De kengetallen van de
melkkontrole
STIERKEUZE
en
Serie Veeverbeteringnr. 3
door
Entingsperiode
1982/'83 tegen mond
en klauwzeer
vastgesteld
Hogere prijzen voor
graanafvallen
Tuberkulinatie van
de Nederlandse
rundveestapel
Vleesgroothandel
herstel rijksbijdrage
keuringskosten
Omvang
rundveestapel neemt
verder toe
müür mülkcjülc!
Reaktie op ontstemming van
KNLC-kommissie veredelingslandbouw
over-. 'Levend wegen van slachtvarkens'
MELKCGNTRGLE
Konsulentschappen voor de Akker
bouw en de Rundveehouderij te Ze
venbergen en Goes
Ruim zeventig procent van de koeien wordt in Nederland op produktie
gekontroleerd. Vanaf 1970 is dit een uitbreiding van twintig procent.
Deels wordt deze stijging natuurlijk veroorzaakt door de vrij forse
bedrijfsvergroting. Maar toch zien we, ondanks dat jaarlijks nog een
groot aantal melkveebedrijven ophouden te bestaan, het aantal bedrij
ven dat aan melkkontrole doet, stijgen. Hiermee wordt bewezen dat
vele veehouders overtuigd zijn van de noodzaak van melkkontrole.
De laatste jaren zijn we enigszins overspoeld door de vele kengetallen
die we via de melkkontrole krijgen. Een praktische toelichting op deze
kengetallen kan verhelderend werken.
Bedrijfsstandaardkoe (B.S.K.)
De B.S.K. geeft informatie over het
bedrijfsniveau aan kg melk op de
dag van monstername. Doordat de
B.S.K. van de laatste 7 proefmelkin-
gen wordt vermeld, krijgt men een
goed beeld over het verloop van de
produktie van proefmelking tot
proefmelking. Is het niveau van de
B.S.K. laag of treden er grote
schommelingen op, dan is dit te wij
ten aan fouten in de bedrijfsvoering.
Niet voor niets wordt de B.S.K. ook
weieens het schoolrapport van de
Lezing van deze publikatie in uw
weekblad d.d. 19-11-"82 heeft mij ver
baasd en ook ontstemd. De indruk
wordt gevestigd, dat de kommissie
veredelingslandbouw van het KNLC
niet zou weten, waarom:
- varkens niet geblikt mesterijen ver
laten:
- nummers van op mesterijen aange
brachte blikken niet bij weegschalen
(kunnen) worden afgelezen.
Graag wil ik dit uitleggen.
- Bij het aflezen worden vaak vergis
singen gemaakt, omdat de blikken
vuil zijn geworden en dus moeilijk
afleesbaar zijn. Bovendien staan de
varkens in de weegschaal niet stil.
- De tijd en daarmee de kosten van
het levend wegen worden met het
aflezen van oornummers aanzienlijk
verhoogd.
- Voor export moet er worden uitge
sorteerd. De V.D. verlangt voor ex-
portcertifikatie serienummers. Dit
betekent, dat er opnieuw geblikt
moet worden.
Reeds jaren heeft de Nederlandse
Bond van Handelaren in Vee gepleit
voor een andere, betere methode
voor merking van levende slachtvar-
kens. Na eindeloos touwtrekken en
diskussies is eindelijk het bestuur van
het Produktschap voor Vee en Vlees
akkoord gegaan met merking mid
dels een slaghamer. Dit is overigens -
naar mijn mening - omgeven met te
veel administratieve rompslomp.
Daarbij kan ik mij niet aan de indruk
onttrekken, dat andere geledingen
veehouder genoemd. Men moet er
naar streven om de B.S.K. boven de
29 te houden.
Laktatiewaarde (L.W.)
De laktatiewaarde is een getal dat
aangeeft hoeveel een koe produceert
ten opzichte van het gekorrigeerd
bedrijfsgemiddelde. Naast datgene
wat de koe reeds geproduceerd heeft.
voorspelt de komputer ook nog wat
ze zal produceren, tot aan de 305
dagen.
Deze totale laktatieproduktie wordt
van het bedrijfsleven weinig vlot en
konstruktief hebben willen meewer
ken aan opzet van een eenvoudige
regeling voor het merken met een
slaghamer.
Verder wil ik erop wijzen, dat de
Nederlandse Bond van Handelaren
in Vee steeds positief meegewerkt
heeft om een goede regeling voor
kontrole op het levend wegen van
slachtvarkens tot stand te brengen.
Als er misstanden bij het wegen of de
uitbetaling zijn, moeten deze afge
straft worden. Dit dient echter niet te
gebeuren door met modder te gooien
naar de gehele varkenshandel.
In uw artikel schrijft u over een te
coulante rechter. Er moet daarbij
opgemerkt worden, dat de varkens
handelaren, die voor deze rechter
moesten verschijnen niet verdacht
werden van onjuiste weging of uit
betaling van varkens. Deze handela
ren waren geverbaliseerd, omdat zij
de merking niet hadden uitgevoerd
volgens de (onwerkbare) methode,
voorgeschreven door het Produkt
schap voor Vee en Vlees.
Deze "coulante" rechter heeft, na
voorlichting, de problemen van de
varkenshandel waarschijnlijk beter
begrepen dan de KNLC-kommissie
veredelingslandbouw.
Het is mij wel duidelijk dat (Neder
landse) slachterijen, vleesverwer
kende industrieën, koöperaties, het
Produktschap voor Vee en Vlees,
zelfs het Ministerie van Landbouw
en Visserij en - kennelijk ook - de
KNLC-kommissie veredelingsland
bouw tegen de export van levende
slachtvarkens zijn. Dit standpunt
wordt ingegeven door overwegingen
gekorrigeerd voor leeftijd en seizoen
van afkalven. Zo wordt iedere koe
berekend als zou zij 8.0 jaar zijn en in
februari gekalfd hebben. Deze pro
duktie wordt uitgedrukt in grammen
vet en eiwit als zou de koe 60 dagen
in produktie zijn. Als men zo iedere
koe gekorrigeerd heeft, kan men het
gemiddelde van de stal berekenen.
Dit gemiddelde wordt rechts onder
aan op het uitslagformulier vermeld
onder de kop 100% laktatiewaarde.
Dit getal geeft dus de gemiddelde
produktie aan indien alle koeien 8.0
jaar, in februari gekalfd en 2 maan
den in produktie zouden zijn.
Van iedere koe wordt nu berekend
hoeveel procent zij produceert t.o.v.
dit bedrijfsgemiddelde. Is de 100%
laktatiewaarde bijv. 2.000 gram vet
en eiwit en een koe heeft een gekor-
rigeerde produktie van 2.200 gram
vet en eiwit, dan is haar laktatie
waarde 110 (2.200:2.000 x 100).
Het zal duidelijk zijn dat een vaars
met een lagere absolute produktie
dan een 5-jarige koe toch een hogere
L.W. kan hebben.
van konkurrentie en werkgelegen
heid.
Maar.... het bloed kruipt toch, waar
het niet gaan kan. Varkensmesters
weten heel goed, waar hun voordeel
ligt. De varkensmesters verkopen
daarom steeds meer varkens per kilo
levend gewicht, omdat de opbrengst
dan vaak hoger is. Zo simpel is dat;
A.J.G. Leijten,
ec. drs. Algemeen Sekretaris van de
Nederlandse Bond van Handelaren in
Vee.
Staatssekretaris A. Ploeg (landbouw
en visserij) heeft de Entingsbeschik
king runderen mond- en klauwzeer
1982/1983 vastgesteld. De jaarlijkse
enting dient plaats te vinden tussen 1
december 1982 en 1 maart 1983.
Daarnaast zijn in de beschikking be
palingen opgenomen omtrent het
vervoer van runderen. In afwijking
van het vorige jaar is het vervoer van
een slachtrund nu toegestaan in de
laatste drie weken van de entingspe
riode, mits de vervoerder beschikt
over een geldig geleidebiljet voor een
slachtrund. De overige bepalingen
komen overeen met die voor
1981/'82.
Uit Duitsland wordt melding ge
maakt van oplopende prijzen voor
molenafvallen, zoals tarwegriespel-
lets, tarwe- en roggezemelen enz. De
oorzaak daarvan is de geringe akti-
viteit bij de maalderijen. Het oplos
sen van de prijzen houdt mede ver
band met een zwakke voorraadspo-
sitie. Ondanks verhoogde heffingen
is voor 120.000 ton aan invoerlicen-
ties voor zemelen aangevraagd.
L.W. gebruiken voor selektie!
De L.W. is een uitstekend hulpmid
del om op produktie te selekteren.
Ekonomisch gezien, moet men voor
al bij de vaarzen op produktie selek
teren. Een koe van 5 jaar met een
L.W. van 80 brengt evenveel melk-
geld op als een vaars van 2 jaar met
een L.W. van 100. Scherp selekteren
op produktie bij oudere dieren kost
dus extra melkgeld. Als norm kan
men aanhouden dat vaarzen bene
den de 90 en koeien beneden de 80
vanwege te lage produktie opge
ruimd dienen te worden.
Individuele standaardkoe
(I.S.K.)
De individuele standaardkoe (I.S.K.)
wordt op dezelfde wijze berekend als
de L.W. Maar omdat de I.S.K. alleen
iets zegt over de kg melk en de L.W.
over de kg melk en de gehaltes, is de
I.S.K. een enigszins overbodig ken
getal.
Produktie-index
De produktie-index is een voorspel
ling van de 305-dagen melklijst in de
volgende laktatie. De produktie-in
dex kan dus gebruikt worden bij de
beslissing welke dieren geruimd
kunnen worden. Omdat de produk
tie-index in de praktijk niet goed
aanslaat, overweegt men om deze
voorspelling niet in een melklijst
maar in een eenvoudig getal uit te
drukken.
De produktie-index levert ook infor
matie voor produktie-planning ten
De laatste jaren zijn gedurende de
winterperiode jaarlijks ongeveer op 8
deel van de rundveebedrijven de aan
wezige runderen, voorzover deze ou
der waren dan 6 weken, middels een
tuberkulinatie op tuberkulose onder
zocht.
Op deze wijze werd elk rundveebe-
slag om de 3 jaren op tuberkulose
onderzocht.
Den Haag - De Centrale Organisatie
voor de Vleesgroothandel (COV)
heeft een beroep op de regering ge
daan om terug te komen op haar be
sluit tot afschaffing van de rijksbij
drage in de vleeskeuringskosten. De
organisatie vraagt de regering gedane
toezeggingen inzake overneming van
de helft van die kosten na te komen.
De COV, waarbij zowel de partiku-
liere als de koöperatieve slachterijen
zijn aangesloten, heeft tot deze stap
besloten tijdens een bespreking van
de voorstellen van de "struktuur-
kommissie varkensvleesverwerkende
industrie".
behoeve van begrotingen en be-
drijfsbegeleiding. Bij verdere invoe
ring van de computer kan dan de
produktie-index meer vruchten voor
de praktijk afwerpen.
Koe-index
De koe-index is de geschatte fok
waarde vaneen koe voor de pro
duktie. Deze koe-index is vergelijk
baar met de stier-index voor de stie
ren.
Bij de koe-index wordt niet alleen
rekening gehouden met de melkpro-
duktie van de koe zelf, maar ook met
de afstamming van de koe en met het
erfelijk niveau van het bedrijf. Door
het erfelijk niveau van het bedrijf in
de koe-index door te berekenen, is
het mogelijk om koeien van ver
schillende bedrijven door middel
van de koe-index met elkaar te ver
gelijken. Hierdoor is de koe-index
een uitstekend hulpmiddel voor de
K.I.-verenigingen om de stiermoe
ders uit te zoeken. Ook bij aankoop
van vee kan de koe-index een goed
hulpmiddel zijn.
Aanhouden van kalveren
Aan de hand van de koe-index kan
men beslissen van welke koeien de
vaarskalveren aangehouden worden.
Als regel is het beter om geen kalve
ren aan te houden van koeien die 20
a 30 gram beneden de gemiddelde
koe-index van het bedrijf zitten. Is de
gemiddelde koe-index van het be
drijf 40 gram vet en eiwit, dan al
leen vaarskalveren aanhouden van
koeien met een index van 10 gram
vet en eiwit en hoger.
Indien geen koe-index bekend is, dan
alleen vaarskalveren aanhouden van
koeien met een L.W. van 95 en hoger.
Koeien die niet aan deze eisen vol
doen, kan men beter insemineren met
een vleesstier.
Van de kengetallen die we via de
melkkontrole verkrijgen, zijn vooral
de B.S.K., L.W. en de koe-index be
langrijk. Het is raadzaam de infor
matie die deze getallen ons geven,
ook volledig te benutten.
C.A.R. Zevenbergen en Goes
Spec. Rundveeverbetering,
ing. H. Wismans
Gezien bij deze onderzoekingen
hoegenaamd geen afwijkingen meer
zijn gekonstateerd, is inmiddels lan
delijk het besluit genomen dat met
ingang van de komende winterpe
riode bedoeld onderzoek beperkt zal
worden tot eenmaal in de 4 jaren,
zodat nu jaarlijks op 25% van het
aantal rundveebedrijven dit onder
zoek zal plaatsvinden.
Voorts is besloten bij dit onderzoek
niet alle runderen welke ouder zijn
dan 6 weken te betrekken, doch te
volstaan met de runderen welke ou
der zijn dan 24 maanden.
De totale omvang van de rundvees
tapel bedroeg op 1 oktober j.l.
5.123.000 dieren: 103.000 stuks meer
dan op 1 oktober 1981 2,1%).
Eén en ander blijkt uit een steek-
proefonderzoek van het Centraal
Bureau voor de Statistiek.
Het totaal aantal melkkoeien, inkl.
droogstaande drachtige koeien, was
49.000 stuks groter en kwam op
2.413.000 koeien 2,1%).
Het gedekt jongvee nam eveneens in
aantal toe en kwam van 685.000 op
710.000 stuks 3,6%).
Ten opzichte van vorig jaar was de
mestveestapel vrijwel even groot en
omvatte 768.000 dieren.
8