Zo gezien
Kabinet moet iets
meer risico durven
nemen met horeca
'Wegaan
vaak naar
exposities
in Gent,
Brugge en
Antwerpen
Bij hogere
temperaturen
in het voorjaar
lijkt het virus zich
minder snel te
verspreiden
Het kabinet geeft nog geen duimbreed toe
aan wanhopige horecaondernemers die
dreigen hun terrassen illegaal open te gooien.
Het wordt tijd dat Den Haag uit een ander
vaatje gaat tappen.
door. De laatste tien jaar komt ze
er samen met Jurgen Winkler.
Zijn naam roept vaak associaties
op met de Winkler Prins Encyclo
pedie. Bij het tuinhek heeft hij de
naam van zijn bedrijfje vermeld:
Winkler Prinses. Hij zegt: ,,Het
is hier bijna België, het voelt als
een apart landje. We gaan vaak
naar exposities in Gent, Brugge en
Antwerpen. Ik kijk wel met ge
mengde gevoelens naar Cadzand
waar ze de kust van België naboot
sen." Lot: ,,Het voelt als retraite. Je
leest hier rustig een boek, we wan
delen, fietsen, lopen hard. Je maakt
de seizoenen mee, twee jaar gele
den hebben we op de Blikken ge
schaatst." Permanent wonen gaat
hen een stap te ver. Ze koesteren
de combinatie stad-platteland.
Maar wie weet. Lots dochter Eila is
verknocht aan het huis.
Even verderop lopen we het erf
op van Pieter Isaac (Piet) de Hullu.
Komende meimaand wordt hij 100
jaar. We zitten in de keuken van
zijn geboortehuis. Zijn vrouw
Tanneke overleed in 2019. Hij her
innert zich: ,,Toen ze 95 jaar was
liep ze nog langs de Marolleput.
Een paar maanden voor haar over
lijden stond ze hier op de dijk en
vond het prachtig."
Tanneke was de dochter van de
molenaar op de Nieuwlandse Mo
len bij Driewegen. Piet was ook
molenaar, op zijn erf stond een
standerdmolen, de Zeemeermin.
Die werd op 22 september 1944 -
het geheugen is nog goed - door de
Canadezen kapot geschoten: ,,Er
zaten vier moffen in, ik heb gezien
hoe ze eruit kropen." De molenaar
besloot boer te worden. Uit zijn
portemonnee diept hij een briefje
op met de namen van alle boeren
die hem land verkochten: ,,In to
taal heb ik tien stukjes grond kun
nen aankopen. De mensen hebben
het me gegund."
Een kleine replica van de molen
staat in zijn voortuin. De Zee
meermin staat er op de zijgevel
van de woning te lezen en de zee
meermin op het dak wijst uit
welke richting de wind komt. Die
windwijzer stond op de oorspron
kelijke molen. Natuurlijk weet
Piet nog van het al lang verdwe
nen café op Scherpbier. Hoe boe
ren die van de weekmarkt in Oost
burg terugkwamen zich daar lie
ten vollopen. Zelf heeft hij nooit
gerookt of gedronken.
Hij heeft nog met vier trekpaar
den geploegd. Op de muur een
foto van een antieke tractor. Lanz
Bulldogs, Landini's, dat soort mer
ken, er staan er zeker zestig in de
schuur. Over zijn erfopgang loopt
de grens tussen de oude gemeen
ten Oostburg en Groede. Hij heeft
zich een leven lang de laatste
Groenaar geweten. Toen hij 95 jaar
werd, kwam heel Scherpbier op
bezoek. Hij denkt niet dat zijn ge
zondheid een eeuwfeest toelaat.
Afgelopen week ontstond er mui
terij. Een aantal kroegbazen, over
wegend in Noord-Brabant maar
ook enkele in Zeeland, zei 2 maart
de terrassen te openen uit protest
tegen de langdurige horecaslui-
ting. Uiteindelijk werd de soep
niet zo heet gegeten als hij werd
opgediend.
De Zeeuws-Vlaamse caféhou
ders Marco IJben (Het Kleine Café,
Aardenburg) en Marc van Calster
('t Karrewiel, Vogelwaarde) bij
voorbeeld hielden het bij een sym
bolische actie om geen boete van
4000 euro te incasseren. Burge
meesters hadden immers laten
weten dat ze geen andere keus
hadden dan te handhaven als er op
terrassen gasten zouden worden
ontvangen. Na die waarschuwing
bonden de opstandige horecaon
dernemers in. Een forse boete
kunnen de financieel uitgeklede
uitbaters er niet bij hebben.
De quasi-muiterij is een signaal
dat de horeca het water aan de lip
pen staat. De horeca is met afstand
de sector die het zwaarst is getrof
fen door het coronabeleid van het
kabinet. Sinds maart vorig jaar,
toen de horeca voor het eerst dicht
moest om besmettingen te voor
komen, hebben cafés, restaurants,
discotheken en zalencentra zeven
van de twaalf maanden de deur
gesloten moeten houden. In die
zeven maanden heeft Den Haag de
horeca-exploitanten langzaam la
ten zinken. De steunpakketten
zijn immers volstrekt onvol
doende.
De druk op het kabinet neemt
daardoor toe. Koninklijke Horeca
Nederland heeft een routekaart
voor heropening neergelegd in
Den Haag. Een aantal burgemees
ters pleit er inmiddels voor 'een
stap naar voren te zetten'. Maar
premier Mark Rutte en corona
minister Hugo de Jonge lijken vol
gende week dinsdag toch geen
versoepelingen voor de horeca af
te kondigen. Dat vinden ze een te
groot risico nu de derde corona-
golf is aangebroken. Het deuntje is
bekend: meer mobiliteit betekent
extra contacten tussen mensen en
dat zorgt weer voor een toename
in de besmettingen. En daarmee
een groeiende druk op de zorg.
Schizofrenie
Tegelijkertijd is het coronabeleid
niet meer uit te leggen. Als con-
tactberoepen zoals kappers en pe
dicures weer hun gang mogen
gaan, waarom zou de horeca of in
elk geval een deel daarvan onder
strenge veiligheidsmaatregelen
niet open kunnen? En is een res
taurant qua contacten onveiliger
dan de supermarkt? De schizofre
nie van de huidige maatregelen
was vorige maand te zien tijdens
de voorjaarsvakantie. In badplaats
Domburg zag het zwart van de va
kantiegasten. Ze vormden rijen bij
ijssalons, snackbars en koffie-
standjes van restaurants. Toeristen
dromden samen in parkjes om
hun kibbeling naar binnen te
schuiven of zaten op straat koffie
te drinken. Waren de coronavei-
lige terrassen open geweest, dan
had het publiek beter kunnen
worden gespreid.
Met Pasen begint het toeristisch
seizoen. De Zeeuwse horeca wil
dan (geheel) open, want er moet
snel weer wat worden verdiend.
Dat heropening niet tot een be-
smettingsgolf hoeft te leiden, is
vorig jaar bewezen. Zeeland zat in
de zomer tjokvol toeristen. Daar
kwamen nauwelijks besmettingen
uit voort, ook omdat horecabedrij
ven zelf een streng coronaregime
voerden.
Er zijn twee argumenten om iets
meer risico te nemen. Bij hogere
temperaturen in het voorjaar lijkt
het virus zich minder snel te ver
spreiden. Daarnaast wil minister
De Jonge in het tweede kwartaal
de turbo op de vaccinatiecam
pagne zetten. Je zou best een deel
van de horeca zoals restaurants en
hotels volledig kunnen heropenen
en risicovollere zaken zoals cafés
nog even dichthouden maar dan
wel honderd procent compense
ren.
Of het kabinet uit een ander
vaatje zal tappen, moet dinsdag
blijken. Gelet op de coronacijfers
lijkt er weinig mogelijk, maar met
verkiezingen in aantocht weet je
nooit hoe de Haagse hazen lopen.
Jurgen Winkler
®Kijk op de
site bij
/video
Scherpbier met links de re
plica van de verdwenen stan
derdmolen van landbouwer
De Hullu. FOTO'S RUBEN OREEL
FRANK BALKENENDE
GO ZATERDAG 6 MAART 2021
Cadzand
Scherpbier
Zuidzande