Homburg OP NAAR 40.000 HAMMEN IN DE WEEK IIET slachten van zo'n 240 varkens per uur of circa 600.000 per jaar en de verwerking daar van tot vleeswarenprodukten in velerlei vorm vraagt een volledig opgezet industriëel apparaat, dat in dat geval aan bijzonder hoge hygiënische eisen moet voldoen. Eén van de grootste en mo dernste vleeswarenfabrieken in Nederland, Hom burg N.V. te Cuyk is hier een sprekend voorbeeld van. Wordt bij een industriële produktie aan dé lopende band bijv. een auto, trekker of landbouw werktuig geassembleerd tot het geheel compleet in de fabriekshal voor aflevering gereed staat, bij de vleeswarenindustrie verloopt het lopende band- werk juist in omgekeerde zin: Het varken gaat er in en moet vakkundig op de meest economische wijze met de minste mankracht uit elkaar gehaald en bewerkt worden tot uiteindelijk het eindprodukt in dè vorm van ham, worst enz. eruit komt en naar de consument gaat. Niettegenstaande het doorge voerde lopende bandsysteem toch een bijzonder arbeidsintensief bedrijf, omdat het aangevoerde beginprodukt geen „eenheidsvarken" zal kunnen zijn. Daardoor zal elk varken apart behandeld blij ven moeten worden. DIJ Homburg dus ook zgn. „produktielijnen" waarin de verschillende soorten vleeswaren de daarvoor nodige handelingen moeten ondergaan. Eén van de belangrijkste produktielijnen is de zgn. „hamlijn" waarin zo'n 120150 man dagelijks hun werk vinden en een produktie van een 25.000 ham men en schouders per week afleveren. Zo'n 160 170 ton vlees per week! Opvoering van de capaci teit van deze „hamlijn" is voor Homburg een be langrijke zaak. Er wordt dan ook op verschillende manieren getracht deze produktie te vergroten zonder dat er meer personeel voor behoeft te wor den aangetrokken. Om een voorbeeld te noemen, voor het pekelen van de hammen hetgeen voor heen geschiedde door het stuk voor stuk injecteren met één naald in het adersysteem, is nu een appa raat in gebruik bestaande uit een bos naalden waardoor in één beweging in enkele seconden de ham door en door van voldoende zoutoplossing wordt voorzien. Het voorheen gevolgde systeem van 3 dagen in de pekel en het daarna drogen hetgeen in totaal ca. 5 dagen kostte is teruggebracht kunnen worden tot 1 a 2 dagen in de pekel. Al met al kan door dezie verkorting van het produktieproces het aantal van de voor de hambereiding benodigde dagen met de helft worden teruggebracht. Met daarnaast nog het voordeel van een zekere kwaliteitsverbetering, zoals homogener en constanter produkt en met minder gelei. Gestreefd wordt de produktie tot 40.000 hammen in de week of 200 ton vlees per week op te voeren. Opvoering tot deze capaciteit levert door de mogelijkheid tot sneller werken en minder benodigde plaatsruimte een besparing op van 1 cent per kg op de produktiekosten. Een produktie die overigens evenals de andere bij Homburg vervaardigde vleeswaren niet alleen in Nederland geconsumeerd wordt, maar waarvan ca. 52 geëxporteerd wordt. Opmerkelijk is tevens dat in het produktieproces niets verloren gaat. Datgene dat geen direkte waarde meer heeft voor vleeswaren, wordt als afval bewerkt en ge droogd en in de veevoedersector afgezet. HET spreekt vanzelf dat een regelmatige aan voer van een goede kwaliteit slachtvarkens voor Homburg een levensbelang is. Stagnerende aanvoer brengt de continuïteit van de produktie kosten. Deze constante aanvoer wordt dan ook ver zekerd door middel van leveringscontracten met varkensmesters. Homburg heeft met verschillende veevoederfabrikanten het systeem van zgn. „ge sloten kringen", waarin de mesters de gemeste die ren terugleveren aan Homburg. De mesterij wordt deskundig begeleid door inspecteurs en dierenart sen die tevens zorgdragen voor de nodige voor lichting. Homburg heeft voor de kwaliteit en gelijkvor migheid van zijn produktie er eveneens groot be lang bij dat in de fabriek het beste slachtvarkens- materiaai aangevoerd wordt. In verband daarmee wordt dan ook veel aandacht besteed aan de mo derne opzet van de varkensfokkerij, goed fokmate- riaal enz. Daartoe is door de fabriek het varkens- fokbedrijf Fomeva n.v. opgezet, waar ongeveer 1100 dieren zijn ondergebracht. Daar wordt onder leiding van deskundigen onderzoek op fok-, huis- vestings- en voedergebied verricht. Het doel van de Fomeva n.v. werd door de directeur van dit varkensonderzoekcentrum Drs. A. Kuipers om schreven met: het verbeteren van de economische eigenschappen van het varken bij de mester. Men tracht dit te bereiken door te streven naar snelle groei, goede voederconversie, goede vlees- en slachtkwaliteit, een hoog percentage van het kost baarste vlees te produceren (veel ham en cotelet!). MEN ziet bij Homburg bepaald toekomst in de hybride teelt bij varkens, een teelt die ook in de pluimveehouderijsector tot verrassend goede resultaten heeft geleid. De kruisingsmoeilijkheden blijken echter groot te zijn Met het onderzoek over (Zie verder volgende pag.)

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1969 | | pagina 15