Kwaliteitsverbetering bij winterprodukten 7 Zo klaargemaakt is er altijd een goede prijs voor de prei te maken. Levering goede kwaliteit steeds belangrijker N. TH. v. d. BROEK, R.B.T.-veiling Breda. Men ziet in de praktijk dat alhoe wel er goede produkten geteeld worden deze bij het veilingklaar- maken niet de juiste afwerking krijgen. Jammer want er zou door de tuinders nog veel geld te ver dienen zijn als het goed veiling- klaarmaken wat beter ter harte ge nomen werd. Benut de nodige kansen om met de winterproduk ten te komen tot een goede aanvul ling op het inkomen. De kopers van nu willen grote uniforme partijen van goede kwaliteit Hierover meer in onderstaand artikel. LIET woord kwaliteitsprodukt bij vollegrondsgroen- ten schijnt nog weinig tuinders aan te slaan. Ze zijn mogelijk nog niet overtuigd van de resultaten die vaak behaald kunnen worden om hun produkten wat beter te verzorgen bij het veilingklaarmaken. Het zelfde geldt ook voor de sortering van bepaalde pro dukten. Toch zal men mee moeten groeien met de ontwikkeling. Een ontwikkeling die men ook kan con stateren bij de afzet op de veiling. Hier ziet men dat er steeds meer kopers komen voor grote partijen groenten van goede kwaliteit. Deze gaan dan naar grootwinkelbedrijven en voor export. Het aantal ko pers voor kleine partijtjes wordt steeds minder. De in vloed op de prijsvorming is al te constateren. Het prijsverschil tussen 1e en 2e kwaliteit wordt steeds groter, terwijl het afwijkend produkt geen of weinig kans meer maakt verkocht te worden. De tuinder zal zich meer moeten gaan instellen op een consumptie- produkt. Er zijn drie produkten die in de winter spe ciaal deze aandacht vragen, namelijk winterprei, sprui ten en witlof. WINTERPREI De laatste jaren is een stijgende aanvoer waar te nemen van winterprei op de R.B.T.-veiling te Breda. Dit laat onderstaand staatje zien: jaar aanvoer in kg middenprijs 1964 339.000 35 ct. 1965 721.000 30 ct. 1966 572.000 41 ct. 1967 758.000 45 ct. 1968 911.000 31 ct. 1969 912.000 51 ct. Met een spruitensorteermachine is het snel werken en krijgt men een goede maatsortering. Winterprei wordt afgezet voor verse consumptie in binnenland en voor export. Er zijn tuinders die hier nog te weinig rekening mee houden. Uit de keu ring op de veiling blijkt dan ook dat een zeer groot deel van de aangevoerde winterprei in de tweede kwaliteitsklasse valt. Dit is jammer, want er is soms wel een prijsverschil van 40 ct. per kg tussen le en 2e kwaliteit. Uit ervaring weten we dat het op de bedrijven erg moeilijk is de prei zodanig schoon te maken dat het kwaliteit I wordt. Enkele punten die de aandacht vragen bij 'het schonen. 1. Al het rotte, gele en beschadigde blad moet ver wijderd worden. Deze bladeren dienen in zijn ge heel tot onder toe eraf gehaald te worden. Men ziet vaak nog prei met de onderste stukjes van de weggenomen bladeren. 2. Inkorten blad; prei waarvan het blad goed inge kort is ziet er aantrekkelijk uit. Voor winterprei geldt, dat hoogstens deel van de lengte groen mag zijn. De totale lengte mag echter nooit langer zijn dan 60 cm. 3. Winterprei wordt meestal aangevoerd met wor tels. Ze moeten ingekort worden tot 2 cm. Ook het aanvoeren zonder wortels is toegestaan, maar de „pit" mag niet weggesneden worden. Dit om te voorkomen dat de prei zou indrogen. 4. Sortering is noodzakelijk. Te dunne preitjes tot 2 cm doorsnee en afwijkende prei moeten eruit gehaald worden. 5. Wassen zal vaak niet nodig zijn. Het is wel toege staan de prei te wassen, maar deze moet wind- droog worden aangevoerd. SPRUITEN Bij spruiten ziet men het laatste jaar een belang rijke verschuiving in het rassensortiment. Het zijn voornamelijk de nieuwe hybriden die het aanvoer- patroon beheersen. De gunstige indruk die deze nieu we rassen gemaakt hebben is voor veel tuinders aan leiding geweest ook over te schakelen en af te stap pen van de bekende rassen. Dit houdt echter wel in dat de aanvoer van spruiten naar een wat vroegere datum verschoven is. Dit kan in sommige bedrijven wel moeilijkheden geven, omdat vaak nog te veel andere werkzaamheden op het bedrijf aanwezig zijn. Een andere eigenschap is dat ze in het najaar vaker Deze lichter helpt het oogsten en veilingklaarmaken vergemakkelijken. geplukt moeten worden. De snellere groei van de nieuwe hybriden is de oorzaak van zowel het vroe ger beginnen van de oogst als van het vaker pluk ken. Dit brengt met zich mee, dat zowel de eerste als de volgende plukken, te laat kunnen plaasvinden. Deze worden dan te grof en te los en verliezen aan kwaliteit. Het zal nog meer nodig zijn deze rassen op tijd te oogsten. Een tweede kwaliteitsafwijking die de laatste weken op de veiling wordt waargenomen is dat partijen spruiten worden aangevoerd die te oud zijn. Deze zijn te vroeg geoogst voordat ze geveild werden, met als gevolg dat de spruiten slap worden en er onaantrekkelijk uitzien. Daarbij krijgt het stronkje van het spuitje een zwarte kleur. Zeker in het begin van het seizoen wanneer het nog warm weer kan zijn is het belangrijk dat een zo vers mo gelijk produkt moet worden aangevoerd. WITLOF Ook de witlof teelt geeft een stijgende belangstel ling te zien. Het volgend staatje laat dit zien. Aanvoer R.B.T.- veiling Breda Aanvoer in kg Middenprijs 1966 292.000 kg 1,20 1967 381.000 kg 1,11 1968 492.000 kg 0,90 1969 521.000 kg 1,29 De veilingaanvoer is in enkele jaren verdubbeld. Voor het komende najaar is de verwachting een wat grotere aanvoer dan vorig jaar. Er zijn meer witlof telers die vroeger met het trekken van witlof willen beginnen. Enerzijds omdat vorig jaar in nov.dec. de prijs zo aantrekkelijk is geweest. Men wil daar om een groter deel van het witlof aanvoeren vóór dat de ieder jaar optredende prijsval van jan.febr. optreedt. Anderzijds neemt het aantal bedrijven toe dat wit lof als een van de hoofdteelten gaat beschouwen. Eerst een goede kwaliteit telen, dan is het veiling - klaarmaken niet moeilijk meer. Deze tuinders willen ook een wat meer gespreide aanvoer. Aan de kwaliteit van het witlof mankeert nog veel. Nog maar V\ deel van het aangevoerde lof kan als kwaliteit I worden geveild. Er zijn nog factoren die invloed op de kwaliteit uitoefenen en die men niet voldoende in de hand heeft. Onder andere een te hoge bodemtemperatuur bij de vroege teelt, 't Rot dat in sommige jaren veel voorkomt en de soms min der goede kwaliteit van de wortels in jaren met veel regen. Het veilingklaarmaken is een belangrijk punt waar nog veel verbetering is aan te brengen. Er komt nog te veel lof met zand en rotte blaadjes, te slecht afgesneden en niet voldoende gesorteerd. Dit zal moeten veranderen wil de teelt zich verder uitbrei den. De kopers van nu willen grote uniforme par tijen van goede kwaliteit.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1970 | | pagina 7