HET OPHOKKEN VAN GRAAN
BOEKHOUBSUREAU |g
ZITDAGEN
ZATERDAG 8 AUGUSTUS 1953.
waarin opgenomen het NOORD-BR AB ANTSCH LANDBOUWBLAD
Officieel Orgaan van de Zeeuwsche Landbouw Maatschappij (Z. l. M.)
de Noord-Brabantsche Maatschappij van Landbouw en andere Verenigingen
ZITDAGEN SECRETARIAAT
DER Z. L. M.
d. J. VAN DER HAVE
Nr. 2184. Frankering bij abonnement: Terneuzen.
ii
41e Jaargang
ZEEUWSCH LANDBOUWBLAD
"s
Dit blad verschijnt elke ZATERDAG. Overname van arti
kelen is slecths geoorloofd met duidelijke bronvermelding.
Leden van de Z. L. M. en N.-Br. Mij van Landbouw ontvan
gen het blad gratis.
ABONNEMENTSPRIJS voor niet-leden van deze organisa
ties bedraagt 10,per jaar bij vooruitbetaling.
Redactie:
Secretariaat der Z. L. M.
Landbouwhuis Goes
Tel. K 1100—2345
ADVERTENTIETARIEF: Per mm 15 cent; minimum per
advertentie 2,25. Incassokosten 0,20.
Regelabonnementen tegen speciaal tarief.
Inzending van advertentiën uiterlijk Dinsdagavond aan de
Uitgeefster N. V. v/h Firma P. J. VAN DE SANDE te
Terneuzen.
Wanneer het graan gemaaid wordt zou het de
eenvoudigste weg zijn als het meteen kon worden
opgeladen en naar huis gebracht.
Helaas is dit vrijwel nooit het geval. We moeten
het graan maaien op een tijdstip, dat de korrels
door de wind nog niet worden uitgeschud, zodat
verlies wordt voorkomen. In dit stadium bevatten
de korrels en vooral het stro nog te veel vocht om
opgeslagen te worden. Er moet daarom gedurende
enige tijd nadroging op het veld plaats hebben.
De schoven worden overeind gezet om zon en
wind volop gelegenheid te geven hun werk te doen.
Worden de schoven luchtig opgezet, in hokken van
2 aan 2, dan is na enkele mooie dagen het vocht
gehalte voldoende gedaald en kan het gewas wor
den ingehaald of gedorst.
Uit de hooitijd van dit jaar hebben we opnieuw
geleerd, dat het klimaat waarin wij leven, afwisse
ling geeft van zon, wind en regen. En soms wel
eens meer regen dan zonneschijn. Het warme,
vochtige weer, zonder wind, dat het optreden van
de aardappelziekte in de hand werkt, heeft ook een
slechte uitwerking op het hooien en het drogen
van de graanschoven.
Vaak wordt dan gemopperd en we hebben het
de laatste maanden meegemaakt, dat sommige
boeren door de tegenslagen het evenwicht verloren
hadden. Na een slechte hooitijd als deze moet de
vraag gesteld worden: Zijn wij gewoonlijk niet te
optimistisch? Er is slechts één oplossing voor de
moeilijkheid, n.l.: Uw werkwijze aanpassen aan de
weersomstandigheden. Het betekent voor het
hooien bij onbestendig weer: Niet het gras op de
grond laten liggen, maar het op draad- of houten
ruiters leggen. Wanneer het van de grond is, be
houdt het zijn frisheid en kwaliteit.
Het behoeft ook niet steeds te worden gekeerd,
geopperd, gespreid, enz. Zouden we de benodigde
tijden van al deze karweitjes optellen, dan kosten
zij vaak meer tijd dan het ruiteren.
Voor het graan geldt, dat we bij wisselvallig
weer niet met gewone hokken mogen volstaan.
Herhaaldelijk natregenen van de korrels, wanneer
deze dicht opeengepakt in de schoof zitten, kan
schot veroorzaken. In dit opzicht gedragen de gra
nen zich niet volkomen gelijk.
De witzadige tarwe's, zoals Minister en Staring,
evenals sommige haver- en roggerassen, zijn nogal
zr
TERNEUZEN: Woensdag 12 Augustus, in Hotel
„Des Pays-Bas".
ZIERIKZEEDonderdag 13 Augustus, in Hotel
„Huis van Nassau".
MIDDELBURG: Donderdag 13 Augustus, in Café
„De Eendracht".
THOLEN: Zaterdag 15 Augustus, in Hotel „Hof
van Holland".
ZIERIKZEE: Donderdag 27 Augustus, van 11
12% uur in Hotel „Huis van Nassau".
THOLEN: Zaterdag 29 Augustus, van 11—12%
uur, in Hotel „Hof van Holland".
Komt hier met uw vragen op pacht-, juridisch-,
economisch-, sociaal* en technisch gebied,
gevoelig voor schot. Met andere rassen van haver
en rogge, evenals met de roodzadige tarwe's en
gerst is dit minder het geval.
Schot betekent kieming. Treedt het in erge mate
op, dan zien we de kop van de schoof groen wor
den. Vaak is het niet of nauwelijks zichtbaar. Ook
dan is de achteruitgang van de kwaliteit aanzien
lijk. Het optreden van schot is funest voor alle
granen, welke voor zaaizaad en voor de moutberei-
ding (brouwgerst) bestemd zijn, omdat kiemkracht
welke bij schot vernietigd wordt van doorslag
gevende betekenis is voor de kwaliteit.
De tarwe wordt naast de zaaizaadteelt
practisch geheel voor broodgraan gebruikt. De
Nederlandse tarwe is in het algemeen voor de be
reiding van tarwebrood zeer geschikt mits zij van
goede kwaliteit is.
Schot, gevolgd door schimmel en mufheid, be
derft de kwaliteit en bemoeilijkt de bereiding van
het brood. In bosrijke streken en dicht bij de dor
pen doen de vogels soms veel schade aan het graan,
dat in gewone hokken is opgezet. Door het afdek
ken van de aren met andere schoven kan dit voor
een belangrijk gedeelte worden voorkomen.
Om verschillende redenen is het dus gewenst,
dat aan het ophokken zorg wordt besteed. We zul
len thans verschillende bewaringsmethoden op het
veld de revue laten passeren.
We noemden reeds de gewone hokken: reeksen
van 2 schoven tegen elkaar. 8—20 schoven worden
aan één hok gezet. Hokken van 8—10 schoven ver
dienen de voorkeur boven de grotere. Voor het
neerzetten van een schoof geldt, dat de schuine
onderzijde binnenwaarts gekeerd moet worden.
Iedere schoof moet goed in de stoppels gezet wor
den. De koppen van de 2 tegen elkaar staande
schoven moeten tegen elkaar gedrukt worden.
De schoven moeten in het verticale vlak gehou
den worden en niet schuin tegen de voorgaande ge
legd worden. Het opzetten van gewone hokken
moet geschieden door groepen van niet meer dan
2 personen. 1 persoon kan het ook, behalve wan
neer het stro erg slap is. Het 'opzetten is zuiver
handwerk. Het gebruik van een hooivork geeft
slechte kwaliteit hokken en het werk verloopt
niet sneller.
Een geoefende arbeider kan 1 ha van een flink
gewas tarwe in 78 werkuren opzetten. Voor
gerst en haver geldt hetzelfde. Rogge duurt van
wege de grotere lengte ongeveer 2 uren langer.
Dreigt er regen tijdens het ophokken,»dan ver
dient het afdekken met 12 schoven aanbeveling.
Met 1 schoof, in de lengte over het hok gelegd,
wordt enige beschutting verkregen, doch deze
waait er gemakkelijk af.
Het gebruik van 2 schoven is een betere methode.
We kennen 2 systemen: dekhokken en stuken. Bij
dekhokken (afb. 1) worden 2 schoven in de lengte
Over het hok gelegd. Een dekhok bevat 14 schoven:
12 ih de grondlaag en 2 er boven op. Bij het maaien
worden na 6 zwaden de schoven van het 7e zwad
dicht bij de kop en de schoven van het Se zwad
dicht bij het stoppeleinde gebonden.
•Nadat van 6 zwaden de grondlaag is gezet, wordt
1 schoof uit het 7e en 1 schoof uit het 8e zwad ge
haald.
De dichtbij de aren gebonden schoof wordt eerst
op het hok gelegd. Het stoppeleinde van deze
schoof wordt uitgespreid over de linkerheft van
het hok. De schoof van het achtste zwad, welke
dicht op het stoppeleind gebonden is, wordt op de
aren van de andere dekschoof en op het rechter ge
deelte van het hok gelegd. Door hiervan de aren
uit te spreiden, ontstaat een behoorlijke afdekking
van het gehele hok.
Bij een stuuk wordt de grondlaag gevormd door
een gewoon hok van 8 schoven. Hier bovenop
komen 2 schoven, welke tezamen een kapje vor
men. Zij worden met strowissen aan elkaar gebon
den. De aareinden worden uitgespreid. De beide
kopschoven komen uit een zwad, dat met de zelf-
binder extra dicht op het stoppeleind gebonden is.
De kopschoven moeten zó geplaatst worden, dat
het kapje puntvormig wordt (langste einde naar
binnen gekeerd). Het opzetten van stuken moet
door 2 personen geschieden. Bij het opzetten van
de kop houdt één de schoven vast, de andere slaat
met strowissen uit de ene schoof een band om de
andere heen (afb. 2).
Bij dekhokken en stuken verloopt het drogen on
geveer even snel als bij gewone hokken. Bij droog
weer kunnen ze even snel binnengehaald worden,
bij regen is het gros van de aren beschermd.
Ten opzichte van gewone hokken vragen ze
enige uren extra werk, n.l. dekhokken 2 en stuken
ongeveer 34 uur. In de graanoogst is het vaak
druk en om deze reden wordt de extra tijd als be
zwaar gevoeld. Gedeeltelijk is dit terecht. Ander
zijds is het zo, dat gedurende een geheel jaar een
gewas met zorg is behandeld en wanneer dan in
de# oogst speciaal bij het ophokken slordig
gewerkt wordt en de kwaliteit sterk achteruit gaat,
is dit betreurenswaardig. De arbeiders spelen hier
een grote rol. Met de boer moeten zij streven naar
een goede kwaliteit werk. Wellicht moeten zij,
KONINKLIJK KWEEKBEDRIJF
ZAADHANDEL
KAPELLE-BIEZELINGE
Uit voorraad leverbaar
HAMBURGER KOOLZAAD
LEMBKES KOOLZAAD