VOOR m: VROIIW p.j. zuid geluid Speculaas, marsepein en spijs Bowling-kompetitie Landbouwschap bezorgd over agrarisch onderwijs P-j.z.' agenda SIRE-campagne tegen eenzaamheid redaktie Henk tegels uit dB RAK - ZAJK agenda onder redaktie van de Redaktiekommissie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Bra bant Redaktieadres: Mevr. L.J. de Regt-van Maldegen., Anna Mariaweg 1. 4494 PB Cieersdijk. Wat eten we met Sinterklaas? Mar sepein en speculaas en een letter van banket. Over deze Sinterklaasattrak- ties wat produktinformatie. Speculaas Speculaas was oorspronkelijk een Sinterklaasattraktie. Maar het viel kennelijk zo in de smaak, dat nu het hele jaar door speculaasjes te koop zijn. De speculaaspoppen, de vrijer en de vrijster, behoren echter nog steeds tot de 5 decembertraditie. Over de herkomst van deze "specu laas" bestaan twee verklaringen. Hij zou afgeleid kunnen zijn van het Latijnse woord "speculator", dat bisschop betekent. Speculaas bete kent dan bisschopskoek. De andere verklaring gaat uit van het Latijnse woord "speculum" dat spiegel betekent. De afbeelding op de koekplank waar de speculaas in wordt gevormd, staat namelijk in spiegelbeeld. Na het keren verschijnt het juiste beeld, waarna de koek kan worden gebakken. Samenstelling Speculaas bestaat uit zandgebak met speculaaskruiden. Er bestaan ver schillende verhoudingen in het deegmengsel voor de hoeveelheden bloem, boter of vet en suiker. Meer suiker geeft een brosser gebak. Zijn specifieke smaak krijgt de speculaas van de "speculaaskruiden". Deze bestaan uit een mengsel van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, foelie, gemberpoeder, kardamom en soms piment. De speculaas wordt soms versierd met amandelen, al of niet geschaafd. Marsepein en spijs Marsepein was al bekend in de 13e eeuw. Men verkocht het in de apot heek als kostbaar medikament, net als drop. Pas veel later is het een tra ditionele Sinterklaastraktatie gewor den. Spijs is een produkt verwant aan marsepein. Over het ontstaan ervan zijn ons geen historische gegevens bekend. Voor de herkomst van het woord nihrscpein bestaan diverèe'verkla- ringen. i' Eén ervan is dat het woord ontleend: zou zijn aan een kleine munt, "mawtaban" genoemd, waarmee men later de doosjes aanduidde waarin kostbare drogerijen werden verhandeld (zoals marsepein, maar ook drop). De naam van de verpak king zou later overgegaan zijn op de inhoud en werd toen marsepein. Van de andere verklaringen is een groot deel het eens over de herkomst van "-pein". Dit deel van het woord zou zijn afgeleid van het Franse "pain" en het Latijnse "panis", dat brood betekent. "Marse-" is volgens de één afkomstig van Marzo, de Italiaan die het gebak uitgevonden heeft en volgens ande ren echter van St. Marcus. Samenstelling en fabrikage Marsepein maakt men in principe van fijngewreven amandelen en ge malen suiker. Het is verkrijgbaar in verschillende verhoudingen van amandelen en suiker, afhankelijk van het gebruiksdoel: 1 deel aman delen op 2 delen suiker b.v. voor bonbonvullingen, 1 op 2 Vi voor marsèpeinfiguurtjes, 1 op 3 voor een dunne marsepeinlaag op taarten (zogenaamd dekoratiemarsepein). Amandelspijs bestaat uit dezelfde grondstoffen,, maar heeft een wat grovere struktuur dan marsepein. Stukjes amandel en suikerkristallen zijn vaak nog duidelijk zichtbaar. Spijs bevat 50% suiker en er wordt meestal wat ei en geraspte citroen schil (citroenessence) aan toege voegd. Voor de bereiding van amandelspijs en marsepein gebruikt men bij voor keur zoete amandelen. Deze worden allereerst gekraakt om de dop te verwijderen. Daarna worden ze ge broeid en gepeld.De amandelen worden daarvoor gedurende 5 a 15 minuten geweld in water van 70 a 80 graden C (broeien). Ze nemen vocht op waardoor ze zwellen. De zaad vliezen komen losser te zitten, zodat deze gemakkelijk machinaal verwij derd kunnen worden (pellen). Dttarna wórdëri de amandelen 'gë> malen; voor spijs minder fijn dan Ypor marsepein. Na een eerste gróve maling voegt men de suiker tóe en wrijft men, eventueel onder toevoeging van wa ter, totdat beide ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn (in de banketbakkerij noemt men dit "draaien"). Tenslotte wordt de mas sa verhit tot 90 graden C om de juiste konsistentie en smaak te verkrijgen (het zogenaamde roosteren of bran den). Spijs wordt nog enige weken be waard om te rijpen; wat de smaak ten goede komt. Daarna kan ei en/of geraspte citroenschil worden toege voegd. Houdbaarheid - Onverpakte speculaas kan het beste bewaard worden in een goed afge sloten trommel of glazen pot. Be- waartijd 1 a 2 weken. Spijs en marsepein bevatten vrij veel vet en kunnen daarom rans worden. Ze kunnen het beste in de koelkast worden bewaard; daarin zijn ze on geveer een halfjaar houdbaar. Voorlichtingsbureau Voeding Een aardig kadootje voor buiten landse vrienden, kennissen en (zaken)relaties is het boekje "The Dutch Connection". Typisch Hollandse wetenswaar digheden, zoals b.v.: - van trekschuit tot Schiphol - restauratie van oude gebou wen (monumentenzorg) - de kunsthandel - de aanleg van dammen en dijken enz. Het boekje telt 76 pagina's en is geïllustreerd met 50 tekeningen. Prijs 12.50. Het is te bestellen bij de Staatsuitgeverij in Den Haag, bestelnr. 100-140-20 of via de boekhandel. De P.J.Z. bowling-kompetitie is in volle gang. De voorronden zijn alle maal gespeeld. Deze voorronden werden gespeeld op 28 oktober te Breskens, 'op 11 november te Hoog- erheide. op 18 november te Goes én op 25 november te Roosendaal. De uitslagen van deze voorronden zijn; 28 oktober te Breskens: 1. West Zeeuws-Vlaanderen I 478 punten 2. Walcheren I 459 punten 3. West Zeeuws-Vlaanderen 2 371 punten 4. Walcheren 2 325 punten Beste speler was Erwin van het team van West Zeeuws-Vlaanderen. Hij skoorde 136 punten. In dit team zat ook de beste speelster. Haar naam was: Marion. Zij skoorde 131 pun ten. 11 november te Hoogerheide 1. Tholen I 625 punten 2. Zevenbergen 2 603 punten 3. Tholen 2 588 punten 4. Zevenbergen I 586 punten 5. Tholen 3 484 punten 6. Oost Zeeuws-Vlaanderen 418 punten De beste speler op deze avond was Arie de Lint uit Zevenbergen. Hij skoorde 139 punten. Beste speelster was Anja van Tilburg van het team van Tholen 1. Zij behaalde 125 pun ten. 2 december 1983 18 november te Goes Noord-Beveland 724 punten 's Heer Abtskerke I 691 punten Goes 650 punten 's Heer Abtskerke 2 583 punten Schouwen-Duiveland 575 punten Beste speler op deze avond was Laurens van het team van Goes. Hij behaalde 152 punten. Beste speelster was hier Jolanda de Touw. Zij skoorde 143 punten. 25 november te Roosendaal 1. Fijnaart I 616 punten 2. Fijnaart 2 568 punten 3. Sprang-Capelle 547 punten Beste speler hier was Izaak Oosthoek met 126 punten. Hij kwam uit het team van Fijnaart. Anja Snijders uit het team van Sprang-Capelle was hier de beste speelster. Zij behaalde 134 punten. Door aj deze uitslagen zijn de fina listen nu ook bekend. Dit zijn de volgende teams: Noord-Beveland (724 punten) - 's Heer Abtskerke/ Nisse e.o. (691 punten) - Goes (650 punten) en Tholen I (625 punten). De finale wordt (waarschijnlijk) ge houden op vrijdag 16 december. Plaats: de bowlingbaan te Goes. Aanvang 22.00 uur. ledereen, die deze finale eens wil meemaken is van harte welkom! 2 december Afdeling Fijnaart organi seert een dropping. Vertrek om 19.00 uur vanaf de Voorstraat te Fijnaart. Afdeling Oost Zeeuws-Vlaanderen organiseert een St. Nikolaas-surprise avond in zaal "Cambrimus". Tevens zal dan het nieuwe bestuur worden voorgesteld. De avond begint om 20.30 uur. 3 december: Afdeling Tholen/St. Philipsland gaat naar een presentatie van teken-, schilder- en druktech nieken, door Ben van Rooy. Aan vang 14.30 uur. Plaats boven het ge meentehuis te Scherpenisse. 9, 10 en 11 december: Afdeling West Zeeuws-Vlaanderen houdt de uitges telde uitwisseling met de Gelderse afdeling Ruurlo. Opgave voor 5 de cember bij (01179 - 1306) of Miranda (01170-2310). 17 december: Afdeling Sprang-Ca pelle organiseert een zaalvoetbal toernooi. Rieraan kunnen alle P.J.Z.-afdelingen deelnemen. Kan belangrijk zijn i.v.m. P-.J.Z. deelname aan Landelijke Sportdag 1984. 23 december: Afdeling Tholen/St. Philipsland organiseert een drop ping. Vertrek om 18.45 uur in Scher penisse. Opgeven bij Henk (01665 - 2400). Carina (01663 - 2313) of Mar cel (01663 - 2366). Afgelopen dinsdag 22 november besprak het Landbouwschap met Mi nister Braks de dreigende opheffing van een groot aantal kleine scholen voor het agrarisch onderwijs. De bezuinigingsplannen van de overheid kunnen tot gevolg hebben dat van de 129 lagere agrarische scholen er 48 moeten verdwijnen. Van de 49 middelbare agrarische scholen zou den er 37 overblijven en van de 11 hogere agrarische scholen slechts 4. Voor zover bekend zullen deze plannen voor het agrarisch onderwijs in Zeeland geen gevolgen hebben. Tijdens het gesprek zei minister Braks toe zich sterk te zullen maken voor het agrarisch onderwijs. Om aan volledige opheffing te ont komen, kunnen agrarische scholen worden samengevoegd of een scho lengemeenschap vormen met andere vormen van onderwijs. Een gevolg van het laatste is dat de school dan niet automatisch meer valt onder de verantwoordelijkheid van de minis tervan Landbouw en Visserij. Ook in de besturen zal de agrarische sektor dan minder sterk vertegenwoordigd kunnen zijn. De in het Landbouwschap samen werkende organisaties maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling, zo bleek op 9 november in de open bare bestuursvergadering. Algemeen werd benadrukt dat de band met het ministerie van Landbouw op de een of andere wijze intakt moet blijven, ook als agrarische scholen opgaan in scholengemeenschappen onder ve rantwoordelijkheid van de minister van Onderwijs. Volgens het Land bouwschap moeten bij het opheffen van scholen op het platteland andere normen worden gehanteerd dan in 22 december RAK West Zeeuws- Vlaanderen Middagexkursie in kader van kalve- ropfokkursus. Bezoek aan zowel mesvals melkveehouderij bedrijven. Vertrek 12.45 uur, Ledelplein Oost burg. Volgorde bedrijven: 1. P. v. 't West einde, MQnsterdweg 5, Oostburg. 2. F. van de Hanze, Schierbierseweg 28, Groede. 3. A. Casteleijn, Nieuweweg 1. Groede. 4. A.J. de Hullu, Kokers- weg 2, Zuidzande. 5. P. Risseeuw, Bosweg 2, Cadzand. Elk bezoek neemt ongeveer 3 kwartier in beslag. Laatkomers kunnen met dit schema aansluiten bij de groep. 28 december ZAJK vergadering in het Jeugdwerkburo. stedelijke gebieden. In het gesprek met de minister is ook een vraagteken gezet achter het uit gangspunt, dat grotere scholen per definitie efficiënter werken. Het Landbouwschap staat op het stand punt dat er op het platteland een fijnmazig net van agrarisch onder wijs moet blijven met voldoende keuzemogelijkheden, ook ten aan zien van kursussen en deeltijdonder wijs. De Stichting Ideële REclame (SIRE) zal binnenkort in één van haar lan delijke campagnes de aandacht gaan vestigen op een van de meest onder schatte problemen van deze tijd: mensen die geleidelijk dreigen te ve reenzamen. De bedoeling van de campagne is om deze mensen te motiveren om zélf het groeiende isolement te doorbre ken. In Zeeland wonende mensen kunnen-daarbij bijvoorbeeld een be roep doen op de Telefonische Hulp dienst Zeeland, 01180-15551 ide kan zorgdragen voor een eerste telefoni sche opvang, door samen over de problemen te spreken en zonodig informatie te geven over voorzienin gen vooren adressen van instellingen en initiatieven die zich speciaal be wegen op dit terrein. 17

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1983 | | pagina 17