^Door de ^^Drouw van het 'platteland
BOILERS
en
GEYSERS!
m
Let op de calorieën
n
Onder redactie van
Mevrouw L. N. Huijsman Griep
Een gezin van vier personen verbruikt per dag
gemiddeld 50- 100 liter heet water. Hiervoor be
hoeven wij alleen maar de kraan open te draaien
en we hebben op elk gewenst moment heet water.
Het is een routinehandeling geworden en wij den
ken er verder niet bij na wat dit geniale ons kost.
In dit artikel zal een vergelijk worden gemaakt
tussen de aanschaf en het verbruik van boilers en
geijzers.
ENKELE PRAKTISCHE PUNTEN
Bevestigingsplaats: In het algemeen zal de beves
tigingsplaats daar zijn, waar het meeste water wordt
afgetapt. In de praktijk is dit meestal de keuken. En
lange leidingen hebben tijdverlies tot gevolg dus veel
afkoeling; dus warmwaterverlies.
Zijn meerdere tappunten gewenst, dan kunnen
twee kleinere toestellen soms goedkoper zijn dan één
grote met lange toevoerleidingen. Uit een boiler
kan op meer plaatsen tegelijk heet water getapt wor
den, voor een keukengeyser is dit moeilijker.
Temperatuur en uitstroomsnelheid. In de boiler
bereikt het water een temperatuur van maximaal
85° C. Wanneer men hieruit water tapt, vult de in
houd zich te gelijkertijd aan met koud water. Op
den duur zal de temperatuur van het uitstromende
water dus aanmerkelijk dalen.
De geyser daarentegen levert een onbeperkte hoe
veelheid water met een constante temperatuur van
ten hoogste 75° C. Per minuut levert de boiler onge
veer 15 1 water. Bij de geyser is deze hoeveelheid
aanmerkelijk kleiner 15 1 in 5 min.
Er zijn badgeysers in de handel die ook 1015 1
water per minuut leveren. (Deze zijn aan te raden bij
het gebruik van een bad.)
KOSTENBEREKENINGEN
(In de voorheelden wordt uitgegaan van gemid
delde prijzen en tarieven.)
BOILER
Inhoud 80 1 aanschafprijs ƒ545,00 afschrijving
in 10 jaar.
Kosten per jaar
afschrijving
onderhoud
renteverlies (van 272,50)
10
2
4,5%
- 55,-
- 10,—
- 13,—
vaste kosten
Energiekosten
2700 kwh 4,5 ct
totale kosten per jaar
totaal vaste kosten
Energiekosten: bij verbruik van 100 1 water van
60° C. per dag.
Aardgas gemiddeld tarief
450 m3 h f 0,14 63,—
De totale kosten per Jaar zullen op
deze basis bedragen:
Vaste kosten 49,40
Totale kosten per jaar ƒ112,40
gij gebruik van Butagas kan de volgende kosten-
berekening opgezet worden
Butagas
300 hg k f 0,76 228,—
Vaste kosten 49,40
Totale kosten per jaar
78,—
121,50
199,50
277,40
Bij het berekenen van de energiekosten is uitge
gaan van een verbruik van 100 1 water van 60° C. per
dag. (Als vuistregel geldt, dat verwarmen van 10
liter water tot 85° C. één kwh kost.)
KEUKENGEYSERS
Aanschafprijs ƒ240,—- afschrijving in 10 jaar.
Vaste kosten per jaar
afschrijving 10 24,
onderhoud 8 20,
renteverlies 4,5 5,40
49,40
Uit deze berekening blijkt, dat afhankelijk van de
gebruikte energiebron, de kosten per liter heet water
uiteenlopen. Bij de boiler liggen de vaste kosten hoog
in verband met de hogere aanschafprijs. De literprijs
is voor een boiler 5,5 ct per 10 liter. Voor aardgas
3 ct per 10 liter. Voor butagas 8 ct per liter.
Een boiler of geyser kan ook gehuurd worden. Het
onderhoud en de vervanging is dan voor de maat
schappij waarvan het apparaat wordt betrokken.
De tarieven in Zeeland liggen als volgt
Huur boiler 80 1 4,25 per maand
Huur boiler 120 1 5,60 per maand
Huur geyser 3,06 per maand
Bij grote afname van aardgas wordt de m3 prijs
lager.
Naast deze vergelijking kunnen praktische kwali
teiten en persoonlijke voorkeur eveneens doorslag
gevend zijn bij de keus van uw heetwatertoestel.
Zet u voor u zelf nog eens een rekensommetje op.
Dit zal u tot een beter besluit kunnen brengen.
Z. J. H. EDZES,
economische sociaal
voorlichtster der ZLM
Zo plezierig is het niet om weer eens aan de ca
lorieën te worden herinnerd. Maar ze zijn niet te
verwaarlozen en zonder dat wij er erg in hebben
doen ze hun werk.
Wie in de afgelopen zonnige weken de terrassen
bekeek kon er zich meteen van overtuigen dat de
slagroomgebakjes, de handjesvol pinda's, de blok
jes kaas en vult u zelf maar aan, omgezet waren in
teveel vlees en vet. Eigenlijk moesten wij die hap
jes tussendoor zoveel mogelijk mijden, want als we
last krijgen van ons teveel aan gewicht is het soms
al te laat. Een vrouw, die normaal haar huishouden
doet heeft ongeveer 2.000 calorieën per dag nodig.
Een man, die middelzware arbeid verricht kan het
met 2500 calorieën stellen. Bij matig eten zitten wij
daar zo aan en dan moeten wij nog niet te rijkelijk
met vetten omspringen, anders glippen wij er gauw
boven.
Als u onderstaand lijstje bekijktzult u zien hoe
veel calorieën wij door het nuttigen van gezellige
hapjes aan onze dagelijkse maaltijden toevoegen.
Nu wil ik niet beweren, dat u de hieronder ge
noemde lekkernijen alle op één dag verorbert, maar
het leek me toch nuttig uw aandacht hierop te ves
tigen.
Portie zoutjes (ongeveer 15 stuks), 82 calorieën;
5 blokjes belegen kaas (25 gr.), 87 cal.; zakje chips
(20 gr.), 89 cal.; reep chocolade (melk), 158 cal.;
slagroomgebakje, 162 cal.; roomijsje (50-100 gr.),
102 - 204 cal.; kroket, 205 cal.; gevulde koek (kano).
212 cal.; moccagebakje, 225 cal.; zakje frites, 220
cal.; zakje frites mét, 290 cah; portie pinda's (50
gr.), 305 cal.
Uit bovenstaande blijkt dat wij op verjaardagen
of andere huiselijke feestjes niet zo bar veel hoe
ven te nuttigen van al wat ons geboden wordt om
een half dagrantsoen aan calorieën binnen te krij
gen. Bonbons en koekjes zijn achterwege gelaten,
maar tellen terdege mee. Laten wij dus met lekkere
hapjes tussendoor voorzichtig zijn, willen wij te
zijner tijd niet op een honger dieet gezet worden.
Het argument „ik word dik van water" dat we
vaak van mollige snoeplustige mensen horen, houdt
geen steek. Wel heeft de éne mens meer aanleg tot
dik worden dan de ander, maar het is in de regel
zo: ,Jeder pondje gaat door het mondje".