val dood
mug
Geurtjes verdwjjnen, waar afzuigkappen verschjjnen
'MAFU-STRIP
"""Uoor de ^Vrouw van het 'SPlatteland
17
Onder redactie van
Mevrouw L N. Huijsman— Griep
a. Er ontsnapt waterdamp uit de pannen, het vocht
gehalte van de lucht wordt te hoog, het vocht
condenseert op de koelere ramen en deuren.
b.
c.
TIJDENS het koken komen er allerlei dampen in
de keuken vrij, die zich afzetten op ramen, deu
ren en muren. Geen enkele huisvrouw is blij met
deze aanslag of etensluchtjes, die zich door het
hele huis verspreiden.
Bij het koken bederven we de lucht op allerlei
manieren.
Bij het bakken en braden ontstaan er bovendien
vetdampen.
Voorts ontsnappen geuren van diverse gerech
ten.
d.
De ervaring heeft ons geleerd dat een klein
bovenraampje onvoldoende is om de grote produk-
tie van dampen, geuren en gassen te verwerken.
Grotere openstaande ramen zijn in de winter moei
lijk bruikbaar. Ook alleen een wasemkanaal is vaak
niet voldoende.
Slechts met behulp van mechanische ventilatie
kan een doeltreffende luchtverversing worden be
reikt. Deze mechanische ventilatie kan door venti
latoren en afzuigkappen worden verricht. In dit
artikel wordt de luchtverversing met afzuigkappen
besproken.
Bij het gebruik van gastoestellen wordt de lucht
met verbindingsstoffen verontreinigd.
WAT IS HET DOEL VAN DE AFZUIGKAP
Deze kap is bedoeld om reukstoffen, vet en dam
pen door middel van een ventilator uit het ver
trek te verwijderen. Bij de meeste wasemkappen
kan de ventilator op verschillende snelheden wor
den ingesteld. De ventilator dient natuurlijk dus
danig van constructie te zijn dat de te zuiveren
lucht goed door de kap wordt gezogen.
TYPEN AFZUIGKAPPEN
Er zijn twee typen verkrijgbaar en wel:
amet afvoer naar buiten
b. zonder afvoer naar buiten, waarbij de aange
zogen lucht in de wasemkap wordt gefiltreerd.
De gezuiverde lucht komt dan via openingen in
voor- of bovenzijde van de wasemkap in het
vertrek terug. Ook een combinatie van beide
typen is mogelijk.
Het eerste type kap verdient verreweg de voor
beur omdat daarbij inderdaad geuren, dampen
enz. zo goed mogelijk worden afgevoerd. Zowel
de kappen met als zonder afvoer bevatten een
vetfilter. Bij eerstgenoemde kappen wordt zodoen
de voorkomen dat de afvoer door vet gaat ver
vuilen. Filter is meestal vervaardigd van een
kunststof. Een enkele keer bestaat hij uit een soort
staalwol. Beide materialen kunnen goed in een
sopje van een synthetisch wasmiddel worden ge
reinigd. Soms is dit niet mogelijk en moet het fil
termateriaal op gezette tijden door nieuw worden
vervangen. De reiniging of vernieuwing van een
vetfilter dient op zijn minst 1 x per maand te ge
béuren.
Wordt er veel gebakken en gebraden dan is vaker
reinigen noodzakelijk. Een vetfilter is meestal in
een metalen omhulling aangebracht, die eveneens
met sop kan worden schoongemaakt. Voorts wordt
in een wasemkap zonder afvoer soms een koolstof
filter aangetroffen. Koolstof heeft de eigenschap
geurtjes uit de lucht op te nemen. Na enige tijd
raakt deze filter verzadigd van reukstoffen. Vol
gens de ene fabrikant is dit na een half jaar het
geval, volgens de andere pas na een jaar. Van
zelfsprekend hangt dit nauw samen met de inten
siviteit waarmee wordt gekookt, gebakken of ge
braden.
Meestal is de koolstof verpakt in een geperfo
reerde omhulling en kan heel gemakkelijk door
nieuwe koolstof eveneens verpakt in een omhul
ling worden vervangen.
DE CAPACITEIT VAN DE KAP
De capaciteit van de kap wordt uitgedrukt in
het aantal kubieke meters lucht dat per uur wordt
verplaatst. Deze hoeveelheid kan variëren van 200
tot 400 kubieke meter per uur. Wordt er bijv. een
wasemkap gezocht voor de keuken dan kan wat
de capaciteit betreft van het volgende worden uit
gegaan: de inhoud vah het vertrek berekenen
(lengte x breedte x hoogte) en dit getal vermenig
vuldigen met 7 a 8.
Voor een gemiddelde grootte van een keuken
wordt dan een capaciteit verkregen van 200 a 300
kubieke meters per uur.
PLAATSING VAN DE WASEMKAP
Een wasemkap kan b.v. worden geplaatst boven
een electrisch kooktoestel. Hierbij doen zich geen
moeilijkheden voor omdat zulk een kooktoestel
geen grote hitte uitstraalt. De afstand van het
kookolateau tot de wasemkap bedraagt door ere ans
65 cm. Deze hoogte geeft nog weieens aanleiding
tot het stoten van het hoofd tegen de kap.
Is het de bedoeling de kap boven een gaskook-
toestel te plaatsen dan .kan beter eerst contabt
worden opgenomen met1 de voorlichtingsafdeling,
van het gasbedrijf. Door sommige fabrikanten
wordt n.l. aangegeven om de kap niet boven gas
toestellen aan te brengen. Er kan een te grote
hitte ontstaan die nadelig is voor de vetfilter. In
ieder geval moet de afstand tussen het kookpla-
teau tot de wasemkap worden aangehouden die
door de fabrikant wordt aangegeven. Deze afstand
kan voor gastoestellen zelfs wel minstens 100 cm
bedragen. Voorts moet bij het plaatsen van de kap
ook rekening worden gehouden met de aanwezig
heid van andere gasverbruikende toestellen in het
vertrek.
Door al deze toestellen wordt zuurstof verbruikt
en deze moet in voldoende mate weer worden aan
gevoerd anders gaat het gas onvolledig verbran
den met alle gevolgen van dien.
LUCHT AAN- EN AFVOER
In het algemeen kan worden gezegd dat bij deze
kappen moet worden gezorgd voor voldoende
luchttoevoer. Er kan b.v. een opening worden aan
gebracht in een tegenoverliggende deur of wand.
Voorts kan een goede luchttoevoer worden ver
kregen door een afsluitbaar rooster in de vloer
achter het kooktoestel te laten aanbrengen. De
afvoer naar buiten kan tot stand komen door de
kap aan te sluiten op het wasemkanaal dat zich
vaak in de buurt van het kooktoestel bevindt. Ont
breekt echter een wasemkanaal en staat het kook
toestel tegen een binnenmuur dan kan b.v. door
middel van een buis of een flexibele slang een
afvoer naar buiten worden gemaakt. Hoe langer
de weg is naar de afvoer des te lager zal de af-
zuigcapaciteit zijn. De kreten van het maken van
een afvoer kunnen weieens hoog zijn. Alvorens
tot aanschaf van een kap over te gaan is het van
belang naar de kosten van aanleg van een afvoer
te informeren.
HET GEBRUIK VAN EEN AFZUIGKAP
Het toestel wordt 15 minuten voor de aanvang
van het koken ingeschakeld. Op deze wijze ont
staat dan in de keuken een goede luchtcirculatie.
Het is aan te raden om bij het bereiden van sterk
geurende spijzen de knop van de ventilator in de
hoogste stand te zetten. De ventilator maakt dan
vrij veel lawaai, hetgeen sommige mensen hinder
lijk vinden. Een lagere stand geeft minder geluid,
maar geruisloos zijn de toestellen niet.
Tijdens het in werking zijn van de kap moet het
raam dat zich in de nabijheid bevindt gesloten
worden daar anders* een verkeerde luchtcirculatie
ontstaat. Nadat het koken beëindigd is kan de kap
het beste nog 15 minuten ingesteld blijven.
Z. H. J. EDZES.
En de Mafu-strip
«loeg toe.
Onverbiddelijk.
Mug dood. En vlieg.
En wesp. Mafu-strip
verlost u van al dat
wriemelend, gon-
lend, stekend
gespuis.
Een zomer lang.
Mafu-strip, Groene
Insektendoder
In plastic kool.
f 7.80
een BAYER produkt