De kengetallen van de melkkontrole STIERKEUZE en Serie Veeverbeteringnr. 3 door Entingsperiode 1982/'83 tegen mond en klauwzeer vastgesteld Hogere prijzen voor graanafvallen Tuberkulinatie van de Nederlandse rundveestapel Vleesgroothandel herstel rijksbijdrage keuringskosten Omvang rundveestapel neemt verder toe müür mülkcjülc! Reaktie op ontstemming van KNLC-kommissie veredelingslandbouw over-. 'Levend wegen van slachtvarkens' MELKCGNTRGLE Konsulentschappen voor de Akker bouw en de Rundveehouderij te Ze venbergen en Goes Ruim zeventig procent van de koeien wordt in Nederland op produktie gekontroleerd. Vanaf 1970 is dit een uitbreiding van twintig procent. Deels wordt deze stijging natuurlijk veroorzaakt door de vrij forse bedrijfsvergroting. Maar toch zien we, ondanks dat jaarlijks nog een groot aantal melkveebedrijven ophouden te bestaan, het aantal bedrij ven dat aan melkkontrole doet, stijgen. Hiermee wordt bewezen dat vele veehouders overtuigd zijn van de noodzaak van melkkontrole. De laatste jaren zijn we enigszins overspoeld door de vele kengetallen die we via de melkkontrole krijgen. Een praktische toelichting op deze kengetallen kan verhelderend werken. Bedrijfsstandaardkoe (B.S.K.) De B.S.K. geeft informatie over het bedrijfsniveau aan kg melk op de dag van monstername. Doordat de B.S.K. van de laatste 7 proefmelkin- gen wordt vermeld, krijgt men een goed beeld over het verloop van de produktie van proefmelking tot proefmelking. Is het niveau van de B.S.K. laag of treden er grote schommelingen op, dan is dit te wij ten aan fouten in de bedrijfsvoering. Niet voor niets wordt de B.S.K. ook weieens het schoolrapport van de Lezing van deze publikatie in uw weekblad d.d. 19-11-"82 heeft mij ver baasd en ook ontstemd. De indruk wordt gevestigd, dat de kommissie veredelingslandbouw van het KNLC niet zou weten, waarom: - varkens niet geblikt mesterijen ver laten: - nummers van op mesterijen aange brachte blikken niet bij weegschalen (kunnen) worden afgelezen. Graag wil ik dit uitleggen. - Bij het aflezen worden vaak vergis singen gemaakt, omdat de blikken vuil zijn geworden en dus moeilijk afleesbaar zijn. Bovendien staan de varkens in de weegschaal niet stil. - De tijd en daarmee de kosten van het levend wegen worden met het aflezen van oornummers aanzienlijk verhoogd. - Voor export moet er worden uitge sorteerd. De V.D. verlangt voor ex- portcertifikatie serienummers. Dit betekent, dat er opnieuw geblikt moet worden. Reeds jaren heeft de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee gepleit voor een andere, betere methode voor merking van levende slachtvar- kens. Na eindeloos touwtrekken en diskussies is eindelijk het bestuur van het Produktschap voor Vee en Vlees akkoord gegaan met merking mid dels een slaghamer. Dit is overigens - naar mijn mening - omgeven met te veel administratieve rompslomp. Daarbij kan ik mij niet aan de indruk onttrekken, dat andere geledingen veehouder genoemd. Men moet er naar streven om de B.S.K. boven de 29 te houden. Laktatiewaarde (L.W.) De laktatiewaarde is een getal dat aangeeft hoeveel een koe produceert ten opzichte van het gekorrigeerd bedrijfsgemiddelde. Naast datgene wat de koe reeds geproduceerd heeft. voorspelt de komputer ook nog wat ze zal produceren, tot aan de 305 dagen. Deze totale laktatieproduktie wordt van het bedrijfsleven weinig vlot en konstruktief hebben willen meewer ken aan opzet van een eenvoudige regeling voor het merken met een slaghamer. Verder wil ik erop wijzen, dat de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee steeds positief meegewerkt heeft om een goede regeling voor kontrole op het levend wegen van slachtvarkens tot stand te brengen. Als er misstanden bij het wegen of de uitbetaling zijn, moeten deze afge straft worden. Dit dient echter niet te gebeuren door met modder te gooien naar de gehele varkenshandel. In uw artikel schrijft u over een te coulante rechter. Er moet daarbij opgemerkt worden, dat de varkens handelaren, die voor deze rechter moesten verschijnen niet verdacht werden van onjuiste weging of uit betaling van varkens. Deze handela ren waren geverbaliseerd, omdat zij de merking niet hadden uitgevoerd volgens de (onwerkbare) methode, voorgeschreven door het Produkt schap voor Vee en Vlees. Deze "coulante" rechter heeft, na voorlichting, de problemen van de varkenshandel waarschijnlijk beter begrepen dan de KNLC-kommissie veredelingslandbouw. Het is mij wel duidelijk dat (Neder landse) slachterijen, vleesverwer kende industrieën, koöperaties, het Produktschap voor Vee en Vlees, zelfs het Ministerie van Landbouw en Visserij en - kennelijk ook - de KNLC-kommissie veredelingsland bouw tegen de export van levende slachtvarkens zijn. Dit standpunt wordt ingegeven door overwegingen gekorrigeerd voor leeftijd en seizoen van afkalven. Zo wordt iedere koe berekend als zou zij 8.0 jaar zijn en in februari gekalfd hebben. Deze pro duktie wordt uitgedrukt in grammen vet en eiwit als zou de koe 60 dagen in produktie zijn. Als men zo iedere koe gekorrigeerd heeft, kan men het gemiddelde van de stal berekenen. Dit gemiddelde wordt rechts onder aan op het uitslagformulier vermeld onder de kop 100% laktatiewaarde. Dit getal geeft dus de gemiddelde produktie aan indien alle koeien 8.0 jaar, in februari gekalfd en 2 maan den in produktie zouden zijn. Van iedere koe wordt nu berekend hoeveel procent zij produceert t.o.v. dit bedrijfsgemiddelde. Is de 100% laktatiewaarde bijv. 2.000 gram vet en eiwit en een koe heeft een gekor- rigeerde produktie van 2.200 gram vet en eiwit, dan is haar laktatie waarde 110 (2.200:2.000 x 100). Het zal duidelijk zijn dat een vaars met een lagere absolute produktie dan een 5-jarige koe toch een hogere L.W. kan hebben. van konkurrentie en werkgelegen heid. Maar.... het bloed kruipt toch, waar het niet gaan kan. Varkensmesters weten heel goed, waar hun voordeel ligt. De varkensmesters verkopen daarom steeds meer varkens per kilo levend gewicht, omdat de opbrengst dan vaak hoger is. Zo simpel is dat; A.J.G. Leijten, ec. drs. Algemeen Sekretaris van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee. Staatssekretaris A. Ploeg (landbouw en visserij) heeft de Entingsbeschik king runderen mond- en klauwzeer 1982/1983 vastgesteld. De jaarlijkse enting dient plaats te vinden tussen 1 december 1982 en 1 maart 1983. Daarnaast zijn in de beschikking be palingen opgenomen omtrent het vervoer van runderen. In afwijking van het vorige jaar is het vervoer van een slachtrund nu toegestaan in de laatste drie weken van de entingspe riode, mits de vervoerder beschikt over een geldig geleidebiljet voor een slachtrund. De overige bepalingen komen overeen met die voor 1981/'82. Uit Duitsland wordt melding ge maakt van oplopende prijzen voor molenafvallen, zoals tarwegriespel- lets, tarwe- en roggezemelen enz. De oorzaak daarvan is de geringe akti- viteit bij de maalderijen. Het oplos sen van de prijzen houdt mede ver band met een zwakke voorraadspo- sitie. Ondanks verhoogde heffingen is voor 120.000 ton aan invoerlicen- ties voor zemelen aangevraagd. L.W. gebruiken voor selektie! De L.W. is een uitstekend hulpmid del om op produktie te selekteren. Ekonomisch gezien, moet men voor al bij de vaarzen op produktie selek teren. Een koe van 5 jaar met een L.W. van 80 brengt evenveel melk- geld op als een vaars van 2 jaar met een L.W. van 100. Scherp selekteren op produktie bij oudere dieren kost dus extra melkgeld. Als norm kan men aanhouden dat vaarzen bene den de 90 en koeien beneden de 80 vanwege te lage produktie opge ruimd dienen te worden. Individuele standaardkoe (I.S.K.) De individuele standaardkoe (I.S.K.) wordt op dezelfde wijze berekend als de L.W. Maar omdat de I.S.K. alleen iets zegt over de kg melk en de L.W. over de kg melk en de gehaltes, is de I.S.K. een enigszins overbodig ken getal. Produktie-index De produktie-index is een voorspel ling van de 305-dagen melklijst in de volgende laktatie. De produktie-in dex kan dus gebruikt worden bij de beslissing welke dieren geruimd kunnen worden. Omdat de produk tie-index in de praktijk niet goed aanslaat, overweegt men om deze voorspelling niet in een melklijst maar in een eenvoudig getal uit te drukken. De produktie-index levert ook infor matie voor produktie-planning ten De laatste jaren zijn gedurende de winterperiode jaarlijks ongeveer op 8 deel van de rundveebedrijven de aan wezige runderen, voorzover deze ou der waren dan 6 weken, middels een tuberkulinatie op tuberkulose onder zocht. Op deze wijze werd elk rundveebe- slag om de 3 jaren op tuberkulose onderzocht. Den Haag - De Centrale Organisatie voor de Vleesgroothandel (COV) heeft een beroep op de regering ge daan om terug te komen op haar be sluit tot afschaffing van de rijksbij drage in de vleeskeuringskosten. De organisatie vraagt de regering gedane toezeggingen inzake overneming van de helft van die kosten na te komen. De COV, waarbij zowel de partiku- liere als de koöperatieve slachterijen zijn aangesloten, heeft tot deze stap besloten tijdens een bespreking van de voorstellen van de "struktuur- kommissie varkensvleesverwerkende industrie". behoeve van begrotingen en be- drijfsbegeleiding. Bij verdere invoe ring van de computer kan dan de produktie-index meer vruchten voor de praktijk afwerpen. Koe-index De koe-index is de geschatte fok waarde vaneen koe voor de pro duktie. Deze koe-index is vergelijk baar met de stier-index voor de stie ren. Bij de koe-index wordt niet alleen rekening gehouden met de melkpro- duktie van de koe zelf, maar ook met de afstamming van de koe en met het erfelijk niveau van het bedrijf. Door het erfelijk niveau van het bedrijf in de koe-index door te berekenen, is het mogelijk om koeien van ver schillende bedrijven door middel van de koe-index met elkaar te ver gelijken. Hierdoor is de koe-index een uitstekend hulpmiddel voor de K.I.-verenigingen om de stiermoe ders uit te zoeken. Ook bij aankoop van vee kan de koe-index een goed hulpmiddel zijn. Aanhouden van kalveren Aan de hand van de koe-index kan men beslissen van welke koeien de vaarskalveren aangehouden worden. Als regel is het beter om geen kalve ren aan te houden van koeien die 20 a 30 gram beneden de gemiddelde koe-index van het bedrijf zitten. Is de gemiddelde koe-index van het be drijf 40 gram vet en eiwit, dan al leen vaarskalveren aanhouden van koeien met een index van 10 gram vet en eiwit en hoger. Indien geen koe-index bekend is, dan alleen vaarskalveren aanhouden van koeien met een L.W. van 95 en hoger. Koeien die niet aan deze eisen vol doen, kan men beter insemineren met een vleesstier. Van de kengetallen die we via de melkkontrole verkrijgen, zijn vooral de B.S.K., L.W. en de koe-index be langrijk. Het is raadzaam de infor matie die deze getallen ons geven, ook volledig te benutten. C.A.R. Zevenbergen en Goes Spec. Rundveeverbetering, ing. H. Wismans Gezien bij deze onderzoekingen hoegenaamd geen afwijkingen meer zijn gekonstateerd, is inmiddels lan delijk het besluit genomen dat met ingang van de komende winterpe riode bedoeld onderzoek beperkt zal worden tot eenmaal in de 4 jaren, zodat nu jaarlijks op 25% van het aantal rundveebedrijven dit onder zoek zal plaatsvinden. Voorts is besloten bij dit onderzoek niet alle runderen welke ouder zijn dan 6 weken te betrekken, doch te volstaan met de runderen welke ou der zijn dan 24 maanden. De totale omvang van de rundvees tapel bedroeg op 1 oktober j.l. 5.123.000 dieren: 103.000 stuks meer dan op 1 oktober 1981 2,1%). Eén en ander blijkt uit een steek- proefonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het totaal aantal melkkoeien, inkl. droogstaande drachtige koeien, was 49.000 stuks groter en kwam op 2.413.000 koeien 2,1%). Het gedekt jongvee nam eveneens in aantal toe en kwam van 685.000 op 710.000 stuks 3,6%). Ten opzichte van vorig jaar was de mestveestapel vrijwel even groot en omvatte 768.000 dieren. 8

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1982 | | pagina 8