MENEER MEVROUW HAMERSMA
Papardelle met
groenten en
mozzarella
„Misschien moeten we dan de
ballotage voor Dorstman POR
hier doen'', suggereerde de
immer hulpvaardige mevrouw
Hamersma. ,,Dan maak ik uit
de groene Shortlist dat gerechtje
van restaurant Toscanini waar
we met Kama zouden zijn gaan
eten als het virus niet...''
Ik begon te mijmeren over
wat Dorstman POR zou mee
nemen als plengoffer. Waar
schijnlijk vinho verde die dan
lekker tegen de doperwtjes en
tomaatjes kon aanknapperen.
Zelf had ik twee opties: een
witte uit Campania, waar het
gerecht als spaghetti alla posi-
tano zijn oorsprong vindt.
Of zou ik Van Amerongen
verleiden tot een definitieve
terugkeer naar het vaderland
door 'm een witte te schenken
van een zaak die alleen in
Nederlandse wijnen doet?
,,Leg je je mobiel weg?'' vroeg
mevrouw Hamersma tijdens
ons proefeten- en drinken.
,,Even een foto aan Kama
sturen'', antwoordde ik.
Shortlist
Amsterdam
Online
Wijngoed Thorn
2019, Auxerrois,
Nederland.
€13,50 (wit)
bobwijn.nl
Supermarkt
(voor 4 personen)
500 g cherrytomaatjes
2 tenen knoflook, in
plakjes
2 1 el extra vergine
olijfolie
200 g doperwten
(koelvers of diepvries)
400 g papardelle
(tagliatelle mag ook)
1 bol buffelmozzarella
y bosje basilicum
iy el kappertjes
Zet de oven op 200 gra
den. Doe de tomaatjes in
een ovenvaste schaal met
de knoflook, 2 eetlepels
olijfolie, peper en zout en
meng. Zet in de voorver
warmde oven en rooster
een minuut of 8 tot de
velletjes van de tomaten
beginnen te barsten.
Schep halverwege een
keer om. Kook ondertus
sen de doperwten 5 minu
ten in gezouten water.
Giet af en spoel ze af on
der koud, stromend water.
Zet het water voor de
pappardelle op: minstens
2 liter met flink wat zout.
Snijd de mozzarella in
stukjes en laat ze uitlek
ken. Scheur de basilicum
blaadjes in grove stukken.
Kook de pappardelle, giet
het water af en doe de
pasta terug in de pan.
Schep de geroosterde
tomaatjes (met de olijf
olie en knoflook), de dop
erwten, kappertjes en wat
zout door de warme pas
ta. Voeg de mozzarella en
de overgebleven olijfolie
toe en schep om. Verdeel
de pasta over de borden,
en maal er verse zwarte
peper overheen. Garneer
met de basilicum.
Shortlist
Amsterdam
Famke en Floor
van Praag, €32
Supermarkt
Fantini 2019,
Greco Fiano,
Basilicata, Italië.
€7,99 (wit)
Albert Heijn
Speciaalzaak
Quinta de Simaens
2019, Vinho verde,
Portugal.
€9,95 (wit)
Wijnkring
ZATERDAG 6 MAART 2021 37