Kwaliteitsverbetering
bij winterprodukten
7
Zo klaargemaakt is er altijd een goede prijs voor de prei te maken.
Levering goede kwaliteit steeds belangrijker
N. TH. v. d. BROEK,
R.B.T.-veiling Breda.
Men ziet in de praktijk dat alhoe
wel er goede produkten geteeld
worden deze bij het veilingklaar-
maken niet de juiste afwerking
krijgen. Jammer want er zou door
de tuinders nog veel geld te ver
dienen zijn als het goed veiling-
klaarmaken wat beter ter harte ge
nomen werd. Benut de nodige
kansen om met de winterproduk
ten te komen tot een goede aanvul
ling op het inkomen. De kopers van
nu willen grote uniforme partijen
van goede kwaliteit Hierover meer
in onderstaand artikel.
LIET woord kwaliteitsprodukt bij vollegrondsgroen-
ten schijnt nog weinig tuinders aan te slaan.
Ze zijn mogelijk nog niet overtuigd van de resultaten
die vaak behaald kunnen worden om hun produkten
wat beter te verzorgen bij het veilingklaarmaken. Het
zelfde geldt ook voor de sortering van bepaalde pro
dukten. Toch zal men mee moeten groeien met de
ontwikkeling. Een ontwikkeling die men ook kan con
stateren bij de afzet op de veiling. Hier ziet men dat
er steeds meer kopers komen voor grote partijen
groenten van goede kwaliteit. Deze gaan dan naar
grootwinkelbedrijven en voor export. Het aantal ko
pers voor kleine partijtjes wordt steeds minder. De in
vloed op de prijsvorming is al te constateren. Het
prijsverschil tussen 1e en 2e kwaliteit wordt steeds
groter, terwijl het afwijkend produkt geen of weinig
kans meer maakt verkocht te worden. De tuinder zal
zich meer moeten gaan instellen op een consumptie-
produkt. Er zijn drie produkten die in de winter spe
ciaal deze aandacht vragen, namelijk winterprei, sprui
ten en witlof.
WINTERPREI
De laatste jaren is een stijgende aanvoer waar te
nemen van winterprei op de R.B.T.-veiling te Breda.
Dit laat onderstaand staatje zien:
jaar
aanvoer in kg
middenprijs
1964
339.000
35 ct.
1965
721.000
30 ct.
1966
572.000
41 ct.
1967
758.000
45 ct.
1968
911.000
31 ct.
1969
912.000
51 ct.
Met een spruitensorteermachine is het snel werken
en krijgt men een goede maatsortering.
Winterprei wordt afgezet voor verse consumptie
in binnenland en voor export. Er zijn tuinders die
hier nog te weinig rekening mee houden. Uit de keu
ring op de veiling blijkt dan ook dat een zeer groot
deel van de aangevoerde winterprei in de tweede
kwaliteitsklasse valt. Dit is jammer, want er is soms
wel een prijsverschil van 40 ct. per kg tussen le en
2e kwaliteit.
Uit ervaring weten we dat het op de bedrijven erg
moeilijk is de prei zodanig schoon te maken dat het
kwaliteit I wordt. Enkele punten die de aandacht
vragen bij 'het schonen.
1. Al het rotte, gele en beschadigde blad moet ver
wijderd worden. Deze bladeren dienen in zijn ge
heel tot onder toe eraf gehaald te worden. Men
ziet vaak nog prei met de onderste stukjes van de
weggenomen bladeren.
2. Inkorten blad; prei waarvan het blad goed inge
kort is ziet er aantrekkelijk uit. Voor winterprei
geldt, dat hoogstens deel van de lengte groen
mag zijn. De totale lengte mag echter nooit langer
zijn dan 60 cm.
3. Winterprei wordt meestal aangevoerd met wor
tels. Ze moeten ingekort worden tot 2 cm. Ook
het aanvoeren zonder wortels is toegestaan, maar
de „pit" mag niet weggesneden worden. Dit om
te voorkomen dat de prei zou indrogen.
4. Sortering is noodzakelijk. Te dunne preitjes tot
2 cm doorsnee en afwijkende prei moeten eruit
gehaald worden.
5. Wassen zal vaak niet nodig zijn. Het is wel toege
staan de prei te wassen, maar deze moet wind-
droog worden aangevoerd.
SPRUITEN
Bij spruiten ziet men het laatste jaar een belang
rijke verschuiving in het rassensortiment. Het zijn
voornamelijk de nieuwe hybriden die het aanvoer-
patroon beheersen. De gunstige indruk die deze nieu
we rassen gemaakt hebben is voor veel tuinders aan
leiding geweest ook over te schakelen en af te stap
pen van de bekende rassen. Dit houdt echter wel in
dat de aanvoer van spruiten naar een wat vroegere
datum verschoven is. Dit kan in sommige bedrijven
wel moeilijkheden geven, omdat vaak nog te veel
andere werkzaamheden op het bedrijf aanwezig zijn.
Een andere eigenschap is dat ze in het najaar vaker
Deze lichter helpt het oogsten en veilingklaarmaken
vergemakkelijken.
geplukt moeten worden. De snellere groei van de
nieuwe hybriden is de oorzaak van zowel het vroe
ger beginnen van de oogst als van het vaker pluk
ken. Dit brengt met zich mee, dat zowel de eerste
als de volgende plukken, te laat kunnen plaasvinden.
Deze worden dan te grof en te los en verliezen aan
kwaliteit. Het zal nog meer nodig zijn deze rassen
op tijd te oogsten. Een tweede kwaliteitsafwijking die
de laatste weken op de veiling wordt waargenomen
is dat partijen spruiten worden aangevoerd die te oud
zijn. Deze zijn te vroeg geoogst voordat ze geveild
werden, met als gevolg dat de spruiten slap worden
en er onaantrekkelijk uitzien. Daarbij krijgt het
stronkje van het spuitje een zwarte kleur. Zeker in
het begin van het seizoen wanneer het nog warm
weer kan zijn is het belangrijk dat een zo vers mo
gelijk produkt moet worden aangevoerd.
WITLOF
Ook de witlof teelt geeft een stijgende belangstel
ling te zien. Het volgend staatje laat dit zien.
Aanvoer R.B.T.-
veiling Breda Aanvoer in kg Middenprijs
1966 292.000 kg 1,20
1967 381.000 kg 1,11
1968 492.000 kg 0,90
1969 521.000 kg 1,29
De veilingaanvoer is in enkele jaren verdubbeld.
Voor het komende najaar is de verwachting een wat
grotere aanvoer dan vorig jaar. Er zijn meer witlof
telers die vroeger met het trekken van witlof willen
beginnen. Enerzijds omdat vorig jaar in nov.dec.
de prijs zo aantrekkelijk is geweest. Men wil daar
om een groter deel van het witlof aanvoeren vóór
dat de ieder jaar optredende prijsval van jan.febr.
optreedt.
Anderzijds neemt het aantal bedrijven toe dat wit
lof als een van de hoofdteelten gaat beschouwen.
Eerst een goede kwaliteit telen, dan is het veiling -
klaarmaken niet moeilijk meer.
Deze tuinders willen ook een wat meer gespreide
aanvoer.
Aan de kwaliteit van het witlof mankeert nog
veel. Nog maar V\ deel van het aangevoerde lof kan
als kwaliteit I worden geveild. Er zijn nog factoren
die invloed op de kwaliteit uitoefenen en die men
niet voldoende in de hand heeft. Onder andere een
te hoge bodemtemperatuur bij de vroege teelt, 't Rot
dat in sommige jaren veel voorkomt en de soms min
der goede kwaliteit van de wortels in jaren met veel
regen. Het veilingklaarmaken is een belangrijk punt
waar nog veel verbetering is aan te brengen. Er komt
nog te veel lof met zand en rotte blaadjes, te slecht
afgesneden en niet voldoende gesorteerd. Dit zal
moeten veranderen wil de teelt zich verder uitbrei
den. De kopers van nu willen grote uniforme par
tijen van goede kwaliteit.