Intensiveren op etages DE huizen in drie etages boven elkaar; met z'n achttienen op 'n vierkante meter. Zesduizend in aantal. Hun zorgvuldig geprogrammeerde leven tje wordt beheerst als door een computer. Via een vol automatisch systeem krijgen ze op precies uitgekiende tijdstippen te eten. Hetzelfde geldt voor de dagelijkse grote beurt van hun verblijf. En wat hun produktie be- treft? Ook die klopt exact met de berekeningen. Plaats van de handeling: Grindweg 27 In Yerseke. Jacob Koster (24) drijft daar sinds drie jaar een voortreffelijk marcherend legkippen-bedrijf. Iedere dag 4800 eieren. Eenmaal per week afgevoerd naar de veiling, bestemd voor de binnenlandse consumptie of voor de buitenland- 1 se markt. Zes van de veertien maanden levert het bedrijf een volle produktie af. Daarna komen er nieuwe bewo ners in de batterijen. Koster heeft in Kruiningen de lagere landbouwschool afgelopen. Hij volgde 'n groente- en fruitteeltcursus (tul pen telen) en had daarna al snel voor zichzelf uitge maakt, dat het de kant van de intensieve teelten op moest Er was thuis 12 hectaren aan bouwland. En zoals wo ningbouwers met weinig beschikbare grond het in hoog bouw zoeken, zo heeft deze jonge boer uit Yerseke het ^ook in de etagebouw gezocht. Hij oriënteerde zich op verschillende plaatsen en waagde, aan de hand van de pluimveevoorlichting, tenslotte de stap. Het was een beslissing, die nauwkeurig overwogen moest worden, want het ging om belangrijke investerin gen, tweeëntwintig gulden per kip, ongeveer anderhalve ton. Niet zonder reden zegt Koster daarom: ,,Je voelt dat je ondernemer bent geworden." In wat hij nu heeft aangepakt ziet hij de toekomst voor de kleine landbou wer van de vandaag. „Grotere eenheden, grotere omzet, grotere produktie per man. Het werkt overal in door. Wanneer je zoiets opzet als hier moet je in massa gaan doen. Met een massa kun je concurreren op de markt." Koster mikt met zijn iegkippenbedrijf op de supermark ten. Hij wil zijn produktie perfectioneren en uitbreiden tot een niveau, waarop het de moeite loont bijvóorbeeld een eigen afzetorganisatie draaiende te houden. „Dan moet je je op dit terrein dus verder ontwikkelen. Om maar wat te noemen: verstand hebben van ziektever schijnselen onder de kippen, zicht hebben op de fokkerij, zelf een mengvoedersysteem toepassen Voor meer dan zestig procent is het Yerseke landbouw bedrijf van destijds nu omgeschakeld naar de legkippen sector. Een broer van Jacob Koster en zijn vader behar tigen de zaken van de overige veertig procent. Naast alle volautomatische bedrijvigheid vindt men er dan ook nóg wat akkerbouw, aardappelen, uien, bieten. Maar in feite is dat al bijzaak geworden. De Kosters hebben een keus gemaakt, een richting voor de toekomst van hun bedrijf uitgestippeld. Ze willen de nieuwe weg nu ook zo efficiënt mogelijk afleggen. 97

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1968 | | pagina 63