ELKE DAG EVENEMENTEN
VAN 10.00 tot 21.00 uur
IN UW WINKELSTRAAT!
Gun schoenen een 2eronde.
Weggooien is zonde!
ÖJ
DE BOEKEN
MET DE
RODE PIJL
tav-rpscAooó/teqfty'
adverteren
doet
verkopen
AAD MOSTERT
BANKETBAKKER
uit Q?
het
zakeBhart
OLIEBOLLEN
SCHOENMAKERIJ KOETS
1.75
MEYER'S
FRITUREN
0,75 per stuk en
APPELBEIGNETS
BERLINER BOLLEN
J. V.D. KETTERIJ
SCHOENMODES
I Ambachtelijk
DE VLISSINGER
Woensdag 1 juli 1987
Scheldestraat 72, Vlissingen
Kromme Weele 27, Middelburg
TIJDENS DE ZOMERMARKT
BAKKEN WIJ WEER
DE VAN OUDS BEKENDE
Na zo'n tochtje over de
zomermarkt tijd voor 'n
KOPJE KOFFIE
MÈT OLIEBOL
in de Scheldestraat 34
W.
R? «71
TIJDENS DE ZOMERMARKT
BAKKEN WIJ:
10 voor r.7
ook:
Wij leveren
de krachtigste
hogedrukreinigers
voor de
goedkoopste
prijs.
IN SCHOENEN, TIJDENS
DE SCHELDESTRAAT-ZOMERMARKT
3 - 4 JULI '87
HAAST Uü!
SLECHTS ENKELE DAGEN BIJ:
SCHELDESTRAAT 60 - TELEF. 13714
VLISSINGEN
JIJ MAAKT HH IN 'N GRAFISCH VAK
Vrijheid
Maatwerk
1
1
i
Plannen
ZOMERMARKT
SCHELDESTRAAT 3-4 JULI
Ook uw lievelingsschoenen kunnen kapot gaan of slijten. Gelukkig is er de
vakman, de schoenmaker, die uw schoenen weer als nieuw maakt.
Hakken, zolen, stiksel, ritsen: uw schoenmaker is van alle markten thuis en
schrikt echt nergens van. Uw schoenen laten maken?
Dat is altijd de moeite waard!
j - casHCCW JFl?
Brood- en Banketbakkerij
Scheldestraat 158, Vlissingen
TfCHN HANDELS EN REPARATIEBURO
Verkoop, verhuur en reparatie van
kwaliteitsgereedschappen voor
industrie en professionele
doe-het-zelvers.
Scheldest'aat 35. Vlissingen. Tel 01184 15351 N.oordsli 43 Westkapelle Tel 01187 2112
AEG METABO FEIN FACOM ESAB ENZ. ENZ.
O
NORD WEST-RING
Meer weten over een baan met opleiding in de grafische
industrie? Over een baan met werk dat altijd zichtbaar
is? Wat je terugziet? Wat jou boeit? Wat anderen
boeit? Waar jij 't helemaal in kunt maken?
Dan nu naar 't arbeidsbureau voor de folder
Of informeer bij een grafisch bedrijf in de buurt.
r
Peuteren en pullekenook in buitenland
De ober of eigenaar van de uitspanning in Oostenrijk moet zich
die dag hebben gegeneerd. Komt daar een Hollands echtpaar,
bestelt me daar koffie met een joekel van een van zijn beste ge
bakjes en gaan ze er met z'n tweeën in zitten 'viezen, peuteren
en pulleken' om het vervolgens toch maar in de mond te stop
pen. Ze hadden er voor betaald, dat wel, maar zo ga je toch niet
met gebak om? Die Hollanders toch. Enfin, in de vakantieperi
ode kun je alles verwachten moet hij hoofschuddend hebben
gedacht.
"Ja, dat kunnen we niet laten
he", proberen de daders van de
•j: aanslag op het gebak Aad en
j;j Tiny Mostert zich te veront-
:j: schuldigen. "Als wij in het bui-
jij tenland een bijzonder lekker
:j: gebakje zien, willen we dat heb-
ijj ben. Eerst analyseren en dan
jij opeten. Dat betekent dus peu-
v teren en pulleken. Beschouw in
j:j die zin onze vakanties maar als
een soort zakenreis", vergoei-
j:j lijkt hij de snode daad.
Voor de goede orde, Aad
ij; Mostert is brood-banketbakker
;jij van beroep met een passie voor
j:j; taarten en gebak. Daarmee is
;j:j tevens zijn analysedrift van
buitenlands gebak verklaard.
Veertien dagen geleden streek
S hij neer in de Seisweg in Mid-
delburg om 'eindelijk maar
:j: eens voor zichzelf te beginnen',
if "Een impulsieve daad", geeft
Middelburgs nieuwste aanwinst
iji toe, die in zijn hele leven nog
jij maar een keer in Zeeland is ge-
:j: weest. "Maar ik ben mijn leven
j:j lang al impulsief geweest en tot
jij nu toe heb ik er nooit spijt van
jij; hoeven te hebben. Maar zo im-
jjij pulsief is het nu ook weer niet
j:j: geweest. Het is meestal een
:j:j kwestie van lang er over naden-
j:i: ken en dan ineens, pats, boem
jijj moet het maar gebeuren".
Dat de kleine Mostert banket-
bakker zou worden zat er al
vroeg in. Thuis knoeien met
deeg als moeder een taart ging
bakken en uiteraard wrochtte
hij zelf ook het een en ander in
elkaar. Niet van die ronde taar
ten met een randje slagroom er
op, maar aparte vormen.
"Waar het op leek? Geen idee.
Gewoon de fantasie laten wer
ken en bakken".
Na de 'praktijklessen' thuis
werd het de toenmalige banket-
bakkersschool met aanvullend
wat gespecialiseerde opleidin
gen, die hem het 'oude am
bacht' bijbrachten. Chocolade
verwerking, het maken van een
echte ouderwetse tulband, bon
bons, suikergieten, -blazen en -
trekken.
Wat suikertrekken en dergelij
ke is, verklaart Aad simpel
door naar wild-west films op de
televisie te verwijzen. "Als
iemand een fles pakt en die op
het hoofd van een ander kapot
slaat, is dat geen glas, maar sui
ker. Dat is dus 'suikertrekken
en dergelijke'. Zo kan ik een
vaas maken, maar ook een sier
lijke zwaan. Allemaal van
suiker".
Inmiddels had Mostert een
baan gevonden bij een banket
bakker in Hoek van Holland.
"Leuke tijd en veel geleerd".
Een uitnodiging van Hare Ma
jesteit de Koningin om bijna
twee jaar van kleding en vak te
veranderen (dienstplicht) zorg
de voor een korte onderbreking
in de banketbakkersaspiraties
van de inmiddels 19-jarige spe
cialist.
Tegen de verwachting in be
landde hij niet in de keuken
("daar leer je alleen maar aard
appelen schillen") maar werd
chauffeur op een vrachtwagen.
Na de dienstplicht weer terug
naar zijn oude baas om vervol
gens een andere studierichting
te kiezen: broodbakker.
Na een tijdje had hij het wel ge
zien en solliciteerde naar 'chef
banketbakker' bij een bedrijf
in Bussum. "Hoek van Hol
land kenden we toen zo langza
merhand wel", vult zijn vrouw
Tiny aan. Naar een zaak in de
randstad wilden we eigenlijk
niet. Ook niet het echte platte
land, maar iets daar tussen in.
Het Gooi leek ons wel wat.
Nou hij schreef en werd aange
nomen. Ongelofelijk. Het was
echt een super-de-luxe zaak op
het gebied van banket. Daar
hebben we tien jaar gewerkt.
Maar Aad wilde eigenlijk altijd
al iets voor zichzelf hebben. We
hebben gewoon gewacht tot de
kinderen iets ouder waren en
hebben toen de knoop doorge
hakt. Het werd Zeeland omdat
we, nou ja, de redenen heb ik al
genoemd, en we wilden ook in
de buurt van de zee zitten".
"Het eigen ondernemerschap
heeft in mijn geval alleen maar
voordelen", stelt Mostert vast.
"Goed, je vakantiegeld moet je
eerst nog zien te verdienen,
maar daar gaat het mij niet zo
zeer om. Ik wil vrij zijn. En
daar bedoel ik dan mee dat ik
commercieel vrij wil zijn. Een
voorbeeld: 'Kijk maar eens in
de winkels. Daar staat een taart
en die kost bijvoorbeeld een
tientje, ik noem maar wat op.
Wat ik nu wil is dat een klant
die bijvoorbeeld een verjaar
dagstaart wil hebben zijn of
haar wensen kenbaar maakt.
Gewoon, bakker, ik wil een
taart en die mag zo veel kosten
en die moet er als 't even kan zo
en zo uitzien. Dan is het mijn
gein om daar iets moois van te
maken voor dat bedrag. En
moet er dan toevallig een beetje
meer van zus of zo op, dan ga
je niet zeggen: mevrouw, het is
en ietsje duurder geworden.
Dat bedoel ik nou met 'mijn
vrijheid".
Zijn de Mostert-taarten dan
maatwerk? Aad Mostert, heel
pertinent: "Als het even kan
wel, ja. De klant hoeft bij wijze
van spreken alleen maar een te
keningetje in te leveren en ik
geef een taart op maat. Dat
moet kunnen en bovendien wil
ik creatief blijven. En dan met
enige felheid: "Daarom ben ik
zo bezeten van het banketbak
kersvak".
Tot zover de taarten voor de
ouderen. Voor de jeugd heeft
Aad Moslert altijd wel iets
leuks te bedenken. "Daar ben
ik mee begonnen in Bussum en
dat ga ik hier in Zeeland ook
doen. Verjaardagstaarten voor
de jeugd. Niet zo'n simpel ding
met 'hartelijk gefeliciteerd en
dan een of meer kaarsjes er op.
Kom nou, dat kind is toch ze
ker jarig? Dat kind mag zelf
zeggen hoe die taart er uit moet
zien. Een clowntje, Pipo, Do
nald Duck of zo maar een man
netje? Prima en dan maken we
het nog samen ook. Dan wordt
zo'n verjaardagstaart pas echt
leuk". Met enige gepaste trots
laat hij als bewijs dat het werkt
een foto-album zien waarin tal
loze kinderen met hun 'eigen
taart' keurig op de kiek zijn
gezet.
4
i
■V J
V. j
I
v. i
Aad en Tiny Mostert
Bij de taart-activiteiten blijft
het overigens niet, want toch
zeker in de zeer nabije toe
komst moet het assortiment,
dat voorlopfg nog uit brood en
een beetje banket bestaat
drastisch veranderen. De ban
ketbakkerij moet iets' 'luxer'
worden, er gaan buitenlandse
broodsoorten komen, er wordt
marsepein gemaakt, boterlet
ters, pudding, kortom, alles dat
maar bij een mens het water in
de mond doet lopen.
Als het
aan de Mosterts ligt wordt de
bakkerij aan de Seisweg dus
een waar Eldorado voor de
Zeeuwse smulpapen. "Maar al
les op zijn tijd", relativeert
Aad. "Op het ogenblik zijn
mijn zakcenten op, maar de
taarten daar ben ik direct al
mee begonnen. En willen kin
deren eens komen kijken hoe
een bakker een taart bakt? Al
tijd welkom. Zo heb ik het per
slot van rekening ook geleerd".