^Door de ^^Drouw van het 'platteland BOILERS en GEYSERS! m Let op de calorieën n Onder redactie van Mevrouw L. N. Huijsman Griep Een gezin van vier personen verbruikt per dag gemiddeld 50- 100 liter heet water. Hiervoor be hoeven wij alleen maar de kraan open te draaien en we hebben op elk gewenst moment heet water. Het is een routinehandeling geworden en wij den ken er verder niet bij na wat dit geniale ons kost. In dit artikel zal een vergelijk worden gemaakt tussen de aanschaf en het verbruik van boilers en geijzers. ENKELE PRAKTISCHE PUNTEN Bevestigingsplaats: In het algemeen zal de beves tigingsplaats daar zijn, waar het meeste water wordt afgetapt. In de praktijk is dit meestal de keuken. En lange leidingen hebben tijdverlies tot gevolg dus veel afkoeling; dus warmwaterverlies. Zijn meerdere tappunten gewenst, dan kunnen twee kleinere toestellen soms goedkoper zijn dan één grote met lange toevoerleidingen. Uit een boiler kan op meer plaatsen tegelijk heet water getapt wor den, voor een keukengeyser is dit moeilijker. Temperatuur en uitstroomsnelheid. In de boiler bereikt het water een temperatuur van maximaal 85° C. Wanneer men hieruit water tapt, vult de in houd zich te gelijkertijd aan met koud water. Op den duur zal de temperatuur van het uitstromende water dus aanmerkelijk dalen. De geyser daarentegen levert een onbeperkte hoe veelheid water met een constante temperatuur van ten hoogste 75° C. Per minuut levert de boiler onge veer 15 1 water. Bij de geyser is deze hoeveelheid aanmerkelijk kleiner 15 1 in 5 min. Er zijn badgeysers in de handel die ook 1015 1 water per minuut leveren. (Deze zijn aan te raden bij het gebruik van een bad.) KOSTENBEREKENINGEN (In de voorheelden wordt uitgegaan van gemid delde prijzen en tarieven.) BOILER Inhoud 80 1 aanschafprijs ƒ545,00 afschrijving in 10 jaar. Kosten per jaar afschrijving onderhoud renteverlies (van 272,50) 10 2 4,5% - 55,- - 10,— - 13,— vaste kosten Energiekosten 2700 kwh 4,5 ct totale kosten per jaar totaal vaste kosten Energiekosten: bij verbruik van 100 1 water van 60° C. per dag. Aardgas gemiddeld tarief 450 m3 h f 0,14 63,— De totale kosten per Jaar zullen op deze basis bedragen: Vaste kosten 49,40 Totale kosten per jaar ƒ112,40 gij gebruik van Butagas kan de volgende kosten- berekening opgezet worden Butagas 300 hg k f 0,76 228,— Vaste kosten 49,40 Totale kosten per jaar 78,— 121,50 199,50 277,40 Bij het berekenen van de energiekosten is uitge gaan van een verbruik van 100 1 water van 60° C. per dag. (Als vuistregel geldt, dat verwarmen van 10 liter water tot 85° C. één kwh kost.) KEUKENGEYSERS Aanschafprijs ƒ240,—- afschrijving in 10 jaar. Vaste kosten per jaar afschrijving 10 24, onderhoud 8 20, renteverlies 4,5 5,40 49,40 Uit deze berekening blijkt, dat afhankelijk van de gebruikte energiebron, de kosten per liter heet water uiteenlopen. Bij de boiler liggen de vaste kosten hoog in verband met de hogere aanschafprijs. De literprijs is voor een boiler 5,5 ct per 10 liter. Voor aardgas 3 ct per 10 liter. Voor butagas 8 ct per liter. Een boiler of geyser kan ook gehuurd worden. Het onderhoud en de vervanging is dan voor de maat schappij waarvan het apparaat wordt betrokken. De tarieven in Zeeland liggen als volgt Huur boiler 80 1 4,25 per maand Huur boiler 120 1 5,60 per maand Huur geyser 3,06 per maand Bij grote afname van aardgas wordt de m3 prijs lager. Naast deze vergelijking kunnen praktische kwali teiten en persoonlijke voorkeur eveneens doorslag gevend zijn bij de keus van uw heetwatertoestel. Zet u voor u zelf nog eens een rekensommetje op. Dit zal u tot een beter besluit kunnen brengen. Z. J. H. EDZES, economische sociaal voorlichtster der ZLM Zo plezierig is het niet om weer eens aan de ca lorieën te worden herinnerd. Maar ze zijn niet te verwaarlozen en zonder dat wij er erg in hebben doen ze hun werk. Wie in de afgelopen zonnige weken de terrassen bekeek kon er zich meteen van overtuigen dat de slagroomgebakjes, de handjesvol pinda's, de blok jes kaas en vult u zelf maar aan, omgezet waren in teveel vlees en vet. Eigenlijk moesten wij die hap jes tussendoor zoveel mogelijk mijden, want als we last krijgen van ons teveel aan gewicht is het soms al te laat. Een vrouw, die normaal haar huishouden doet heeft ongeveer 2.000 calorieën per dag nodig. Een man, die middelzware arbeid verricht kan het met 2500 calorieën stellen. Bij matig eten zitten wij daar zo aan en dan moeten wij nog niet te rijkelijk met vetten omspringen, anders glippen wij er gauw boven. Als u onderstaand lijstje bekijktzult u zien hoe veel calorieën wij door het nuttigen van gezellige hapjes aan onze dagelijkse maaltijden toevoegen. Nu wil ik niet beweren, dat u de hieronder ge noemde lekkernijen alle op één dag verorbert, maar het leek me toch nuttig uw aandacht hierop te ves tigen. Portie zoutjes (ongeveer 15 stuks), 82 calorieën; 5 blokjes belegen kaas (25 gr.), 87 cal.; zakje chips (20 gr.), 89 cal.; reep chocolade (melk), 158 cal.; slagroomgebakje, 162 cal.; roomijsje (50-100 gr.), 102 - 204 cal.; kroket, 205 cal.; gevulde koek (kano). 212 cal.; moccagebakje, 225 cal.; zakje frites, 220 cal.; zakje frites mét, 290 cah; portie pinda's (50 gr.), 305 cal. Uit bovenstaande blijkt dat wij op verjaardagen of andere huiselijke feestjes niet zo bar veel hoe ven te nuttigen van al wat ons geboden wordt om een half dagrantsoen aan calorieën binnen te krij gen. Bonbons en koekjes zijn achterwege gelaten, maar tellen terdege mee. Laten wij dus met lekkere hapjes tussendoor voorzichtig zijn, willen wij te zijner tijd niet op een honger dieet gezet worden. Het argument „ik word dik van water" dat we vaak van mollige snoeplustige mensen horen, houdt geen steek. Wel heeft de éne mens meer aanleg tot dik worden dan de ander, maar het is in de regel zo: ,Jeder pondje gaat door het mondje".

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1969 | | pagina 17