Homburg
OP NAAR 40.000 HAMMEN IN DE WEEK
IIET slachten van zo'n 240 varkens per uur of
circa 600.000 per jaar en de verwerking daar
van tot vleeswarenprodukten in velerlei vorm
vraagt een volledig opgezet industriëel apparaat,
dat in dat geval aan bijzonder hoge hygiënische
eisen moet voldoen. Eén van de grootste en mo
dernste vleeswarenfabrieken in Nederland, Hom
burg N.V. te Cuyk is hier een sprekend voorbeeld
van. Wordt bij een industriële produktie aan dé
lopende band bijv. een auto, trekker of landbouw
werktuig geassembleerd tot het geheel compleet
in de fabriekshal voor aflevering gereed staat, bij
de vleeswarenindustrie verloopt het lopende band-
werk juist in omgekeerde zin: Het varken gaat er
in en moet vakkundig op de meest economische
wijze met de minste mankracht uit elkaar gehaald
en bewerkt worden tot uiteindelijk het eindprodukt
in dè vorm van ham, worst enz. eruit komt en naar
de consument gaat. Niettegenstaande het doorge
voerde lopende bandsysteem toch een bijzonder
arbeidsintensief bedrijf, omdat het aangevoerde
beginprodukt geen „eenheidsvarken" zal kunnen
zijn. Daardoor zal elk varken apart behandeld blij
ven moeten worden.
DIJ Homburg dus ook zgn. „produktielijnen"
waarin de verschillende soorten vleeswaren
de daarvoor nodige handelingen moeten ondergaan.
Eén van de belangrijkste produktielijnen is de zgn.
„hamlijn" waarin zo'n 120150 man dagelijks hun
werk vinden en een produktie van een 25.000 ham
men en schouders per week afleveren. Zo'n 160
170 ton vlees per week! Opvoering van de capaci
teit van deze „hamlijn" is voor Homburg een be
langrijke zaak. Er wordt dan ook op verschillende
manieren getracht deze produktie te vergroten
zonder dat er meer personeel voor behoeft te wor
den aangetrokken. Om een voorbeeld te noemen,
voor het pekelen van de hammen hetgeen voor
heen geschiedde door het stuk voor stuk injecteren
met één naald in het adersysteem, is nu een appa
raat in gebruik bestaande uit een bos naalden
waardoor in één beweging in enkele seconden de
ham door en door van voldoende zoutoplossing
wordt voorzien.
Het voorheen gevolgde systeem van 3 dagen in
de pekel en het daarna drogen hetgeen in totaal
ca. 5 dagen kostte is teruggebracht kunnen worden
tot 1 a 2 dagen in de pekel. Al met al kan door
dezie verkorting van het produktieproces het aantal
van de voor de hambereiding benodigde dagen met
de helft worden teruggebracht. Met daarnaast nog
het voordeel van een zekere kwaliteitsverbetering,
zoals homogener en constanter produkt en met
minder gelei. Gestreefd wordt de produktie tot
40.000 hammen in de week of 200 ton vlees per
week op te voeren. Opvoering tot deze capaciteit
levert door de mogelijkheid tot sneller werken en
minder benodigde plaatsruimte een besparing op
van 1 cent per kg op de produktiekosten.
Een produktie die overigens evenals de andere
bij Homburg vervaardigde vleeswaren niet alleen
in Nederland geconsumeerd wordt, maar waarvan
ca. 52 geëxporteerd wordt. Opmerkelijk is
tevens dat in het produktieproces niets verloren
gaat. Datgene dat geen direkte waarde meer heeft
voor vleeswaren, wordt als afval bewerkt en ge
droogd en in de veevoedersector afgezet.
HET spreekt vanzelf dat een regelmatige aan
voer van een goede kwaliteit slachtvarkens
voor Homburg een levensbelang is. Stagnerende
aanvoer brengt de continuïteit van de produktie
kosten. Deze constante aanvoer wordt dan ook ver
zekerd door middel van leveringscontracten met
varkensmesters. Homburg heeft met verschillende
veevoederfabrikanten het systeem van zgn. „ge
sloten kringen", waarin de mesters de gemeste die
ren terugleveren aan Homburg. De mesterij wordt
deskundig begeleid door inspecteurs en dierenart
sen die tevens zorgdragen voor de nodige voor
lichting.
Homburg heeft voor de kwaliteit en gelijkvor
migheid van zijn produktie er eveneens groot be
lang bij dat in de fabriek het beste slachtvarkens-
materiaai aangevoerd wordt. In verband daarmee
wordt dan ook veel aandacht besteed aan de mo
derne opzet van de varkensfokkerij, goed fokmate-
riaal enz. Daartoe is door de fabriek het varkens-
fokbedrijf Fomeva n.v. opgezet, waar ongeveer
1100 dieren zijn ondergebracht. Daar wordt onder
leiding van deskundigen onderzoek op fok-, huis-
vestings- en voedergebied verricht. Het doel van
de Fomeva n.v. werd door de directeur van dit
varkensonderzoekcentrum Drs. A. Kuipers om
schreven met: het verbeteren van de economische
eigenschappen van het varken bij de mester. Men
tracht dit te bereiken door te streven naar snelle
groei, goede voederconversie, goede vlees- en
slachtkwaliteit, een hoog percentage van het kost
baarste vlees te produceren (veel ham en cotelet!).
MEN ziet bij Homburg bepaald toekomst in de
hybride teelt bij varkens, een teelt die ook in
de pluimveehouderijsector tot verrassend goede
resultaten heeft geleid. De kruisingsmoeilijkheden
blijken echter groot te zijn Met het onderzoek over
(Zie verder volgende pag.)