Fotograferen op afstand
ONS LAND TELT 200 SOORTEN BROOD
Toepassing
GRATIS BROCHURE OVER
BROOD
Als kind al was Landbouwfoto-
graaf Cor Harteloh helemaal
"gek" van alles wat met vliegen te
maken had. Toen hij eenmaal bij
KLM-Aerocarto werkte, een af
deling die gespecialiseerd is in het
maken van luchtopnames, kon hij
zijn beide interessen kombineren.
Hij raakte gecharmeerd van deze
manier van fotograferen en be
gon te experimenteren met een
vlieger waaraan een camera be
vestigd was. Op zich werkte dat
prima, maar Cor was toch niet
tevreden over de resultaten. Nu,
enige jaren later, heeft hij de za
ken iets grondiger aangepakt en
een radiografisch bestuurde heli
kopter gebouwd met speciale
voorzieningen voor een camera.
Vliegen doet Cor trouwens niet
alleen met dit "speelgoed", hij
vertoeft zelf ook af en toe. in het
luchtruim met een zogenoemde
deltavlieger (ook wel hangglider
genaamd).
De helikopter is, als bouwpakket
weliswaar, gewoon in de winkel
te koop, maar Cor heeft voor wat
de camera betreft, de nodige ex
tra voorzieningen moeten aan
brengen. Allereerst moesten er
bevestigingspunten voor de ca
mera worden aangebracht, ver
der een zwaardere motor met ex
tra hefvermogen en voorzienin
gen voor de bediening (op af
stand) van de camera. Het in geel
uitgevoerde hefschroefvliegtuig
kan een snelheid van 80 kilome
ter per uur bereiken, is tot op een
afstand van 2 kilometer bestuur
baar, kan ondersteboven vliegen
en op water landen. De motor
heeft een vermogen van twee p.k.
en loopt op een mengsel van nitro
en methanol. De camera's, een
Hasselblad en een Nikon, kunnen
onder het vliegtuig worden opge
hangen.
Cor: "De camera's hebben geen
last van trillingen van de motor
omdat deze op een speciale ma
nier is bevestigd. De afstandsring
(de ring waarmee scherpgesteld
wordt) staat op "oneindig" en is
dus niet op afstand bestuurbaar.
Het transporteren van de film na
het maken van een foto en het
eigenlijke fotograferen gebeurt
wel met de zender." Volgens Cor
vergt het de nodige tijd om de
besturing onder kóntrole te krij
gen. Met een ontvanger met acht
kanalen kan hij de heli allerlei
capriolen laten maken zoals voor-
en achteruit, omhoog en omlaag,
links en rechts zwenken en stil-
hangen in de lucht.
Er zijn nog geen foto's met de fo
tograferende helikopter gemaakt
omdat Cor nog wat problemen
heeft met de juiste afstelling van
de camera en hij de stuurkunst
nog niet helemaal machtig is. Er
schijnt trouwens belangstelling,
met name van oliemaatschap
pijen en Defensie, te bestaan voor
een dergelijke helikopter. Het
uiterst makkelijk manoeuvreer-
Cor probeert op het Malieveld de stuurkunst onder de knie te krijgen.
bare apparaat is volgens Cor bij
uitstek geschikt voor het fotogra
feren van plaatsen die moeilijk
bereikbaar zijn. Hij ziet ook mo
gelijkheden voor het ministerie.
Cor: "In de toekomst is het wel
licht een hulpzaam apparaat voor
onze fotodienst. Het fotograferen
van zieke gewassen bij voorbeeld
kan je eigenlijk het beste vanuit
de lucht doen omdat dan duide
lijk te zien is waar de ziekte zich
koncentreert", aldus Cor die ook
bezig is met een groot houten
vliegtuig - spanwijdte van twee
metér - met een boomzaagmotor
van 38 cc. Tussen de werkzaam
heden door oefent Cor regelma
tig met een deltavlieger. Dit is een
soort grote vlieger van plastik met
een buizenstelsel. De bestuurder
hangt onder de vlieger en kan met
een bepaalde stang de vlieger be
sturen. Het brevet hoopt hij bin
nenkort te behalen.
(Uit Met Name)
Gemeten naar de oppervlakte
van ons land is er geen gebied in
de wereld, waar zoveel brood
soorten worden gebakken als in
Nederland. Het zijn er ongeveer
200 en al zal geen enkele bakker
alle soorten in voorraad hebben,
in het algemeen biedt hij een zeer
ruime keuze. De meeste bakkers
maken iedere dag twintig tot der
tig soorten brood en broodjes.
Sommige broodsoorten komen
alleen plaatselijk voor of houden
verband met folklore (b.v. de
Duivekater) of bepaalde feestda
gen, zoals de Kerststollen en
Paasbroden.
Hoe groot de fantasie van de
bakker is blijkt o.a. op de jaar
lijkse Dag van het Brood - het
moderne oogstfeest - als bakkers
niet alleen Oogtbrood bakken
maar ook andere feestelijke crea
ties.
Jammer, dat velen uit gewoonte
steeds dezelfde broodsoort blij
ven eten. Er is zoveel variatie dat
men zichzelf echt te kort doet als
niet af en toe een ander brood
wordt gegeten. De broodsoorten
worden namelijk niet alleen op
een andere wijze gebakken, maar
zijn ook van een andere deegsa
menstelling. Zo heeft bijvoor
beeld licht bruinbrood weer een
andere samenstelling en berei
dingswijze dan volkorenbrood.
Bovendien kunnen al die brood
soorten in verschillende modellen
gebakken en afgewerkt worden.
De meest gangbare modellen
zijn:
Panbrood (busbrood, blikbrood).
Direct na het "opmaken" wordt
het deegstuk in een broodblik
gelegd waarin het rijst en daarna
wordt gebakken.
Knipbrood. Ook deze broodsoort
wordt in een broodblik gebakken.
Vlak voordat het brood de oven
ingaat wordt het met een schaar
geknipt.
Casinobrood, Het deeg voor casi
nobrood wordt in geribbelde
blikken gelegd, die met een dek
sel worden afgesloten. Daardoor
ontstaat er een brood, dat vier
kante sneetjes geeft, die erg goed
voor sandwiches te gebruiken
zijn.
Dit vloerbrood wordt in de
breedte met de "Franse schaar"
geknipt. In de oven ontstaat dan
een markante scheuring van de
bovenkant. Het wordt meestal
krokant afgebakken.
Bollen. Er zijn vele soorten bol
len, die op allerlei manieren wor
den afgewerkt. Door inkepingen
van het deegstuk, maar vooral
ook door bestrooiing met maan
zaad, sesamzaad, gebroken of
geplette tarwe, enz.
Stokbrood. Het Franse stokbrood
wordt op de ovenvloer of op de
plaat gebakken. Soms geeft de
bakker het brood een apart ka
rakter door als varianten uien
stokbrood of sesamstokbrood te
maken.
De hierboven genoemde brood-
soorten behoren tot het standaard
assortiment van de meeste bak
kers. Daarnaast heeft iedere bak
ker zijn eigen specialiteiten. Door
de grote vraag naar bruinbrood
zijn daar dikwijls verschillende
types licht- en donkerbruin brood
bij.
In de opsomming hoort ook het
roggebrood thuis. Het is meestal
ook volkorenbrood, omdat het
gebakken wordt van roggemeel,
waarin de roggekorrel geheel is
verwerkt. De bekendste soorten
zijn: Gelders, Gronings en Fries
roggebrood.
Tenslotte zijn er de kleine brood
jes. Er is een grote verscheiden
heid van te noemen,: zachte
puntbroodjes, luxe broodjes, ka-
detten, lunchbollen, tijgerbollen,
harde puntjes, maanzaadbollen,
harde waterbroodjes, krenten
bollen, botervlinders, croissants,
koffiebroodjes en roombroodjes.
Wie meer wil weten over brood
kan altijd terecht bij de Stichting
Voorlichting Brood. Bij dit bu
reau is een kleurrijke brochure
met tal van broodtips gratis te
verkrijgen. Het drukwerkje heet:
"Geen dag zonder brood". Het
kan schriftelijk worden aange
vraagd bij: Stichting Voorlichting
Brood, Postbus 88.000, 2508 BR
Den Haag.
Vloerbrood. Vloerbrood wordt
gebakken op de vloer van de oven
of op de bakplaten. Er zijn ver
schillende modellen vloerbrood.
Tijgerbrood. Voordat het brood
wordt gebakken bestrijkt men het
met een papje rijstebloem, suiker
en water. In de oven zet het brood
uit. Het papje is echter niet rek
baar en scheurt. Daardoor ont
staan kleine krokante korstjes,
die tijgerbrood een aparte smaak
en een karakteristiek uiterlijk ge
ven.
Weense Snijder. Tijdens het rij
zen van het deegstuk worden met
een scherp mesje ondiepe sneden
aangebracht. In de oven worden
deze sneden wijder, waardoor er
brede strepen ontstaan. Daarom
noemt men dit brood ook wel
"streepbrood".
Franse knip (zowel als pan- en
vloerbrood).
12