i paap i
4
M
I
ÊM1
de deuren dicht tijdens de kerstdagen
Petitie opgestart voor meer
geld om Oostkerk te redden
Neem cultuur op in
uw nalatenschap
i1
3
Met kerst maken wij
het altijd extra
gezellig. Mensen
vinden dat leuk
Sluiting van de Oostkerk? Zo
ver mag het echt niet komen,
vinden de betrokken
vrijwilligers. In een petitie
vragen ze de gemeente
Middelburg om meer geld.
„Anders klinkt het straks ach
en wee.”
want mensen hebben al lang an
dere plannen. Dus dan maar een
voorschot. In het buitenland overi
gens heel gebruikelijk en in de
Randstad ook steeds meer. Onze
men voor mijn restaurant en niet
voor het evenement kerst. Dat zie
ik veel liever.”
Op kerstavond is het restaurant in
iets bedacht. Iets heel lekkers.”
Grigoriou opende zijn restaurant
aan de Markt in Terneuzen 35 jaar
geleden en sindsdien is het altijd
volle bak. Zeker met kerst. „Meestal
wel dezelfde mensen ja, mensen
die hier al generaties komen. Zij
weten dat het goed is. Met kerst
maken wij het altijd extra gezellig.
Met kaarsen en zo. Mensen vinden
dat leuk. Wij moeten hard werken,
maar dat doen wij graag.”
„We zijn vorige week met de neus
op de feiten gedrukt”, zegt Ollo
Feenstra, vrijwilligster bij stich
ting de Oostkerk en initiatiefne
mer van de petitie die sinds maan
dag zo’n zevenhonderd keer is on
dertekend. Op een vrijwilligers-
avond hoorden ze hoe ernstig het
geldgebrek is en dat zonder meer
subsidie de Oostkerk dicht zal
moeten. „Denken dat het zal loslo
pen? Nee, we hebben besloten dat
we iets moesten doen om dat te
voorkomen.”
Een petitie dus. Om de ge
meente te vragen per jaar 80.000
euro extra te geven voor de Oost
kerk. Directeur Leo Hannewijk
had in het voorjaar al bij de ge
meente aangeklopt voor dat be
drag. Hij is daarover nog steeds in
gesprek met de gemeente. De vrij
willigers wilden de afloop daarvan
niet afwachten, zegt Feenstra.
„Het was lang mijn gedachte dat
Lekker thuis
Bij Meliefste geldt dat zeker ook. Al
werd daar een paar jaar geleden be
sloten het over een andere boeg te
gooien: het restaurant in
Wolphaartsdijk is op kerstavond
nog open, maar daarna gaat het
een paar dagen dicht. „Met kerst
hoor je bij je familie te zijn”, vindt
Thijs Meliefste. „Dat gun ik mijn
gasten, maar dat gun ik mijn per
soneel dus ook. Ze staan het hele
jaar voor me klaar. Daarom mogen
ze met kerst lekker thuis zijn.”
En dat terwijl je als horeca met
kerst flink geld kan verdienen. Al
lemaal waar, Meliefste weet het als
geen ander. „Maar er zijn dingen
die belangrijker zijn dan geld. Bo
vendien: voor ons zijn de kerstda
gen niet anders dan andere dagen.
Wij zitten toch wel vol. Dus dan
zouden we alleen open gaan om de
gasten te pleasen. Dat doen we
niet. Dat zeg ik vanuit een luxepo- Patricia Minderhoud van res-
sitie, dat realiseer ik me heel goed.”
de gemeente het niet zal laten ge
beuren dat de kerk moet sluiten.
Anderzijds: de tijden zijn onzeker
en ik kan niet in de portemonnee
van de gemeente kijken. En elk
jaar opnieuw geld moeten vragen,
dat is niet werkbaar. Dan kun je
niet vooruit programmeren.”
Zekerheid vragen de vrijwilli
gers met hun petitie aan de ge
meente. „Maar het is niet alleen
een financieel verhaal”, merkt
Feenstra op. „We vragen mensen
die de Oostkerk een warm hart
toedragen hun handtekening te
zetten. Daarmee laten we ook zien
hoeveel liefde er is voor dit ge
bouw, de stad en de geschiedenis.”
De petitie loopt tot eind novem
ber. Stichting de Oostkerk heeft
van de gemeente al wel geld gekre
gen om het tot eind dit jaar vol te
houden. In december moet de ge
meenteraad duidelijkheid geven
over de verdere toekomst.
ineens omhoog. Langoustines
waar ik nu veertig euro de kilo
voor betaal, kosten begin decem
ber ineens vijftig euro de kilo. En
in de week voor kerst betaal je er
zelfs zestig euro voor. Daarom ko- Wolphaartsdijk wél open. Gasten
pen veel restauranthouders nu al krijgen kerstavond zelfs een speci
aal menuutje voorgeschoteld. Al
betalen zij voor die avond wel een
voorschot van vijftig euro per man.
Moet wel, zegt Meliefste. „We
merken steeds vaker dat mensen
in verschillende restaurants reser
veren en dan op het laatste mo
ment niet komen opdagen. Zo zijn
we tijdens de feestdagen een keer
met 28 couverts blijven zitten.”
Niet alleen vervelend, die lege
tafels, maar ook duur. Want die
langoustines zijn toch ingekocht.
„Het kost mij duizenden euro’s en
in. Dat is natuurlijk slim, maar dat de tafels krijg ik niet meer gevuld,
is niet wat ik wil. Ik wil alles super-
vers, en anders niet.” Zo zette Me
liefste een paar jaar geleden eens
alle plussen en minnen tegenover
elkaar en kwam tot de conclusie
dat hij kerst best kan missen. „Zo gasten begrijpen het inmiddels al-
heb ik op de gewone avonden ook lemaal. Ik kan het iedereen van
gewoon mensen binnen die ko- harte aanraden.”
■f
PC
DONDERDAG 3 NOVEMBER 2022
ook recht op rust’
,x
- Christos Grigoriou, restaurant
Delphi in Terneuzen
Optreden van BL0F in de
Oostkerk. foto hans puik
Maurits Sep
Middelburg
h
Kijk op naLaten-aan-cuLtuur.nL
Gee/ de
magi
taurant Basalt in Middelburg.
„Tijdens de feestdagen komen
‘Vers en anders niet’ er bijna geen toeristen maar al-
Maar er speelt ook nog iets anders leen mensen uit onze eigen om-
mee. „In de weken vóór kerst geving. Heel gezellig.
schieten de prijzen van producten foto dirk-jan g jeltema