Fotograferen op afstand ONS LAND TELT 200 SOORTEN BROOD Toepassing GRATIS BROCHURE OVER BROOD Als kind al was Landbouwfoto- graaf Cor Harteloh helemaal "gek" van alles wat met vliegen te maken had. Toen hij eenmaal bij KLM-Aerocarto werkte, een af deling die gespecialiseerd is in het maken van luchtopnames, kon hij zijn beide interessen kombineren. Hij raakte gecharmeerd van deze manier van fotograferen en be gon te experimenteren met een vlieger waaraan een camera be vestigd was. Op zich werkte dat prima, maar Cor was toch niet tevreden over de resultaten. Nu, enige jaren later, heeft hij de za ken iets grondiger aangepakt en een radiografisch bestuurde heli kopter gebouwd met speciale voorzieningen voor een camera. Vliegen doet Cor trouwens niet alleen met dit "speelgoed", hij vertoeft zelf ook af en toe. in het luchtruim met een zogenoemde deltavlieger (ook wel hangglider genaamd). De helikopter is, als bouwpakket weliswaar, gewoon in de winkel te koop, maar Cor heeft voor wat de camera betreft, de nodige ex tra voorzieningen moeten aan brengen. Allereerst moesten er bevestigingspunten voor de ca mera worden aangebracht, ver der een zwaardere motor met ex tra hefvermogen en voorzienin gen voor de bediening (op af stand) van de camera. Het in geel uitgevoerde hefschroefvliegtuig kan een snelheid van 80 kilome ter per uur bereiken, is tot op een afstand van 2 kilometer bestuur baar, kan ondersteboven vliegen en op water landen. De motor heeft een vermogen van twee p.k. en loopt op een mengsel van nitro en methanol. De camera's, een Hasselblad en een Nikon, kunnen onder het vliegtuig worden opge hangen. Cor: "De camera's hebben geen last van trillingen van de motor omdat deze op een speciale ma nier is bevestigd. De afstandsring (de ring waarmee scherpgesteld wordt) staat op "oneindig" en is dus niet op afstand bestuurbaar. Het transporteren van de film na het maken van een foto en het eigenlijke fotograferen gebeurt wel met de zender." Volgens Cor vergt het de nodige tijd om de besturing onder kóntrole te krij gen. Met een ontvanger met acht kanalen kan hij de heli allerlei capriolen laten maken zoals voor- en achteruit, omhoog en omlaag, links en rechts zwenken en stil- hangen in de lucht. Er zijn nog geen foto's met de fo tograferende helikopter gemaakt omdat Cor nog wat problemen heeft met de juiste afstelling van de camera en hij de stuurkunst nog niet helemaal machtig is. Er schijnt trouwens belangstelling, met name van oliemaatschap pijen en Defensie, te bestaan voor een dergelijke helikopter. Het uiterst makkelijk manoeuvreer- Cor probeert op het Malieveld de stuurkunst onder de knie te krijgen. bare apparaat is volgens Cor bij uitstek geschikt voor het fotogra feren van plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Hij ziet ook mo gelijkheden voor het ministerie. Cor: "In de toekomst is het wel licht een hulpzaam apparaat voor onze fotodienst. Het fotograferen van zieke gewassen bij voorbeeld kan je eigenlijk het beste vanuit de lucht doen omdat dan duide lijk te zien is waar de ziekte zich koncentreert", aldus Cor die ook bezig is met een groot houten vliegtuig - spanwijdte van twee metér - met een boomzaagmotor van 38 cc. Tussen de werkzaam heden door oefent Cor regelma tig met een deltavlieger. Dit is een soort grote vlieger van plastik met een buizenstelsel. De bestuurder hangt onder de vlieger en kan met een bepaalde stang de vlieger be sturen. Het brevet hoopt hij bin nenkort te behalen. (Uit Met Name) Gemeten naar de oppervlakte van ons land is er geen gebied in de wereld, waar zoveel brood soorten worden gebakken als in Nederland. Het zijn er ongeveer 200 en al zal geen enkele bakker alle soorten in voorraad hebben, in het algemeen biedt hij een zeer ruime keuze. De meeste bakkers maken iedere dag twintig tot der tig soorten brood en broodjes. Sommige broodsoorten komen alleen plaatselijk voor of houden verband met folklore (b.v. de Duivekater) of bepaalde feestda gen, zoals de Kerststollen en Paasbroden. Hoe groot de fantasie van de bakker is blijkt o.a. op de jaar lijkse Dag van het Brood - het moderne oogstfeest - als bakkers niet alleen Oogtbrood bakken maar ook andere feestelijke crea ties. Jammer, dat velen uit gewoonte steeds dezelfde broodsoort blij ven eten. Er is zoveel variatie dat men zichzelf echt te kort doet als niet af en toe een ander brood wordt gegeten. De broodsoorten worden namelijk niet alleen op een andere wijze gebakken, maar zijn ook van een andere deegsa menstelling. Zo heeft bijvoor beeld licht bruinbrood weer een andere samenstelling en berei dingswijze dan volkorenbrood. Bovendien kunnen al die brood soorten in verschillende modellen gebakken en afgewerkt worden. De meest gangbare modellen zijn: Panbrood (busbrood, blikbrood). Direct na het "opmaken" wordt het deegstuk in een broodblik gelegd waarin het rijst en daarna wordt gebakken. Knipbrood. Ook deze broodsoort wordt in een broodblik gebakken. Vlak voordat het brood de oven ingaat wordt het met een schaar geknipt. Casinobrood, Het deeg voor casi nobrood wordt in geribbelde blikken gelegd, die met een dek sel worden afgesloten. Daardoor ontstaat er een brood, dat vier kante sneetjes geeft, die erg goed voor sandwiches te gebruiken zijn. Dit vloerbrood wordt in de breedte met de "Franse schaar" geknipt. In de oven ontstaat dan een markante scheuring van de bovenkant. Het wordt meestal krokant afgebakken. Bollen. Er zijn vele soorten bol len, die op allerlei manieren wor den afgewerkt. Door inkepingen van het deegstuk, maar vooral ook door bestrooiing met maan zaad, sesamzaad, gebroken of geplette tarwe, enz. Stokbrood. Het Franse stokbrood wordt op de ovenvloer of op de plaat gebakken. Soms geeft de bakker het brood een apart ka rakter door als varianten uien stokbrood of sesamstokbrood te maken. De hierboven genoemde brood- soorten behoren tot het standaard assortiment van de meeste bak kers. Daarnaast heeft iedere bak ker zijn eigen specialiteiten. Door de grote vraag naar bruinbrood zijn daar dikwijls verschillende types licht- en donkerbruin brood bij. In de opsomming hoort ook het roggebrood thuis. Het is meestal ook volkorenbrood, omdat het gebakken wordt van roggemeel, waarin de roggekorrel geheel is verwerkt. De bekendste soorten zijn: Gelders, Gronings en Fries roggebrood. Tenslotte zijn er de kleine brood jes. Er is een grote verscheiden heid van te noemen,: zachte puntbroodjes, luxe broodjes, ka- detten, lunchbollen, tijgerbollen, harde puntjes, maanzaadbollen, harde waterbroodjes, krenten bollen, botervlinders, croissants, koffiebroodjes en roombroodjes. Wie meer wil weten over brood kan altijd terecht bij de Stichting Voorlichting Brood. Bij dit bu reau is een kleurrijke brochure met tal van broodtips gratis te verkrijgen. Het drukwerkje heet: "Geen dag zonder brood". Het kan schriftelijk worden aange vraagd bij: Stichting Voorlichting Brood, Postbus 88.000, 2508 BR Den Haag. Vloerbrood. Vloerbrood wordt gebakken op de vloer van de oven of op de bakplaten. Er zijn ver schillende modellen vloerbrood. Tijgerbrood. Voordat het brood wordt gebakken bestrijkt men het met een papje rijstebloem, suiker en water. In de oven zet het brood uit. Het papje is echter niet rek baar en scheurt. Daardoor ont staan kleine krokante korstjes, die tijgerbrood een aparte smaak en een karakteristiek uiterlijk ge ven. Weense Snijder. Tijdens het rij zen van het deegstuk worden met een scherp mesje ondiepe sneden aangebracht. In de oven worden deze sneden wijder, waardoor er brede strepen ontstaan. Daarom noemt men dit brood ook wel "streepbrood". Franse knip (zowel als pan- en vloerbrood). 12

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1982 | | pagina 12