NIEUWS 17 VOEDING KAUW- EN SLIKPROLEMEN Een frikandel die eruit ziet als een echte frikandel, een pizza die niet van echt te onderscheiden is of een koekje dat ook echt op een koekje lijkt? En toch is niets wat het lijkt. Alle drie zijn ze namelijk vloeibaar. En alle drie staan ze in een nieuw kookboek, ontwikkeld door een logopediste en diëtiste van Mijzo. De voorbeelden hierbo ven zijn bedacht door diëtiste Ineke van Put ten en logopediste Laura van Beijsterveldt die in de verpleeg- en verzorgingshuizen van de Brabantse zorgaanbieder Mijzo dagelijks te maken hebben met mensen met kauw- en slikproble- men. Speciaal voor deze groep schre ven ze Het oog wil ook wat, een kook boek met ruim tachtig gepureerde gerechten. Veel meer Nederlanders dan we denken lijden aan dysfagie, zoals de medische term voor kauw- en slik- problemen luidt. Het merendeel van mensen met COPD, MS, Parkinson, ALS of die een vorm van hoofd- en halskanker hebben, maar ook men sen die aan het dementeren zijn of met een verstandelijke beperking hebben er in meer of mindere mate moeite mee. Vermoedelijk gaat het om minstens honderdduizend men sen. Toch is er voor deze groep op culi nair gebied nauwelijks een passend kookboek voorhanden. Terwijl we worden doodgegooid met recepten boeken om af te vallen, gezond te le ven of om voortaan vegan door het leven te kunnen gaan, is het aantal publicaties met gerechten voor dys- fagiepatienten op de vingers van één hand te tellen. Onderschat Dat moet anders, dachten Van Putten en Van Beijsterveldt. „Temeer", legt Van Beijsterveldt uit, ,,omdat we da gelijks zien hoeveel problemen het geeft als je moeite hebt met kauwen en slikken. Het is een onderschat probleem. Niet alleen is het gevaar lijk - mensen kunnen stikken als er eten in hun luchtpijp terechtkomt of een longonsteking ontwikkelen - het is ook in sociaal opzicht heel lastig voor deze groep. Mensen trekken zich terug, doen niet meer mee als er gezamenlijk gegeten wordt.'' En dus gingen Van Beijsterveld en Van Putten aan de slag. Van Putten: ,,Het moest vooral een boek worden waarin de presentatie van het gerecht voorop staat. Nu wordt vaak gezegd: joh, gooi de ingrediënten maar door de blender en klaar. Maar een gepu reerd appeltaartje smaakt zo veel lek kerder als het er ook écht uitziet als een appeltaartje. Of neem een sprits. Als dat er echt uit ziet als een koekje, proefje ook sprits. Zo werkt dat nou eenmaal in je hoofd." Een kleine twee jaar duurden de voorbereidingen voor het boek dat begin dit jaar uitkwam. Van Putten je dan achteraf hoort hoe blij je de lachend: ,,Veelal maakte ik de gerech- mensen er mee maakt, dan was het ten en proefde Laura. Nee hoor, we dat allemaal waard.'' hebben er beiden heel veel tijd, en Van Beijsterveldt knikt: ,,We heb- nog meer afwas, in gestopt. Maar als ben een bewoner van één van onze We hebben vooral gekeken naar feestelijke momenten en daarde recepten bij gezocht tehuizen, die gek is op frikandellen maar vanwege zijn slikproblemen die niet meer kan eten, een levensechte maar wel gepureerde frikandel voor gezet. Hij straalde gewoon toen ie 'm opat. Kijk, daar doe je het voor." De recepten in het boek zijn onder verdeeld in thema's; van Pasen tot Bella Italia, van high tea tot 'naar de friettent', van ijssalon tot rijsttafel en van snoeperijen tot barbecue. Stuk voor stuk zijn het zogeheten dikglad- vloeibare recepten. Dat wil zeggen gepureerd, zonder stukjes. Van Beij- sterveldt: ,,We hebben vooral geke ken naar feestelijke momenten en speciale gelegenheden en daar de re cepten bij gezocht. Want er is niets zo vervelend om bij zo'n gelegenheid verstek te moeten laten gaan omdat je toevallig niet zo goed kunt kauwen en slikken.'' Zult Voor vrijwel alle recepten gebruikten de twee een verdikkingsmiddel. Toch lukte niet alles wat ze in vloeibare vorm probeerden te maken. Van Put ten: ,,Zult bijvoorbeeld, dat vinden veel ouderen erg lekker, dat recept hadden we graag in het boek opgeno men. Maar die harde stukjes krijg je gewoon niet gemalen, hoe lang je ook met de mixer aan de gang bent. Het zelfde geldt voor pasta. Ook dat is ons niet gelukt." Als proef op de som hebben de dië tiste en logopediste, speciaal voor de verslaggever, twee gerechten ge maakt. Een bordje met daarop twee spritsen en een kommetje met daarin een cupcake met appelmoes en slag room. „Probeer maar eens", nodigt Van Putten uit. Met name de spritsen zien er zo echt uit dat ik de neiging heb ze te willen oppakken. Wat dus prompt mis gaat. Grote hilariteit aan tafel. Van Beijsterveldt: ,,Haha, ze lij ken dus, een groter compliment kan je ons niet geven." En dat niet alleen. De gepureerde spritsen proeven ook echt als sprit sen, moet ik even later beamen. Het zelfde geldt voor de cupcake. Het kookboek mag dan de titel Het oog wil ook wat hebben meegekregen, de smaakpapillen worden zeker niet vergeten. Het boek van Laura van Beijster- veld en Ineke van Putten is in een op lage van vooralsnog duizend exem plaren gedrukt waarvan een groot aantal al is uitgedeeld op de zorgin stellingen van Mijzo in West- en Midden-Brabant. zaterdag 6 maart 2021 VL Een kookboek met vloeibare koeken en frikandellen Peter Ullenbroeck Oosterhout/Waalwijk Ineke van Putten (links) en Laura van Beijsterveldt hebben twee jaar aan hun kookboek gewerkt. FOTO'S RAMON MANGOLD/PIX4PROFS De omslag van 'Het oog wil ook wat'. - Laura van Beijsterveldt Het boek, 22,50 euro exclusief ver zendkosten, kan binnenkort ook be steld worden via mijzo.nl/kookboek- het-oog-wil-ook-wat.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 136