Pa e Zeventig procent van de houtverbranders doet het helemaal verkeerd Grootste Nederlandse encyclopedie op cd-i Reisorg; SURPLUS Zeventig jarig B&O is op afstand te herkennen Bravo ei DE STEM Koolwaterstoffen Rook Keurmerk Houttekort ONDER DE KURK Ras CONSUMENT KORT 'Openingstijden zijn goed zo' Onveilige winkelwagentjes Betalen via internet DESTEM VRIJDAG 1 DECEMBER 1995 E2 Door Nico Koolsbergen Wat is dit nu? Een aktentas, met wat.elektronische spul len? Middelbare mannen die in hun jeugd met radio's knutselden, zullen er geen problemen mee hebben. Ze herkennen onmiddellijk de antenne (de 'vlieger'), de afstemcondensator (de hele serie schijfjes vlak naast elkaar), de radiobuizen, de seinsleutel. Dit is een zen der/ontvanger van een halve eeuw geleden. En alles past in de aktentas. De leeftijd is zelfs nog iets hoger, want het ding stamt uit de oorlog. Het apparaat werd gebruikt door het ver zet in Denemarken. Wie zou een degelijke ambtenaar met een doodgewone aktentas immers aanzien voor een verzetsstrijder die illegaal contacten met het buiten land onderhoudt? Het toestel is een Bang Olufsen. De ook toen al bekende Deense fabriek investeerde veel ken nis en zorg in deze appara ten. In januari 1945 werd het allemaal ontdekt en daarop liet de Gestapo de fabriek van B&O opblazen. Maar nog geen jaar later stond er een nieuwe fabriek en draai de Bang Olufsen als van ouds. B O is een buitenbeentje in de wereld van audio- en videofabrikanten. Het merk valt op door zijn eigenzinni ge vormgeving. Een prettige bijkomstigheid is dat het niet zoals andere fabrikanten twee keer per jaar met nieu we modellen komt. Een Bang Olufsen is daardoor niet gauw gedateerd. Op de kwaliteit is nooit iets aan te merken geweest en dat rechtvaardigt ook het - toe gegeven - hogere prijskaart je- B O bestaat zeventig jaar. De oprichters waren, de namen zullen niet echt ver bazen, de heren Svend Oluf sen en Peter Bang. Zij waren de eersten die eind jaren twintig een radio maakten die door het lichtnet kon worden gevoed. Tot dan waren batterijen de enige (kostbare) manier om uitzen dingen te beluisteren. Wat later brachten ze met de 'Eli minator' de eerste omvormer op de markt waardoor alle radio's, ook van andere mer ken, via het stopcontact gevoed konden worden. De eerste B O-radio's werden nog zonder kast gele verd; die liet de koper zelf fabriceren door de plaatselij ke meubelmaker. En tot in de jaren vijftig maakte het bedrijf toestellen die er, ook voor die tijd, niet uitzagen. Pas toen een bekende Deense architect, Poul Henningsen, B&O uitfoeterde over de slechte vormgeving, besloot de fabrikant de bakens te verzetten. Dat ging nogal radicaal: Bang Olufsen koos compromisloos voor de kleine groep die 'kwaliteit en stijl stelt boven prijs'. Sindsdien is een B O al op afstand te herkennen. Het ontwerp is altijd hoe dan ook origineel. Zou je de stijl in één woord willen samenvat ten dan is 'slank' de beste omschrijving. Terwijl andere fabrikanten al jaren tobben om hun televisies zo ondiep mogelijk te maken, levert de Deense onderneming al sinds jaar en dag zulke toestellen. B&O was voorts de uitvin der van de 'actieve' luidspre ker. De schuivende glazen deurtjes van de BeoSound Ouverture zijn befaamd. Vormgeving is niet het voor naamste streven. Voor een nieuw apparaat wordt eerst een 'concept' bedacht. Alle energie gaat in die fase naar de functionaliteit en bedie ning van het toestel, Pas als dat allemaal vast staat, wordt een ontwerper uitge nodigd. Maar die krijgt dan wel alle vrijheid. De Bang Olufsen zen der/ontvanger werd voor het Deense verzet in de Tweede Wereldoorlog. Door Hein Sluijter Mensen met een open haard of een gesloten houtkachel moe ten oppassen. Mensen zonder trouwens ook. Zeventig pro cent van de houtstokers in Nederland maakt zijn vlam men domweg verkeerd en ver vuilt als gevolg daarvan het milieu. Het lijkt zo onschuldig en zo mooi puur natuur om het vuur nog eens op te porren tot die fas cinerend dansende forse oranje tongen en het lijkt zo gezellig om later op de avond met een glaas je wijn erbij in het nog goed nas- meulende vuur te turen, maar eigenlijk zit je dan op je gemak het milieu behoorlijk te bezoede len en de lucht buiten op te zade len met schadelijke stoffen die daar niet thuis horen. Een open haard in volle actie kan een naar verhouding grote ver vuiler zijn. Vooral als de stook- wijze volstrekt onjuist is. „Het ware daarom beter dat de open haard bezitters eens leerden goed te stoken," weten ze bij de Vereniging Milieudefensie. Ze wijzen ook op niet-stokers die er last van kunnen krijgen, van een simpel maar hinderlijk hoest- buitje tot mogelijk later een ern stige ziekte. Beide groepen moe ten dus oppassen. Eén enkele slecht gestookte open haard of houtkachel veroorzaakt meer vervuiling dan honderd veel schonere aardgaskachels bij elkaar, hoor je bij Milieudefen sie. En een onderzoek van de GGD in Eindhoven heeft aan het licht gebracht, dat smogvorming in het winterseizoen soms voor 40 procent terug te voeren is op brandende houthaarden in de omgeving. Bij het Astmafonds komen gemiddeld per week twee klachten binnen van cara- patiënten die het sterk benauwd krijgen als de gezelligheidsvuren bij de buren weer oplaaien. Een hond uitlaten bijvoorbeeld kun nen die mensen (nog altijd 5 tot 10 procent van de bevolking) wel vergeten. De belangrijkste kwalijke stof fen die via deze warmtebron de atmosfeer worden ingejaagd, zijn koolwaterstoffen, waaron der PAK's (polycyclische aroma tische koolwaterstoffen), kool- monoxyde oftewel CO en min of meer linke stofdeeltjes. Koolwa terstoffen zijn slecht voor de gezondheid en dragen bij aan de vorming van smog. Het is bekend, dat een deel van die koolwaterstoffen kankerverwek kend kan zijn. Koolmonoxyde is de aanrichter van kolendamp vergiftiging en kan bij geringe hoeveelheden longen en slijm vliezen irriteren. Ook binnenshuis liggen de kwa lijke dampen op de loer. Het knusse vuurtje is in staat om de woonkamer met hoge concentra ties aan altijd onzichtbare PAK's te teisteren. Wees vooral beducht voor benzo-a-pyreen, want dat kan leiden tot kanker. En weet, dat koolmonoxyde zich ook bin nen de stookruimte kan manifes teren. Tevens zullen de onver mijdelijke, zwevende stofdeeltjes voor de gezondheid niet bevor derlijk zijn. Het klinkt allemaal heel alarme rend, maar er is wel iets aan te doen. Veel zou al verholpen zijn als de verbranding wat minder onvolledig wordt uitgevoerd. Hoe intenser de verbranding, hoe minder uitstoot uit de schoor steen. Daarnaast zou beter gelet moeten worden op het materiaal dat het vuur ingaat. Om de ver branding zo optimaal mogelijk te laten verlopen, kun je beginnen met alleen hout te gebruiken dat minstens een jaar heeft liggen drogen op een plek waar de wind vrij spel heeft gehad. Ander hout is te nat en zal wanneer het als nog vlam weet te vatten, een veel te lage temperatuur ontwikke len, minder stoffen verbranden en dus de lucht extra belasten. Dat betekent niet, dat alle droog hout zo maar in de open haard gesmeten kan worden. Is het geverfd, gebeitst of geïmpreg neerd dan mag het echt niet wor den verbrand, omdat er dan zeer schadelijke stoffen zoals zware metalen vrijkomen. Brandt het vuur eenmaal dan is het voor het milieu ideaal als de vlammen blauw zijn. Je kunt dat bereiken via voldoende luchttoe voer. Dan verbranden alle gas sen. En ben je tamelijk schoon bezig. Het is jammer, maar die o zo stookt onrust mooie oranje vlammen in dat leuk knappende, sfeervolle vuur tje geven blijk van een slechte verbranding met als gevolg aan tasting van de atmosfeer. Verder moet je noch bij Milieu defensie noch bij de branche organisatie Vereniging Haard en Rookkanaal (VHR) aankomen met het woord 'allesbrander'. Dat ding is kennelijk zo buiten sporig vervuilend, dat de VHR het bestaan ervan domweg ont kent. „Bestaat helemaal niet." Basta. Milieudefensie wil ook graag zien dat je met polsdikke hout blokken stookt, maar dat is wat moeilijker, omdat aangeboden brandhout meestal dikker is. Een ander punt is de schoorsteen. Die moet je elk jaar laten vegen, al is het alleen maar om schoorsteen brand te voorkomen. Niet zozeer van belang voor het milieu, maar meer voor je eigen gezondheid is een goede ventilatie in het ver trek waar de haard in actie is. Zit alles in die kamer potdicht geïsoleerd dan kan er zuurstof gebrek ontstaan of een begin nende kolendampvergiftiging. Zogeheten open-haardblokken die bestaan uit paraffine, olie en zaagsel kunnen er net mee door, mits je niet meer dan één exem plaar tegelijk laat branden. Houtbriketten van geperste spaanders en zaagsel bezwadde ren de lucht net zo als hout. Van groot belang is verder dat de open haard of de houtkachel niet aan gaat bij mistig of windstil weer. „De rook slaat dan neer en daar kunnen buren en omwonenden last van hebben," zegt Gerard Brinkman, medewerker van de Milieutelefoon. „Per jaar komen er driehonderd telefoontjes bin nen die daar over gaan. Vooral astmapatiënten kunnen er door in de problemen komen. Als je als klager stuit op onwil bij de stokende buren, kun je helaas weinig kanten uit. Wel kun je een brief schrijven naar de gemeente met de vraag om op te treden. Je zit op die manier wel opge scheept met een onoplosbare burenruzie. En bijna alle gemeenten geven in eerste instantie te kennen, dat zij niet bevoegd zijn om dwingende maatregelen te nemen." Enig houvast biedt in zo'n geval wel een oordeel van de Raad van State, uitgesproken op 13 okto ber 1992. De raad besloot toen dat een gemeente wel degelijk wat kan aanrichten aan de hand van een bouwverordening. Andere ins trumenten waar de gemeente op kan worden gewezen, zijn het Bouwbesluit, een Algemene Plaatselijke Verordening en de Wet Milieubeheer. Hierbij kan de GGD een adviserende rol ver vullen. Brinkman: „In zijn algemeen heid het stoken van open haar den verbieden, is een onbegon nen zaak. Wel zou je een verbod Juist die fascinerend dansen de oranje tongen zijn funest voor het milieu, zowel huiten als binnen. FOTO DE STEM JOHAN VAN GURP kunnen bedenken om hout te verbranden bij mistig weer. In Amerika zie je dat al. In ver schillende staten is het daar onder bepaalde weersomstan digheden verboden een hout vuur, waar dan ook, aan te ste ken. Goed, maar wat kun je daar nu in Nederland mee? Wel, als er nu maar heel duidelijk sprake is van overlast, kan eenieder pro beren om te protesteren bij de plaatselijke overheid. Via de Milieutelefoon kan een voor beeldbrief worden aangevraagd om naar de gemeente te sturen." De landelijke overheid erkent overigens dat er wettelijk wat geregeld moet worden om zoveel mogelijk milieu-onvriendelijke stoffen als gevolg van stoken te weren uit de atmosfeer. Zo is er inmiddels een Ontwerpbesluit Typekeuring Houtkachels in het leven geroepen. Is dat ontwerp eenmaal wet geworden dan mogen toestellen zonder keur merk niet meer worden verkocht. Navraag bij het ministerie van VROM leert, dat we nog wel even op die wet kunnen wachten. Het ontwerp verblijft momenteel bij de Raad van State. Eenmaal na onvoorspelbare tijd en mèt advies terug op het ministerie, gaat er nog een half jaar over heen alvorens die wet van kracht is. Eerder dan zomer 1996 zal het zover dus niet zijn en waar schijnlijk wordt het nog wat later. Een hardnekkig misverstand heerst over de uitstoot van kool- dioxyde oftewel koolzuurgas (C02). Zoals bekend, is dat gas de veroorzaker van het broeikasef fect (zo dit bestaat). Maar wie hout stookt, brengt géén broei kaseffect teweeg. Er komt wel koolzuurgas vrij, maar dat is ooit als levende boom opgezogen uit de gewone, gezonde atmosfeer en wordt bij verbranding daaraan weer prijs gegeven, waarna het opnieuw kan worden opgeno men. Dat is een natuurlijke kringloop. Bij fossiele brandstoffen ligt dat anders. De enorme hoeveelheden koolzuurgas die daar bij ver branding de lucht in worden geslingerd, ook bij aardgas, zijn weliswaar eveneens ooit aan de atmosfeer onttrokken, maar dat geschiedde lang geleden in de loop van miljoenen jaren. En dat gas komt nu relatief plotseling in enkele jaren, als het ware sterk samengebald, terug in een omge ving waar het niet meer in past. De energiecentrales stoken de laatste jaren zelfs hout bij, juist om het broeikaseffect tegen te gaan. „Houtkachels en -ketels vormen, hoe vreemd het ook in eerste instantie mag klinken, de ver warming van de toekomst," zo beweren de voorstanders van speksteenkachels. Een spek steenkachel wordt aangeprezen als uiterst vriendelijk voor het milieu, houtbesparend en er wordt een hoog rendement beloofd van 90 tot 95 procent. In zo'n apparaat wordt het hout snel, bij zeer hoge temperatuur vrijwel volledig verbrand, zodat er nagenoeg geen nadelige uit stoot meer is. Er is ook nauwe lijks as. Alle ellende komt in de vlammen om. Dat kan alleen als de kachel dicht is. Geen open haard dus. Er is voor de sfeer wel een glazen deur, zodat je het vuur kunt zien. Je hoeft maar een tot drie uur te stoken, waarna de speciale eigenschappen van speksteen ervoor zorgen dat de warmte 12 tot 24 uur blijft uitstralen. Spek steenkachels gaan een heel leven of nog langer mee. Ze zijn duur. De prijs voor het eenvoudigste apparaat komt dan ook neer op 6000 gulden. De plaatsingskos ten moeten op minimaal 500 gul den geschat worden. Bijna alle voordelen van een speksteenkachel vind je ook in goedkopere vuurbetonkachels of in tegelkachels. Daarnaast bestaan er andere kachels, steeds met een glazen voorzet waar doorheen de vlammen goed te ontwaren zijn, die net zo'n scho ne verbranding beloven als de speksteenkachel en die eveneens veel minder prijzig zijn. Nu heeft een moderne gasge stookte cv-ketel net als bij die stenen kachels een rendement van 90 procent. Dat is toch mooi, zou je zeggen. Maar aardgas raakt op. De aardgasvoorraden in Nederland zullen binnen twintig jaar onvoldoende de vraag naar energie kunnen dek ken. Wel, zeggen de fabrikanten en verkopers van stenen houtka chels, hout is er voor eeuwig. Is onuitputtelijk. Als je maar weer aanplant wat je verbrandt. Brinkman van de Milieutelefoon: „Dat klinkt wat optimistisch. Op dit moment neemt in de hele wereld de hout voorraad af. Je kunt denken aan houtplantages, maar dat is iets anders dan bij voorbeeld het herstellen van gekapt oerbos. Want dat kan niet meer. Zo'n plantage heeft min der natuurwaarde. Trouwens als iedereen een speksteenkachel of een verwant verwarmingsppa- raat aanschaft, komt er zeker een houttekort. Je kunt niet alle hout opstoken. In de bouw alleen al zijn enorme hoeveelheden nodig." En waar blijft nu de gewone man met zijn gewone, al tijdens de bouw relatief goedkoop aange brachte open haard, die met wat lekker lekkende vlammetjes wat sfeer en gezelligheid voor hem en zijn huisgenoten wil oproepen?' Tja, eigenlijk nergens. Temeer niet, omdat hij ook aan grote houtverspilling doet. Een open haard geeft maar ongeveer 15 procent rendement. De rest van de warmte gaat verloren en ver huist samen met de prut door de schoorsteen naar buiten. Waar immer nog de vogeltjes fluiten maar wel in een lucht die steeds viezer wordt. Infolijn Vereniging Milieudefensie 020-6262620 Er zijn er die het zien als een gekte. Als een rage die in de wijnwereld wel over zal gaan. Als een bui. En dus als iets dat aan komt waai en, maar altijd weer de wijk neemt naar de verte. Waarna de toestand is als voorheen. Er zijn er ook die de cépage- wijn beschouwen als de grote hit in de nu komende eeuw. Waar je alvast intens naar toe moet werken om te voorko men dat je straks buiten de boot valt. De grote toekomst. Ruwweg dus twee stromingen bij wijnmakers over de hele aardbol. Onenigheid over de betekenis van cépage-wijn. Dit produkt dat, in tegenstel ling tot de meeste traditionele wijnen, gemaakt is van slechts één druiveras of soms van twee, is hevig in opmars. Met de opzet om voor de consu ment heel herkenbaar te zijn. En dus met etiketten waarop met grote letters het ras wordt vermeld. Zo'n tien jaar geleden is de nieuwigheid aarzelend op gang gekomen. En nu zie je ze steeds meer. Hun opgang lijkt inmiddels niet te stuiten. De wijnen gaan solo. Eén druive- variëteit maakt de fles heilig. Veel mensen komen er inder daad langzamerhand achter, dat een witte wijn die uitslui tend van het ras chardonnay afkomstig is heel anders ruikt en smaakt als een fles sauvig- non blanc. Er worden liefheb bers gekweekt van een druive- soort en in mindere mate van een wijn uit een bepaald gebied. Bij cépage-wijnen wordt die (mede-smaak-bepa- lende) herkomst nog wel ver meld, maar in kleinere letter tjes. Deze wijnen worden vooral buiten het traditionele wijn- land Frankrijk geproduceerd. Ze komen veelal uit de Nieu we Wereld. Uit Chili, uit Zuid- Afrika, uit Australië, uit Nieuw Zeeland, uit Californië en zelfs uit Tasmanië. Maar ook uit Oost-Europa, uit lan den als Bulgarije, Hongarije, Roemenië of Moldova. Ze zijn tot nu toe een succes. En mede daardoor hebben we dan een groeiende groep con sumenten, die geneigd is om eens van het rechte pad afwij ken en heel avontuurlijk wat verder de wereld in te kijken. De afkeer van de huidige Franse atoomproeven blijkt daarbij een extra stimulans. Voor de prijs hoef je dat uit stapje niet te laten, want je kunt profiteren van een con currentieslag. Zuid-Amerika en Oost-Europa kunnen nog Door Hein Sluijter altijd goedkoper leveren dan Frankrijk en over kwaliteit valt nauwelijks te klagen. Ras sen als cabernet sauvignon, merlot, syrah en pinot noir voor rode wijn en chardonnay sauvignon blanc en chenin blanc voor witte lopen in de hele wereld aan kop. Wat niet wil zeggen dat West- Europa achteraan hobbelt. Frankrijk en ook nog wel Italië doen al dapper mee aan deze ontwikkeling. Maar dat is defensief. Vooral voor Frank rijk is het een verdediging. De Fransen voelen zich aangeval len. Na een aanlooptijd van enkele jaren werden in 1993 ineens de Franse cépage-wij nen met veel poeha aan de buitenwereld voorgesteld. Zie, wij hebben ze ook, was de boodschap. Sindsdien wordt er vooral in het zuiden van Frankrijk, in het Pays d'Oc dat heel de streek Languedoc-Roussillon omvat, hard gewerkt aan ver groting van het arsenaal wijn gaarden dat nu al aangezien kan worden als de grote kraamkamer van de Franse cépages. Hier komt het ant woord vandaan op het offen sief uit de Nieuwe Wereld. Ze worden wél allemaal verkocht als Vin de Pays, een kwaliteits- status die een trapje lager staat dan het bekende appellation contrölée. Hoe dat op den duur zal uitpakken bij de con sument is nog maar de vraag. Cépage-wijnen zijn in Frank rijk en elders in West-Europa eigenlijk helemaal niet nieuw. Denk aan de Elzas, die per tra ditie uitstekende gewürztrami- ners of rieslings voortbrengt. En rode Beaujolais bijvoor beeld is uitsluitend afkomstig van de gamay. Alle betere wit te Bourgognes zijn slechts uit één druivevariëteit geperst, de chardonnay. Maar dat zal wel nooit op het Franse etiket ver meld worden. Hooguit op een achter-etiket van het importe rende land. Eindhoven (anp) - Philips Media heeft de grootste Nederlandstalige encyclopedie op een interactieve cd op de markt gebracht. Volgens het Eindhovense concern overtreft het interactieve naslagwerk in grootte alle traditionele Nederlandse encyclopedieën. De cd-i zou in omvang bovendien alle andere interactieve encyclope dieën overtreffen, die tot dusver vooral op Amerikaanse en Engelse cd-i's zijn verschenen, aldus Philips. De encyclopedie telt vele honderden megabyte aan Nederlandse tek stinformatie over de meest uiteenlopende onderwerpen en een over vloed aan beeld- en geluidsfragmenten van digitale kwaliteit. Het zilveren schijfje kent 120.000 Nederlandse, razendsnel toeganke lijke trefwoorden en omvat onder meer 3300 afbeeldingen, 30 minuten aan filmfragmenten, 2 uur muziek, 60 video-documentaires en 50 interactieve geografische kaarten. Philips heeft maximaal gebruik gemaakt van de interactieve kracht van haar cd: via meer dan 1,5 mil joen onderlinge woordkoppelingen kan de gebruikers kris-kras over de cd 'springen' om steeds meer informatie over een onderwerp te ver zamelen. Om de overvloed aan informatie snel toegankelijk te houden bevat de cd-i naast de 120.000 trefwoorden onder meer een eenvoudig te hante ren 'zoekboom', een zelf te programmeren geheugen en een interactie ve wereldatlas. Philips overweegt de informatie van de cd-i ook als cd-rom uit te geven voor gebruik op personal computers. De Philips Media Interac tieve Encyclopedie kost 350 gulden. Het concern verbindt aan de introductie van haar standaardwerk een niet-goed-geld-terug-actie die op 15 december van start gaat. De politiek soebat nog steeds over de vraag of de winkels open mogen blijven. Volgens het Dongense onderzoeksbureau GfK zitten de Nederlandse consumenten helemaal niet te wach ten op ruimere openingstijden. Van vijfduizend ondervraagden zei 85 procent tevreden te zijn met de situatie zoals die nu is. Van de mensen tussen 30 en 39 jaar is eenderde minder tevreden met de huidige openingstijden. Ook jongeren zien het wel zitten wanneer winkels langer openblijven. Volgens het vakblad Distrifood legde GfK drie vragen voor: door- deweek 's avonds twee uur langer open, zondag de hele dag open of doordeweek 's ochtends twee uur eerder open. Weinig verba zingwekkend dat de meerderheid kiest voor: doordeweek 's avonds twee uur langer. Die wens geldt vooral voor de super markten. Het is wat met die winkelwagentjes, als ze al niet gestolen worden veroorzaken ze ongelukken. In de Verenigde Staten raken jaar lijks 25.000 kinderen onder de vijftien jaar gewond, doordat ze van winkelwagentjes springen of vallen. Of doordat de winkelwa gentjes zelf omvallen met kind-en-al erin. De Amerikaanse onderzoekers stellen direct een doeltreffende maatregel voor: verbieden die wagentjes totdat er een absoluut veilige versie is. Fleurop, ANWB, Albert Heijn en de Leidse Onderwijs Instellin gen zijn enkele deelnemers aan een proef met betalen via Internet die volgend jaar in Nederland van start gaat. Abonnees van Planet Internet kunnen begin volgend jaar bij hun bank een Internet-rekening openenen. Via die rekening kunnen mensen dan van thuis uit bestellen en direct betalen. Tijdens de proefperiode is het maximum bedrag per betaling vastgesteld op 250 gulden. Ee Italianen weten I eerst toegepast in 'Voertuigen met mensen niet aar cent meer omzel Jaar '95). Nu is acte driedeurs grote vijfde der enorm gat. En Door Rien van der Stel Fiat is de uitdaging| „Wij kunnen net auto's maken als d| riepen ze in Turijn.i de Bravo en de Br^ van de tekentafel, werd de tweeling A: Jaar 1996. Twee vi modellen en vier ni| ren. Opvolger van - uitstekende auto, di^ succes boekte. De nieuwe weg die Italië ingeslagen is o| van Paolo Cantare vruchten af. De jong Bravo/Brava, is Au Jaar 1996. Nadat de] jaar die onderschei; moet dat de Italian! stemmen. Nu de vei Want Fiat doet weer dingen, maar de klan ook oog voor hebber Berkhout van Fiat land: „Naast prodt 9 ^nderopvang van ee jonge kinderen rustig A

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1995 | | pagina 26