val dood mug Geurtjes verdwjjnen, waar afzuigkappen verschjjnen 'MAFU-STRIP """Uoor de ^Vrouw van het 'SPlatteland 17 Onder redactie van Mevrouw L N. Huijsman— Griep a. Er ontsnapt waterdamp uit de pannen, het vocht gehalte van de lucht wordt te hoog, het vocht condenseert op de koelere ramen en deuren. b. c. TIJDENS het koken komen er allerlei dampen in de keuken vrij, die zich afzetten op ramen, deu ren en muren. Geen enkele huisvrouw is blij met deze aanslag of etensluchtjes, die zich door het hele huis verspreiden. Bij het koken bederven we de lucht op allerlei manieren. Bij het bakken en braden ontstaan er bovendien vetdampen. Voorts ontsnappen geuren van diverse gerech ten. d. De ervaring heeft ons geleerd dat een klein bovenraampje onvoldoende is om de grote produk- tie van dampen, geuren en gassen te verwerken. Grotere openstaande ramen zijn in de winter moei lijk bruikbaar. Ook alleen een wasemkanaal is vaak niet voldoende. Slechts met behulp van mechanische ventilatie kan een doeltreffende luchtverversing worden be reikt. Deze mechanische ventilatie kan door venti latoren en afzuigkappen worden verricht. In dit artikel wordt de luchtverversing met afzuigkappen besproken. Bij het gebruik van gastoestellen wordt de lucht met verbindingsstoffen verontreinigd. WAT IS HET DOEL VAN DE AFZUIGKAP Deze kap is bedoeld om reukstoffen, vet en dam pen door middel van een ventilator uit het ver trek te verwijderen. Bij de meeste wasemkappen kan de ventilator op verschillende snelheden wor den ingesteld. De ventilator dient natuurlijk dus danig van constructie te zijn dat de te zuiveren lucht goed door de kap wordt gezogen. TYPEN AFZUIGKAPPEN Er zijn twee typen verkrijgbaar en wel: amet afvoer naar buiten b. zonder afvoer naar buiten, waarbij de aange zogen lucht in de wasemkap wordt gefiltreerd. De gezuiverde lucht komt dan via openingen in voor- of bovenzijde van de wasemkap in het vertrek terug. Ook een combinatie van beide typen is mogelijk. Het eerste type kap verdient verreweg de voor beur omdat daarbij inderdaad geuren, dampen enz. zo goed mogelijk worden afgevoerd. Zowel de kappen met als zonder afvoer bevatten een vetfilter. Bij eerstgenoemde kappen wordt zodoen de voorkomen dat de afvoer door vet gaat ver vuilen. Filter is meestal vervaardigd van een kunststof. Een enkele keer bestaat hij uit een soort staalwol. Beide materialen kunnen goed in een sopje van een synthetisch wasmiddel worden ge reinigd. Soms is dit niet mogelijk en moet het fil termateriaal op gezette tijden door nieuw worden vervangen. De reiniging of vernieuwing van een vetfilter dient op zijn minst 1 x per maand te ge béuren. Wordt er veel gebakken en gebraden dan is vaker reinigen noodzakelijk. Een vetfilter is meestal in een metalen omhulling aangebracht, die eveneens met sop kan worden schoongemaakt. Voorts wordt in een wasemkap zonder afvoer soms een koolstof filter aangetroffen. Koolstof heeft de eigenschap geurtjes uit de lucht op te nemen. Na enige tijd raakt deze filter verzadigd van reukstoffen. Vol gens de ene fabrikant is dit na een half jaar het geval, volgens de andere pas na een jaar. Van zelfsprekend hangt dit nauw samen met de inten siviteit waarmee wordt gekookt, gebakken of ge braden. Meestal is de koolstof verpakt in een geperfo reerde omhulling en kan heel gemakkelijk door nieuwe koolstof eveneens verpakt in een omhul ling worden vervangen. DE CAPACITEIT VAN DE KAP De capaciteit van de kap wordt uitgedrukt in het aantal kubieke meters lucht dat per uur wordt verplaatst. Deze hoeveelheid kan variëren van 200 tot 400 kubieke meter per uur. Wordt er bijv. een wasemkap gezocht voor de keuken dan kan wat de capaciteit betreft van het volgende worden uit gegaan: de inhoud vah het vertrek berekenen (lengte x breedte x hoogte) en dit getal vermenig vuldigen met 7 a 8. Voor een gemiddelde grootte van een keuken wordt dan een capaciteit verkregen van 200 a 300 kubieke meters per uur. PLAATSING VAN DE WASEMKAP Een wasemkap kan b.v. worden geplaatst boven een electrisch kooktoestel. Hierbij doen zich geen moeilijkheden voor omdat zulk een kooktoestel geen grote hitte uitstraalt. De afstand van het kookolateau tot de wasemkap bedraagt door ere ans 65 cm. Deze hoogte geeft nog weieens aanleiding tot het stoten van het hoofd tegen de kap. Is het de bedoeling de kap boven een gaskook- toestel te plaatsen dan .kan beter eerst contabt worden opgenomen met1 de voorlichtingsafdeling, van het gasbedrijf. Door sommige fabrikanten wordt n.l. aangegeven om de kap niet boven gas toestellen aan te brengen. Er kan een te grote hitte ontstaan die nadelig is voor de vetfilter. In ieder geval moet de afstand tussen het kookpla- teau tot de wasemkap worden aangehouden die door de fabrikant wordt aangegeven. Deze afstand kan voor gastoestellen zelfs wel minstens 100 cm bedragen. Voorts moet bij het plaatsen van de kap ook rekening worden gehouden met de aanwezig heid van andere gasverbruikende toestellen in het vertrek. Door al deze toestellen wordt zuurstof verbruikt en deze moet in voldoende mate weer worden aan gevoerd anders gaat het gas onvolledig verbran den met alle gevolgen van dien. LUCHT AAN- EN AFVOER In het algemeen kan worden gezegd dat bij deze kappen moet worden gezorgd voor voldoende luchttoevoer. Er kan b.v. een opening worden aan gebracht in een tegenoverliggende deur of wand. Voorts kan een goede luchttoevoer worden ver kregen door een afsluitbaar rooster in de vloer achter het kooktoestel te laten aanbrengen. De afvoer naar buiten kan tot stand komen door de kap aan te sluiten op het wasemkanaal dat zich vaak in de buurt van het kooktoestel bevindt. Ont breekt echter een wasemkanaal en staat het kook toestel tegen een binnenmuur dan kan b.v. door middel van een buis of een flexibele slang een afvoer naar buiten worden gemaakt. Hoe langer de weg is naar de afvoer des te lager zal de af- zuigcapaciteit zijn. De kreten van het maken van een afvoer kunnen weieens hoog zijn. Alvorens tot aanschaf van een kap over te gaan is het van belang naar de kosten van aanleg van een afvoer te informeren. HET GEBRUIK VAN EEN AFZUIGKAP Het toestel wordt 15 minuten voor de aanvang van het koken ingeschakeld. Op deze wijze ont staat dan in de keuken een goede luchtcirculatie. Het is aan te raden om bij het bereiden van sterk geurende spijzen de knop van de ventilator in de hoogste stand te zetten. De ventilator maakt dan vrij veel lawaai, hetgeen sommige mensen hinder lijk vinden. Een lagere stand geeft minder geluid, maar geruisloos zijn de toestellen niet. Tijdens het in werking zijn van de kap moet het raam dat zich in de nabijheid bevindt gesloten worden daar anders* een verkeerde luchtcirculatie ontstaat. Nadat het koken beëindigd is kan de kap het beste nog 15 minuten ingesteld blijven. Z. H. J. EDZES. En de Mafu-strip «loeg toe. Onverbiddelijk. Mug dood. En vlieg. En wesp. Mafu-strip verlost u van al dat wriemelend, gon- lend, stekend gespuis. Een zomer lang. Mafu-strip, Groene Insektendoder In plastic kool. f 7.80 een BAYER produkt

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1969 | | pagina 17