VOOR in: VROIIW 1 Vrouwen volgen kursus rundveehouderij Diskussie-avond gezinsbedrijven Naar de "Salon" in Parijs Huishoudelijke en konsumentenvoorlichting - HVP Agrarische Studiereizen 1983 onder redaktie van de Redaktiekommissie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Bra bant Redaktieadres: Mevr. L.J. de Regt-van Maldegen., Anna Mariaweg 1. 4494 PB Geersdiik. Begin november 1982 is een groep dames gestart met een kursus vee houderij, die georganiseerd werd door de Agrarische Commissie van de Ned. Bond van Plattelandsvrouwen in samenwerking met de Christe lijke Plattelandsvrouwen. De kursus was nieuw en werd samen met plattelandsvrouwen op Wal cheren gehouden. De agrarische kommissie Zeeland van de Nederlandse Bond van Plat telandsvrouwen in samenwerking met de Sociaal Ekonomische Voor lichting van de ZLM nodigt alle agrarische vrouwen van Schouwen- Duiveland uit voor het bijwonen van een avond met dia-serie over gezinsbedrijven. Je ziet het om je heen, op de wat kleinere bedrijven moeten vrouwen steeds meer meewerken, om het hoofd boven water te houden. Ze staan aan de sorteerband of ze nemen er een taak bij, zoals grove tuinbouw of intensieve veehouderij. We gingen met 6 dames vanaf Ka- pelle naar Nieuw en St. Joosland, waar de kursus gegeven werd. 23 da mes deden er aan mee, meest uit Walcheren, omdat daar de meeste melkveebedrijven zijn. De lessen waren interessant en leer zaam ook voor die dames, die geen melkveebedrijf hadden,.maar die meer in vleesveehouderij geinteres- seerd waren. In de lessen werd onder andere be handeld: de melkwinning en bewa ring, kalveropfok, gezondheids- en ziekteleer, voeding, boekhouding en veeverbetering. Hèt positieve van de lessen was dat de heren, die de lessen doceerden alle ruimte lieten voor vragen, die betrekking hadden op het program ma van die morgen. Er waren onderwerpen, zoals kalver opfok en voeding, die zc in de be langstelling lagen, dat de tijd te vlug om was. We hadden er nog wel een paar uur over kunnen praten. De lessen werden afgesloten met een kleine exkursie naar een melkvee houderijbedrijf op Walcheren. Daarna werd nog nagepraat over de kursus, die bij alle dames positief overkwam. De bedoeling is dat er nog een exkursie wordt georgani seerd naar een bedrijf in Brabant. Tenslotte nog dit: alle dames waren het er over eens dat er een vervolg- kursus georganiseerd zou moeten worden, gezien de grote interesse. Marie Mol-van de Velde. De omstandigheden in de akker bouw zijn de laatste jaren enorm ge wijzigd. Per streek en per bedrijf zijn de verschillen in ontwikkeling aan te geven. Geen bedrijf en omstandig heid is hetzelfde. Toch zijn er een aantal ontwikkelin gen die niet streek- en/of bedrijfsge bonden zijn, zoals mechanisatie, in tensivering, het achterblijven van de prijzen van produkten bij de kosten, afstoten van vreemd personeel én vaker en meer meewerken van vrou wen. Er worden zowel door de boer als zijn gezin nog langere werkweken gemaakt (gezinsbedrijven). Vrouwen gaan kursussen volgen, kursussen om een betere mede-on derneemster te zijn: Ekonomische Vorming Agrarische Vrouwen, Ren tabiliteit van Akkerbouwgewassen, Over rechten gesproken enz. Het Landbouwbeleid, dat is gericht op het gezinsbedrijf, rekent erop dat de vrouw meewerkt. Hoe denkt u daarover! Herkent u dit en spreekt het u aan kom dan dinsdag 8 februari om half 8 naar "De Kluut" in Zierikzee. De avond zal worden afgesloten met een diskussie over de positie van de agrarische vrouw. Voor de eerste maal wordt een agrarische studiereis naar Parijs geor ganiseerd, waarin opgenomen is een uitgebreid bezoek aan de "Salon International de l'Agriculture" ën de "Salon International de la ma chine agricole". Parijs, 7-13 maart, 5-daagse busreis, verblij in het eerste klasse Ibis Hotel zeer gunstig gelegen in Montmartre. Programma: le dag: Vertrek per. luxe touringcar vanaf verschillende opstapplaatsen in Nederland naar Parijs; 's avonds wandeling door Montmartre. 2e dag: Gedurende de gehele dag bezoek aan de "Salon". Avondrond rit door Parijs. 3e dag: 's Morgens uitgebreide stadsrondrit o.l.v. Nederlands spre kende gids. De middag kan naar ei gen inzicht worden besteed, 's Avonds bezoek aan de "Spectaculai re show "Folies Bergère"!! 4e dag: bezichtiging van de "Hallen van Parijs", thans gevestigd in Run- gis, ten zuiden van Parijs, gevolgd door bezoek aan een agrarisch be drijf van een familie van Neder landse afkomst bij Chevreuse. 's Middags naar Versailles voor de be zichtiging van het beroemde Paleis en de tuinen. 5e dag: Aanvaarding van de terug reis: onderweg bezoek aan het Mu seum van het Paard in het Domein van Chantilly; lunch onderweg, 's Middags vervolg van de busreis door Noord-Frankrijk en België. Af scheidsdiner in Nederland. Uit en thuis staat de gehele exkursie onder leiding van een zeer deskundige Nederlandse reisleiding. Er bestaat grote belangstelling voor de exkursie naar Parijs; de eerste DEZE BON ZENDEN IN EEN OPEN ENVELOPPE, GE FRANKEERD ALS DRUKWERK, NAAR AGRARISCHE STUDIEREIZEN Landbouwhuis Roermondsplein 20 6811 JN ARNHEM AANMELDING VOOR DE REIS NAAR naam geboortedatum adres postcodewoonplaats telefoon en. naam. geboortedatum, adres postcode telefoon woonplaats is/zijn geïnteresseerd in de AGRARISCHE STUDIEREIZEN en ontvangt/ontvangen gaarne de brochure AGRARISCHE STU DIEREIZEN 1983 Gaarne aangeven wat uw bedoeling is OPMERKINGEN: aanmeldingen zijn reeds genoteerd. VERVOLGENS IN HET VOOR JAAR 1983: Tunesië, 16-23 april; 8-daagse vliegreis, verblijf in Sousse. Portugal, 11-18 mei; 8-daagse vliegreis, verblijf in Lissabon. Zwarte Woud, 27 mei-2 juni; 7- daagse busreis, verblijf in Freuden- stadt. Madeira, 30 mei-6 juni; 6-daagse vliegreis, verblijf in Funchal. Lakedistrikt-Engeland, 13-18 juni, 6- daagse bus/bootreis; verblijf in Wi- nermere enz. enz. Voor uw aanmelding voor nader overleg, of voor het aanvragen van de brochure Agrarische Studiereizen 1983, kunt u bellen naar het Sekre- tariaat van Agrarische Studiereizen, mevrouw L. Deumer, Landbouw huis, Arnhem, telefoon: 085 - 512 087 (eventueel 085 - 42 77 84). Ook voor het organiseren van de ex kursie van uw Afdeling, het bestuur van uw Vereniging of uw Coöpera tie, kunt u zich wenden tot Agrari sche Studiereizen, belt u voor nader overleg naar het Sekretariaat Agra rische Studiereizen: 085 - 512 087 (eventueel 085 - 42 77 84). Deze voorlichting is bij vele lezers bekend, omdat zij talrijke interes sante kursussen verzorgt in de regio Zuid - ook voor Plattelandsvrouwen dus. De regio Zuid kreeg een nieuw prov. kontakt persoon, die voor alle in lichtingen over het HVP werk is te raadplegen: mevr. Geelhoed Tuindorp 9 Wissenkerke tel.:01107-1460. Tevens wordt uw aandacht nog eens gevestigd op de kursussen over geld en konsumentenzaken: "Kies waar voor uw geld". Hoe kiest en dus hoe koopt de bewuste konsument (4 of 5 keer 2'A uur). "Omgaan met geld". Hoe kunt u overzicht houden over inkomsten en uitgaven? Enkele begrippen: vaste lasten, zakgeld, huishoudgeld, reser vering verzekeringen (3 keer 2'A uur). Nadere inlichtingen over dit kursus- werk kunt u bij uw afdelingsbestuur krijgen of bij de provinciale kon- taktpersoon. Parijs, Notre Dame. De bitoke is een van oorsprong rus- sisch vleesgerecht (soort gehakte bief stuk) maar in de loop der jaren is door diverse koks een wat ander gebruik gemaakt van dit thema en zijn er di verse varianten op gemaakt zoals de nu volgende! De ingrediënten zijn: 400 gram rundergehakt, 100 gram varkensgehakt, 3 a 4 korstloze en in melk geweekte sneetjes bruinbrood, 250 gram boter of margarine, 150 gram oude geraspte kaas, 100 gram gesneden champignons, 2 eieren, 1 grote, fijngesneden ui, Zi teentje kno flook, 1 mespunt gemalen foelie, pe per, zout, wat sojasaus, dunne room of koffieroom, een mespunt gebrande suiker (buisman) en tot slot 1 lepel bloem. De bereiding: Kruid het gehakt met het zout, de pe per, de gemalen foelie, het knoflook en de sojasaus. Kneed er vervolgens de eieren, de goed uitgeknepen sneetjes bruinbrood, de oude geraspte kaas en de fijngesneden champignons en de fijngesneden ui (de ui eerst even in wat boter fruiten tot ze glazig wordt) sa men met de boter goed door elkaar. Maar er nu enigszins platte ballen van (maak uw handen eerst nat met water, dit voorkomt het hinderlijk plakken) en braad ze vlug aan in de overgeb leven boter of margarine (beslist niet te gaar). Haal de bitoks uit de pan en houd ze warm. Maak intussen de saus: voeg de bloem aan de hete braadboter toe en laat dit even doorgaren. Voeg er onder voortdurend roeren wat water of bouillon aan toe en laat de saus even zachtjes doorkoken. Maak de saus nu af met de dunne room en de gebrande suiker. Serveer de bitoks in de goed warme saus en geef er als garnituur aardap pelpuree met spinazie, gestoofde wit lof, koolrabi of groene kool bij. De bitoks kunnen ook heel goed koud worden gegeten met remouladesaus, hardgekookte eieren en sla of kom kommersla en gebakken aardappelen. M.A. van der Vliet 19

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1983 | | pagina 19