Fruitzakken
voor fruitbewaring
6
De zakken zijn zeer geschikt
voor zelf gemaakte bewaar
plaatsen, die men 's winters
vrij van vorst kan houden en
die luchtgekoeld kunnen wor
den en kost, bij driejarig ge
bruik, per kg appelen 5 cent
Verleden jaar zijn door Unitas-Service n.v. te
Etten-Leur z.g. „fruitzakken" op de markt gebracht.
Een nieuwe manier van fruitbewaring waar nu meer
ervaring mee is opgedaan en die experimenteel ook
in Zeeland wordt toegepast.
Onderstaande gegevens ontlenen wij aan het
door Unitas-Service aan ons verstrekt documenta
tiemateriaal.
|TRUIT en groenten ademen na de oogst gewoon
door. Ze verbruiken zuurstof en produceren
koolzuurgas. Eveneens wordt water verdampt. Daar
door raakt het produkt snel zijn stevigheid, kleur en
vocht kwijt. Een andere moeilijkheid is, dat de weer-
stand tegen schimmels en bacteriën snel vermindert.
Er ontstaat rot. De bewaring van fruit en groenten is
in nieuwe banen gekomen, toen men ontdekte, dat
een lage temperatuur en een gewijzigde luchtsamen-c
stelling grote invloed op de houdbaarheid van het
fruit had. Normaal bevat de lucht 79 stikstof, 20
zuurstof en 0,03 koolzuurgas. Wanneer nu voor
appels en peren (en dit geldt ook voor sommige groen-»
ten) de luchtsamenstelling zodanig gewijzigd wordt,
dat er méér koolzuurgas (b.v. 35 en minder
zuurstof (b.v. 35 aanwezig is, wordt de houd-*
baarheid van de produkten sterk verhoogd. Dit geldt
in het bijzonder als de temperatuur laag wordt ge--
houden, b.v. 34 C. Deze omstandigheden bereikt
men in ruimten met een goede gasafdichting, de gas-
cellen. Het door het fruit of de groenten geprodu
ceerde koolzuurgas wordt vastgelegd, b v. door de
lucht uit gascellen over ongebluste kalk te leiden.
Ook komt men snel tot resultaat door b.v. de zuur
stof te verbranden.
Nu ontdekten enkele onderzoekers in Frankrijk, n.l.
mr. Leteinturier en prof. Marcellini, dat bepaalde
weefsels (b.v. rubbersilicone weefsels), een uitwisse-»
ling van gassen tot stand kunnen brengen. Wanneer
b.v. appels in een plastic zak worden gedaan, voor
zien van een raam van bepaalde rubber-silicone
samenstelling, bleek, dat de kwaliteit van dit fruit
goed bleef. Door het ademen van het fruit stijgt het
gehalte aan koolzuurgas en daalt het zuurstofgehalte.
Wonderlijk genoeg stellen de percentages zich in op
een gewenst peil, b.v. 25 zuurstof (O2) en 25
koolzuurgas (CO2). Deze samenstelling blijft vrij con-?
stant. Dit wordt mogelijk gemaakt door het rubber-»
siliconeraam, dat te grote percentages koolzuurgas
door het raam „wegwerkt" en zuurstof in geringe
hoeveelheden binnenlaat. Wanneer het fruit zeer
sterk ademt, wordt weieens een te laag zuurstofgehal-?
te gemeten (beneden 2 Door het openen van de
zak en kort daarna weer sluiten kan men dit verhel-»
pen. Deze methode werd verder ontwikkeld en in het
najaar van 1967 kon Unitas-Service N.V. daartoe
door het Sprenger Instituut in staat gesteld, de eerste
proeven met bewaring in plastic zakken met rubber-»
silicone-raam opzetten. De uitkomsten van deze
proeven waren zeer goed. In 1968 zijn opnieuw proe»
ven genomen met vroege bewaring. In Frankrijk heeft
men nu 4 jaar ervaring. De resultaten zijn zeer goed.
Ook in België heeft men resultaten die tot grote
tevredenheid stemmen b.v. bij het Instituut voor de
bewaring van fruit (ir. Herregots).
IJIT de tweejarige proeven die Unitas-Service N.V.
nu heeft gedaan, is echter wel gebleken, dat de
luchtsamenstelling, vooral in het begin van de be*
waring nogal sterk kan schommelen. Dit wordt ver
oorzaakt door diverse oorzaken:
1) Er worden te veel appels in de zak gedaan. Er
ontstaat dan te veel koolzuurgas, de zuurstof
wordt volledig verbruikt.
2) Er heerst een te hoge temperatuur, n.l. veelal
hoger dan 10 h 12 0 C. Er ontstaat dan eveneens
te veel koolzuurgas, de zuurstof wordt op een
te laag peil gebracht.
3) De appels worden in de zakken geplaatst als ze
nog zeer „actief" zijn, dus vers geplukt. Hef
verdient aanbeveling, de appels even tot rust te
laten komen. Vooral bij mooi, warm weer kom!
dit euvel van „actie" voor.
Bewaarzakken met 500 kg fruit op de veiling te Nijmegen 1967/'68. Het rubber*
silicone raam, zorgt ervoor dat de appels „ademen" en de gewenste luchtsamen
stelling tot stand komt
Er zijn twee zakken, n.l. één voor 500-700 kg (type AC 500) en
één voor 1000-1400 kg fruit (AC 1000). De zakken kunnen zowel in
bewaarplaatsen als in koelhuizen geplaatst worden. De dikte van
het piastic is 1,2 mm. Beide typen zakken zijn leverbaar in veel
vouden van 5 stuks. Enkele andere gegevens:
Inhoud: fruit
of
Basis:
Hoogte:
Oppervl. van het
AC 500
500 kg bij 10° C
600 kg bij 5° C
700 kg bij
2/± 3° C
1,30 x 1,30 m
3 m
0,35 m2
AC 1000
1000 kg bij 10° C
1200 kg bij 5°C
1400 kg bij
2/± 3° C
1,30 x 1,30 m
4,5 m
0,70 m2
Wanneer de zakken gevuld en dicht gemaakt worden, gaat het
fruit door met „ademen". Er wordt zuurstof verbruikt en koolzuur
gas gevormd.
De lucht in de zak wordt gestabiliseerd, doordat zuurstof wordt
verbruikt en koolzuurgas wordt „uitgelaten". Tenslotte blijft de
lucht in de zak van een bepaalde samenstelling.