VOOR in:
VROIIW 1
Vrouwen volgen kursus
rundveehouderij
Diskussie-avond
gezinsbedrijven
Naar de "Salon" in Parijs
Huishoudelijke en
konsumentenvoorlichting -
HVP
Agrarische Studiereizen 1983
onder redaktie van de Redaktiekommissie Bond
van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Bra
bant
Redaktieadres:
Mevr. L.J. de Regt-van Maldegen.,
Anna Mariaweg 1. 4494 PB Geersdiik.
Begin november 1982 is een groep dames gestart met een kursus vee
houderij, die georganiseerd werd door de Agrarische Commissie van de
Ned. Bond van Plattelandsvrouwen in samenwerking met de Christe
lijke Plattelandsvrouwen.
De kursus was nieuw en werd samen met plattelandsvrouwen op Wal
cheren gehouden.
De agrarische kommissie Zeeland van de Nederlandse Bond van Plat
telandsvrouwen in samenwerking met de Sociaal Ekonomische Voor
lichting van de ZLM nodigt alle agrarische vrouwen van Schouwen-
Duiveland uit voor het bijwonen van een avond met dia-serie over
gezinsbedrijven.
Je ziet het om je heen, op de wat kleinere bedrijven moeten vrouwen
steeds meer meewerken, om het hoofd boven water te houden. Ze staan
aan de sorteerband of ze nemen er een taak bij, zoals grove tuinbouw of
intensieve veehouderij.
We gingen met 6 dames vanaf Ka-
pelle naar Nieuw en St. Joosland,
waar de kursus gegeven werd. 23 da
mes deden er aan mee, meest uit
Walcheren, omdat daar de meeste
melkveebedrijven zijn.
De lessen waren interessant en leer
zaam ook voor die dames, die geen
melkveebedrijf hadden,.maar die
meer in vleesveehouderij geinteres-
seerd waren.
In de lessen werd onder andere be
handeld: de melkwinning en bewa
ring, kalveropfok, gezondheids- en
ziekteleer, voeding, boekhouding en
veeverbetering.
Hèt positieve van de lessen was dat
de heren, die de lessen doceerden
alle ruimte lieten voor vragen, die
betrekking hadden op het program
ma van die morgen.
Er waren onderwerpen, zoals kalver
opfok en voeding, die zc in de be
langstelling lagen, dat de tijd te vlug
om was. We hadden er nog wel een
paar uur over kunnen praten.
De lessen werden afgesloten met een
kleine exkursie naar een melkvee
houderijbedrijf op Walcheren.
Daarna werd nog nagepraat over de
kursus, die bij alle dames positief
overkwam. De bedoeling is dat er
nog een exkursie wordt georgani
seerd naar een bedrijf in Brabant.
Tenslotte nog dit: alle dames waren
het er over eens dat er een vervolg-
kursus georganiseerd zou moeten
worden, gezien de grote interesse.
Marie Mol-van de Velde.
De omstandigheden in de akker
bouw zijn de laatste jaren enorm ge
wijzigd. Per streek en per bedrijf zijn
de verschillen in ontwikkeling aan te
geven. Geen bedrijf en omstandig
heid is hetzelfde.
Toch zijn er een aantal ontwikkelin
gen die niet streek- en/of bedrijfsge
bonden zijn, zoals mechanisatie, in
tensivering, het achterblijven van de
prijzen van produkten bij de kosten,
afstoten van vreemd personeel én
vaker en meer meewerken van vrou
wen. Er worden zowel door de boer
als zijn gezin nog langere werkweken
gemaakt (gezinsbedrijven).
Vrouwen gaan kursussen volgen,
kursussen om een betere mede-on
derneemster te zijn: Ekonomische
Vorming Agrarische Vrouwen, Ren
tabiliteit van Akkerbouwgewassen,
Over rechten gesproken enz.
Het Landbouwbeleid, dat is gericht
op het gezinsbedrijf, rekent erop dat
de vrouw meewerkt.
Hoe denkt u daarover!
Herkent u dit en spreekt het u aan
kom dan dinsdag 8 februari om half 8
naar "De Kluut" in Zierikzee.
De avond zal worden afgesloten met
een diskussie over de positie van de
agrarische vrouw.
Voor de eerste maal wordt een agrarische studiereis naar Parijs geor
ganiseerd, waarin opgenomen is een uitgebreid bezoek aan de "Salon
International de l'Agriculture" ën de "Salon International de la ma
chine agricole".
Parijs, 7-13 maart, 5-daagse busreis,
verblij in het eerste klasse Ibis Hotel
zeer gunstig gelegen in Montmartre.
Programma: le dag: Vertrek per.
luxe touringcar vanaf verschillende
opstapplaatsen in Nederland naar
Parijs; 's avonds wandeling door
Montmartre.
2e dag: Gedurende de gehele dag
bezoek aan de "Salon". Avondrond
rit door Parijs.
3e dag: 's Morgens uitgebreide
stadsrondrit o.l.v. Nederlands spre
kende gids. De middag kan naar ei
gen inzicht worden besteed, 's
Avonds bezoek aan de "Spectaculai
re show "Folies Bergère"!!
4e dag: bezichtiging van de "Hallen
van Parijs", thans gevestigd in Run-
gis, ten zuiden van Parijs, gevolgd
door bezoek aan een agrarisch be
drijf van een familie van Neder
landse afkomst bij Chevreuse. 's
Middags naar Versailles voor de be
zichtiging van het beroemde Paleis
en de tuinen.
5e dag: Aanvaarding van de terug
reis: onderweg bezoek aan het Mu
seum van het Paard in het Domein
van Chantilly; lunch onderweg, 's
Middags vervolg van de busreis door
Noord-Frankrijk en België. Af
scheidsdiner in Nederland.
Uit en thuis staat de gehele exkursie
onder leiding van een zeer deskundige
Nederlandse reisleiding.
Er bestaat grote belangstelling voor
de exkursie naar Parijs; de eerste
DEZE BON ZENDEN IN EEN OPEN ENVELOPPE, GE
FRANKEERD ALS DRUKWERK, NAAR
AGRARISCHE STUDIEREIZEN
Landbouwhuis
Roermondsplein 20
6811 JN ARNHEM
AANMELDING VOOR DE REIS NAAR
naam
geboortedatum
adres
postcodewoonplaats
telefoon
en.
naam.
geboortedatum,
adres
postcode
telefoon
woonplaats
is/zijn geïnteresseerd in de AGRARISCHE STUDIEREIZEN en
ontvangt/ontvangen gaarne de brochure AGRARISCHE STU
DIEREIZEN 1983
Gaarne aangeven wat uw bedoeling is
OPMERKINGEN:
aanmeldingen zijn reeds genoteerd.
VERVOLGENS IN HET VOOR
JAAR 1983:
Tunesië, 16-23 april; 8-daagse
vliegreis, verblijf in Sousse.
Portugal, 11-18 mei; 8-daagse
vliegreis, verblijf in Lissabon.
Zwarte Woud, 27 mei-2 juni; 7-
daagse busreis, verblijf in Freuden-
stadt.
Madeira, 30 mei-6 juni; 6-daagse
vliegreis, verblijf in Funchal.
Lakedistrikt-Engeland, 13-18 juni, 6-
daagse bus/bootreis; verblijf in Wi-
nermere enz. enz.
Voor uw aanmelding voor nader
overleg, of voor het aanvragen van
de brochure Agrarische Studiereizen
1983, kunt u bellen naar het Sekre-
tariaat van Agrarische Studiereizen,
mevrouw L. Deumer, Landbouw
huis, Arnhem, telefoon: 085 - 512
087 (eventueel 085 - 42 77 84).
Ook voor het organiseren van de ex
kursie van uw Afdeling, het bestuur
van uw Vereniging of uw Coöpera
tie, kunt u zich wenden tot Agrari
sche Studiereizen, belt u voor nader
overleg naar het Sekretariaat Agra
rische Studiereizen: 085 - 512 087
(eventueel 085 - 42 77 84).
Deze voorlichting is bij vele lezers
bekend, omdat zij talrijke interes
sante kursussen verzorgt in de regio
Zuid - ook voor Plattelandsvrouwen
dus.
De regio Zuid kreeg een nieuw prov.
kontakt persoon, die voor alle in
lichtingen over het HVP werk is te
raadplegen:
mevr. Geelhoed
Tuindorp 9
Wissenkerke
tel.:01107-1460.
Tevens wordt uw aandacht nog eens
gevestigd op de kursussen over geld
en konsumentenzaken: "Kies waar
voor uw geld". Hoe kiest en dus hoe
koopt de bewuste konsument (4 of 5
keer 2'A uur).
"Omgaan met geld". Hoe kunt u
overzicht houden over inkomsten en
uitgaven? Enkele begrippen: vaste
lasten, zakgeld, huishoudgeld, reser
vering verzekeringen (3 keer 2'A
uur).
Nadere inlichtingen over dit kursus-
werk kunt u bij uw afdelingsbestuur
krijgen of bij de provinciale kon-
taktpersoon.
Parijs, Notre Dame.
De bitoke is een van oorsprong rus-
sisch vleesgerecht (soort gehakte bief
stuk) maar in de loop der jaren is door
diverse koks een wat ander gebruik
gemaakt van dit thema en zijn er di
verse varianten op gemaakt zoals de
nu volgende!
De ingrediënten zijn:
400 gram rundergehakt, 100 gram
varkensgehakt, 3 a 4 korstloze en in
melk geweekte sneetjes bruinbrood,
250 gram boter of margarine, 150
gram oude geraspte kaas, 100 gram
gesneden champignons, 2 eieren, 1
grote, fijngesneden ui, Zi teentje kno
flook, 1 mespunt gemalen foelie, pe
per, zout, wat sojasaus, dunne room of
koffieroom, een mespunt gebrande
suiker (buisman) en tot slot 1 lepel
bloem.
De bereiding:
Kruid het gehakt met het zout, de pe
per, de gemalen foelie, het knoflook en
de sojasaus. Kneed er vervolgens de
eieren, de goed uitgeknepen sneetjes
bruinbrood, de oude geraspte kaas en
de fijngesneden champignons en de
fijngesneden ui (de ui eerst even in wat
boter fruiten tot ze glazig wordt) sa
men met de boter goed door elkaar.
Maar er nu enigszins platte ballen van
(maak uw handen eerst nat met water,
dit voorkomt het hinderlijk plakken)
en braad ze vlug aan in de overgeb
leven boter of margarine (beslist niet
te gaar). Haal de bitoks uit de pan en
houd ze warm. Maak intussen de saus:
voeg de bloem aan de hete braadboter
toe en laat dit even doorgaren. Voeg er
onder voortdurend roeren wat water of
bouillon aan toe en laat de saus even
zachtjes doorkoken. Maak de saus nu
af met de dunne room en de gebrande
suiker.
Serveer de bitoks in de goed warme
saus en geef er als garnituur aardap
pelpuree met spinazie, gestoofde wit
lof, koolrabi of groene kool bij.
De bitoks kunnen ook heel goed koud
worden gegeten met remouladesaus,
hardgekookte eieren en sla of kom
kommersla en gebakken aardappelen.
M.A. van der Vliet
19