<^0oor de ^Vrouw van Wet cPlatteland Vergelijkend warenonderzoek elektrische dekens na Hoe zullen wij ons kleden? Vetconsumptie in ons land (nog) niet dalende si Onder redactie van Mevrouw L N. Huijsman-Griep 2. Hierbij een Mexicaanse som brero met opgeslagen rand, die op warme zomerdagen zal worden gedragen. Past heel goed bij een sportieve door- ïcnoopjapon met overhemd bloesekraag. 2. Aan een vergulde ketting wordt de moderne handtas gedragen. Voor de schoenen zijn pasteltinten toonaan gevend. Wat de modellen be treft zijn zowel schoenen in soepele barokstijl als sportie ve wandelschoenen in de mo de. Er is voor elk wat wils. Onlangs is een onderzoek ingesteld naar de kwaliteiten en eigenschappen van een zestiental elektrische onder- en bovendekens. Hieronder vermelden wij iets van de resultaten. 3. De rokken hebben veelal die pe plooien, plissees en klok ken. Blikvangers zijn de cein tuurs, die soms losjes worden omgestrïkt, soms wordt een brede leren ceintuur gedra gen. Bij sportieve modellen wordt de taille door een cein tuur sterk geaccentueerd. Felgekleurde garnituren als hragen, jabots en strikken be leven hun grote tijd. Het is niet moeilijk om met deze garnering een japon van een vorig jaar te moderniseren. De nieuwe haarmode. Krul len, waarbij de hulp van een goede kapper wel nodig isl AFMETINGEN Het verschil in oppervlakte van het netwerk van de verwarmingsdraden is by onderdekens meestel kleiner dan bij bovendekens, omdat deze moet-» worden ingestopt zonder dat men de kans loopt de verwarmingsdraden te beschadigen. - SAMENSTELLING Alle dekens bleken te zijn gemaakt van katoen en synthetische vezel. SNOERLENGTE De snoerlengte loopt nogal uiteen. De plaats van het stopkontakt is be palend voor de lengte die nodig is. GEWICHT VAN DEKEN EN REGELAAR Het gewicht van de dekens loopt uiteen van 0,7 kg tot 2 kg en van de rege laar van 0,4 kg tot 3,8 kg. De deugdelijkheid van de regelaar is beproefd door de dekens 5.000 keer in te schakelen en de temperatuur te verstellen. VEILIGHEID Elektrische dekens dienen beveiligd te zijn tegen elektrische schokken en oververhitting. Enkele dekens bleken niet voldoende beveiligd te zijn tegen ondeskundige behandeling. Hoewel er een vrij kleine kans op brand bestaat, werd tijdens het onderzoek soms een temperatuur van 100 graden Celcius gemeten. De meeste dekens bie den beveiliging tegen hoge temperaturen. Na het wassen, spoelen en drogen is opgetreden krimp beoordeeld; de be oordeling liep van matig tot goed. Sommige dekens gaven sterk af op wit goed. De hierboven in het kort weergegeven resultaten van het onderzoek zijn uitgebreid en overzichtelijk in een brochure weergegeven, waarmee de con sument zich uitstekend kan oriënteren alvorens tot aanschaf van een elektri sche deken over te gaan. Daarnaast worden nog een aantal nuttige wenken voor het gebruik van dekens gegeven. De brochure kan besteld worden door storting of overschrijving van 1,50 op giro 1477321 t.n.v. Stichting V.W.O. te Den Haag, of door bijplakking van geldige postzegels op de adreszijde van een briefkaat aan Stichting V.W.O., Spui 27 te Den Haag. In beide gevallen duidelijk vermelden: Brochure 3. |N tegenstelling tot de algemene verwachting is het hoofdelijk vetverbruik in Nederland gedu rende de laatste drie jaar niet of nauwelijks aan een daling onderhevig geweest. De hoeveelheid vet in het dagelijks voedselpakket van de gemiddelde Nederlander bedroeg in 1965 139 gram. In 1966 was dit cyfer weliswaar 138,7 gram, doch volgens re cente gegevens van het ministerie van Landbouw en Visserij steeg onze dagelijkse vetconsumptie per persoon in 1967 weer tot 140,3 gram. Deze „vet-trouw" is opmerkelijk voor een tijd waarin de dagelijkse hoeveelheid spierarbeid nog steeds afneemt. Voedingsdeskundigen adviseren voortdurend het vetrantsoen aan deze ontwikke ling aan te passen, d.w.z. drastisch te verminderen. Ondanks deze waarschuwingen behoort de Neder lander, naar zijn dagelijks gebruik gemeten, tot de groep van de grootste vetconsumenten in West- Europa (na West-Duitsland en België). RECENTE gegevens van het ministerie van Landbouw en Visserij tonen aan dat voor het dagelijks vetgemiddelde van 140,3 gram per Neder lander, de volgende voedingsstoffen „vetleveran- eier" waren. De vetconsumptie in grammen per dag per hoofi van de bevolking: 19*1' 3,1 2,9 4.1 12,4 1,7 1.3 2.2 5,2 9a 43,6 7.4 26, f 3,1 l.t 138,7 1967 Broodgraan 3,7 Cacaobonen 3,0 Noten, inclusief pinda's 4,1 Melk 12,3 Room 1,8 Melkpoeder 1,3 Condens 2,2 Kaas 5,1 Boter 7,6 Margarine 44,3 Spijs- en slachtvetten 13,0 Spijsolie 8,0 Vlees en spek 27,3 Eieren 2,9 Vis 1,9 Totaal (incl. diversen) 140,3

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1969 | | pagina 21