Kort overzicht van de gemiddelde cijfers Gewichtsverliezen Gaaf fruit in Ras Bewaarplaats (geen rot, stek, scald in of spot) GOUDREINET fruitzak 1,9 65,3 Bewaarplaats controle 13,0 11,9 fruitzak 2,0 78.9 Koelcel controle 4,2 10,1 GOUDEN DELICIOUS fruitzak 3,3 68.9 Bewaarplaats controle 11,6 57,5 fruitzak 3,1 68,5 Koelcel controle 6,4 58,4 JONATHAN fruitzak 3,1 73.3 Bewaarplaats controle 10,9 69,7 fruitzak 2,1 88,5 Koelcel controle 5,1 82,6 LOMBARTS fruitzak 5,0 73,2 Bewaarplaats controle 10,3 43,2 fruitzak 4,5 83,7 Koelcel controle 14,0 46,5 De appels uit de zakken waren in alle gevallen hard, soms zelfs nog groen. De smaak was zeer goed. Meestal waren de appels uit de zakken 1 tot 2 klassen beter dan die uit de controles. Deze laatste waren in het algemeen rijp, vaak geelgekleurd, meestal licht gerimpeldsoms zelfs uitge droogd. Deze werden echter nog als gaaf gerekend! „UNITAS" CONCLUSIES UIT DE PROEVEN Nadelen t.o.v. „gewone" bewaringen de zakken zijn nogal kwetsbaar. Men kan er niet ruw mee omspringen. Er ontstaan nogal spoedig scheurtjes door de kisten, als er niet zorgvuldig gewerkt wordt. Ook muizenvreterij komt voor. In een koelcel of bewaarruimte wordt in vele ge vallen niet alle ruimte volledig benut. Er moeten looppaden zijn voor controle. Het gewichtsverschil is over alle rassen gerekend in het voordeel van de bewaarzak. Vergeleken met bewaring in de koelcel is het voor delig verschil ongeveer 22,5 kg per zak. Wat de gave vruchten betreft, geeft Unitas nog sprekender cijfers: bewaarzak in bewaarplaats: per zak 100 kg gaaf fruit méér dan bij dé gewone bewaring, bewaarzak in koelcel: per zak 120 kg gaaf fruit méér dan bij bewaring in de koelcel zonder meer. Men moet, althans voorlopig, de zakken régel- matig controleren op zuurstof- en koolzuurgehalte. Voordelen t.o.v. „gewone" bewaring De fruitbewaarzakken van;plastic (poly-ethyleen) met rubber-silicone-venster; geven een goede mo gelijkheid voor z.g. gescrubde gasbewaring. De verliezen, wat betreft gewicht en afval-fruit, zijn geringer dan bij de bewaring in een bewaar plaats of zelfs in een koelcel. De toename van rot. stek, scald en spot zijn in het algemeen kleiner dan bij de bewaring in een bewaarplaats of zelfs in een koelcel. De smaak van het fruit uit de bewaarzakken is- opmerkelijk goed. Niettegenstaande het in een aantal gevallen is voorgekomen, dat het zuurstofgehalte te laag was, is nooit iets bemerkt van meer inwendige schade bij de bewaarrassen dan bij de controles. Natuur lijk moet hierbij wel worden opgemerkt, dat bij te lage zuurstof-waarden, de zak even geopend is. Bij deze cijfers wordt nog opgemerkt, dat het „gave" fruit uit de controles meestal iets rimpelig was, soms zelfs uitgedroogd. Dit kwam bij de bewaar* zakken niet voor. ENKELE BELANGRIJKE PUFTEN Regelmatige controle. De zakken moeten regelmatig worden gecontroleerd op het zuurstof- en het kool zuurgehalte, vooral in het begin van de bewaring.: Wanneer ïnocht blijken, dat bij de voortgezette proe ven geen moeilijkheden optreden ten aanzien van b.v. een te laag gehalte aan zuurstof, dat misschien snel weer verdwijnt, dan zou de controle op den duur mis schien kunnen vervallen. Temperatuur. De temperatuur moet tijdens de bes waring niet veel hoger zijn dan 10 h 12 C. Daling van de temperatuur tijdens de bewaring is noodzake* lijk. Blijft de temperatuur in het begin van de bew*« ring hoog, dan kunnen de zakken een tijdlang open blijven staan. Het raam, dat „ademt". 4) Rassen als Cox's en James Grieve b.v. zijn veel te „actief" en kunnen in het algemeen moeilijk in de zakken worden bewaard. Dit tenzij men kleine hoeveelheden neemt en de zakken direkt in een zeer koele omgeving plaatst. Maar dan nog is het gewenst de zakken zorgvuldig te con troleren op koolzuurgas en zuurstof en eventueel geregeld te luchten. Wel is gemerkt, dat bij deze wijze van bewaring altijd nog meer is te bereiken dan bij „gewone" bewaring. Voor de „bewaarrassen", zoals de rassen Goudreinet of Schone van Boskoop, Golden Delicious, Jonathan, Lombarts Calville en Winston, zijn volgens Unitas- Service voor deze wijze van bewaring goede perspec tieven aanwezig. PROEVEN Condensvorming. De bovenste kisten worden ge makkelijk erg nat door de vorming van condens- water. Daardoor treedt bij oude kisten rot en schim melvorming op. Om dit te voorkomen kan men de kisten zodanig plaatsen, dat boven een schuin dak ontstaat. Wanneer bovendien enkele latten worden gelegd, die een beetje buiten de kisten uitsteken, wordt het plastiek vrij van de kisten gehouden, en loopt het water naar beneden in de zak. Ook worden wel Tempex-platen boven de kisten gelegd, die iets groter zijn dan de oppervlakte van de kisten, zodat het plastiek vrij komt te hangen. Scherpe hoeken waardoor gemakkelijk beschadiging van de zakken kan optreden moeten daarbij voorkomen worden. Het vullen van de zakken AC 500 De zak uitspreiden en een vierkante basis vor men. De zak daarna op een palet of rechtstreeks op de vloer plaatsen. De zijkanten van de zak vervolgens oprollen en de kisten in de zak plaatsen. Als voldoende kisten zijn opgestapeld, kunnen de zijkanten voorzichtig omhoog worden getrok ken. De bovenkant kan nu worden afgesloten door het polyethyleen samen te knijpen, het touw vast te binden, de hierdoor ontstane „slurf" om te buigen en daarna weer vast te binden. AC 1000. Dezelfde richtlijnen volgen, alleen kan er op halve hoogte een palet tussen de kisten geplaatst worden, zodat een grotere stevigheid wordt verkre gen. Tijdens het vullen moet men zorgen dat het plastic (polyethyleen) niet scheurt. Hiertoe de zakken aan de onder- en bovenzijde beschermen door karton, plastic of schuimplastic om de kisten te leggen. Moch ten er toch gaatjes ontstaan, dan zijn deze op sim pele wijze met kleefband dicht te plakken. Het meten van gas in de bewaarzakken. Het is aan te raden de samenstelling van zuurstof en koolzuur gas te kontroleren, eenvoudig en handig is het z.g. „FYRITE APPARAAT". Om deze kontroles uit te voeren kan een ventiel van een fietsband gebruikt worden dat vóór de zak kan worden aangebracht.. Ook kan kontrole uitgeoefend worden via een kleine opening in de zak. die daarna met kleefband kan wor den dichtgemaakt. Het openen van de bewaarzakken. Het beste kunnen de zakken 3 4 dagen vóór het fruit in de handel wordt gebracht geopend worden. Als de voorschriften worden opgevolgd, zal de bewaring van het fruit voortreffelijk zijn. De vruchten zullen in een ideale konditie in de handel kunnen worden gebracht, de hardheid, vastheid en sappigheid blijven volkomen behouden. Gebruiksduur van de zakken. Als de zakken goed gedroogd bewaard worden kunnen ze 3 4 jaar ge bruikt worden. BL Op verschillende veilingen zoals die te Rotterdam, Nijmegen en Resteren werden in het seizoen '67/'68 en '68/'69 proeven genomen betreffende de kwaliteit, het voorkomen van bewaarziekten en bewaarverlie- zen. Aan de veelheid van het beschikbaar gestelde cijfermateriaal ontlenen wij de volgende gemiddelde gegevens. Golden Delicious - Veiling Resteren 1967/1968. Bewaard in sorteerruimte 815 C. van 28 nov. 19674 april 1968. Links: uit zakken. Rechts: controle.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1969 | | pagina 7