De Zeeuwsche Koerier
Nieuws-Bijvoegsel van
to. 4166 Vrijdag 22 October 1937 52ste Jaargang j Voos* de Vrouwen
De Gerofabriek gaat haar
25-jarig bestaan vieren.
Hij behoudt zijn werkkring hoewel
hij de 70 reeds is gepasseerd
Huisschilder vertelt waaraan hi!
dit te danken heeft
Landbouw en Veeteelt
Een Nederlandsche industrie, die aan
800 arbeiders werk geeft.
Een nieuw tijdperk wordt ingezet
met een nieuwen tak van bedrijf:
de messenfabricatie.
De N.V. Gerofabriek te Zeist zal 21
October a.s. haar zilveren jubileum her
denken
Zij werd dus opgericht op denzelfden
datum in 1912 en met den oudsten di-
tecteur, den heer H. J. M. Simonis, die
tót de oprichters behoorde, zijn op den
jubileum nog 5 medewerkers 25 jaar
jan de fabriek verbonden, terwijl 109
ideren reeds op een dienstverband van
leer dan 12y2 jaar kunnen terugzien
Bij deze oprichting stelde men zich
m doel: het fabriceeren van lepels en
lorken en aanverwante artikelen in
m goedkoopere uitvoering dan echt
ilver enin typisch Nederlandsche
lellen
I Wel kende men toen reeds de wit-
Jaetalen couvertartikelen, al of niet ver
jilverd, door buitenlandsche fabrieken
Jeimporteerd, maar deze brachten mo
fellen, die weinig beantwoorden aan
len Nederlandschen smaak en boven-
ien lang niet alle artikelen, welke voor
ten goed gedekte tafel noodig zijn
De nieuwe Nederlandsche fabriek be-
Jon met twee kwaliteiten: het Gero-
fclver dat is verzilverd wit metaal
ior de ruimere beurs, en het Gero-
klpacca, het gepolijst wit metaal voor
len breederen kring
j De opzet was bescheiden, aanvankel
ijk met 40 arbeiders, maar geleidelijk
pain de uitbreiding en al werkte de
jroote oorlog remmend op de productie
poor gebrek aan grondstoffen, nadien
het crescendo en werd het aantal
Irbeiders in den loop der jaren uitge
leid tot ruim 800
Met name het Gero-zilver heeft in
feeds grooteren kring bekendheid ver-
rorven. Men gaf uitbreiding aan het
piment door tallooze nieuwe modellen
fabriceerde naast couverts alle mo
gelijke luxe artikelen, servieswerk en
lotelzilver in zware kwaliteiten.
I Vele hotels en vrijwel alle groote
ederlandsche mailbooten zijn in den
lop der jaren met Gero-fabrikaten in-
jericht.
|lnplaats van het Gero-Alpacca is
inds de laatste jaren het Zilmeta ge-
imen, het door en door vlekvrije Gero-
ïetaal, dat door zijn bijzondere eigen-
fchappen een omwenteling gebracht
|eeft op het gebied van lepels en vorken
i de goedkoopere prijsklasse en veler-
i metaalwaren op huishoudelijk ge-
led, zooals keukengerei enz
|Geen wonder, dat de groot-keuken-
irijven: hotels, scheepvaartmaat-
inappijen, ziekenhuizen en andere
ote inrichtingen zich dit keukenge-
i aanschaften
|0ok bleef de afzet van het Gero-
ibrikaat niet.alleen tot Nederland be-
srkt maar zocht en vond men ook af-
Itmogelijkheid in het buitenland, al
fed de crisis dien uitvoer later weer
pijnen, waar tegenover echter weer
„Ik heb sinds jaren de gewoonte in
iederen kop thee een heel klein beetje
Kruschen Salts te nemen. Ik ben nu 70
jaar geweest en huisschilder van be
roep. Ik kan nog al mijn werk doen, op
hooge ladders of op stellages, die buiten
hooge gebouwen hangen. Er wordt mij
dikwijls gevraagd hoe het komt, dat ik
nog zoo flink ben en er uitzie als 50. Ik
vertel ze allemaal, dat ik geregeld
iederen dag mijn Kruschen Salts neem".
J. S. A.
Vooral bij ouderen zijn de inwendige
organen, lever, nieren en ingewanden,
dikwijls niet meer zoo actief als noodig
is. Kruschen Salts spoort deze organen
zacht en voortdurend aan hun taak op
natuurlijke wijze te blijven vervullen,
waardoor men zich ondanks het ouder
worden, jeugdig, fit en gezond zal blij
ven voelen.
Kruschen Salts is verkrijgbaar bij alle
apothekers en erkende drogisten a
f 0.40, f 0,75 en f 1.Ö0 per flacon. Let
op, dat op het etiket op de flesch, zoo
wel als op de buitenverpakking de naam
Rowntree Handels Mij., Amsterdam,
voorkomt.
(35)
FAVORIET-KNIPPATROON.
Jurkje van geruite stof
No. 770: maat 42
Verder leveren we niet alleen Favo
riet-patronen van het hier gepubliceer
de model, doch van ieder gewenscht
modeplaatje. Toezending van een af
beelding of schetsje met vermelding
van maten is voldoende
Dames. Denkt bij eigengemaakte klee
ding aan een FAVORIET KNIP
PATROON. Ze voldoen uitstekend en
zijn goedkoop!
Hebt ge reeds succes bereikt, zegt het
Uw vriendinnen en kennissen
Prijzen van deze FAVORIET-KNIP
PATRONEN NAAR MAAT ZIJN:
Mantel f 1,-; japon: f 0,85; lingerie
en kinderkleeding: f 0,60; blouses
f 0,55; rok: f 0,50
FAVORIET-COUPE is ongeëvenaard
staat een groeiend debiet in Nederland
en de Koloniën
Thans is het 25-jarig jubileun in
zicht, waarbij wel frappeert dat, even
als bij de oprichting, wederom begonnen
is met een voor Nederland geheel
nieuwe industrie: de fabricatie van
messen voor tafelgebruik, die in den
meest uitgebreiden zin werd ter hand
genomen en van a tot z in eigen bedrijf
plaats heeft, in tegenstelling met de
buitenlandsche industrie, waar bijna
steeds gebruik wordt gemaakt van de
zich daar bevindende huisindustrie
Ook in dit nieuwe artikel wordt ge
streefd naar een zeer gevarieerd sorti
ment. Naast de messen met Gero-
-zilveren en Zilmeta-heften en de ge
heel roestvrij stalen messen, is de fa
bricatie van messen met heften van
verschillende andere materialen als:
hoorn, ebbenhout, im. hoorn, enz ter
hand genomen, welke nog in deze
maand in den handel worden gebracht.
Blijkt uit dit resumé van de geschie
denis der voorbije 25 jaren duidelijk,
dat de groote expansie van het Gero-
bedrijf mede te danken is aan het zich
op tijd aanpassen aan gewijzigde om
standigheden, waardoor men steeds wist
te brengen wat in model en uitvoering
op dat oogenblik de interesse van het
publiek had, een kijkje in de groote
werkhallen zou U nog te beter doen
zien, welke een geweldige industrie
daar aan den Bergweg te Zeist in den
loop der jaren werd opgebouwd.»
Rij aan rij staan er de gebouwen met
de glazen lichtkappen
Daar is eerst het groote grondstoffen
magazijn waar het Alpacca en Zilmeta
in plaatvorm opgeslagen zijn en staven
roestvrij staal liggen te wachten om tot
lemmeten uitgesmeed te worden.
In een andere zaal stanzen pons
machines met doffen dreun het metaal
In den eersten ruwen vorm uit de plaat
De walserij plet de platen uit op de
1
Luchtfoto van de fabriek
Voor dit aardige eenvoudige jurkje
zal een geruite stof bijzonder voldoen.
De bies van voren is schuin genomen.
De garneering bestaat uit knoopen en
een kraagje van wit piqué
Zelfs beginnelingen in het naaien
zullen met behulp van dit knippatroon
in staat zijn dit vlotte japonnetje te
vervaardigen. Bij ieder patroon is een
korte handleiding ingesloten. Benoodigd
materiaal 4 M van 90 cM breedte. Het
patroon is te verkrijgen in maat 42:
bovenwijdte: 96 cM; taillewijdte: 74 cM;
heupwijdte: 104 cM. Door het al of niet
aanknippen van naden, kan men het
patroon passend maken voor het eigen
figuur
Dit Favoriet patroon is te verkrijgen
bij den Boekhandel „De Zeeuwsche
Koerier" te Sas van ^°nt tegen de prijs
van 26 ct (plus 4 ct voor porto- en
administratiekosten)
Tevens ligt er een FAVORIET-
MODELLENBOEK ter inzage, waarin tal
van'modellen van japonnen, blouses,
mantels, kinderkleeding enz. staan af
gebeeld. De prijs van deze Favoriet
knippatronen bedraagt eveneens 30 ct
pei stuk.
Toezending zal geschieden na ont
vangst van het bedrag, dat kan worden
overgemaakt per postwissel, in post
zegels of wel door storting of overschrij
ving op onze postrekening 52419
Den lezeressen wordt vriendelijk ver
zocht bij bestelling duidelijk het num
mer van het gewenschte patroon en
tevens naam en adres zoo volledig en
duidelijk mogelijk op te geven. Men
voorkomt daardoor onnoodige vertra
ging in de verzending.
Gelieve verder Uw bestelbrieven vol
doende te frankeeren, daar deze anders
niet door ons geaccepteerd worden
;ewenschte maat en groote ovens gloei
en het metaal uit om het ondanks de
verschillende bewerkingen zijn soepel
heid te doen behouden
Imponeerend zijn vooral de gewei
dig zware machinale smeedhamers
/oor de messenfabricatie en de persen
n de hakkerij en perserij. Duizenden
lilo's druk kunnen ze uitoefenen en
een metaal blijkt bestand tegen hun
bijtende greep
Tientallen en nog eens tientallen ar
beiders slijpen en polijsten maar en
••"•nel na lepel, en vork na vork passeert
un nijvere handen
De gereedschap- en stempelmakerij
aat prachtig Werk zien, werk dat be
zon dering wekt voor het vakmanschap
lat er uit spreekt.
En zoo zijn er vele, vele afdeelingen
neer die nog belangstelling vragen.
Overal klinken zware hamers in rhyt-
mische cadans, walsen knarsen, met
doffen dreun stampen gigantische per
sen vormen uit. Wit gloeit de hitte der
Wat eten we eiken dag?
ZONDAG
Oxfordsoep, kalf slappen, worteltjes
aardappelen, chocoladevla
MAANDAG
Gekookt spek, stamppot van zuurkool
met aardappelen, fruit
DINSDAG.
Stoofschotel van vleesch, boonen en
aardappelen, drie in de pan
WOENSDAG
Rollade, gestoofde knolselderij, aard
appelen, appelmoes
DONDERDAG
Koud vleesch, andijvie, aardappelen
rijst met rozijnen
VRIJDAG
Tomatensoep, vischschotel, sla, ge
stoofde peertjes
ZATERDAG
Runderlappen, Savoye kool, aardap
pelen, rijstehbrij
Stoofschotel
500 Gr. (1 pond) runderlappen, 1 y2
VKG (3 pond) spersieboonen, 11/2 KG
aardappelen, 80 Gr. (4 eetlepels) botei
ongeveer 1 afgestreken eetlepel zout, 2
theelepels Maggi's Aroma
Snijd het vleesch in stukjes, zet het
op met ongeveer 1 L. kokend water
voeg er het zout bij en laat het vleesch
in de goed gesloten pan zachtjes 1 uui
koken. Haal intusschen de boonen af
wasch ze, breek ze doormidden en voeg
ze na 1 uur bij het vleesch; doe, nadai
de boonen een kwartier hebben mee-
gekookt, ook de geschilde aardappelen
jn de pan (de grootste doormidden ge
sneden). Laat alles samen zachtjes ver
der gaar koken (nog een half uurtje)
onder toevoeging van het vet
Breng alles over in een diepe schaal
giet het overblijvende „sausje" in een
sauskom, om er afzonderlijk op elk bord
te worden bijgevoegd. Roer de Maggi's
Aroma er door
f.,'y-lï
Vischschotel -
6 wijtingsfilets, 1 K.G. aardappelen,
100 Gr (1 ons) boter, 1 groote ui, 1 eet
lepel citroensap, peper en zout, 2 thee
lepels Maggi's Aroma
Hak de ui fijn, laat ze in de boter
gaar stoven, zonder ze bruin te laten
worden. Schil de aardappelen, snijd ze
in dobbelsteentjes en voeg ze bij de ui,
giet er zooveel kokend water op, dat de
aardappelen bijna onder staan en strooi
er wat zout en peper over. Wasch de
ontgrate visch, wrijf ze in met wat zout
en druppel er het citroensap op. Leg de
visch op de aardappelen, zet de ge
sloten pan op een zacht vuur en laai
alles met elkaar zachtjes gaar worden
Stapel bij het opdoen de visch in het
midden van den schotel, schik er de
aardappelen omheen eri giet er de saus
over, waardoor op het laatste oogen
blik de Maggi's Aroma is geroerd
ovens en links en rechts wentelen drijf-
wielen
Het lied van den arbeid klinkt en
zingt in vele toonaarden zijn dreunen
de melodie.
Werkelijk, een verblijf in deze fa
briek, met rondom de klank van botsend
metaal, imponeert en doet nog beter
dan voorheen beseffen van welk een
beteekenis het Gerofabrikaat in den
loop der jaren aoor distinctie, fijnen
vorm en overweldigend sortiment is ge
worden.
Ongetwijfeld zullen dan ook velen, de
directie op 21 October a.s. willen ko
men gelukwenschen, waartoe dien dag
van 2,30 tot 5 uur in Hotel Figi gelegen
heid bestaat, terwijl het personeel op
30 Ocober a.s. in „Tivoli" te Utrecht het
jubileum hoopt te vieren
Moge het nieuwe tijdperk met even
veel élan als voorheen getoond, worden
binnengetreden. Dan zal succes niet uit
blijven.
(Nadruk verboden.)
*»AT ELKE MAAND TE DOEN GEEFT
(.in moes- en bloemtuin, keuken en
kelder)
(2e helft October)
In den moestuin. Zoo langzamerhand
oepaien zich ae werkzaamneaen in aen
moestuin hooiazakenjk tot net oogsten
•en in wmtertoestana brengen van net
ïeaig gekomen land. Vermindert daar-
aoor ae belangrijkheid van de werk
zaamheden op het vrije veld, als van-
zeiï komen die in de bakken weer op
aen voorgrond.
Wij hebben de hoogte, waarop onze
ramen van koude sla-bakken open ston
den, al tot de helft verminaerd. Bij
Noorden- of Oostenwind, wanneer het
weer meer winterachtig begint te wor
den, leggen we de ramen geheel en al
dicht, om ze niet meer te openen. Het
juiste tijdstip is moeilijk te bepalen,
net wordt, behalve door het weer, ook
door den stand van het gewas zelf be
paald. Dit jaar is de koude sla nog al
hard gegroeid, harder dan we zelf wel
wenschten, we wachten dus met het
dichtleggen zoo lang mogelijk. Vóór we
de bakken voor goed sluiten, zien we
nauwkeurig toe, of er zich nog onkruid
tusschen de planten bevindt, wat we
natuurlijk verwijderen. Zoo'n nietig on
kruidplantje profiteert ook van de zor
gen, die we aan de sla besteden, en in
'slechts korten tijd doet 't reeds pogin
gen om deze te verdringen. Mogelijke
gele bladeren aan de sla worden met
een weggenomen, ze geven zoo licht aan
leiding tot de gevreesde witte schimmel,
die ook al weer erg besmettelijk is, en
de sla bederft nog voor ze eigenlijk vol
wassen is. De onderste bladeren worden
eerst geel; aan de onderzijde vertoont
zich witte schimmel, ze gaan rotten, na
alvorens de andere bladen besmet te
hebben, die dan eveneens wegvallen. In
de praktijk zegt men: De sla kleedt zich
uit.
Wie einde Maart begin April jonge
worteltjes wil oogsten, moet nu reeds de
noodige maatregelen daartoe treffen.
Wortelen behoeven gedurende den win
ter in den bak geen hooge temperatuur,
warmte is hun eer na- dan voordeelig.
Indien de plantjes maar vóór den
winter een paar centimeter groot zijn,
olijven ze in dien toestand de ergste
wintermaanden over, om reeds bij de
eerste zonnige dagen in Februari hun
groei te hernemen. Daar waar de teelt
niet om geldelijk voordeel plaats heeft,
maken we met afgevallen boombladeren
en een laagje broeimest een zoogenaam
aen lauwen bak in gereedheid, waarin
we wortelen uitzaaien. Vooral zulke
oakken gedurende de wintermaanden
niet te warm houden; als het weer het
maar eenigszins toelaat, zetten we de
ramen een weinig open. Ook dekken we
des nachts niet meer dan noodig is, om
den bak vorstvrij te houden. Zij, die
voor hun bestaan wortelen inbakken
telen, weten te goed, dat de prijzen, die
voor de wortelen kunnen gemaakt wor
den, niet zoodanig zijn, dat de om
slachtige en kostbare manier van wer
ken door die prijzen vergoed wordt
Voor de keuken
Bruinbrood of wittebrood? Zemelen,
mits op goede wijze en in fijne ver
maling toegediend, hebben een hooge
voedingswaarde. Tot vóór eenige jaren
werd de voedingswaarde van zemelen
voor den mensch door de meeste ge
leerde deskundigen gering geschat. Dit
s veranderd. De bekende Deensche on
derzoeker, dr Hindheve, toonde op grond
van eigen onderzoekingen aan, dat de
wemelen veel beter verteerbaar worden
joo ze gemengd worden met andere
voedingsstoffen. Worden de zemelen,
literst fijn vermalen, in het brood ver
werkt, dan bleek van de droge stof 84
procent te verteren; het schaap doet
lit niet beter dan de mensch. De offi
cier van gezondheid G. Prins te Amers
:oort deelde enkele jaren geleden in
iet Tijdschr. v. Geneesk. zijn onder
zoekingen mee bij een 83-tal militairen.
3ijn slotsom was, dat in 't algemeen
iruinbrood uit een voedingsoogpunt ver
>oven wittebrood te verkiezen is; het is
v/er 't algemeen uitnemend geschikt
Is volksvoedsfel, het bevat meer
Mantaardige eiwitten, vitaminen, phos-
haten en lipoiden. Het doet de afschei
ling der sappen, die deze eiwitten ver
ren, toenemen en bevordert de darm
beweging. In sommige gevallen, nl bij
terke zuurvorming in de maag, acht
ij het bruinebrood niet geschikt^ om-
'at het dit gebrek verergert. In India
Tarbor heerschte in 1915 onder de in
boorlingen een epidemie van beri-beri.
Oe menschen leefden hoofdzakelijk van
wittebrood, de epidemie hield op, toen
iruin of zwart brood werd ingevoerd.
ABONNEERT U
OP
„DE ZEEUWSCHE KOERIER"