Kort overzicht van
de gemiddelde cijfers
Gewichtsverliezen
Gaaf fruit in
Ras
Bewaarplaats
(geen rot, stek, scald
in
of spot)
GOUDREINET
fruitzak
1,9
65,3
Bewaarplaats
controle
13,0
11,9
fruitzak
2,0
78.9
Koelcel
controle
4,2
10,1
GOUDEN DELICIOUS
fruitzak
3,3
68.9
Bewaarplaats
controle
11,6
57,5
fruitzak
3,1
68,5
Koelcel
controle
6,4
58,4
JONATHAN
fruitzak
3,1
73.3
Bewaarplaats
controle
10,9
69,7
fruitzak
2,1
88,5
Koelcel
controle
5,1
82,6
LOMBARTS
fruitzak
5,0
73,2
Bewaarplaats
controle
10,3
43,2
fruitzak
4,5
83,7
Koelcel
controle
14,0
46,5
De appels uit de zakken waren in alle gevallen hard, soms zelfs nog groen. De smaak was zeer
goed. Meestal waren de appels uit de zakken 1 tot 2 klassen beter dan die uit de controles. Deze
laatste waren in het algemeen rijp, vaak geelgekleurd, meestal licht gerimpeldsoms zelfs uitge
droogd. Deze werden echter nog als gaaf gerekend!
„UNITAS" CONCLUSIES UIT DE PROEVEN
Nadelen t.o.v. „gewone" bewaringen
de zakken zijn nogal kwetsbaar. Men kan er niet
ruw mee omspringen. Er ontstaan nogal spoedig
scheurtjes door de kisten, als er niet zorgvuldig
gewerkt wordt. Ook muizenvreterij komt voor.
In een koelcel of bewaarruimte wordt in vele ge
vallen niet alle ruimte volledig benut. Er moeten
looppaden zijn voor controle.
Het gewichtsverschil is over alle rassen gerekend
in het voordeel van de bewaarzak.
Vergeleken met bewaring in de koelcel is het voor
delig verschil ongeveer 22,5 kg per zak.
Wat de gave vruchten betreft, geeft Unitas nog
sprekender cijfers:
bewaarzak in bewaarplaats: per zak 100 kg gaaf
fruit méér dan bij dé gewone bewaring,
bewaarzak in koelcel: per zak 120 kg gaaf fruit
méér dan bij bewaring in de koelcel zonder meer.
Men moet, althans voorlopig, de zakken régel-
matig controleren op zuurstof- en koolzuurgehalte.
Voordelen t.o.v. „gewone" bewaring
De fruitbewaarzakken van;plastic (poly-ethyleen)
met rubber-silicone-venster; geven een goede mo
gelijkheid voor z.g. gescrubde gasbewaring.
De verliezen, wat betreft gewicht en afval-fruit,
zijn geringer dan bij de bewaring in een bewaar
plaats of zelfs in een koelcel. De toename van rot.
stek, scald en spot zijn in het algemeen kleiner
dan bij de bewaring in een bewaarplaats of zelfs
in een koelcel.
De smaak van het fruit uit de bewaarzakken is-
opmerkelijk goed.
Niettegenstaande het in een aantal gevallen is
voorgekomen, dat het zuurstofgehalte te laag was,
is nooit iets bemerkt van meer inwendige schade
bij de bewaarrassen dan bij de controles. Natuur
lijk moet hierbij wel worden opgemerkt, dat bij te
lage zuurstof-waarden, de zak even geopend is.
Bij deze cijfers wordt nog opgemerkt, dat het
„gave" fruit uit de controles meestal iets rimpelig
was, soms zelfs uitgedroogd. Dit kwam bij de bewaar*
zakken niet voor.
ENKELE BELANGRIJKE PUFTEN
Regelmatige controle. De zakken moeten regelmatig
worden gecontroleerd op het zuurstof- en het kool
zuurgehalte, vooral in het begin van de bewaring.:
Wanneer ïnocht blijken, dat bij de voortgezette proe
ven geen moeilijkheden optreden ten aanzien van b.v.
een te laag gehalte aan zuurstof, dat misschien snel
weer verdwijnt, dan zou de controle op den duur mis
schien kunnen vervallen.
Temperatuur. De temperatuur moet tijdens de bes
waring niet veel hoger zijn dan 10 h 12 C. Daling
van de temperatuur tijdens de bewaring is noodzake*
lijk. Blijft de temperatuur in het begin van de bew*«
ring hoog, dan kunnen de zakken een tijdlang open
blijven staan.
Het raam, dat „ademt".
4) Rassen als Cox's en James Grieve b.v. zijn veel
te „actief" en kunnen in het algemeen moeilijk
in de zakken worden bewaard. Dit tenzij men
kleine hoeveelheden neemt en de zakken direkt
in een zeer koele omgeving plaatst. Maar dan
nog is het gewenst de zakken zorgvuldig te con
troleren op koolzuurgas en zuurstof en eventueel
geregeld te luchten. Wel is gemerkt, dat bij deze
wijze van bewaring altijd nog meer is te bereiken
dan bij „gewone" bewaring.
Voor de „bewaarrassen", zoals de rassen Goudreinet
of Schone van Boskoop, Golden Delicious, Jonathan,
Lombarts Calville en Winston, zijn volgens Unitas-
Service voor deze wijze van bewaring goede perspec
tieven aanwezig.
PROEVEN
Condensvorming. De bovenste kisten worden ge
makkelijk erg nat door de vorming van condens-
water. Daardoor treedt bij oude kisten rot en schim
melvorming op. Om dit te voorkomen kan men de
kisten zodanig plaatsen, dat boven een schuin dak
ontstaat. Wanneer bovendien enkele latten worden
gelegd, die een beetje buiten de kisten uitsteken,
wordt het plastiek vrij van de kisten gehouden, en
loopt het water naar beneden in de zak. Ook worden
wel Tempex-platen boven de kisten gelegd, die iets
groter zijn dan de oppervlakte van de kisten, zodat
het plastiek vrij komt te hangen. Scherpe hoeken
waardoor gemakkelijk beschadiging van de zakken
kan optreden moeten daarbij voorkomen worden.
Het vullen van de zakken AC 500
De zak uitspreiden en een vierkante basis vor
men.
De zak daarna op een palet of rechtstreeks op
de vloer plaatsen.
De zijkanten van de zak vervolgens oprollen en
de kisten in de zak plaatsen.
Als voldoende kisten zijn opgestapeld, kunnen
de zijkanten voorzichtig omhoog worden getrok
ken.
De bovenkant kan nu worden afgesloten door het
polyethyleen samen te knijpen, het touw vast
te binden, de hierdoor ontstane „slurf" om te
buigen en daarna weer vast te binden.
AC 1000. Dezelfde richtlijnen volgen, alleen kan er
op halve hoogte een palet tussen de kisten geplaatst
worden, zodat een grotere stevigheid wordt verkre
gen. Tijdens het vullen moet men zorgen dat het
plastic (polyethyleen) niet scheurt. Hiertoe de zakken
aan de onder- en bovenzijde beschermen door karton,
plastic of schuimplastic om de kisten te leggen. Moch
ten er toch gaatjes ontstaan, dan zijn deze op sim
pele wijze met kleefband dicht te plakken.
Het meten van gas in de bewaarzakken. Het is aan
te raden de samenstelling van zuurstof en koolzuur
gas te kontroleren, eenvoudig en handig is het z.g.
„FYRITE APPARAAT". Om deze kontroles uit te
voeren kan een ventiel van een fietsband gebruikt
worden dat vóór de zak kan worden aangebracht..
Ook kan kontrole uitgeoefend worden via een kleine
opening in de zak. die daarna met kleefband kan wor
den dichtgemaakt.
Het openen van de bewaarzakken. Het beste kunnen
de zakken 3 4 dagen vóór het fruit in de handel
wordt gebracht geopend worden. Als de voorschriften
worden opgevolgd, zal de bewaring van het fruit
voortreffelijk zijn. De vruchten zullen in een ideale
konditie in de handel kunnen worden gebracht, de
hardheid, vastheid en sappigheid blijven volkomen
behouden.
Gebruiksduur van de zakken. Als de zakken goed
gedroogd bewaard worden kunnen ze 3 4 jaar ge
bruikt worden.
BL
Op verschillende veilingen zoals die te Rotterdam,
Nijmegen en Resteren werden in het seizoen '67/'68
en '68/'69 proeven genomen betreffende de kwaliteit,
het voorkomen van bewaarziekten en bewaarverlie-
zen. Aan de veelheid van het beschikbaar gestelde
cijfermateriaal ontlenen wij de volgende gemiddelde
gegevens.
Golden Delicious - Veiling Resteren 1967/1968.
Bewaard in sorteerruimte 815 C. van 28 nov.
19674 april 1968. Links: uit zakken. Rechts: controle.