Erwten,
kappertjes en
knapperende
wijn
Wijnweetje
Corona stak een stokje voor
een etentje met een Vlaamse
striptekenaar. Dan maar thuis
aan de pasta en 'Kama'
een fotootje appen.
Italië mag zich op
Luc Zeebroek (beter
bekend als Kamagurka) en ik
vormen een enigszins geheim
Belgisch-Nederlands eet- en
drinkgezelschap. Onze vriend
schap is ooit ontstaan in Leuven,
toen ik met culinair publicist
Ronald Hoeben een serie arti
kelen schreef voor mannenblad
Esquire. Na hiervoor eerst elke
provincie in Nederland gastro
nomisch in kaart te hebben
gebracht door met bekende
lekkerbekken over eten te
praten, belandden wij ook in
Vlaanderen. Om precies te zijn
in restaurant De Spaanse Bra
bander van Dirk - God hebbe
zijn ziel en de duivel zijn lever
- Lambrechts.
Ik herinner mij dat 'Kama'
vegetarisch wenste te eten.
Het is zo lang geleden dat 'geen
vlees of geen vis' eten in een
restaurant bij lange na nog niet
zo ingeburgerd was als tegen
woordig. Kama's order bleek
niet goed doorgekomen, of
Lambrechts wilde deze niet
horen: de entrecote die Kama
gurka kreeg was enorm. Echt
memorabel is echter dat ik
daarna nooit meer iemand met
zoveel graagte een entrecote
heb zien eten.
In later jaren leidde de ont
stane vriendschap tot ons boek
Waanzin Wijnzin (een brief
schrijver eiste vernietiging van
de oplage vanwege een hoofd
stuk over Adolf Hitler en zijn
kwaaie dronk) en vele etentjes
en drinkuitstapjes in Neder
land, België en in den vreemde.
En als wij niet gezamenlijk
konden tafelen, informeerden
we elkaar online via foto's van
bijzondere, leeggedronken
flessen. We hebben ons er zelfs
een WhatsApp-alter ego voor
aangemeten: Dorstman BE en
Dorstman NL.
Onlangs diende zich een as
pirant-lid aan: de in Portugal
wonende Arthur van Ameron-
gen. Nu ben ik al een fan van
zijn columns waarmee hij de
Volkskrant en HP/De Tijd onvei
lig maakt. Maar ik werd het nog
meer toen hij schreef dat hij
samen met Reggie Smith, een
Nederlandse importeur van
Portugese wijnen, 'dé wijngids
over de Algarve en Alentejo'
gaat maken.
36
Eten drinken
Mevrouw Hamersma runt een kook
boekwinkel, meneer Hamersma weet
alles over wijn: een gouden combinatie.
basis van de oogst
in 2020 wederom
het grootste wijn-
land ter wereld noe
men. Maar die bijna
50 miljoen hecto
liter rood, wit en
rosé baren ook
zorgen. Wereldwijd
is de horeca nog
grotendeels op slot
en de toegenomen
thuisdorst is lang
niet groot genoeg.
Er belandde 3,5
miljoen hectoliter
meer in de kelders.
Reden: de subsidie
procedure om de
wijnboeren op vrij
willige basis minder
te laten oogsten
bleek te ingewik
keld.