ELKE DAG EVENEMENTEN VAN 10.00 tot 21.00 uur IN UW WINKELSTRAAT! Gun schoenen een 2eronde. Weggooien is zonde! ÖJ DE BOEKEN MET DE RODE PIJL tav-rpscAooó/teqfty' adverteren doet verkopen AAD MOSTERT BANKETBAKKER uit Q? het zakeBhart OLIEBOLLEN SCHOENMAKERIJ KOETS 1.75 MEYER'S FRITUREN 0,75 per stuk en APPELBEIGNETS BERLINER BOLLEN J. V.D. KETTERIJ SCHOENMODES I Ambachtelijk DE VLISSINGER Woensdag 1 juli 1987 Scheldestraat 72, Vlissingen Kromme Weele 27, Middelburg TIJDENS DE ZOMERMARKT BAKKEN WIJ WEER DE VAN OUDS BEKENDE Na zo'n tochtje over de zomermarkt tijd voor 'n KOPJE KOFFIE MÈT OLIEBOL in de Scheldestraat 34 W. R? «71 TIJDENS DE ZOMERMARKT BAKKEN WIJ: 10 voor r.7 ook: Wij leveren de krachtigste hogedrukreinigers voor de goedkoopste prijs. IN SCHOENEN, TIJDENS DE SCHELDESTRAAT-ZOMERMARKT 3 - 4 JULI '87 HAAST Uü! SLECHTS ENKELE DAGEN BIJ: SCHELDESTRAAT 60 - TELEF. 13714 VLISSINGEN JIJ MAAKT HH IN 'N GRAFISCH VAK Vrijheid Maatwerk 1 1 i Plannen ZOMERMARKT SCHELDESTRAAT 3-4 JULI Ook uw lievelingsschoenen kunnen kapot gaan of slijten. Gelukkig is er de vakman, de schoenmaker, die uw schoenen weer als nieuw maakt. Hakken, zolen, stiksel, ritsen: uw schoenmaker is van alle markten thuis en schrikt echt nergens van. Uw schoenen laten maken? Dat is altijd de moeite waard! j - casHCCW JFl? Brood- en Banketbakkerij Scheldestraat 158, Vlissingen TfCHN HANDELS EN REPARATIEBURO Verkoop, verhuur en reparatie van kwaliteitsgereedschappen voor industrie en professionele doe-het-zelvers. Scheldest'aat 35. Vlissingen. Tel 01184 15351 N.oordsli 43 Westkapelle Tel 01187 2112 AEG METABO FEIN FACOM ESAB ENZ. ENZ. O NORD WEST-RING Meer weten over een baan met opleiding in de grafische industrie? Over een baan met werk dat altijd zichtbaar is? Wat je terugziet? Wat jou boeit? Wat anderen boeit? Waar jij 't helemaal in kunt maken? Dan nu naar 't arbeidsbureau voor de folder Of informeer bij een grafisch bedrijf in de buurt. r Peuteren en pullekenook in buitenland De ober of eigenaar van de uitspanning in Oostenrijk moet zich die dag hebben gegeneerd. Komt daar een Hollands echtpaar, bestelt me daar koffie met een joekel van een van zijn beste ge bakjes en gaan ze er met z'n tweeën in zitten 'viezen, peuteren en pulleken' om het vervolgens toch maar in de mond te stop pen. Ze hadden er voor betaald, dat wel, maar zo ga je toch niet met gebak om? Die Hollanders toch. Enfin, in de vakantieperi ode kun je alles verwachten moet hij hoofschuddend hebben gedacht. "Ja, dat kunnen we niet laten he", proberen de daders van de •j: aanslag op het gebak Aad en j;j Tiny Mostert zich te veront- :j: schuldigen. "Als wij in het bui- jij tenland een bijzonder lekker :j: gebakje zien, willen we dat heb- ijj ben. Eerst analyseren en dan jij opeten. Dat betekent dus peu- v teren en pulleken. Beschouw in j:j die zin onze vakanties maar als een soort zakenreis", vergoei- j:j lijkt hij de snode daad. Voor de goede orde, Aad ij; Mostert is brood-banketbakker ;jij van beroep met een passie voor j:j; taarten en gebak. Daarmee is ;j:j tevens zijn analysedrift van buitenlands gebak verklaard. Veertien dagen geleden streek S hij neer in de Seisweg in Mid- delburg om 'eindelijk maar :j: eens voor zichzelf te beginnen', if "Een impulsieve daad", geeft Middelburgs nieuwste aanwinst iji toe, die in zijn hele leven nog jij maar een keer in Zeeland is ge- :j: weest. "Maar ik ben mijn leven j:j lang al impulsief geweest en tot jij nu toe heb ik er nooit spijt van jij; hoeven te hebben. Maar zo im- jjij pulsief is het nu ook weer niet j:j: geweest. Het is meestal een :j:j kwestie van lang er over naden- j:i: ken en dan ineens, pats, boem jijj moet het maar gebeuren". Dat de kleine Mostert banket- bakker zou worden zat er al vroeg in. Thuis knoeien met deeg als moeder een taart ging bakken en uiteraard wrochtte hij zelf ook het een en ander in elkaar. Niet van die ronde taar ten met een randje slagroom er op, maar aparte vormen. "Waar het op leek? Geen idee. Gewoon de fantasie laten wer ken en bakken". Na de 'praktijklessen' thuis werd het de toenmalige banket- bakkersschool met aanvullend wat gespecialiseerde opleidin gen, die hem het 'oude am bacht' bijbrachten. Chocolade verwerking, het maken van een echte ouderwetse tulband, bon bons, suikergieten, -blazen en - trekken. Wat suikertrekken en dergelij ke is, verklaart Aad simpel door naar wild-west films op de televisie te verwijzen. "Als iemand een fles pakt en die op het hoofd van een ander kapot slaat, is dat geen glas, maar sui ker. Dat is dus 'suikertrekken en dergelijke'. Zo kan ik een vaas maken, maar ook een sier lijke zwaan. Allemaal van suiker". Inmiddels had Mostert een baan gevonden bij een banket bakker in Hoek van Holland. "Leuke tijd en veel geleerd". Een uitnodiging van Hare Ma jesteit de Koningin om bijna twee jaar van kleding en vak te veranderen (dienstplicht) zorg de voor een korte onderbreking in de banketbakkersaspiraties van de inmiddels 19-jarige spe cialist. Tegen de verwachting in be landde hij niet in de keuken ("daar leer je alleen maar aard appelen schillen") maar werd chauffeur op een vrachtwagen. Na de dienstplicht weer terug naar zijn oude baas om vervol gens een andere studierichting te kiezen: broodbakker. Na een tijdje had hij het wel ge zien en solliciteerde naar 'chef banketbakker' bij een bedrijf in Bussum. "Hoek van Hol land kenden we toen zo langza merhand wel", vult zijn vrouw Tiny aan. Naar een zaak in de randstad wilden we eigenlijk niet. Ook niet het echte platte land, maar iets daar tussen in. Het Gooi leek ons wel wat. Nou hij schreef en werd aange nomen. Ongelofelijk. Het was echt een super-de-luxe zaak op het gebied van banket. Daar hebben we tien jaar gewerkt. Maar Aad wilde eigenlijk altijd al iets voor zichzelf hebben. We hebben gewoon gewacht tot de kinderen iets ouder waren en hebben toen de knoop doorge hakt. Het werd Zeeland omdat we, nou ja, de redenen heb ik al genoemd, en we wilden ook in de buurt van de zee zitten". "Het eigen ondernemerschap heeft in mijn geval alleen maar voordelen", stelt Mostert vast. "Goed, je vakantiegeld moet je eerst nog zien te verdienen, maar daar gaat het mij niet zo zeer om. Ik wil vrij zijn. En daar bedoel ik dan mee dat ik commercieel vrij wil zijn. Een voorbeeld: 'Kijk maar eens in de winkels. Daar staat een taart en die kost bijvoorbeeld een tientje, ik noem maar wat op. Wat ik nu wil is dat een klant die bijvoorbeeld een verjaar dagstaart wil hebben zijn of haar wensen kenbaar maakt. Gewoon, bakker, ik wil een taart en die mag zo veel kosten en die moet er als 't even kan zo en zo uitzien. Dan is het mijn gein om daar iets moois van te maken voor dat bedrag. En moet er dan toevallig een beetje meer van zus of zo op, dan ga je niet zeggen: mevrouw, het is en ietsje duurder geworden. Dat bedoel ik nou met 'mijn vrijheid". Zijn de Mostert-taarten dan maatwerk? Aad Mostert, heel pertinent: "Als het even kan wel, ja. De klant hoeft bij wijze van spreken alleen maar een te keningetje in te leveren en ik geef een taart op maat. Dat moet kunnen en bovendien wil ik creatief blijven. En dan met enige felheid: "Daarom ben ik zo bezeten van het banketbak kersvak". Tot zover de taarten voor de ouderen. Voor de jeugd heeft Aad Moslert altijd wel iets leuks te bedenken. "Daar ben ik mee begonnen in Bussum en dat ga ik hier in Zeeland ook doen. Verjaardagstaarten voor de jeugd. Niet zo'n simpel ding met 'hartelijk gefeliciteerd en dan een of meer kaarsjes er op. Kom nou, dat kind is toch ze ker jarig? Dat kind mag zelf zeggen hoe die taart er uit moet zien. Een clowntje, Pipo, Do nald Duck of zo maar een man netje? Prima en dan maken we het nog samen ook. Dan wordt zo'n verjaardagstaart pas echt leuk". Met enige gepaste trots laat hij als bewijs dat het werkt een foto-album zien waarin tal loze kinderen met hun 'eigen taart' keurig op de kiek zijn gezet. 4 i ■V J V. j I v. i Aad en Tiny Mostert Bij de taart-activiteiten blijft het overigens niet, want toch zeker in de zeer nabije toe komst moet het assortiment, dat voorlopfg nog uit brood en een beetje banket bestaat drastisch veranderen. De ban ketbakkerij moet iets' 'luxer' worden, er gaan buitenlandse broodsoorten komen, er wordt marsepein gemaakt, boterlet ters, pudding, kortom, alles dat maar bij een mens het water in de mond doet lopen. Als het aan de Mosterts ligt wordt de bakkerij aan de Seisweg dus een waar Eldorado voor de Zeeuwse smulpapen. "Maar al les op zijn tijd", relativeert Aad. "Op het ogenblik zijn mijn zakcenten op, maar de taarten daar ben ik direct al mee begonnen. En willen kin deren eens komen kijken hoe een bakker een taart bakt? Al tijd welkom. Zo heb ik het per slot van rekening ook geleerd".

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1987 | | pagina 14