PLATTELANDSJEUGD J Zie de maan schijnt. <T^oor cle <'Urcuw van Uet iattelancl Vormen van overleg en samenwerking in Frankrijk 18 Wie wil. op een bepaalde avond in de week van 1 t/m 4 december a.s., deSint en Piet op bezoek heb ben? Wij de afdeling Hoek-Terneuzen proberen zoveel mogelijk gezinnen met kleine kinderen te bezoeken. Hebt u belangstelling voor een bezoek, dan vóór 28 november a.s. opgave bij: de heer T. Tollenaar, telefoon 01154—293. STUDIEREIS DER P J.G.N. NAAR TSJECHO-SLOWAKIJE De P.J.G.N. heeft het voornemen in januari 1970 een studiereis naar Tsjecho-Slowakije te or ganiseren. De belangstelling voor dit land, als doel van een studiereis, werd mede veroorzaakt door de eigen aanpak van de landbouwproble men aldaar. De landbouw wordt hier immers uit- Van 27 oktober tót 1 november j.l. vond er op de V.H.S. Chateau de Méridon te Chevreuse (Frankrijk) een cursus plaats over het bovenge noemde thema. De deelnemers aan deze cursus kwamen uit alle provincies van ons land. Bij de nadere kennis making in Breda de Brabantse en Zeeuwse deelnemers voegden zich hier bij de groep bleek al gauw de geringe belangstelling van de zijde der jongeren, ten onrechte zoals later bleek. Om half tien 's avonds bereikte een luid toe terende bus het Chateau de Méridon. Dinsdag, de eerste „praktische" dag, hoorden we o.a. een in leiding van de heer Sauvage, direkteur-adjoint de la Confédération pour l'Aménagement Rural, (een soort Streekverbeteringsorganisatie), uit Pa rijs. De inleider schetste in het kort de verhou ding platteland-Parijs. Wist U, dat er in Parijs op 1 km2 circa 18.000 mensen wonen en dat de meeste plattelandsge meenten in Frankrijk slechts 200 a 300 inwoners hebben? Dat Frankrijk momenteel 1000 km autosnelweg heeft? Uit deze inleiding bleek tevens, dat het „hart" van Frankrijk wordt gevormd door Parijs en om geving, het zo geheten „He de France". Nu blijkt, dat dit centrum te groot wordt en enorme proble men gaat opwerpen, tracht men dit op te vangen door het aanwijzen van nieuwe ontwikkelings kernen, de z.g. metropolen, o.a. Nantes, Marseille en Lyon. Het tweede gedeelte van deze dag werd be steed voor een bezoek aan het landbouwbedrijf geoefend op grote landbouwbedrijven, waarvan vele van een formaat als de toekomstige Mans- holtbedrijven in West-Europa gedacht worden. Daarnaast zal er tijdens deze studiereis gelegen heid zijn voor een kennismaking met de cultuur en leefwijze van dit land. Daarbij zal aan tal van verschilpunten aandacht worden besteed. De kosten van deelname aan deze reis bedra gen 325,inclusief zakgeld, reis heen en terug, van meneer Page, die tevens burgemeester van Méré is. Bij veel gemeenten hier blijkt het baantje van burgemeester een „erebaantje" te zijn. We brachten tevens nog een bezoek aan de Coöperatie van Montfort L'Amaury. Deze coöpe ratie ze is in een N.V.-vorm gegoten werkt met een computer. Na een werkperiode van 3 jaar zijn tot op dit moment nog geen baten voor de aandeelhouders uitgekeerd. 's Avonds hadden we op Méridon een gesprek met 3 landbouwers en hun dames. Deze land bouwers vertegenwoordigden verschillende orga nisaties. Zo was er o.a. iemand van de S.A.F.E.R.- vergelijkbaar met de ZLUM aanwezig. Een der Franse dames gaf duidelijk te verstaan, dat zij niet graag met een Hollandse- of Belgische landbouwer gehuwd zou willen zijn. Op onze vraag over het waarom kwam geen duidelijk antwoord. Uit deze discussie bleek overduidelijk het indi vidualisme, dat iedere Fransman kenmerkt. Zo heeft b.v. Frankrijk naast het „Plan Mansholt" U ongetwijfeld bekend een zogenaamd „Plan Vedel", dat bijna hetzelfde beoogt. De volgende dag hield meneer Buannic, secré taire général adjoint du Mouvement National pour la Décentralisation et la Réforme Régionale, een inleiding over de problemen van de „groot stad"- Parijs. Parijs barst namelijk uit zijn voegen en zoekt ruimte. Dit zoeken van ruimte gaat ten koste van het platteland. Tijdens de discussie over dit onderwerp kwam tevens de inspraak van de bevolking ter sprake. Naar aanleiding van deze excursies, logies en verblijfkosten. De definitieve inschrijving geschiedt volgens binnenkomst van de opgaven. U voorkomt teleurstellingen door een vroegtijdige opgave. Aanmelding bij het Prov. sekretariaat: 011005010. LANDBOUW BELEID JONGEREN Wanneer U uw kennis over de sociale, ekono- mische en politieke aspekten van de toekomstige ontwikkelingen in de landbouw wilt verdiepen, dan mag U de cursus „Jongeren en landbouwbe leid" in januari 1970 niet missen. Deze cursus wordt op twee verschillende plaat sen gehouden, zodat U keuzemogelijkheid hebt. De materie, die op de cursus aan de orde gesteld wordt, is op beide cursusplaatsen geliik. De cur susplaatsen zijn: „Ons Erf" te Berg en Dal van 5 tot 10 jan. '70; V.H.S. „Bergen" te Bergen (N.-H.) van 26 tot 31 jan. '70. Opgave voor 8 december a.s. bij het Prov. sekr, te Goes. MEEDOEN AAN De gezellige en boeiende dropping, die de afd. Noord-Beveland op 21 november a.s. organiseert. Leden van naburige afdelingen zijn van harte welkom. Zorg dat U op 21 november a.s. om 19.30 uur bij hotel „Kamperduin" te Kamper land (Banjaard) aanwezig bent om gedropt te worden. discussie brachten we een bezoek aan de platte landsgemeente Le Mesnil St. Denis. In deze ge meente zagen we nieuwe woonwijken ontstaan, die hoofdzakelijk door Parijzenaars, of mensen die in Parijs werken worden bewoond. Daarna brachten we een bezoek aan het land bouwbedrijf van de heer Langlois. Deze land bouwer verkoopt al zijn produkten via een win kel. 's Avonds bekeken we de films „Contrepoint" en „L'action d'une S.A.F.E.R.". Op donderdag bezochten we een gemeente in de nabijheid van Parijs. We bespraken op het ge meentehuis aldaar de invloeden van de stad op het platteland, terwijl tevens het probleem „hoe scheppen we een leefbaar klimaat" aan de orde kwam. Welke mogelijkheden tot recreatie dienen er geboden te worden? De avond werd prettig doorgebracht in het restaurant „La Bière" te Pa rijs. In dit restaurant gebruikten we de warme maaltijd. Een bezoek aan het kasteel te Versailles stond voor vrijdag op het programma. De klokken van het kasteel lopen nog steeds op tijd. Na deze excursie een mogelijkheid om op eigen gelegen heid Parijs te bezoeken. Een fijne en leerzame dag, die eindigde met een stranding van de bus in de verkeerschaos tijdens het spitsuur. Meer kan ik U helaas niet van deze cursus vertellen. Zo moet U b.v. zelf een bezoek aan Versailles brengen of een spitsuur in Parijs meemaken. We zwijgen dan nog over een discussie tussen een Franse burgemeester en zijn wethouders. Het enige dat ik U kan vertellen, is: „een cur sus op Méridon warm aanbevolen". P. TIMMERS. Onder redactie van Mevrouw L. N. Huijsman - Griep AMANDEL CRUNCH (voor 4 personen) WAT KOSTEN CHOCOLADELETTERS Evenals in voorgaande jaren heeft het Consu- mènten Contact Orgaan (C.C.O.) in overleg met het ministerie van Economische Zaken en in samen werking met de Nederlandse Huishoudraad een pr ij so ver zicht samengesteld van de diverse soorten en merken chocoladeletters welke door de verschil lende fabrikanten, grootwinkel- en filiaalbedrijven in de handel worden gebracht. Zoals bij prijsover- zichten gebruikelijk, werd iedere beoordelingk van smaak en/of kwaliteit buiten beschouwing gelaten en werd ook met de door sommige bedrijven ge geven kortingen in welke vorm dan ook geen rekening gehouden. De gewichten van de verschillende letters die zeer uiteenlopen en zelden of nooit op de verpak kingen worden vermeld variëren van 40 gram tot 500 gram. De prijzen variëren van 0,33 (CO- OP en Simon de Wit) tot ƒ7,15 (Ringers). Het grote verschil in gewicht tussen de letters van de diverse merken, alsook de vaak kostbare verpakkingen maken een vergelijking van de prij zen voor de consument haast onmogelijk. Daarom geeft d^ prijs per 100 gram chocolade een goed overzicht van de prijsverhoudingen. 50 g 4 eetl.) fijngehakte amandelen; VA eetl. honing; 1H theel. boter of margarine; geraspte schil van een halve (gewassen) sinaasappel; snufje zout; 1 kop Corn Flakes. Meng de eerste 5 ingrediënten en laat ze, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkóken. Neem de pan van de warmtebron en schep er de Corn Flakes doorheen. Giet het mengsel uit op een beboterde bakplaat en breek het, na afkoeling, in kleine stukjes. Serveren bij pudding, ijs, vruchten uit blik of plakken cake. Albert Heijn Netto gewicht per stuk in grammen Prijs in centen Prijs omgerekend tot 100 gram in centen 50 48 96 100 95 95 200 185 93 Baronie 99 Bensdorp 99 Co-op 99 99 Droste 99 99 Edah 99 De Gruyter 99 99 Hema 99 99 Van Houten 99 91 Jamin 99 99 Ringers 99 99 99 Union >9 Verkade 99 Vroom Dreesman 99 99 99 99 3 stuks voor 1, 67 90 134 135 180 133 46 65 141 100 125 125 45 33* 73 75 69 92 75 79 105 130 140 108 70 100 143 140 200 143 250 340 136 450 625 139 70 69 99 140 139 99 40 39 98 100 100 100 150 150 100 55 50 91 100 85 85 150 125 83 67 100 149 138 199 146 50 45 90 100 90 90 200 175 88 75 130 173 :40 210 150 240 350 146 500 715 143 67 90 134 137 180 131 70 100 143 140 200 143 50 45 90 100 85 85 150 125 83

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1969 | | pagina 18