Hoge kg-opbrengsten van onze gewassen zijn en
blijven belangrijk
officieel orgaan van de maatschappij tot bevordering van landbouw, tuinbouw en veeteelt in zeeland en noord-brabant
,rassenlijst
zlm
VRIJDAG 15 JANUARI 1971
59e Jaargang - No. 3064
land
en tuinbouwblad
46 e
VOOr'»«.Jbo
Uwfew»g
sen
Rassen-
nummer!97i
Men kan de laatste jaren in de praktijk nogal eens beluisteren
dat het steeds moeilijker wordt een bepaald opbrengstniveau van
de gewassen te handhaven. Dit ondanks de beschikbaarheid van
steeds produktieve rassen, betere mogelijkheden van ziektenbe-
strijding, enz.
Men kan zich afvragen of dit misschien een gevolg is van iets
ruwer werken of minder zorg voor de teelt bij de steeds grotere
oppervlakten per man. Een vraag is ook of het nodig is dat hier
door de opbrengsten dalen of in elk geval niet meer stijgen.
Een feit is, dat het opbrengstniveau van de gewassen in sterke
mate bepalend is voor het bedrijfsresultaat.
Ons streven naar schaalvergroting en verhoging van de arbeids-
produktiviteit mag niet ten koste gaan van de kwaliteit, want
dan verliezen we met het ene wat we met het andere winnen.
In dit artikel wordt in het kort ingegaan op de invloed van het
opbrengstniveau op het bedrijfsresultaat, waarna iéts meer aan
dacht wordt besteed aan een aantal factoren, die het opbrengst
niveau van de gewassen beïnvloeden.
CCHAALVERGROTING is de laatste tijd in land-
bouwkringen een veel gehoord woord. We den
ken hierbij meestal aan bedrijfsvergroting, samenwer-
kingscombinaties, e.d. Door de grotere oppervlakte
en/of een betere benutting van arbeid en machines
kan een stijging van het inkomen van de boer worden
bereikt. We zouden dit een versterking van het bedrijf
door meer kwantiteit kunnen noemen, hetgeen voor
veel ondernemers die boer willen blijven zeker een
noodzaak is.
Bij dit streven naar kwantiteit mogen we echter de
kwaliteit zeker niet vergeten. Onder kwaliteit wordt
in dit geval verstaan een zo goed mogelijk financieel
resultaat per eenheid, bijvoorbeeld per ha grond. Dit
wordt behalve door het kostencijfer bepaald door de
hoogte van de geldopbrengsten. Aan de opbrengsten
kant hebben we natuurlijk te maken met de prijzen die
we voor onze produkten kunnen maken, maar daar
naast met de kg-opbrengsten per ha van de gewas
sen. Het niveau van deze-opbrengsten heeft een zeer
grote invloed op de rentabiliteit van het bedrijf en der
halve ook op het inkomen van de ondernemer.
CEN voorbeeld: Op een akkerbouwbedrijf van 30
ha, met een gemiddeld bouwplan en gemiddel
de opbrengsten, stijgt het saldo bij 10% hogere ge
wasopbrengsten met niet minder dan circa 7500,
Liggen de opbrengsten 10% beneden het gemiddelde
dan daalt het saldo met circa ƒ7500,
Daar de vaste kosten in een dergelijk geval niet
of nauwelijks hoger respectievelijk lager behoeven te
zijn, zal het inkomen met ongeveer hetzelfde bedrag
verhoogd respectievelijk verlaagd worden.
Uit dit eenvoudige voorbeeldje blijkt wel duidelijk
hoe belangrijk het opbrengstniveau van de gewassen
is voor het bedrijfsresultaat.
Ziet men kans zijn opbrengstniveau te verhogen,
dan heeft dit in feite hetzelfde effect als bijvoorbeeld
een uitbreiding van de oppervlakte grond. De zeer
grote verschillen in bedrijfsresultaat tussen bedrijven
van dezelfde grootte en met vergelijkbare grond, die
we vaak in de praktijk waarnemen, zijn ook dikwijls
voor een belangrijk deel het gevolg van verschil in
opbrengstniveau.
Gelet op het eerdergenoemde, is het zeker van be
lang een aantal factoren die het opbrengstniveau van
de gewassen beïnvloeden nader te bekijken. De oor
zaken van goede of minder goede opbrengsten zijn
immers meestal tot één of enkele van deze factoren
terug te voeren. Deels zijn deze niet door de boer te
beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld het weer of de kwa
liteit van de grond. Aan deze punten willen we dan
ook verder geen aandacht besteden. Wel kunnen
maatregelen worden genomen om de hieronder ge
noemde factoren zo optimaal mogelijk te doen zijn.
1. Bodemvruchtbaarheid
De grond vormt het groeimilieu voor onze gewas
sen. Aan deze grond moet de plant zuurstof, wa
ter en voedingsstoffen ontlenen, die alle onmis
baar zijn voor de groei.
a) Fysisch:
De beschikbaarheid van de beide eerstgenoem
de stoffen, zuurstof en water, worden vooral be
paald door de structuur van de grond.
Een slechte structuur kan tot uiting komen in
verslemping van vooral lichtere gronden, een
moeilijke bewerkbaarheid en de aanwezigheid
van verdichte, versmeerde lagen op vooral
zwaardere gronden. De gevolgen hiervan kun
nen o.m. zijn zuurstofgebrek, het lang nat blij
ven in het voorjaar en vochttekort in de zomer.
Ir. C. D. VAN LOON
C.A.R. Goes
Allemaal omstandigheden dié een belangrijke
invloed kunnen hebben op de groei en dus ook
op de opbrengst van de gewassen.
Het is dan ook zaak veel aandacht te schenken
aan het op peil houden en verbeteren van de
bodemstructuur.
Factoren die de structuur van de grond
beïnvloeden:
Op de onlangs gehouden studiedag van de
Stichting ter Bevordering van het Landbouw
kundig Onderzoek in Zeeuwsch-Vlaairderen is
duidelijk naar voren gebracht, dat uit onder
zoekingen is gebleken dat de structuur in de
eerste plaats wordt beïnvloed door de ontwa
teringstoestand van de grond.
Een lage grondwaterstand, te bereiken door een
goede drainage en voldoende diepe sloten, ver
mindert de kans op verslemping en verbetert
de bewerkbaarheid van de grond.
Verder zijn een goede kalktoestand en vol
doende organische stof van belang. Wat dit
laatste betreft blijft het noodzaak groenbemes-
ters te zaaien waar dat maar mogelijk is. Pro
beer U wat dit betreft niet te laten ontmoedi
gen door regelmatig optredende mislukkingen.
Dit jaar lukt het misschien weer wel een goed
gewas stoppelklaver of Italiaans raaigras te
krijgen.
Vaak wordt in het voorjaar nog te vroeg met de
grondbewerking begonnen. Als de laag vlak on
der de oppervlakte nog te nat is, treedt versme
ring op niet alle nare gevolgen van dien. Wacht
rustig Uw tijd af, d.w.z tot de grond over de
gehele bewerkingsdiepte voldoende droog is.
Als Uw buurman zijn grond gaat opentrekken
wil dat nog niet zeggen dat ook de Uwe al zo
ver is.
(Zie verder pagina 2)