Goede hooiwinning door trommelschudder en harkkeerder Voederwinning met hulp van grasdrogerijen 15 J. TAMBOER Voorlopig zijn een trommel schudder en een harkkeerder de meest aangewezen werk tuigen voor een goede hooi winning. Benut van beide het beste, d.w.z. de schudder is in eerste instantie een schudder. De hark levert de beste pres taties bij harken en eventueel keren. QF er al of niet geschud moet worden is geen vraag meer. Goed schudden in een gewas is nodig om snel een produkt te krijgen met kleur, smaak en geur. Een probleem is het echter welke schudder of welk werktuig men moet aanschaffen voor een snelle hooiwinning, Men kan het gras kneuzen via kneusrollen, met een klepelmaaier of met een maaikneuzer, men kan schudden met een trommelschudder, met een vorkjes- schudder of met een cirkelschudder. Enige jaren geleden is er een crisis geweest in het trommelschudder tijdperk. Heel duidelijk is toen ge bleken dat een trekker enorme krachten uitoefent op het werktuig. Bij de schudder staat met name het haspel bloot aan een zware belasting, en in korte tijd kan een enorme kostenpost in de vorm van tanden- breuk zich aandienen. Meerder fabrikanten hebben getracht dit probleem op te lossen door o.a. met de gangbare tandconstruc- ti«_ te breken. In de praktijk is duidelijk gebleken dat de veren- stalen tand, hoe goed ook geconstrueerd, niet of nauwelijks bestand is tegen de er op inwerkende krachten. Een schudhaspel heeft nu eenmaal meer te ver duren dan bijv. een pick-up haspel van een laadwagen of een pers. Deze draait zeer langzaam, heeft ge stuurde tanden, en heeft tot taak alleen maar een gewas op te rapen, dat vaak, bij hooi, droog en licht is. Wanneer men de publicaties in de diverse land bouwbladen leest dan kan men concluderen dat de boer op velerlei- gebied uitstekend wordt voorge licht. Eén facet van deze voorlichting handelt de laatste tijd speciaal over de wijze waarop de boer het beste zijn gras zo goed mogelijk kan conserveren om er daarna zo'n groot mogelijk profijt van te kun nen trekken. Voor de hooiwinning wordt het door- Naast de verenstalen tand is de zgn. klepel ge komen, opgehangen aan een lange ronde staaf. Deze constructie heeft nauwelijks meer tandenbreuk tot gevolg, en spreekt dus zeker aan. Op de juiste toe-< passing dient echter goed gelet te worden, vooral wanneer niet diirekt na het maaien geschuld wordt. In een later stadium kan vooral in bladrijk gewas bladverlies optreden, omdat de klepels pas bij een hoog toerental in de goede stand staan. Het is dan ook aan te bevelen zoveel mogelijk in groen gras, direkt „achter de maaimachine" te schudden. Het vochtpercentage kan dan zonder risico snel omlaag. Men heeft wel ervaren dat een schudder met soe pele tanden het gewas minder rigoreus aanpakt dan de klepel schudder. yoOR wie het risico van tandenbreuk te zwaar weegt, kan altijd nog zijn keus laten vallen op een trommelschuddertype, waarbij stijve stalen tandsegmenten toegepast worden. Deze zijn beves tigd op een soepel verende nylonband, zodat ook met een laag toerental gewerkt kan worden als het gewas reeds afgedroogd is. Dit type schudder heeft ook een vrij ruime kap, terwijl de twee tandbalken getordeerd zijn, d.w.z. slechts een klein gedeelte raakt de bodem, waardoor de belasting gunstiger verdeeld is. Een ander praktisch punt bij de aanschaf van een trommelschudder is het gewicht op de trekboom. Wie uitvoerig geïnformeerd wil zijn over de details leze de goed verzorgde publikatie 116 van het I.L.R. te Wageningen, waarin een 9-tal trommelschudders worden besproken. Uit deze rapporten blijkt dat bij de beproefde blazen met verwarmde lucht aanbevolen en voor het winnen van goede kuil dient men over silo's, torenhoezen, plastic voor rijkuilen of iets dergelijks te beschikken. Al deze zaken zijn goed, goedkoop en nuttig om tot behoorlijke resultaten te komen. Eén ding wordt hierbij o.i. echter over het hoofd gezien en wel de faktor tijd en arbeid. Aldus schrijft ons de V.C.G. (Ver. v. Coöp. Grasdrogerijen in Nederland). Is de boer nog wel in de gelegenheid om zoveel werk zelf te verrichten? Heeft hij de tijd nog om op een bepaald moment zoveel zelf te doen? Gezien de praktijk zijn wij geneigd deze vragen ontkennend te moeten beantwoorden. Het aantal agrarische medewerkers is veelal reeds tot 'n mini mum teruggebracht en de boer is al blij als hij zijn normale werk „rond" kan krijgen. Om nu deze taak enigszins te verlichten zal een deel van het werk door een loonbedrijf moeten wor den gedaan terwijl een ander deel, n.l. de voeder winning, grotendeels door 'n grasdrogerij kan wor den verzorgd. Op deze laatste mogelijkheid willen wij de pro- schudde rs het gewicht op de trekboom varieert van 34 tot 123 kg. Dit is een belangrijk punt, omdat meestal één maft dit werk moet doen. Zo min mogelijk druk betekend naturlijk zo makkelijk mogelijk aankoppelen. Bij de keuze van een schudder is ook de breedte belangrijk. De grootste regelmaat wordt verkregeft als de schudbreedte aangepast is aan de maaibreedte, Is de schudder te smal dan zal er een strookje blij* ven liggen, is ze te breed dan zal een gedeelte vasj het ander zwad worden meegenomen, wat onregek matigheden geeft. Zo zal voor een 4 V2 voet zwad een werkbreedte van circa 2.10 m nodig zijn; voor 5 voets zwaden en die van de brede landbouwcirkelmaaiers is beslist een werkbreedte van 2.60 m benodigd. Ook het transport over de weg is belangrijk. Denft hierbij aan de ontheffingen. Een werktuig, dat ill transportstand binnen deze limiet blijft, is te verkie* zen boven andere. Tot slot, als dan een keus is gemaakt, kan het werft beginnen. Verstandig schudden betekent zo vroeg mogelijk schudden (d.w.z direkt na het maaien, mef een hoog haspeltoerental, en niet te hoge snelheid. Zo wordt de grootst mogelijke regelmaat verkregen). Naarmate de droging toeneemt dient het toerental te worden aangepast en dient ook enige malen ge* keerd te worden. Alles komt dan nog eens goed vaft de grond, waarna de schudder vrij hoog ingesteld kaft worden. Bijeengeharkte zwaden kunnen met de schudder, voorzien van zwadborden, nog eens luch* tig doorgeschud worden: de pers of laadwagen zal dan wel gemakkelijker werken. ducenten van groenvoeder voor eigen bedrijf nog eens met klem wijzen. Wanneer men van plan is en dit is een gebiedende eis voor iedereen z'n eigen graslandprodukten op de beste wijze te con serveren, dan zal men daarvan zeker een groot ge deelte door de grasdrogerij moeten laten ophalen e» verwerken. De leverancier van het gras behoeft dit slechts te maaien, zo mogelijk éénmaal te schudden, en op wiersen te brengen. De rest verzorgt de gras drogerij, mits deze vroegtijdig met deze plannen op de hoogte wordt gesteld. Dan kan een goede plan ning worden gemaakt en dan kan tegen een zo laag mogelijke kostprijs worden gedroogd. Het land is vlug schoon, kan direkt weer worden bemest en kan ongeveer vier weken later weer een nieuwe oogst geven. Dat de jaaropbrengst per ha. hierdoor wordt verhoogd behoeft nauwelijks enig betoog. Is het gedroogde gras door de drogerij thuis be zorgd bij de boer, dan treden praktisch geen be- waringsverliezen meer op en beschikt hij 's winters over voer waarvan de voedingswaarde overeenkomt met die in de zomer. GEWIJZIGD PROGRAMMA PLAATSELIJKE PREMIEKEURINGEN VAN RUNDVEE De veehouders en vertegenwoordigers van de plaat* selijke regelingscommissie maken wij er op attent dat de data voor de rundveekeuringen te St. Janstceil, Zaamslag en Kloosterzande zijn gewijzigd. Het programma is nu als volgt: OOST ZEEUWS-VLAANDEREN Woensdag 21 mei: Absdale 10 u. en Koewacht 14 a. Vrijdag 23 mei (i.p.v. 24 april): St. Jansteen 13 u. Donderdag 29 mei (i.p.v. 20 mei): Zaamslag 10 u. «S Kloosterzande 14 u. WALCHEREN Dinsdag 3iuni: Serooskerke 10 u. en Aagtekerke 14 «v WEST ZEEUWS-VLAANDF.REN Donderag 5 juni: Biervliet 14 u. Maandag 30 juni: Eede 13 u REGISTRATIE VLEES GROSSIERSBEDRIJVEN Het Productschap voor Vee en Vlees maakt bekend, dat met ingang van 1 mei 1969 een wijziging van de Algemene Heffingsverordening '68 van kracht wordt, ingevolge welke iedere ondernemer, die het vlees- grossiersbedrijf uitoefent, verplicht is zich ter re gistratie bij het Productschap voor Vee en Vlees aan te melden. Onder vleesgrossiersbedrijf wordt in dit verband verstaan „Het bedrijfsmatig kopen van dieren en het hier te lande slachten of doen slachten daarvan, en het verkopen van het daardoor verkregen vlees of de daardoor verkregen slachtafvallen al dan niet na bewerking aan wederverkopers, aan verwerkers of grootverbruikers of aan personen, die het gekochte in een door hen gedreven onderneming verbruiken". Deze registratieverplichting is noodzakelijk gewor den, doordat sinds 31 december 1968 het Vestigings- besluit groothandel in vlees en aanverwante bedrij ven 1962 niet meer van kracht is, zodat niet meer over het adressenmateriaal van deze categorie onder nemingen kan worden beschikt. Aan alle ondernemingen, waarvan tot op heden be kend is, dat zij het vleesgrossiersbedrijf uitoefenen, is een registratieformulier in duplo gezonden. Ondernemingen, die geen registratieformulier krij gen toegezonden, zijn verplicht vóór of uiterlijk op 15 mei 1969 het Productschap voor Vee en Vlees om toezending te verzoeken. Als bewijs van registratie ontvangt de ondernemer één exemplaar, voorzien van een stempel en hand tekening, retour, welk exemplaar zorgvuldig moet worden bewaard. Aan de registratie zijn geen kosten verbonden.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1969 | | pagina 15