^T^oor cle '^XJrouw van het 'platteland
Dit is kaas.
Meer kunststoffen voor meubelen
Landbouwcursussen
Pluimvee- en varkenshouderij - specialistenwerk
14
Onder redactie van
Mevrouw L. N. Huijsman- Griep
Onlangs verscheen een nieuwe uitgave van het Ne«
derlands Zuivelbureau, getiteld: „Dit is kaas". Dit
boekje, bestemd voor het grote publiek en met name
voor degene die van Nederlandse kaas het fijne wil
weten, is mede tot stand gekomen op basis van ad*
viezen van diverse zuivelorganisaties en instellingen.
Het boekje ziet er zeer aantrekkelijk uit en bevatj
tal van wetenswaardigheden over de bereiding van
kaas en de soorten, die in ons land worden gemaakt.
Velen zijn nog van mening, dat de bekende Bluefort
alleen in Frankrijk worden gemaakt. Niets is minder
waar. Zij wordt hier uit volle melk bereid onder toe
voeging van een schimmel, de z.g. penicillinum
roqueforti
WIJN EN KAAS
Steeds meer en meer komt ook in ons land op
avondjes en partijtjes de combinatie „wijn en kaas"
in zwang. Er bestaat een groot misverstand, n.l. dat
hiervoor beslist geen Nederlandse kaas in aanmer
king komt. Deze eet je op het brood en verder niet.
Het tegendeel is het geval. Wij mogen dit mede op
gezag van buitenlandse deskundigen en fijnproevers
aannemen. Exporteurs van de wereldvermaarde port
uit Portugal geven de voorkeur aan Edammerkaas bij
hun produkt. Franse wijnbouwers uit Bordeaux kie
zen bij de wijn uit hun district, Goudse boven andere
combinatiemogelijkheden.
Met een glas wijn plus Nederlandse kaas gecombi
neerd met crackers, knackebrot of roggebrood zult u
op uw avondjes zeker eer inleggen.
LAAT KOUDE KAAS OP VERHAAL KOMEN
Herhaaldelijk wordt in het boekje gewezen op het
bewaren van kaas bij lage temperatuur. In' het alge
meen dient geen enkele kaassoort bewaard te wor
den bij meer dan 17 graden Celsius, omdat daarboven
teveel vet zal uittreden. De meeste kaas in ieder
geval verpakt in aluminiumfolie of anders in een plas
tic zak voelt zich thuis in de koelkast. Voor Goud
se en Edtammer kaas is de beste temperatuur 3 gra
den Celsius. Voor kernheim, St. Paulin enz. 20
graden, dus in diepvries.
Geef kaas, in koelkast of diepvriesruimte bewaard,
vóór het gebruik voldoende tijd om op kamertempe
ratuur te komen. Pas dan profiteert u tenvolle van
de geur en smaak. Kaas moet dus evenals de meeste
rode wijnen chambreren. Kaas voor direct gebruik
is de kaasstolp heel geschikt mits onder de rand van
de stolp een klein voorwerp (b.v. een suikerklontje)
wordt gelegd. De waterdamp, die de kaas afgeeft kan
daardoor ontsnappen en de kaaskorst wordt niet klef.
Ik heb slechts een greep uit de inhoud gedaan. Et
is nog veel meer over kaas in dit boekje te lezen. We
kunnen het onze lezeressen van harte aanbevelen.
U kunt het bestellen bij het Nederlands Zuivel
bureau, Cort v. d. Lindenstraat 7, Rijswijk (Z.H.), Tel
070—98 55 50.
Het ziet er naar uitdat bij de meubelproduktie in de komende tien jaar steeds meer kunststof
fen zullen worden gebruikt. Tot de kunststoffen welke de boventoon voeren behoren Polystyreen,
hardpolyerethaan en polyester harsen. Ook van het z.g. ABS (Acrylonitrïl - butadieën - styreen), een-
kunststof welke o.m. in schuimvorm tegenwoordig nogal de aandacht op zich vestigt als vervangende
grondstof voor hout, kan nog veel worden verwacht.
Polystyreen (in het bijzonder de slagvaste kwaliteit) wordt vooral toegepast in de vorm van spuit-
giet-artikelen, voor decoratieve en structurele onderdelen. Deze onderdelen, bijv. armleuningen le
nen zich vooral voor massa-fabricage.
In opkomst is de fabricage van polyurethaan-voorwerpen in een vorm, die van binnen bekleed is met
ABS-folie of plaat, bijv. door middel van vacuumvorming. Men verkrijgt aldus een solide hechting
van deze kunststof aan het ABS, dat aan de buitenzijde bepaalde nerfstructuren kan bezitten.
Aldus worden bijvoorbeeld deurpanelen voor auto's vervaardigd.
Het ABS heeft het voordeel van een dunne wand en een goede spijker- en schroefvastheid. In de
meubelindustrie worden op analoge wijze al meu belonderdelen vervaardigd, bestaande uit een kern
van hard polyurethaan, met een toplaag van flexibel polyurethaan.
Vele huisvrouwen geven nu nog de voorkeur aan hout of metaal, doch de jonge generatie zal zeker
spoedig vertrouwd raken met de nieuwe materialen.
Je wilt wel eens wat, die lange winteravonden.
Je bent het staren naar het magisch oog zo lang
zamerhand beu en de geest van de onderuitge
zakte kijker wordt actief. Nu komt echter het
grote probleem van wat gaan we doen om
de deur kijken.
Voor degene die wil, zijn er echter legio mo
gelijkheden om inspannend en/of ontspannend
bezig te zijn, hetzij ter lering, hetzij ter vermaak.
Heel beknopt willen we hier enkele prima mo
gelijkheden noemen, die uitstekend van dienst
kunnen zijn ter vergroting van je vaktechnische
kennis en kunde. We denken dan aan de Land
bouwcursussen, uitgaande van het agrarisch vak
onderwijs in Zeeland, welke het komende win
terseizoen op diverse plaatsen in Zeeland ge
houden zullen worden, mits voldoende belang
stelling.
We doen een kleine greep:
lascursussen
motorengebruik
moderne veevoeding
teelten onder glas
enz.
Helaas of gelukkig kunnen we geen volledig
overzicht van alle mogelijkheden geven aange
zien de beschikbare ruimte in het landbouwblad
te gering is. Dat houdt dus in dat U voor een
nauwkeuriger informatie over een bepaalde cur
sus, kontakt met Uw afdelingssekretariaat dient
op te nemen of met het Prov. sekretariaat.
Welke wens U ook hebt op cursusgebied, meldt
deze ten alle tijde aan Uw afdelings- of provinci
aal sekretariaat. Hoogstwaarschijnlijk is Uw wens
te realiseren. Wij proberen het in ieder geval.
De examens op de landbouwscholen zijn gro
tendeels achter de rug. Bij de opleiding is meestal
ook aandacht besteed aan de pluimvee- en var
kenshouderij voor zover de toegemeten tijd dat
toelaat.
In de praktijk bemerken wij dagelijks een gro
te behoefte aan toegepaste vakkennis en onder
nemerschap in de pluimvee- en varkenshouderij.
De ontwikkeling in deze bedrijfstak staat momen
teel in zijn vierde versnelling. Het aantal dieren
per bedrijf neemt voortdurend toe, waardoor ook
het risico toeneemt. Kennis en kunde, nodig voor
een goede bedrijfsvoering in 'deze branche, zijn
op begrijpbare wijze te verklaren aan de nra".-
tijkscholen voor pluimvee- en varkenshouderij
te Almelo, Barneveld en Horst.
Zij bieden U de volgende mogelijkheden:
Hogere Kadercursus, vervolgstudie voor afgestu
deerden van H.L.S. (dierveredeling)
Middelbare Kadercursus, opleidingsmogelijkheid
van M.L.S.-ers tot voorlichter pluimvee- of
varkenshouderij
Cursus Pluimveehouder en/of varkenshouder.
voor moderne ondernemer met eigen bedrijf.
Nadere bijzonderheden te verkrijgen bij de bo
vengenoemde scholen of bij het provinciaal sekre
tariaat.
EVENEMENTEN, ENZ.
Van vrijdag 22 augustus t/m woensdag 27
augustus:
OOSTENRIJKSE WEEK te Hulst
t/m 30 augustus in het Rijksarchief in
Zeeland: Tentoonstelling „Zeeland en de
Dordtse Synode 1618/19". Wat betekende
de Dordtse Synode voor Zeeland en om
gekeerd?
t/m 5 september in de Abdij te Middel
burg: Iedere woensdag, donderdag en
vrijdag Middelburgs spel van KLANK en
LICHT, de historie van de eeuwenoude
Abdij van Middelburg herleeft in een spel
van stemmen, muziek en licht.
ir tot 25 augustus in het Burgerweeshuis te
Zierikzee: Tentoonstelling van Neder
lands Plastiek, o.a. werk van Dirk Claus,
Hans Baayens en Niek Jonk.
t/m 15 september in het voormalig raad
huis te St. Anna ter Muiden: Schilderijen
en beeldhouwwerk van Jos But en baron
R. de Meester de Betzenbrouck.
•k gehele maand augustus in Galerie Trout-
zaerte te Westdorpe: Grafisch werk van
R. Anthoyio, klein plastiek en brons van
Marja van Putten. Tevens schilder- en
pottenbakker swerk van jonge kunste
naars.
UITSTEL PLOEG WEDSTRIJD
NOORD- EN ZUID-BEVELAND
In verband met de verwachte drukke werkzaam
heden op zaterdag 23 augustus is de ploegw;edstrijd}
van Noord- en Zuid-Beveland uitgesteld tot za
terdag 30 augustus a.s.
Opgaven tot maandag 25 augustus bij: J. C. Zuid-
weg, Kortgene (tel. 01108422) en P. Katsman,
Wolfaartsdijk (tel. 01198311). Plaats: grond van
de domeinen in het Noord-Sloe.
Aanvang half twee. Ploegers om één uur aan
wezig.