PLATTELANDSJEUGD J
Zie de maan schijnt.
<T^oor cle <'Urcuw van Uet iattelancl
Vormen van overleg en samenwerking in Frankrijk
18
Wie wil. op een bepaalde avond in de week van 1 t/m 4 december a.s., deSint en Piet op bezoek heb
ben?
Wij de afdeling Hoek-Terneuzen proberen zoveel mogelijk gezinnen met kleine kinderen te
bezoeken.
Hebt u belangstelling voor een bezoek, dan vóór 28 november a.s. opgave bij: de heer T. Tollenaar,
telefoon 01154—293.
STUDIEREIS DER P J.G.N.
NAAR TSJECHO-SLOWAKIJE
De P.J.G.N. heeft het voornemen in januari
1970 een studiereis naar Tsjecho-Slowakije te or
ganiseren. De belangstelling voor dit land, als
doel van een studiereis, werd mede veroorzaakt
door de eigen aanpak van de landbouwproble
men aldaar. De landbouw wordt hier immers uit-
Van 27 oktober tót 1 november j.l. vond er
op de V.H.S. Chateau de Méridon te Chevreuse
(Frankrijk) een cursus plaats over het bovenge
noemde thema.
De deelnemers aan deze cursus kwamen uit alle
provincies van ons land. Bij de nadere kennis
making in Breda de Brabantse en Zeeuwse
deelnemers voegden zich hier bij de groep
bleek al gauw de geringe belangstelling van de
zijde der jongeren, ten onrechte zoals later bleek.
Om half tien 's avonds bereikte een luid toe
terende bus het Chateau de Méridon. Dinsdag, de
eerste „praktische" dag, hoorden we o.a. een in
leiding van de heer Sauvage, direkteur-adjoint
de la Confédération pour l'Aménagement Rural,
(een soort Streekverbeteringsorganisatie), uit Pa
rijs. De inleider schetste in het kort de verhou
ding platteland-Parijs.
Wist U, dat er in Parijs op 1 km2 circa 18.000
mensen wonen en dat de meeste plattelandsge
meenten in Frankrijk slechts 200 a 300 inwoners
hebben? Dat Frankrijk momenteel 1000 km
autosnelweg heeft?
Uit deze inleiding bleek tevens, dat het „hart"
van Frankrijk wordt gevormd door Parijs en om
geving, het zo geheten „He de France". Nu blijkt,
dat dit centrum te groot wordt en enorme proble
men gaat opwerpen, tracht men dit op te vangen
door het aanwijzen van nieuwe ontwikkelings
kernen, de z.g. metropolen, o.a. Nantes, Marseille
en Lyon.
Het tweede gedeelte van deze dag werd be
steed voor een bezoek aan het landbouwbedrijf
geoefend op grote landbouwbedrijven, waarvan
vele van een formaat als de toekomstige Mans-
holtbedrijven in West-Europa gedacht worden.
Daarnaast zal er tijdens deze studiereis gelegen
heid zijn voor een kennismaking met de cultuur
en leefwijze van dit land. Daarbij zal aan tal
van verschilpunten aandacht worden besteed.
De kosten van deelname aan deze reis bedra
gen 325,inclusief zakgeld, reis heen en terug,
van meneer Page, die tevens burgemeester van
Méré is. Bij veel gemeenten hier blijkt het
baantje van burgemeester een „erebaantje" te
zijn. We brachten tevens nog een bezoek aan de
Coöperatie van Montfort L'Amaury. Deze coöpe
ratie ze is in een N.V.-vorm gegoten werkt
met een computer. Na een werkperiode van 3
jaar zijn tot op dit moment nog geen baten voor
de aandeelhouders uitgekeerd.
's Avonds hadden we op Méridon een gesprek
met 3 landbouwers en hun dames. Deze land
bouwers vertegenwoordigden verschillende orga
nisaties. Zo was er o.a. iemand van de S.A.F.E.R.-
vergelijkbaar met de ZLUM aanwezig. Een
der Franse dames gaf duidelijk te verstaan, dat
zij niet graag met een Hollandse- of Belgische
landbouwer gehuwd zou willen zijn. Op onze
vraag over het waarom kwam geen duidelijk
antwoord.
Uit deze discussie bleek overduidelijk het indi
vidualisme, dat iedere Fransman kenmerkt. Zo
heeft b.v. Frankrijk naast het „Plan Mansholt"
U ongetwijfeld bekend een zogenaamd „Plan
Vedel", dat bijna hetzelfde beoogt.
De volgende dag hield meneer Buannic, secré
taire général adjoint du Mouvement National pour
la Décentralisation et la Réforme Régionale, een
inleiding over de problemen van de „groot stad"-
Parijs. Parijs barst namelijk uit zijn voegen en
zoekt ruimte. Dit zoeken van ruimte gaat ten
koste van het platteland. Tijdens de discussie over
dit onderwerp kwam tevens de inspraak van de
bevolking ter sprake. Naar aanleiding van deze
excursies, logies en verblijfkosten. De definitieve
inschrijving geschiedt volgens binnenkomst van
de opgaven. U voorkomt teleurstellingen door een
vroegtijdige opgave. Aanmelding bij het Prov.
sekretariaat: 011005010.
LANDBOUW BELEID JONGEREN
Wanneer U uw kennis over de sociale, ekono-
mische en politieke aspekten van de toekomstige
ontwikkelingen in de landbouw wilt verdiepen,
dan mag U de cursus „Jongeren en landbouwbe
leid" in januari 1970 niet missen.
Deze cursus wordt op twee verschillende plaat
sen gehouden, zodat U keuzemogelijkheid hebt.
De materie, die op de cursus aan de orde gesteld
wordt, is op beide cursusplaatsen geliik. De cur
susplaatsen zijn: „Ons Erf" te Berg en Dal van
5 tot 10 jan. '70; V.H.S. „Bergen" te Bergen
(N.-H.) van 26 tot 31 jan. '70. Opgave voor 8
december a.s. bij het Prov. sekr, te Goes.
MEEDOEN AAN
De gezellige en boeiende dropping, die de afd.
Noord-Beveland op 21 november a.s. organiseert.
Leden van naburige afdelingen zijn van harte
welkom. Zorg dat U op 21 november a.s. om
19.30 uur bij hotel „Kamperduin" te Kamper
land (Banjaard) aanwezig bent om gedropt te
worden.
discussie brachten we een bezoek aan de platte
landsgemeente Le Mesnil St. Denis. In deze ge
meente zagen we nieuwe woonwijken ontstaan,
die hoofdzakelijk door Parijzenaars, of mensen
die in Parijs werken worden bewoond.
Daarna brachten we een bezoek aan het land
bouwbedrijf van de heer Langlois. Deze land
bouwer verkoopt al zijn produkten via een win
kel.
's Avonds bekeken we de films „Contrepoint"
en „L'action d'une S.A.F.E.R.".
Op donderdag bezochten we een gemeente in
de nabijheid van Parijs. We bespraken op het ge
meentehuis aldaar de invloeden van de stad op
het platteland, terwijl tevens het probleem „hoe
scheppen we een leefbaar klimaat" aan de orde
kwam. Welke mogelijkheden tot recreatie dienen
er geboden te worden? De avond werd prettig
doorgebracht in het restaurant „La Bière" te Pa
rijs. In dit restaurant gebruikten we de warme
maaltijd.
Een bezoek aan het kasteel te Versailles stond
voor vrijdag op het programma. De klokken van
het kasteel lopen nog steeds op tijd. Na deze
excursie een mogelijkheid om op eigen gelegen
heid Parijs te bezoeken. Een fijne en leerzame
dag, die eindigde met een stranding van de bus
in de verkeerschaos tijdens het spitsuur. Meer
kan ik U helaas niet van deze cursus vertellen.
Zo moet U b.v. zelf een bezoek aan Versailles
brengen of een spitsuur in Parijs meemaken. We
zwijgen dan nog over een discussie tussen een
Franse burgemeester en zijn wethouders.
Het enige dat ik U kan vertellen, is: „een cur
sus op Méridon warm aanbevolen".
P. TIMMERS.
Onder redactie van
Mevrouw L. N. Huijsman - Griep
AMANDEL CRUNCH (voor 4 personen)
WAT KOSTEN CHOCOLADELETTERS
Evenals in voorgaande jaren heeft het Consu-
mènten Contact Orgaan (C.C.O.) in overleg met
het ministerie van Economische Zaken en in samen
werking met de Nederlandse Huishoudraad een
pr ij so ver zicht samengesteld van de diverse soorten
en merken chocoladeletters welke door de verschil
lende fabrikanten, grootwinkel- en filiaalbedrijven
in de handel worden gebracht. Zoals bij prijsover-
zichten gebruikelijk, werd iedere beoordelingk van
smaak en/of kwaliteit buiten beschouwing gelaten
en werd ook met de door sommige bedrijven ge
geven kortingen in welke vorm dan ook geen
rekening gehouden.
De gewichten van de verschillende letters die
zeer uiteenlopen en zelden of nooit op de verpak
kingen worden vermeld variëren van 40 gram
tot 500 gram. De prijzen variëren van 0,33 (CO-
OP en Simon de Wit) tot ƒ7,15 (Ringers).
Het grote verschil in gewicht tussen de letters
van de diverse merken, alsook de vaak kostbare
verpakkingen maken een vergelijking van de prij
zen voor de consument haast onmogelijk. Daarom
geeft d^ prijs per 100 gram chocolade een goed
overzicht van de prijsverhoudingen.
50 g 4 eetl.) fijngehakte amandelen; VA eetl.
honing; 1H theel. boter of margarine; geraspte
schil van een halve (gewassen) sinaasappel; snufje
zout; 1 kop Corn Flakes.
Meng de eerste 5 ingrediënten en laat ze, onder
voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkóken.
Neem de pan van de warmtebron en schep er de
Corn Flakes doorheen. Giet het mengsel uit op een
beboterde bakplaat en breek het, na afkoeling, in
kleine stukjes. Serveren bij pudding, ijs, vruchten
uit blik of plakken cake.
Albert Heijn
Netto gewicht
per stuk
in grammen
Prijs
in centen
Prijs
omgerekend
tot 100 gram
in centen
50
48
96
100
95
95
200
185
93
Baronie
99
Bensdorp
99
Co-op
99
99
Droste
99
99
Edah
99
De Gruyter
99
99
Hema
99
99
Van Houten
99 91
Jamin
99
99
Ringers
99
99
99
Union
>9
Verkade
99
Vroom Dreesman
99 99
99 99
3 stuks voor 1,
67
90
134
135
180
133
46
65
141
100
125
125
45
33*
73
75
69
92
75
79
105
130
140
108
70
100
143
140
200
143
250
340
136
450
625
139
70
69
99
140
139
99
40
39
98
100
100
100
150
150
100
55
50
91
100
85
85
150
125
83
67
100
149
138
199
146
50
45
90
100
90
90
200
175
88
75
130
173
:40
210
150
240
350
146
500
715
143
67
90
134
137
180
131
70
100
143
140
200
143
50
45
90
100
85
85
150
125
83