PRESTO
2 1
12
FEUILLETON
HET DRAMA VAN
SCH ILLERHORST
Voor do Vrouoron
Spoxxa£e
Landbouw en Veeteelt
^VOOR DE SCHOONMAAK,
Duivensport
(Nadruk verboden.)
WAT ELKE MAAND TE DOEN GEEFT
(In moes- en bloemtuin, keuken en
kelder).
(2e helft Maart)
(Vervolg van pag. 2 Eerste Blad)
Op regels of rijen zaaien, wordt reeds
door velen toegepast. Dit heeft o.m. het
voordeel, dat het schoonhouden en be
werken van den grond wordt verge
makkelijkt, en de regelmatige groei
wordt bevorderd, waardoor dus de oogst
wordt vervroegd. Het staat ook netter,
en men kan tusschen de rijen planten
beter en gemakkelijker een mest-op-
lossing aanwenden dan op de breed-
werpig bezaaide bedden. Met een beetje
geoefende handigheid is de bewerking
op rijen even gemakkelijk als breed
werpig zaaien. Na eerst den grond met
een greep goed fijn gemaakt te hebben
het kweekgras enz. verwijderd, gelijk
geharkt te hebben, trekt men met den
zijkant van de hark geultjes op af
standen van plm. 15 cM. Daarna zaait
men het zaad, gewoon breedwerpig, en
.met het inharken komt het van zelf
grootendeels in de geultjes terecht.
Een zeer eenvoudige combinatieteelt
is zeker: vroege spinazie of raapstelen
meteen vermengd met 1/8 deel radijs
Zoodra de radijs goed is, wordt deze
geoogst en zal de spinazie absoluut niet
hinderen. Nu kan men weer tusschen
de spinazie of raapstelen, met radijs:
bloemkool planten; deze worden na het
zaaien der spinazie geplant, op afstan
den van een halven Meter (50 cM.) op
de rij, en 75 cM. de regels van elkaar
Nog voor de bloemkoolteelt wordt deze
vroege groente geoogst. Veel in gebruik
is ook, kropsla uit te planten: dit zijn
overwinterde slaplanten, die in October-
November onder glas gezaaid zijn en bij
lederen groenteboer of tuinman wel te
verkrijgen zijn, alsmede bloemkool. Nog
voordat de bloemkool geplant wordt
zet men ze op rijen van 35-40 cM. van
elkaar, en op de rij plm. 30 cM. Daarna
plant men de bloemkool tusschen de
sla-rijen, telkens een tusschenruimte
overslaande (zie onderstaande figuur):
sla 30 cM.
bloemkool O 60 cM. O o O O
sla
bloemkool O O O
sla
Voordat de bloemkool de volle ont
wikkeling verkrijgt, is de kropsla reeds
verwijderd, zoodat beide artikelen^el-
kander volstrekt niet hinderen. De sla
plant men half Maart
Na de bloemkool kan natuurlijk nog
een gewas geteeld worden, bijv. stoksnij
boonen, of stamspersieboontjes. Men
kan late boontjes zaaien b.v. in Juni,
als de oogst der bloemkool geheel is af-
geloopen, of wel voor vroege boontjes,
gelijk met de bloemkool en sla, op de
volgendie manier:
bloemkool
boontjes
sla
boontjes
bloemkool
boontjes
sla
boontjes
bloemkool
O
O
O
O
O
O
O
O
O
O
O
Oorspronkelijke detective-roman
door
WILLIAM HOLT
(Nadruk verboden)
20)
Wat wilt ge dan van mij?
Ik kwam u vragen, of ge heden nacht
met mij op een gevaarlijke expeditie
uitgaan wilt om uw vriend den detec
tive te redden.
Weet ge dan waar hij is?
Ja, dat weet ik. Ik wil hem redden en
het meisje, dat zij krankzinnig verkla
ren. Ik heb mij ten taak gesteld, dat
meisje te redden. Bijna zou het mij ge
lukt zijn, maar
Maar u is toch de man niet, die haar
hielp ontvluchten?
Ja, die man ben ik
Onmogelijk, gij bedriegt mij, ik heb
dien man, voor wien gij u nu uitgeeft,
gezien
Men heeft u bedrogen, zei hij, men
heeft een handig opgezette comedie ge
speeld op den Eikehof, om uw argwaan
in slaap te wiegen. Gij hebt zoogenaamd
den man gesproken, die het meisje ont
voeren wilde. Maar die man was de
handlanger van den baron, die man
was de moordenaar van notaris Burton.
Öp die manier behandeld, hebben wij
bij gunstige zomers na de boontjes nog
weer andijvie geplant en geoogst, wat
zeer goed ging. Indien men in plaats
van kropsla, spinazie of raapstelen, met
radijs als tusschenteelt, gebruikt, kun-
nen de boontjes geplant worden, wan
neer deze artikelen geoogst zijn.
r
Wat eten we eiken dag?
ZONDAG
Kop Bouillon, Kalfsfricandeau, lof,
aardappelen, chocoladepudding met
vanillevla
MAANDAG
Koud vleesch, uien met zure saus,
aardappelen, rijst met rhabarber
DINSDAG
Varkenslappen, roode kool, aardap
pelen, gedroogde appeltjes
WOENSDAG
Gehakt, gesneden groene kool met
saus, aardappelen, fruit.
DONDERDAG
Gebakken rolpens, appelmoes, aard
appelpuree
VRIJDAG
Koninginnesoep, gekookte schelvisch
met botersaus, aardappelen, gestoofde
winterwortelen.
ZATERDAG
Stamppot van appelen en aardappe
len met spek
Uien met zure saus
1 KG uien, 25 Gr (2y2 afgestreken
eetlepel) bloem, 30 Gr. (3 afgestreken
eetlepels) boter, 3 eetlepels azijn, wat
peper en zout, 1 Maggi's Bouillonblokje
Schil de uien en snijd ze in tweeën
of in vieren. Kook ze gaar met onge
veer y4 L 'water en wat zout (niet lan
ger dan 1/2 uur)laat ze op een vergiet
uitlekken, maar vang het vocht op en
laat daarin het bouillonblokje oplossen
Verwarm in de thans leege pan roe
rende de boter met de bloem, giet er
langzamerhand den bouillon bij, laat
het sausje even doorkoken tot het goed
is en roer er dan de uitgelekte uien en
den azijn door. Laat alles samen nog
even goed warm worden en maak het
gerecht dan op smaak af met de peper
en misschien nog wat zout.
Gesneden groene kool met saus.
1 Groene kool, XA L. melk, 20 Gr. (2 ai
gestreken eetlepels) tarwebloem, 30 Gr.
1i afgestreken eetlepels) boter, 2 theele
peltjes Maggi's Aroma, wat zout en noot
muskaat.
Maak de kool schoon, snijd ze in groo
te parten en kook ze gaar in weinig wa
ter met zout. Maak intusschen een saus
je door bloem en boter te verwarmen
en er langzaam steeds roerende de melk
aan toe te voegen, laat het sausje even
doorkoken, roer er de kool zonder het
aanhangende water uit de pan, doe ze
over in een verwarmden schotel en giet
er de dikke saus over.
De man, dien gij gezien hebt in zijn
valsche rol, is gearresteerd. Dat moet
de detective u verteld hebben
Ja, erkende Roger, dat heeft hij mij
verteld
Maar ge hebt toch zelf daarna ver
nomen, dat de gearresteerde een be
diende was van den baron. De man is
een bediende van den baron, maar ik
ben Chamois, ik ben degene, die het
meisje ontvoeren wilde
Het was den advocaat een oogenblik,
of alles hem voor de oogen danste. Het
was hem alles een wir-war van ge
beurtenissen, waaruit hij niet wijs wor
den kon
Maar dit schonk hem toch vertrouwen
in hetgeen de vreemdeling hem mede
deelde. Rosch had hem verteld, dat hij
den man had gearresteerd, dien hij had
gesproken, dat die man de moordenaar
was. En inderdaad, er was iemand ge
arresteerd, maar de gearresteerde was
een bediende van den baron. Dus had
hij gesproken van een bediende van den
baron, die een valsche rol had gespeeld,
dus was hij toen bedrogen en bestond
de mogelijkheid, dat deze man de waar
heid sprak.
Het is goed, zeide de advocaat, eens
klaps vastbesloten, ik zal u helpen, maar
ik weet niet hoe?
Gij weet niet, hoe gij hier ongemerkt
vandaan komen moet. Welnu, luister:
Over een paar uren wacht ik u buiten
aan het hek, dat achter den tuin van
dit huis loopt. Wellicht kunt gij u door
„HAPJES" VOOR DEN PAASCH-
MAALTIJD.
De verschillende „automatieks", ex
pres-buffetten en lunchrooms hebben
het publiek den laatsten tijd duidelijk
ingeprent, dat „het oog ook wat wil",
m.a.w., dat de aantrekkelijkheid van
een gerecht niet enkel den smaak be
treft maar zeker óók het uiterlijk.
Zoo kunnen zeer eenvoudige, dage
lijks gebruikte levensmiddelen restjes
zelfs! een goed effect maken op een
feestelijk gedekte tafel: ze helpen door
hun frissche kleuren en hun smaak
volle rangschikking mee om van den
maaltijd het stempel van het alle-
daagsche weg te nemen.
Speciaal op Paschen het fleurige
voor jaarsfeest zal de huisvrouw voor
zulke „hapjes" voelen, vooral als ze
met zeer geringe kosten kunnen wor
den bereid en als ze aan benoodigd-
heden niet veel anders vragen dan de
toch voor het Paaschfeest gebruikelijke
eieren, het altijd wel aanwezige brood,
wat aardappelen en „iets groens" (tuin
kers, veldsla, gesnipperd lof of iets
dergelijks).
Laten wij U eens een paar van die
aardige schoteltjes beschrijven, 'die op
zoo'n manier tot stand kunnen komen
Veelkleurige „hapjes".
Eenige koude gekookte aardap
pelen (groot formaat), 1 koude
gekookte biet (niet te dik), een
paar hardgekookte eieren, een
paar augurken, wat veldsla of wat
sterkers, een paar lepels mayon
naise, wat azijn. Maggi's Aroma,
olie, peper en zout, wat fijnge
hakte peterselie.
Snijd de koude aardappelen en de
biet in niet te dunne plakken, zóó, dat
de bietenschijfjes iets kleiner zijn dan
de aardappelplakjes en ze dus bij het
op elkaar stapelen trapsgewijs komen
te liggen. Laat de beide soorten ieder
NU b PAKKEN VOOR
kCTSl
1
het raam van uw slaapkamer ongemerkt
verwijderen, maar indien u dat niet
mogelijk is, moogt ge iemand anders in
uw vertrouwen nemen
Hier in huis, vroeg Roger verwon
derd, hebt u daartegen geen bezwaar.
Neen, de van Beekum's zijn meer
slachtoffers dan medeplichtigen van
den baron. U kunt Frans van Beekum
zeggen, dat u uit moet, maar natuurlijk
onder voorwaarde, dat hij daarover met
niemand spreekt. Maar beter is het hem
niets te zeggen, hij staat heel sterk on
der den invloed van den baron.
Goed, zeide hij, in ieder geval over
een paar uren treft u mij op de afge
sproken plaats.
Neem een revolver mee, sprak de an
der nog
X.
DE DUBBELGANGER.
Roger werd in den familiekring der
van Beekum's hartelijk welkom ge-
heeten. Hij was een man van de wereld,
hij wist los en ongedwongen te praten
en hij had werkelijk medelijden met de
moeder en de zusters van Frans, die
zoozeer leden door de onverwachte
ramp, welke buiten haar schuld, haar
getroffen had. Het was voor haar ne-
weest als een verschrikkelijke donder
slag bij helderen hemel. En natuurlijk
trokken zij zich zeer de schande aan,
welke over den eertijds gezienen naam
afzonderlijk eên uurtje „mari
neeren" in wat door elkaar ge
roerde olie, azijn, Maggi's Aroma, peper
en zout
Snijd intusschen ook de eieren en de
groote augurken in plakjes (niet te
dun), maak de sla schoon en sla ze
;oed droog
Maak nu trapsgewijs toeloopende sta
peltjes van een aardappelplakje, een
bietenschijfje, een plakje augurk en
een plakje ei met in 't midden van het
dooiergedeelte een klein nopje fijnge
hakte peterselie.
Maak de sla (of de sterkers) aan met
wat olie, wat azijn (of citroensap), wat
Maggi's Aroma; spreid ze uit op een
vlakken schotel en schik er de veel
kleurige stapeltjes regelmatig op. Leg
wat niet strikt noodig is) op de sla hier
en daar een theelepel mayonnaise, maak
op het uiterste randje sla een omlijsting
van vierde- of achtstepartjes hard
gekookt ei
(Wie voor het gerecht wat meer geld
beschikbaar heeft, kan de bietenplakjes
vervangen door tomaat: in dat geval
wordt het grootere tomatenplakje als
onderste laagje gebruikt, terwijl het
aardappelschijfje daar dan op komt te
liggen).
Roerei-broodjes.
Reken per persoon:
2 eieren, 2 eetlepels melk of water,
i/2 afgestreken eetlepel boter, 1 thee
lepel Maggi's Aroma, wat peper en
zout, 2 geroosterde sneetjes brood
(bij voorkeur wat den vorm be
treft cainobrood).
Begin met de sneetjes brood aan
weerskanten mooi goudbruin te rooste
ren.
Klop de eieren, voeg er de Maggi's
Aroma, de peper en het zout bij en giet
iet mengsel bij de gesmolten boter in
3en kleine koekenpan of een dieper
pannetje. Blijf op een zacht vuur voort
durend roeren, tot de eieen een goed
gebonden maar vooral niet te droge
massa vormen. Spreid de roereieren
rit over de sneetjes geroosterd brood,
chik ze op een schotel en leg er hier
2u daar hoefjes frissche peterselie tus
schen.
Breng in dit gerecht desverkiezende
/ariatie aan, door de geklopte eieren te
/ermengen met eetlepel geraspte oude
caas, 1 eetlepel fijngehakte ham of 1
eetlepel door elkaar gehakte groene
kruiden (peterselie, kervel, selderij,
sterkers).
Vogelnestjes (4 personen)
200 G (2 ons vleeschresten, 1 eet
lepel gehakte peterselie, 1 fijnge
hakt uitje, 1 theelepel Maggi's
Aroma, 1 flink sneetje oud brood
zonder korst, wat peper, zout,
nootmuskaat, 1 a 2 eetlepels melk
of overgebleven jus, 5 eieren, on
geveer 50 G (y2 ons) boter.
Hak of maal het vleesch fijn en maak
3r met het in de melk of de jus fijnge
wreven brood, de kruiden, wat zout en
ién rauw ei op de gewone wijze gehakt
/an
Laat de boter in de koekenpan smel
ten, vorm daarin het vleesch tot 4 rin
gen, zet de pan weer op het vuur en
Preek, zoodra de boter weer heet is, in
slken ring een ei. Zet de pan op een
zachter vuur en leg er een deksel op
(of zet de pan in den oven)laat de
eieren stollen en breng gan voorzichtig
de „nestjes" over op een schotel.
Leg tusschen de nestjes plukjes sterH
kers en schik langs den rand van de*1
schotel achtste partjes citroen (zone |l
pitten), geschikt om te worden uitgeRB
knepen.
van Beekum was gekomen. Dit hinder
de meer nog dan het vogruitzicht, dat
zij tot armoede zouden vervallen. Niet
in dien zin, dat zij honger zouden moe
ten lijden, maar ze zouden zich toch
met een afhankelijke positie tevreden
moeten stellen. En dat was voor meisjes,
die nooit geleerd hadden zich te be
krimpen, geen opwekkend vooruitzicht
Daarbij kwam nog de angst voor het
Lot van hun vader, dien alle leden der
familie duchtten. Zij meenden, niet
beter te kunnen hopen, dan dat hij aan
3en arm der gerechtigheid zich zou blij
ven onttrekken, want het zou meer dan
vreeselijk zijn, indien him vader in de
gevangenis zou komen.
De vrouw van van Beekum was een
goed, m^ar tamelijk onbeduidend
■nensch, in geen geval een zoo bijzon
dere vrouw, dat zij in dergelijke om
standigheden ongebroken gebleven zou
zijn. Een groot deel van den dag ween
de zij en sprak troosteloos over hetgeen
zij verloren hadden en haar kinderen
moesten wel voortdurend trachten haar
wanhopige neerslachtigheid tegen te
gaan. Maar, dat was geen lichte taak
Nu had de advocaat den eersten avond
dat hij in Schillerhorst gekomen was
door zijn kalme wijze van optreden, door
opwekkende woorden op mevrouw van
Beekum een invloed ten goede uitge
oefend en haar de toekomst minder
•vanhopig doen inzien. Vanzelf was hi'
'hans reeds daarom in den familikrin^
welkom en men begroette zijn binnen
komen in de huiskamer dan ook zeer
(Nadruk verboden)
HET BELANG VAN HET VOEDINGsI
VRAAGSTUK.
Het is een feit, dat het voedingJ
regiem een belangrijke rol vervult in
leiding van een duivenkolonie.
Dit onderwerp is reeds tallooze mal
besproken.
Typisch om vast te stellen blijft he
hoe de meeningen hierover ten zeersti
uiteenloopend zijn.
Dit verschil van meening vinden n
niet alleen in wat betreft hoeveelheij
maar ook in de samenstelling der voj
dermengsels en de wijze, hoe en waarq
deze moeten toegediend worden.
let
bis
Ina
Ind
ge:
Iha
Ikr:
|iei
0
lin
Ike:
sp
Het ligt niet in onze bedoeling, v
rollen om te keeren en den ^efkebbM^
van den os op den ezel te doen spriiW
gen, verre van daar. Er is een oud bM^
kend Vlaamsch spreekwoord, dat zegBng
Zijt U goed, houdt U wel!" en dat moH^
ook gelden in de kwestie van de voediiBnd
onzer duiven. Tracht goed te houdeHate
wat werkelijk goed is. Hs
Voor hen, die meenen in iets van hidllol
voorgenomen regel te moeten afwijkeBj
voor hen dus, die het niet bij het goe
einde hebben, kunnen de volgende
schouwingen misschien van nut zijn.l
Het dierlijk organisme heeft behoel
aan zekere zelfstandigheden, die ni
alleen het leven moeten onderhoudt
maar die daarbij aan d° verschillen!
levensverrichtingsorganen de onmisbal
bestanddeelen verschaffen, om van def
organen op gepasten tijd het maximil
rendement te mogen eischen. Hetf
een feit, dat het dierlijk organisme b|
hoefte heeft aan een reeks van zeil
standigheden, waarvan wij hier enk«
willen noemen: koolhydraten, vetst!
fen, eiwitstoffen, verschillende zoutj
en water en vitamineen. Niemand 1
betwisten, dat niet ieder dezer zelfstal
digheden zijn rol te vervullen heeft1
De koolhydraten en de vetstofff
worden door de zuurstof verbrand,
gebracht langs de ademhalingsorganl
en leveren zoodoende een zekere warj
te, warmte, die den warmtegraad
duiven aanhoudend op 40 graden hou!
Zij leveren ook de kracht om de schl
kundige reacties der inwendige cellej
weefsels te verwekken. Deze wa welk
vervormt zich gedeeltelijk in kr uur ijl
Hiervan uitgaande mogen we dus tenI als
sluiten, dat het voedsel des te rijker et
vetstoffen en koolhydraten zal m enlpo
zijn, naarmate het door de spieren ml b
te leveren werk belangrijker is pee
De eiwithoudende bestanddt xeihpl
worden door de levende stof der ce ublele
aangeëigend en door hen zelf in nie^Borr
protoplasma herschappen, dat de m aflak
van het oude vermeerdert of dat traflpio
gewijze het verlies van hetzelve a srslen
vult, hetwelk verloren gegaan is bij enbut
scheikundige verbindingen, waarvan fleer
cellen de zetelplaats vormen. Het z|eriide
met andere woorden, de herstellem^fca
elementen der weefsels.
en
hartelijk. Men sprak over verschilled
zaken, maar ten slotte was het natuij
lijk niet te vermijden, dat de treurj
omstandigheden der familie onder wa
van het gesprek werden. En vanzelf (j
uitte mevrouw van Beekum weer ba
klachten.
Kom, kom, antwoordde Roger, u a
ook waarlijk ieder lichtpunt voorbij.!
Alsof er nog lichtpunten waren vi_
ons B"
flKict
Wel zeker zijn die er,mevrouw,
Athur Roger, kijk eens, het staat al
zoo* goed als vast, dat mijnheer vfl^
Beekum onschuldig is aan den mocMfJ1'
op notaris Burton. flzj.
O, maar wij wisten al dadelijk, fln^
hier slechts de schijn tegen mijn r en
pleitte, dat hij aan die misdaad ank
schuldig zijn moest. )o
Zeker, u was er van overtuigd,
de wereld om ons heen niet. En fn
moeten erkennen, er waren aanwij an
gen, die zeer bezwarend voor hem |orLve
acht moesten worden. Welnu, we n
thans toch wel, dat mijnheer van Bpn
kum aan die vreeselijke misdaad
schuldig is. Zelfs de familie van xiotajflj
Burton is daarvan overtuigd wtln<
Weet u dat? ercj
Ik weet het heel zeker, mevrouw,
nichtje van den notaris, juffrouw P egeLer
denkt er geen oogenblik meer aan. Ija a
uw man die misdaad gepleegd zou klrlorei
nen hebben. En ziet u eens, dat mogT^0
we toch een lichtpunt noemen, dat 0or
hem daarvan niet meer verdenkt jj
dat andere, ja, dat is heel treurig, nuF