Fruitzakken voor fruitbewaring 6 De zakken zijn zeer geschikt voor zelf gemaakte bewaar plaatsen, die men 's winters vrij van vorst kan houden en die luchtgekoeld kunnen wor den en kost, bij driejarig ge bruik, per kg appelen 5 cent Verleden jaar zijn door Unitas-Service n.v. te Etten-Leur z.g. „fruitzakken" op de markt gebracht. Een nieuwe manier van fruitbewaring waar nu meer ervaring mee is opgedaan en die experimenteel ook in Zeeland wordt toegepast. Onderstaande gegevens ontlenen wij aan het door Unitas-Service aan ons verstrekt documenta tiemateriaal. |TRUIT en groenten ademen na de oogst gewoon door. Ze verbruiken zuurstof en produceren koolzuurgas. Eveneens wordt water verdampt. Daar door raakt het produkt snel zijn stevigheid, kleur en vocht kwijt. Een andere moeilijkheid is, dat de weer- stand tegen schimmels en bacteriën snel vermindert. Er ontstaat rot. De bewaring van fruit en groenten is in nieuwe banen gekomen, toen men ontdekte, dat een lage temperatuur en een gewijzigde luchtsamen-c stelling grote invloed op de houdbaarheid van het fruit had. Normaal bevat de lucht 79 stikstof, 20 zuurstof en 0,03 koolzuurgas. Wanneer nu voor appels en peren (en dit geldt ook voor sommige groen-» ten) de luchtsamenstelling zodanig gewijzigd wordt, dat er méér koolzuurgas (b.v. 35 en minder zuurstof (b.v. 35 aanwezig is, wordt de houd-* baarheid van de produkten sterk verhoogd. Dit geldt in het bijzonder als de temperatuur laag wordt ge-- houden, b.v. 34 C. Deze omstandigheden bereikt men in ruimten met een goede gasafdichting, de gas- cellen. Het door het fruit of de groenten geprodu ceerde koolzuurgas wordt vastgelegd, b v. door de lucht uit gascellen over ongebluste kalk te leiden. Ook komt men snel tot resultaat door b.v. de zuur stof te verbranden. Nu ontdekten enkele onderzoekers in Frankrijk, n.l. mr. Leteinturier en prof. Marcellini, dat bepaalde weefsels (b.v. rubbersilicone weefsels), een uitwisse-» ling van gassen tot stand kunnen brengen. Wanneer b.v. appels in een plastic zak worden gedaan, voor zien van een raam van bepaalde rubber-silicone samenstelling, bleek, dat de kwaliteit van dit fruit goed bleef. Door het ademen van het fruit stijgt het gehalte aan koolzuurgas en daalt het zuurstofgehalte. Wonderlijk genoeg stellen de percentages zich in op een gewenst peil, b.v. 25 zuurstof (O2) en 25 koolzuurgas (CO2). Deze samenstelling blijft vrij con-? stant. Dit wordt mogelijk gemaakt door het rubber-» siliconeraam, dat te grote percentages koolzuurgas door het raam „wegwerkt" en zuurstof in geringe hoeveelheden binnenlaat. Wanneer het fruit zeer sterk ademt, wordt weieens een te laag zuurstofgehal-? te gemeten (beneden 2 Door het openen van de zak en kort daarna weer sluiten kan men dit verhel-» pen. Deze methode werd verder ontwikkeld en in het najaar van 1967 kon Unitas-Service N.V. daartoe door het Sprenger Instituut in staat gesteld, de eerste proeven met bewaring in plastic zakken met rubber-» silicone-raam opzetten. De uitkomsten van deze proeven waren zeer goed. In 1968 zijn opnieuw proe» ven genomen met vroege bewaring. In Frankrijk heeft men nu 4 jaar ervaring. De resultaten zijn zeer goed. Ook in België heeft men resultaten die tot grote tevredenheid stemmen b.v. bij het Instituut voor de bewaring van fruit (ir. Herregots). IJIT de tweejarige proeven die Unitas-Service N.V. nu heeft gedaan, is echter wel gebleken, dat de luchtsamenstelling, vooral in het begin van de be* waring nogal sterk kan schommelen. Dit wordt ver oorzaakt door diverse oorzaken: 1) Er worden te veel appels in de zak gedaan. Er ontstaat dan te veel koolzuurgas, de zuurstof wordt volledig verbruikt. 2) Er heerst een te hoge temperatuur, n.l. veelal hoger dan 10 h 12 0 C. Er ontstaat dan eveneens te veel koolzuurgas, de zuurstof wordt op een te laag peil gebracht. 3) De appels worden in de zakken geplaatst als ze nog zeer „actief" zijn, dus vers geplukt. Hef verdient aanbeveling, de appels even tot rust te laten komen. Vooral bij mooi, warm weer kom! dit euvel van „actie" voor. Bewaarzakken met 500 kg fruit op de veiling te Nijmegen 1967/'68. Het rubber* silicone raam, zorgt ervoor dat de appels „ademen" en de gewenste luchtsamen stelling tot stand komt Er zijn twee zakken, n.l. één voor 500-700 kg (type AC 500) en één voor 1000-1400 kg fruit (AC 1000). De zakken kunnen zowel in bewaarplaatsen als in koelhuizen geplaatst worden. De dikte van het piastic is 1,2 mm. Beide typen zakken zijn leverbaar in veel vouden van 5 stuks. Enkele andere gegevens: Inhoud: fruit of Basis: Hoogte: Oppervl. van het AC 500 500 kg bij 10° C 600 kg bij 5° C 700 kg bij 2/± 3° C 1,30 x 1,30 m 3 m 0,35 m2 AC 1000 1000 kg bij 10° C 1200 kg bij 5°C 1400 kg bij 2/± 3° C 1,30 x 1,30 m 4,5 m 0,70 m2 Wanneer de zakken gevuld en dicht gemaakt worden, gaat het fruit door met „ademen". Er wordt zuurstof verbruikt en koolzuur gas gevormd. De lucht in de zak wordt gestabiliseerd, doordat zuurstof wordt verbruikt en koolzuurgas wordt „uitgelaten". Tenslotte blijft de lucht in de zak van een bepaalde samenstelling.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1969 | | pagina 6