool de computer de boer helpen zijn maatregelen met het oog op de kosten zo verantwoord mogelijk te nemen. Het gebruik van een computer kan de boer tevens aangeven hoe hij zo zuinig mogelijk kunnen worden. Volgend jaar ko men zij voor de landbouwvoorlich ting ter beschikking. In de program ma's zijn allerlei gegevens verwerkt over de gevoeligheid van de belang rijkste onkruiden voor de verschil lende onkruidverdelgers en kombi- naties daarvan. Dat zijn zoveel ge gevens dat de boer zonder hulpmid delen geen overzicht kan houden en een goede afweging maken. Zo is bij wintertarwe een veertigtal middelen toegelaten. De boer vindt in dit ge was gewoonlijk meer dan twintig onkruiden. Een andere komplikatie is dat elk middel slechts in een be perkt aantal gewasstadia zonder veel gevaar kan worden toegepast. Bovendien zijn sommige tarwerassen voor een aantal middelen gevoelig. Zonder rekenprogramma is het dan ook praktisch onmogelijk een juiste keuze te maken uit het aanbod van bestrijdingsmiddelen. De boer krijgt van de computer pas het advies om De uien zijn in de verslagmaand na een lichte inzinking in oktober weer flink in prijs gestegen. Op de beurs in Goes werd in november een doorsneeprijs bereikt van 42 cent per kg veldgewas, tegen 32 cent de maand ervoor en 37 cent in september. De beide voorgaande jaren schommelde de prijs tussen de 10 en 15 cent per kg. Deze drie keer zo hoge prijs in de maanden september, oktober en november kon worden bereikt bij een "maar" 20% kleiner aanbod dan vorig seizoen. Op telersniveau was de omzet daar door 2 a 3 keer zo groot. Tot begin december is er ongeveer 30.000 ton zaai-uien minder verhandeld dan vorig seizoen. Uitgaande van een oogst die 150.000 ton kleiner ge raamd is, moeten we rekening hou den met een voorraad die nu ruim 100.000 ton kleiner is dan vorig jaar om deze tijd. Nog hoger? Dat de prijzen hoog zullen blijven dit seizoen lijkt daarom zeer waar schijnlijk. De vraag is hoe hoog? Daarvan zijn we ook afhankelijk van het aanbod in het buitenland en dan met name dat in Spanje, na Neder land de tweede exporteur. Aldaar zou de oogst een paar procent kleiner zijn, maar dat behoeft op zich geen belemmering te zijn om meer te ex porteren. Verder zal het Engelse aanbod de komende maanden ca. 10% kleiner worden dan in de beide voorgaande seizoenen. Over de si tuatie in Oost-Europa staan ons geen gegevens ter beschikking. De leve ringen uit die landen zijn van jaar op jaar sterk wisselend. Dat is altijd af wachten. Al met al blijft het moeilijk voor spellingen te doen bij een spekulatief produkt als uien. Veel verder dan uit te spreken dat de prijzen de rest van het seizoen op een hoog peil blijven durven we niet te gaan. In hoeverre het de moeite zal lonen om de uien te bewaren blijft onzeker. Wel is in de laatste vier seizoenen de beursprijs na de jaarwisseling steeds opgelopen. (PGF Markt Info)

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1983 | | pagina 9