EN TOCH GROTERE PRESTATIES
KORTER WERKEN
MELKBOER
MENS EN MELK
SCHOONHEID
ROOM
BOTER
V erbazingwekkende
medische ontwikkeling
gelukkig
dat je er bent!
RUST
Advertentlt
M-BRIGADIERS
TN FABRIEKEN en kantoren, werkplaatsen en ateliers - overal waar mensen werken
-■-heeft een groep artsen de prestaties van de werkende mens onderzocht, van
directeur tot portier.
Ze hebben een verrassende ontdekking gedaan. Vóór het ontbijt levert men de
geringste prestatie. Circa een uur daarna werkt men op iopvermogen. Daarna
daalt het prestatiepeil weer. Zo tegen twee uur 's middags wordt een tweede hoogtepunt
bereikt, weliswaar lager dan het eerste, waarna de prestaties verder dalen. Het was
een verbluffende ontdekking en onmiddellijk heeft men naar middelen gezocht om
het prestatiepeil - vooral 's middags -
te
verhogen.
J~)E MELKBOER hoort in het-
zelfde vakje als de huis
vrouw. Als ze haar werk doet is
het gewoon, maar wanneer ze
het af zou laten weten, ligt de
hele maatschappij aan diggelen.
Daarom ben ik de melkboer
dankbaar, dat hij melkboer heeft
willen worden. Het is een werk
kring, waar de wereld niet van
achterover slaat. Het heeft niet
de romantiek van stratosfeer en
beeldbuis, zoals de straaljager
piloot en de televisieartiest. Ge
woon melkboer, wat is daar nou
aan! Realiseer dan dit maar
eens eventjesVoor dag en dauw,
zomer en winter, trap op, trap af,
deur in, deur uit.
Een beroemde
generaal en 286
kaassoorten
op de eerste plaats
Melk doet wonderen
Voor de hand liggend
Een idee
Het meest complete voedingsmiddel
Onmisbare kalk
van binnen-uit en van buiten-af
QP HET HOOFDKWAR-
TI BK van de M-Bri-
gade liggen de plannen
voor dit jaar gereed.
Let op de belangrijke
berichten, binnenkort in
deze krant!
(Advertentie)
„Zet u daar maar neer, melk
boer!"
„Ja mevrouw."
„Kan ik zaterdag afrekenen
„Goed mevrouw
De melkboer ziet ons, zoals ver
der niemand van de buitenwe
reld ons ziet. In duster en och
tendhumeur, met slaapogen en
krulspelden en in zorgen en af
getrapte pantoffels. Hij is een
groot mensenkenner. Hij weet
of je man en kinderen te benijden
zijn of te beklagen. Maar deson
danks brengt hij je onverstoor
baar elke morgen de melk, de
boter en desgewenst je jonge of
oude kaas. Vriendelijke en ge
zonde zaken, schoon, voedzaam
en lekker.
Het heeft iets gezélligs ouderwets
in deze tijd van gejacht en zelf
bediening de melkboer aan
de deur. Zie, hoe de huisvrouw
's morgens onrustig rond kan
lopen. De melkboer is nog niet
geweest. Geen verjaardagskopje
koffie kan gedronken worden.
Het wachten is op de
Bel! „Melkboer, gelukkig, datje
er bent!"
Nee, de wereld slaat er niet van
achterover, maar heel Nederland
zal zich hierbij aansluiten.
„Melkboer, gelukkig dat je er
bent".
Huisvrouw.
KAESVARIA
mHeushij is met roomboter
f^A EENS na bij ozelf: hoe-
veel soorten kaas kent u?
Goudse, edammer, boeren
kaas, meikaas, roomkaas,
septemberkaas, leidsekaas,
komijnekaas misschien
kunt u er nog wel twintig
bij verzinnen. Maar weet u
dat niemand precies weet
hoeveel soorten kaas er zijn?
In ieder land, in iedere provin
cie, is een aparte kaas te vin
den. Ja zelfs zijn er kaassoor
ten die alleen bij een bepaalde
familie voorkomen.
Generaal De Gaulle moet eens
hebben verzucht:
„Dikwijls vrees ik dat het niet
mogelijk is Frankrijk één te doen
zijn. Stel je voor, een land dat
er alleen al 286 soorten kaas
op na houdt
We zullen de général maar niet
vertellen dat er nog wel wat
meer dan 286 soorten kaas in
la douce France zijn, om nog
maar te zwijgen van de dui
zenden kaassoorten elders op
de wereld. Vertel het hem
maar niet, als u hem ia Parijs
tegen het lijf loopt.
In de ochtend en middag
werden twee korte pauzes
ingesteld en hoewel er dus
korter werd gewerkt, werd
het prestatiepeil direct aan
merkelijk hoger.
Enquêtes, gehouden na deze
experimenten, toonden aan:
alle employe's voelen zich
na deze pauzes aanmerke
lijk frisser, ze zijn veel
minder snel vermoeid en
werken met veel meer ple
zier.
Ook bleek overduidelijk dat
de verhoogde prestatie niet
alleen te danken was aan rust.
Voedsel speelt ook een be
langrijke rol.
Illl!
Artsen hebben door onderzoek
bij schoolkinderen vastge
steld, dat wat extra melk in de
pauze een goede invloed heeft
op de ontwikkeling, de aan
dacht en het prestatievermo
gen van het kind. Maar ook
toenemende groepen volwas
senen blijken tijdens het werk
te genieten van een flesje melk
in de pauze. Zij voelen zich
prettiger en werken gemak
kelijker!
Achteraf bezien, zo verklaarden
de artsen, is het zo voor.de hand
liggend. Extra rust geeft gelegen
heid om extra energie te ver
zamelen. En door voldoende melk
te drinken krijgt het lichaam
een noodzakelijke dosis van de
belangrijkste voedingsstoffen
binnen.
De organen en klieren worden
hierdoor geactiveerd zonder dat
de spijsvertering extra wordt
belast. Daarnaast geeft melk de
noodzakelijke calorieën, voor
hand- èn hoofdarbeiders.
Is het een idee voor directies
om melk ter beschikking te
stellen? Is het een idee voor u,
mijnheer, om iedere dag een
flesje melk te nemen? En voor
u, moeder? Doen uw kinderen
al mee aan de voordelige
schoolmelk? 't Is maar een
idee
Illl
]t/|ELK VORMT een volstrekt onmisbaar deel van onze
1 voeding. Waarom? Wil men dit begrijpen, dan dient
men iets te weten omtrent de samenstelling van dit zo
kostelijke natuurprodukt.
In de eerste plaats is daar dan
melkeiwit. Bij de term „eiwit"
moet u niet denken aan het
„wit" van een ei; in de voe
dingsleer worden eiwitten wel
de belangrijkste bouwstoffen
en dragers van het leven ge-
genoemd. Onder de eiwitten
bestaat een zekere rangorde en
het bijzondere van het melk
eiwit is nu, dat dit een zeer
hoge rang inneemt, het is voor
de gezondheid een 100% vol
waardige voedingsstof.
Dit betekent, dat men bi) een
regelmatig melkgebruik allerlei
andere eiwitbronnen desnoods
kan missen: de melk is in staat
om onze eiwitbehoefte volledig te
dekken!
Ook yoghurt, karnemelk en
kaas zijn rijk aan het hoogwaar
dige melkeiwit.
Een volgende belangrijke
groep van stoffen, die in de
melk rijkelijk vertegenwoor
digd is, is die der „Mineralen".
Dit zijn stoffen, die ook in de
dode natuur voorkomen, zoals
kalk, fosfor, ijzer, magnesium
enz. Van de in melk aanwezige
mineralen is de kalk uiter
mate belangrijk.
De groei van het beenderstel-
sel en de tanden bij kinderen
vraagt veel kalk en zonder ge
bruik van melk is het onmoge
lijk om aan deze behoefte te
voldoen. Hierbij bedenke men,
dat de groei van de botten pas
omstreeks het twintigste le
vensjaar is voltooid, dus dat
men de term „kinderen" in dit
opzicht zéér ruim moet nemen.
De kalk, die in melk voor
komt bevindt zich in een bij
zondere en uiterst fijn ver
deelde toestand, waardoor hij
veel gemakkelijker in de bot
ten kan worden opgenomen
dan „gewone" kalk uit een
tabletje. Ook dit is weer een
van de wonderen van de melk!
Ten slotte is melk rijk aan enkele
vitamines, die in de meeste an
dere voedingsmiddelen, ontbre
ken en die ook weer speciaal
voor kinderen en jonge mensen
van belang zijn - hetgeen niet
inhoudt, dat volwassenen het
zónder kunnen stéllen'.
Uit dit overzicht zal het u
duidelijk geworden zijn, dat de
melk een noodzakelijk be
standdeel van onze voeding is.
Driekwart liter melk of
melkprodukten per dag en
per man (of 3 liter per 4 per
sonen) is een goede algeme
ne regel voor het Nederland
se gezin.
(Advertentie)
(Advertentie)
"IVATUURLIJK weet u dat de beeldschone Egyptische,
x 1 Cleopatra, zich baadde in ezeiinnemelk. Haar schoon
heidsmiddel werd kennelijk populair want van Poppaea
Sabina, de vrouw van Nero, is bekend, dat zij iedere
morgen alle ezelinnen van Rome deed melken om ge
noeg melk te hebben voor
haar bad.
Niet dat ezeiinnemelk nu
beter zou zijn voor haar of
uw huid, maar in die tijd
was de ezelin de voornaam
ste producent van melk.
Maar ook voor u, de vrouw
van nu, speelt melk een zeer
belangrijke rol bij de verant
woorde schoonheidsverzor
ging.
Allereerst, en allerbelang
rijkst, Is daar natuurlijk;
melk als schoonheidsmiddel-
van-binnen-uit de melk
die u drinkt. Maar wist u,
dat melk ook veel gebruikt
wordt voor uitwendige toe
passing. in een tweetal heer
lijke ontspannende schoon
heidsmaskers? Om te begin
nen een gistmasker. Het ont
smet uw huid, doet meeëters
verdwijnen en zorgt voor wat
extra vitaminen. U- gaat als
volgt te werk:
25 gram gist mengt u met wat
MELK aan tot een stevig
papje. Met een kwastje brengt
u dit op het gezicht en de
hals aan. Nu een minuut of
15, 20 in laten werken en dan
verwijderen met lauw water.
Uw gezicht afdrogen met een
zachte handdoek.
Hebt u een gevoelige huid.
een huid die snel rood
wordt? Dan is er voor u dit
yoghurtmasker:
In een doek laat u een halve
liter yoghurt uitlekken. Het
vocht loopt eruit, het „dik"
houdt u over. Dit nu, brengt
u ook met een kwastje aan op
gezicht en hals. Dit masker
kan soms wat dun zijn en eraf
druipen.
Dat gaat u voorkomen door
over het masker wat gaasjes
te leggen. Laat dit masker een
minuut of 20 zijn werk doen.
Was dan uw gezicht met lauw
water en droog het af met een
zachte handdoek.
Proheer het eens. Maar denk
vooral aan melk als schoon-
heldsmiddel-van-binnen-uit.
De bijzondere voedings- en
bouwstoffen in melk laten uw
haren dikker en glanzender
worden, uw nagels sterker en
mooier, uw huid reiner en uw
wangen rozig.
Josephine