Nieuw produkt voor vleeskalveren op basis van stro Wordt stro weer veevoer? Positief uit oogpunt welzijn. Stro Ontsluiten Veehouderij gebaat bij voer-ontsluiting Beheershooi De korrels worden verstrekt door tussen 2 boxen een bakje te plaatsen, waaruit de dieren bij open fronten de korrels opnemen. Uit de op deze wijze verstrekte strokorrels wordt een rendement van 1 kg. levend ge wicht op 5 6 kg. korrels verkregen. Dit boven de uit melk verkregen groei. Door het op gang komen van het herkauwen, dat door korrelver strekking wordt bereikt, wordt een belangrijke bijdrage aan het welzijn geleverd. Zowel verveling als abnor STRUKT-O-BROCK het nieuwe produkt is goed voor sociale kontakten. De Centrale Veevoederfabriek "Sloten" te Leeuwarden heeft recent een gewijzigde vorm van vleeskalverenproduktie ontwikkeld. Daarbij gaat het om de verstrekking van stro in de vorm van geperste brokken van optimale samenstelling. Het stro wordt daarbij grof gehakseld en zgn. ontsloten tijdens het produktieproces. Door een behandeling van het stro door natronloogtoevoeging wordt de verteerbaarheid vergroot en de voederwaarde verbeterd. Het produkt dat onder de naam STRUKT-O-BROK verkrijgbaar zal zijn, wordt vervaardigd in groen- voederdrogerij "BV Oldambt" te Oostwold (Gr.). De "BV Oldambt" die eigendom is van de drie organisaties Aceco, Ce- beco-Handelsraad en "Sloten" zal in eerste instantie STRUKT-O-BROK maken in een jaarcapaciteit van ca. 10.000 ton waarbij de mogelijkheid van uitbreiding is opengelaten. De korrels zullen op praktijkschaal eerst in de "Sloten"organisatie worden geïntroduceerd. Op een persconfe rentie vrijdag 21 januari erd het nieuwe produkt gepresenteerd door de heer W.J. Lokhorst voorzitter van het bestuur van de Centrale Veevoe derfabriek Sloten.De heer Lokhorst vertelde o.m. dat het op de markt brengen van het nieuwe produkt past in een beleid waarbij getracht wordt produktiemethoden te ontwikkelen waarbij het welzijn van de vleeskal veren wordt bevorderd onder be houd van een goede concurrentie kracht van de bedrijfstak, waardoor voorkomen kan worden dat de pro- duktie over de grenzen zou gaan. Hij somde vervolgens een aantal voor delen van STRUKT-O-BROK op. Volgens hem kan met deze stro- brokken economisch een goede kwaliteit export kalfsvlees worden geproduceerd met daarbij een aan vaardbare extra benodigde arbeids inzet. maal gedrag worden weggenomen. Men vindt onder andere in de voor maag van de kalveren geen haarbal- len meer terug. Door het hanteren daarenboven van het systeem van open fronten, met tussen de boxen geplaatste bakjes, worden naar de mening van de heer Lokhorst, de sociale contacten ten zeerste bevorderd, hetgeen eveneens uit oogpunt van welzijn een zeer po sitief gegeven is en als een vooruit gang mag worden gezien. Uit vele reeds uitgevoerde proeven in de proefstallen, alsook bij de uit gebreide proeven op praktijkschaal is gebleken, dat het aantal ziekteda gen met de helft kan worden ver minderd, terwijl het aantal ziektege vallen wordt beperkt, hetgeen - zo vertelt de heer Lokhorst - ook het "noodzakelijk' medicijngebruik ver der zal kunnen beperken. De grondstof voor STRUKT-O-BROCK: stro. Stro en hooi kunnen op het menu van het Nederlands rundvee een veel belangrijker plaats krijgen als ze een voorbehandeling onder gaan met ammoniak of natronloog. Dit volgt uit een onderzoek van het Instituut voor Veevoedingsonderzoek (VVO) te Lelystad in samenwerking met het Landbouwkundig Bureau voor de Ne derlandse Meststoffenindustrie (LBNM). Na zo'n voorbehandeling kunnen uit stro en hooi meer voedings stoffen benut worden omdat de pensflora dan veel minder last heeft van de houtige stof lignine, die dit voer anders zo moeilijk ver teerbaar maakt. Het blijkt bovendien dat runderen per dag 20 tot 25 procent méér van dit voer kunnen eten. Een kostenberekening leerde, dat zo'n voorbehandeling met ammoniak in Nederland meer perspektieven biedt dan met natronloog. Het IVVO hoopt met het onder zoek ook adviezen te kunnen ge ven voor de verbetering van de rundveehouderij in ontwikke lingslanden. Daar kan een voor behandeling van bijvoorbeeld rijststro met ureum of kalkwater een gelijksoortig effekt teweeg brengen. Ruwvoer - zoals gras, hooi, stro, kuilvoer en snijmais - maakt on geveer 70 procent uit van het rantsoen een zeker minimum aan ruwvoer zelfs nodig. Maar niet iedere soort ruwvoer wordt erg geapprecieerd door de Neder landse veehouders. Zo bevat stro bijvoorbeeld een hoog gehalte aan lignine in de celwanden, waardoor het rundvee vaak nog niet de helft ervan kan verteren. De maag- en darmflora kunnen dan niet alle stoffen-met-voeder- waarde vrijmaken, waardoor een groot deel verloren gaat. Ir. A. Steg van het IVOO: "Een tijd lang is stro in Nederland nauwelijks gebruikt als veevoer. Maar dan komt er een momenï dat zo'n produkt herontdekt wordt en dat men zegt: potentieel zit daar veel waarde in! Trou wens, als je stro in wereldverband ziet, is het een heel ander pro dukt. In veel landen is stro het basisvoedsel voor het rundvee". Sinds het einde van de vorige eeuw zijn er in verschillende Eu ropese landen methoden bedacht om ruwvoer - met name stro - aoor ontsluiting beter verteerbaar te maken voor het vee. De ont sluitingsmethoden waren meestal arbeidsintensief en bezwaarlijk voor het milieu. Daarom zijn er andere methoden ontwikkeld om slecht verteerbaar ruwvoer voor Stro wordt luchtdicht afgedekt met plastik. Daarna kan er ammoniak in gespoten worden. Na acht weken is het stro ontsloten. Na de behandeling wordt het stro een aantal weken later gelucht. voordeel van natronloog is dat het voor honderd procent zijn werk kan doen en de voeder- waarde meer verbetert dan am moniak. Toch lijkt ammoniak er beter voor te staan, omdat het bij de huidige prijzen op kleinere schaal rendabel te maken is. Ir. Den Boer: "Het is heel goed mogelijk op een bedrijf; je maakt een stro- hoop, die dek je luchtdicht af met plastik en je spuit de ammoniak er in. Na acht weken is het stro ontsloten. Er is dan ongeveer 30 procent van de ammoniak-stik- stof gebonden. In de vloeibare vorm waarin het wordt aange voerd is ammoniak wel een agressieve stof, maar als je de strohoop acht weken later ont lucht, is het ongevaarlijk". Bij het injekteren gaat het vloeibare ammoniak over in gas. De injektie- naald koelt sterk af waardoor er zich ijs op afzet. het vee te verbeteren. In de prak tijk wordt er tegenwoordig vaak met natronloog ontsloten, terwijl het injekteren van stro met am moniak sterk in opkomst is. Uit het onderzoek van ir. A. Steg en ir. D.J. den Boer (LBNM) werd duidelijk dat natronloog in Nederland eigenlijk atleen toe pasbaar is als grote hoeveelheden stro of hooi verwerkt kunnen worden. Er is namelijk een vrij grote investering nodig om het stro bij wijze van voorbehande ling te hakselen en vervolgens te mengen met de natronloog. Een M ikro-organ ismen Wat er precies gebeurt tijdens ontsluiting is nog steeds niet dui delijk. In ieder geval worden de celwanden, die veel lignine be vatten, door het proces losge maakt. Daarna kunnen de mi- kro-organismen in de pens van herkauwers beter hun werk doen. Uit het onderzoek bleek, dat de pensflora uit ontsloten stro onge veer 25 procent meer voedings stoffen kan vrijmaken. Vanwege de lichtere verteerbaarheid kan de pensflora bovendien 20 tot 25 procent meer stro verwerken. Ir. Steg denkt dan ook nog aan de mogelijkheid van omzetten van de toegevoegde ammoniak in ei witten: "Door mikro-organismen kan ammoniak omgezet worden in eiwitten, maar daarvoor heb ben ze dan wel energie nodig". En ir. Den Boer: "Voor ontwik kelingslanden, waar het voer praktisch uitsluitend bestaat uit eiwit-arm ruwvoer, kan die be nutting van stikstof een rol spe len". In Nederland heeft de ontsluiting van het "beheershooi" waar schijnlijk goede toekomstmoge lijkheden. "Beheershooi" is af komstig uit zogenaamde beheer- gebieden, waar - uit een oogpunt van natuurbehoud - gemaaid wordt wanneer dat het beste uit komt voor de natuur (en dat is soms niet voor het landbouwbe drijf). Boeren in zo'n gebied kunnen zich bij overeenkomst verplichten om te wachten met hooien tot een later tijdstip om bijvoorbeeld schade aan de vogelstand tegen te gaan. Als het gras dan later wel gemaa mag worden, is het al "verouderd"; het bevat meer houtstof en is minder mals. Ver teerbaarheid en voederwaarde zijn dus minder geworden, maar kunnen door ontsluiting weer verbeterd worden. Momenteel onderzoeken IVVO en LBNM of de ontsluiting van beheershooi een vergelijkbare verbetering van de voederwaarde oplevert als bij stro. Jan Nieboer 8

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1983 | | pagina 8