Blauw en blauwgevoeligheid van aardappelen Is bewaren van konsumptie- aardappelen financieel zinvol? AKTIE ZUIDWEST Elk jaar ontstaat bij de oogst van konsumptie aardappelen in meer of mindere mate knolbeschadiging. Daarbij onderscheiden we verschil lende vormen. In de eerste plaats de uitwendige beschadiging, zoals huidbeschadiging, snijwonden, barsten en kneuzingen. Zeker zo be langrijk is echter de inwendige (onderhuidse) beschadiging, het zoge naamde blauw, of stootblauw, dat meestal pas goed wordt onderkend als de oogst achter de rug is. Wat is blauw nu eigenlijk? Onder de schil van de aardappel zit ten soms lichtgrijs tot zwarte plek ken. die in grootte kunnen variëren, maar toch verscheidene cm2 groot kunnen zijn. Meestal blijft de blauwverkleuring beperkt tot het ge deelte tussen de schil en de vaatbun- delring. Het blauw kan echter tot binnen de vaatbundelring doorlo pen. Op het naveleinde komen deze plekken vaker voor dan op het top- einde. Grote knollen hebben meer kans op blauw-dan kleine. Blauw is het^ gevolg van een enzymatisch pro ces'. In het kort komt het hier op neer dat een kleurloze stof in de aardap pel door het in verbinding komen met zuurstof via wat tussentrappen blauwkleurt. Dit proces duurt onge veer I a 3 dagen. Voor een goed begrip is het noodza kelijk dat we onderscheid maken tussen blauw en blauwgevoeligheid. Een partij kan best' blauwgevoelig zijn. maar dat hoeft beslist niet te betekenen dat er veel blauw in voor komt. Ook het omgekeerde is het geval. Hoe belangrijk is blauw? Blauw is zondermeer een van de be langrijkste kwaliteitsaspekten. waar dan ook zeer zwaar op gelet wordt. Het moet toch wel duidelijk zijn dat wij als land met een zeer grote export van aardappelen het juist van de kwaliteit moeten hebben. De Neder landse konkurrentiepositie ten op zichte van de andere landen is er de laatste jaren niet beter op geworden. In de eerste plaats is bij de konkur- renten het kwaliteitsniveau duidelijk beter geworden, waardoor onze tra ditionele voorsprong op dit punt kleiner is. Als gevolg van de sterk gestegen transport kosten, zullen wij bij een gelijke kwaliteit, aardappelen moeilijk tegen konkurrerende prij zen kunnen blijven aanbieden. Bij de frites en chips verwerkende industrie moeten of de blauwe plekken met de hand worden verwijderd of de fri- tes-strips of -schijfjes moeten worden uitgelezen. Dit is erg arbeidsintensief en het geeft verlies aan opbrengst. Hoe blauw te voorkomen? Bij de volledige gemechaniseerde oogst blijkt de lange weg die de aardappel aflegt via de rooimachine, wagen, stortbak, transportbanden, boxenvuller en sorteerlijn een uiterst gevaarlijke weg te zijn. Iedere kon- sumptieteler is er zo langzamerhand van overtuigd dat knolbeschadiging in de hand gewerkt wordt door: oogsten bij te lage bodem tempera tuur, rooien in te droge en kluiterige grond, rooien met te hoge kettings nelheden en/of te grote valhoogten. Ook het opwarmen bij het afleveren is erg belangrijk. De genoemde pun ten zijn veelal bekend. In de praktijk moet hier meer aandacht aan be steed worden. Vast staat ook dat de mate van ge voeligheid van de knollen een faktor is om rekening mee te houden. Van de faktoren die op één of andere wijze verband houden met de blauwgevoeligheid, is de kalium- De lange weg, die de aardappel moet afleggen van het veld naar de bewaarplaats is uiterst gevaarlijk Blauw in aardappelen is één van de belangrijkste faktoren in de bepaling van de kwaliteit Konsulentschappen voor de Akker bouw en de Rundveehouderij in Zuidwest Nederland serie Aardappelen nr. 22 voorziening van de knol voor de praktijk wel de belangrijkste. Bouwplan bemesting, waarbij "alle kali" in één keer wordt toegediend, verdient op de daarvoor geschikte gronden beslist aanbeveling. Op hét analyse formulier van het grondonderzoek is de hoeveelheid te strooien kali om extra blauwrisiko's te voorkomen tussen haakjes aange geven. Samenvattend kan worden gesteld dat het in_ ruime rrjate beschikbaar hebben van kali voor de aardappel plant het risiko van beschadiging sterk kan verkleinen, ondanks het feit dat ook andere faktoren als grondsoort e.d. van invloed zijn op de blauwgevoeligheid en het ont staan van inwendig blauw. Een rui me kaligift moet gezien worden als een verzekeringspremie, waardoor extra risiko's worden vermeden. Uit betaling naar kwaliteit betekent dat de financiële opbrengst gemakkelijk met 500,— per ha kan toenemen. Daarom alleen al is "sparen op kali" onverantwoord. Droge zomers staan bekend als "blauw jaren". Grote valhoogten, hoge kettingsnel heden, kluiten en verwerking tijdens te lage temperaturen werken blauw in de hand. Wanneer de rooimachine technisch in orde is en goed wordt afgesteld, zal dit ongetwijfeld leiden tot het hoogste rendement. Beschadiging voorkomen kan: gene zen niet! Bedrijfsvoorlichter, C.A.R. Zevenbergen Ing. J. Staal Eigenlijk is dit een overbodige vraag. Gedurende het gehele jaar is er behoefte aan aardappelen, in welke vorm dan ook. Slechts korte tijd gaan aardappelen na het oogsten rechtstreeks naar hun eindbestem ming; dit speelt zich globaal af in de periode juni tot en met september. Zodra de oogst van zgn. "late" aardappelen begonnen is, ontstaat er voor kortere of langere tijd behoefte aan opslagkapaciteit. Bewaring van aardappelen, is nodig om regelmatig aan de vraag te kunnen vol doen. Bovendien is het voor een goede prijsvorming van grote betekenis dat het aanbod gespreid wordt. De vraag is echter wel, wie de aardap pelen bewaart: de teler zelf of de handel en vooral ook: voor wie de risiko's zijn. Of bewaren van aardappelen finan cieel altijd een zinvolle zaak is, is minder eenvoudig te beantwoorden. Gemiddeld genomen wel, maar er zijn jaren dat bewaren verlies ople vert. Over een reeks van jaren is het resultaat positief. Het prijsverloop van aardappelen is echter een on voorspelbare aangelegenheid. Af hankelijk van vraag en aanbod kan het prijsverloop van jaar tot jaar sterk uiteenlopen. Zelfs binnen één seizoen doen zich soms grote ver schillen in prijs voor. Wel kan zonder overdrijving gesteld worden dat de aanwezigheid van veel goed geoutil leerde bewaarruimten de positie van de Nederlandse aardappelen op de markt heeft versterkt. Het gedurende vele maanden op elk gewenst mo ment beschikbaar hebben van een "goede" aardappel is voor de afzet een sterke basis. Aan de bewaring van aardappelen zijn naast een aantal technische een drietal financiële aspekten te onder kennen. Dit zijn: 1. De benodigde investeringen. 2. De kosten daarvan en de bijko mende kosten. 3. De bewaarverliezen. 23 september 1983 Investeringen Voor de opslag van konsumptie- aardappelen kunnen in bestaande gebouwen provisorische voorzienin gen worden getroffen. Dit vraagt geen grote investeringen, maar voor een langdurige bewaring met be houd van kwaliteit zijn deze ruimten niet bedrijfszeker. Daarvoor is een meer uitgebreide inrichting van be waarruimten in bestaande of aparte gebouwen nodig. Afhankelijk van de situatie op het bedrijf en wat men er zelf aan kan of wil doen, loopt de investering uiteen van 10 tot 30 cent en meer per kg aardappelen. Jaarkosten investering en bijkomen de kosten Globaal kunnen de kosten van rente, afschrijving en onderhoud op 10% per jaar worden gesteld. Afhankelijk van de hoogte van de investering geeft dit de volgende kosten per kg of per ha aardappelen (bij een op brengst van 45 ton per ha). Kiemremming Per keer "gassen" bedragen de kos ten 1,— per ton of 0,1 cent per kg. Bij drie keer "gassen" is dit 0,3 cent per kg. bedrag investering Serie Aardappelen nr. 23 ing. J.M. van der Weele 10% kosten per jaar per kg aardappelen ƒ0.10 ƒ0,20 ƒ0.30 per ha aardappelen 4.500,- 9.000- 13.500,- per kg 1 cent 2 cent 3 cent per ha 450,- 900- 1.350,- Renteverlies Aardappelen die bewaard worden hebben een waarde in geld. Daaro ver moet rente berekend worden. Bij een bruto-opbrengst van 45 ton en een prijs van 0.20/kg is de waarde 9.000.— per ha. Het renteverlies per maand bewaring bedraagt dan 75.- per ha. bewaarduur renteverlies 4 maanden 6 maanden 8 maanden per ha ƒ300, 450, ƒ600. per kg aardappelen 0,66 ct/kg 1,00 ct/kg 1,32 ct/kg Aan het bewaren van aardappelen zijn nogal wat kosten verbonden maar over een reeks van jaren loont het toch. gewichtsverlies in bewaarduur in maanden kg/ha guldens/ha ct/kg 1 5 7 900 1.800 2.300 180 360 460 0,4 0.8 1,0 Overige kosten Als inbrengen en opscheppen door derden wordt uitgevoerd kost dit 450,— per ha of 1 cent per kg. De kosten van energie voor ventileren en opwarmen hangen samen met de bewaarduur en bedragen 0,2 tot 0,5 cent per kg aardappelen. Bewaarverliezen Gewichtsverliezen tijdens de bewa ring zijn onvermijdelijk. De bewaar duur is bepalend voor de hoogte van de verliezen. Totale kosten van bewaring Wordt uitge'gaan van een investering in een bewaarruimte van 0,20 per kg aardappelen, dan kunnen de to tale kosten voor bewaring over 5 maanden als volgt worden samenge vat. bewaarkosten omschrijving van aardappelen bewaarruimte 2 ct/kg renteverlies 0,8 ct/kg kiemremming, 3 keer 0,3 ct/kg inbrengen, opscheppen 1,0 ct/kg ventileren, opwarmen 0,4 ct/kg bewaarverliezen 0,8 ct/kg totaal 5,3 ct/kg Uit dit voorbeeld blijkt dat de prijs van de aardappelen met meer dan 5 cent per kg moet stijgen wil bewaring aantrekkelijk zijn. Gemiddeld geno men is dit over een reeks van jaren het geval geweest. Alleen kwaliteit! Het is bijna vanzelfsprekend dat al leen een produkt van goede kwaliteit in aanmerking komt voor bewaring. In jaren dat er kans is op glazigheid moet men terdege nagaan of het produkt bewaarbaar is. Deze situatie doet zich in 1983 voor. Bovendien ligt de prijs nu op een redelijk ni veau. Naast de kosten die bewaring met zich meebrengt zijn dit niet te verwaarlozen aspekten. 9

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1983 | | pagina 9