Intensiveren
op
etages
DE huizen in drie etages boven elkaar; met z'n
achttienen op 'n vierkante meter. Zesduizend in
aantal. Hun zorgvuldig geprogrammeerde leven
tje wordt beheerst als door een computer. Via een vol
automatisch systeem krijgen ze op precies uitgekiende
tijdstippen te eten. Hetzelfde geldt voor de dagelijkse
grote beurt van hun verblijf. En wat hun produktie be-
treft? Ook die klopt exact met de berekeningen.
Plaats van de handeling: Grindweg 27 In Yerseke. Jacob
Koster (24) drijft daar sinds drie jaar een voortreffelijk
marcherend legkippen-bedrijf. Iedere dag 4800 eieren.
Eenmaal per week afgevoerd naar de veiling, bestemd
voor de binnenlandse consumptie of voor de buitenland-
1 se markt. Zes van de veertien maanden levert het bedrijf
een volle produktie af. Daarna komen er nieuwe bewo
ners in de batterijen.
Koster heeft in Kruiningen de lagere landbouwschool
afgelopen. Hij volgde 'n groente- en fruitteeltcursus (tul
pen telen) en had daarna al snel voor zichzelf uitge
maakt, dat het de kant van de intensieve teelten op moest
Er was thuis 12 hectaren aan bouwland. En zoals wo
ningbouwers met weinig beschikbare grond het in hoog
bouw zoeken, zo heeft deze jonge boer uit Yerseke het
^ook in de etagebouw gezocht. Hij oriënteerde zich op
verschillende plaatsen en waagde, aan de hand van de
pluimveevoorlichting, tenslotte de stap.
Het was een beslissing, die nauwkeurig overwogen
moest worden, want het ging om belangrijke investerin
gen, tweeëntwintig gulden per kip, ongeveer anderhalve
ton. Niet zonder reden zegt Koster daarom: ,,Je voelt
dat je ondernemer bent geworden." In wat hij nu heeft
aangepakt ziet hij de toekomst voor de kleine landbou
wer van de vandaag. „Grotere eenheden, grotere omzet,
grotere produktie per man. Het werkt overal in door.
Wanneer je zoiets opzet als hier moet je in massa gaan
doen. Met een massa kun je concurreren op de markt."
Koster mikt met zijn iegkippenbedrijf op de supermark
ten. Hij wil zijn produktie perfectioneren en uitbreiden
tot een niveau, waarop het de moeite loont bijvóorbeeld
een eigen afzetorganisatie draaiende te houden. „Dan
moet je je op dit terrein dus verder ontwikkelen. Om
maar wat te noemen: verstand hebben van ziektever
schijnselen onder de kippen, zicht hebben op de fokkerij,
zelf een mengvoedersysteem toepassen
Voor meer dan zestig procent is het Yerseke landbouw
bedrijf van destijds nu omgeschakeld naar de legkippen
sector. Een broer van Jacob Koster en zijn vader behar
tigen de zaken van de overige veertig procent. Naast
alle volautomatische bedrijvigheid vindt men er dan ook
nóg wat akkerbouw, aardappelen, uien, bieten. Maar in
feite is dat al bijzaak geworden. De Kosters hebben een
keus gemaakt, een richting voor de toekomst van hun
bedrijf uitgestippeld. Ze willen de nieuwe weg nu ook
zo efficiënt mogelijk afleggen.
97