<^0oor de ^Vrouw van Wet cPlatteland
Vergelijkend warenonderzoek
elektrische dekens
na
Hoe zullen
wij ons
kleden?
Vetconsumptie
in ons land
(nog) niet dalende
si
Onder redactie van
Mevrouw L N. Huijsman-Griep
2. Hierbij een Mexicaanse som
brero met opgeslagen rand,
die op warme zomerdagen zal
worden gedragen. Past heel
goed bij een sportieve door-
ïcnoopjapon met overhemd
bloesekraag.
2. Aan een vergulde ketting
wordt de moderne handtas
gedragen. Voor de schoenen
zijn pasteltinten toonaan
gevend. Wat de modellen be
treft zijn zowel schoenen in
soepele barokstijl als sportie
ve wandelschoenen in de mo
de. Er is voor elk wat wils.
Onlangs is een onderzoek ingesteld naar de kwaliteiten en eigenschappen
van een zestiental elektrische onder- en bovendekens. Hieronder vermelden
wij iets van de resultaten.
3. De rokken hebben veelal die
pe plooien, plissees en klok
ken. Blikvangers zijn de cein
tuurs, die soms losjes worden
omgestrïkt, soms wordt een
brede leren ceintuur gedra
gen. Bij sportieve modellen
wordt de taille door een cein
tuur sterk geaccentueerd.
Felgekleurde garnituren als
hragen, jabots en strikken be
leven hun grote tijd. Het is
niet moeilijk om met deze
garnering een japon van een
vorig jaar te moderniseren.
De nieuwe haarmode. Krul
len, waarbij de hulp van een
goede kapper wel nodig isl
AFMETINGEN
Het verschil in oppervlakte van het netwerk van de verwarmingsdraden is
by onderdekens meestel kleiner dan bij bovendekens, omdat deze moet-»
worden ingestopt zonder dat men de kans loopt de verwarmingsdraden te
beschadigen. -
SAMENSTELLING
Alle dekens bleken te zijn gemaakt van katoen en synthetische vezel.
SNOERLENGTE
De snoerlengte loopt nogal uiteen. De plaats van het stopkontakt is be
palend voor de lengte die nodig is.
GEWICHT VAN DEKEN EN REGELAAR
Het gewicht van de dekens loopt uiteen van 0,7 kg tot 2 kg en van de rege
laar van 0,4 kg tot 3,8 kg. De deugdelijkheid van de regelaar is beproefd door
de dekens 5.000 keer in te schakelen en de temperatuur te verstellen.
VEILIGHEID
Elektrische dekens dienen beveiligd te zijn tegen elektrische schokken en
oververhitting. Enkele dekens bleken niet voldoende beveiligd te zijn tegen
ondeskundige behandeling.
Hoewel er een vrij kleine kans op brand bestaat, werd tijdens het onderzoek
soms een temperatuur van 100 graden Celcius gemeten. De meeste dekens bie
den beveiliging tegen hoge temperaturen.
Na het wassen, spoelen en drogen is opgetreden krimp beoordeeld; de be
oordeling liep van matig tot goed. Sommige dekens gaven sterk af op wit goed.
De hierboven in het kort weergegeven resultaten van het onderzoek zijn
uitgebreid en overzichtelijk in een brochure weergegeven, waarmee de con
sument zich uitstekend kan oriënteren alvorens tot aanschaf van een elektri
sche deken over te gaan. Daarnaast worden nog een aantal nuttige wenken
voor het gebruik van dekens gegeven.
De brochure kan besteld worden door storting of overschrijving van 1,50
op giro 1477321 t.n.v. Stichting V.W.O. te Den Haag, of door bijplakking van
geldige postzegels op de adreszijde van een briefkaat aan Stichting V.W.O.,
Spui 27 te Den Haag. In beide gevallen duidelijk vermelden: Brochure 3.
|N tegenstelling tot de algemene verwachting is
het hoofdelijk vetverbruik in Nederland gedu
rende de laatste drie jaar niet of nauwelijks aan
een daling onderhevig geweest. De hoeveelheid vet
in het dagelijks voedselpakket van de gemiddelde
Nederlander bedroeg in 1965 139 gram. In 1966 was
dit cyfer weliswaar 138,7 gram, doch volgens re
cente gegevens van het ministerie van Landbouw
en Visserij steeg onze dagelijkse vetconsumptie per
persoon in 1967 weer tot 140,3 gram.
Deze „vet-trouw" is opmerkelijk voor een tijd
waarin de dagelijkse hoeveelheid spierarbeid nog
steeds afneemt. Voedingsdeskundigen adviseren
voortdurend het vetrantsoen aan deze ontwikke
ling aan te passen, d.w.z. drastisch te verminderen.
Ondanks deze waarschuwingen behoort de Neder
lander, naar zijn dagelijks gebruik gemeten, tot de
groep van de grootste vetconsumenten in West-
Europa (na West-Duitsland en België).
RECENTE gegevens van het ministerie van
Landbouw en Visserij tonen aan dat voor het
dagelijks vetgemiddelde van 140,3 gram per Neder
lander, de volgende voedingsstoffen „vetleveran-
eier" waren.
De vetconsumptie in grammen per dag per hoofi
van de bevolking:
19*1'
3,1
2,9
4.1
12,4
1,7
1.3
2.2
5,2
9a
43,6
7.4
26, f
3,1
l.t
138,7
1967
Broodgraan
3,7
Cacaobonen
3,0
Noten, inclusief pinda's
4,1
Melk
12,3
Room
1,8
Melkpoeder
1,3
Condens
2,2
Kaas
5,1
Boter
7,6
Margarine
44,3
Spijs- en slachtvetten
13,0
Spijsolie
8,0
Vlees en spek
27,3
Eieren
2,9
Vis
1,9
Totaal (incl. diversen)
140,3