Populaire parkeerplaats aan de
Koningsweg slinkt zienderogen
Dicky ging failliet en kookt nu in toprestaurants
6
Bestraten begint 22 februari
De Dokbrug is bijna klaar. foto lex de meester
Dicky Wattimena in restaurant Havendorp. archieffoto lex de meester
Claudia Sondervan
Vlissingen
De vereniging beheert en onder
houdt het komende decennium de
jachthaven in het Dok, schuin te
genover de eigen jachthaven aan
het Kanaal door Walcheren. Daar
ontvangt de vereniging ook passan
ten aan de steigers, maar daar was
geregeld niet genoeg plaats. Men
sen die met hun boot Vlissingen
bezoeken kunnen in het Dok, veilig
achter de brug, verblijven met de
binnenstad op twee minuten lo
pen.
De Dokbrug kan per dag vier tot
VVW Schelde tekent
voor beheer
jachthaven
vijf keer open voor jachten, zegt
projectleider Scheldekwartier Hans
van Houdt. De brug blijft neer voor
wegverkeer in de ochtend en na
middag voor werknemers van
Amels en Schelde Exotech en voor
transporten naar de werf. Voor bo
ten die wachten op toegang naar de
haven komt er een wachtplaats in
de Binnenhaven.
Aan de andere kant van het Dok,
bij de toenmalige scheepsbouwhel-
ling, moet de gemeente besluiten
hoe de oversteek van Peperkade
naar Jan Weugkade er precies uit
komt te zien. Die komt op de plaats
waar vroeger de blauwe brug lag.
Op de plaats van de oude dokdeu
ren ligt een dam. Aan de zijde van
de Jan Weugkade komt in de hoek
van het Dok een zonneterras bij het
waterniveau te liggen.
De jachthaven krijgt een drijvend
havenkantoor met sanitaire voor
zieningen voor de watertoeristen.
Dat wordt vlak naast de dokdeur
naar het Dok van Perry neergelegd,
waar eerder nog plaats was vrijge
houden voor de watertaxi, maar die
is inmiddels teloorgegaan. Voor het
innemen van brandstof en water en
legen van afval(water) kunnen bo
ten terecht in de eigen haven van
VVW Schelde aan het Kanaal door
Walcheren.
Het kostbare herstel van de kades
van het Dok is inmiddels afgerond.
De gemeente heeft net de bestra
ting rondom aanbesteed. Vanaf
maandag 22 februari wordt aan de
Jan Weugkade een strook van tien
meter vanaf het water bekleed met
verharding. Bij de Ketelmakerij -
woningen, die steeds meer be
woond raken, wordt het hele ter
rein aangelegd. Ter hoogte van de
Machinefabriek en de Timmerfa
briek blijft een strook bij de gebou
wen nog vrij in verband met de
bouwwerkzaamheden. De ver
bouw van de Timmerfabriek tot
hotel is begonnen en als de ge
meenteraad op donderdag 11 maart
akkoord gaat, worden het casco en
de gevels van de Machinefabriek
opgeknapt voor herontwikkeling.
Maar ruim voor die werken rond
zijn, kan er rondom het Dok gefla
neerd worden, zegt De Jonge.
Het terrein oprijden vanaf de Ko
ningsweg kan sinds een week niet
meer. De resterende parkeerplaat
sen en het terrein voor vergun-
ningparkeerders aan de Houtkade
zijn nu via de Koudenhoek bereik
baar. Zolang de parkeerautomaat
daar niet werkt, zijn niet enkel de
eerste drie uur gratis.
Er blijven, als alle wegwerken
klaar zijn, wel parkeerplaatsen be
schikbaar tussen Koningsweg en
Palingstraat, zegt projectleider
Sander Jakobsen. In elk geval tot
2025, als de woningbouw aan de
Houtkade is voorzien.
De Dokbrug wordt eind maart
opgeleverd. In april moet de
nieuwe Koningsweg en, aan de
overzijde van de Dokbrug, de
straat Dokwerker klaar zijn. Die
sluit met een verbrede kruising
aan op de De Willem Ruysstraat.
Het stuk Koningsweg dat voor
langs de Timmerfabriek loopt,
wordt weggehaald. Dat gebied is
bestemd tot terras bij het hotel en
als verblijfsplaats bij de aanko
mende cruisekade in de Binnen
haven.
Een paar weken geleden deed Wat
timena in de PZC zijn verhaal over
de teloorgang van restaurant Ha
vendorp in Vlissingen. Over de
roem die hij had, over de fouten die
hij had gemaakt en over de hoop die
hij hield.
,,Na de publicatie stond mijn tele
foon roodgloeiend. Heel veel posi
tieve reacties, ook wat negatieve.
Een crowdfunding die spontaan
werd opgezet. En wel vier banen die
me werden aangeboden."
Eén ervan kwam van Dennis Hu-
waë, van toprestaurant Daalder in
Amsterdam, die vorig jaar nog
nummer 97 werd in de ranglijst van
beste koks ter wereld. ,,Dennis is
zelf van Molukse komaf, hij heeft
nog in Vlissingen gewoond. Hij
maakt fusion-achtige gerechten,
maar Moluks koken heeft hij eigen
lijk nooit geleerd. Dus dat doe ik
nu."
Traditionele gerechten
Hoe dat is? „Fantastisch, echt. Leer
zaam om te zien hoe je een restau
rant hoort te organiseren. En ge
weldig om getalenteerde koks te le
ren wat je zelf van thuis uit hebt
meegekregen. Ik leer ze traditionele
gerechten, maar ik sta ook sambal te
maken. Dit weekend lanceren we
vijftig take away-boxen, zoals ik die
ook in Zeeland maakte. Als het een
succes is, gaan we flink uitbreiden."
Leerzaam om te zien
hoe je een restaurant
hoort te organiseren
En van het een komt het ander.
,,Eind deze maand geven we samen
een workshop Moluks koken in De
Librije. Als ik wil, kan ik bij Dennis
blijven. Maar er is ook zicht op een
doorstart van Havendorp. Mijn
hoop was niet voor niets."
Nog zowat dertig vrije parkeerplaatsen zijn bereikbaar via de Koudenhoek. foto lex de meester
zaterdag 6 februari 2021
Rondje Dok
deze zomer
mogelijk
Champagne op de voorplecht
van museumschip de Mercuur
vrijdagmiddag: wethouder John
de Jonge van Vlissingen en
voorzitter Sal Cracau hieven het
glas op tien jaar samenwerking
in jachthaven Scheldekwartier.
Bezoekers van Vlissingen die
denken aan de Koningsweg de
eerste drie uur gratis te kunnen
parkeren stoten hun neus. Het
verleggen van de Koningsweg
naar de nieuwe Dokbrug be
slaat inmiddels het grootste
deel van het populaire parkeer
terrein.
Claudia Sondervan
Vlissingen
Zo heb je niks en zo sta je tus
sen sterren. Dicky Wattimena
mag dan failliet zijn, voor zijn
kookkunsten geldt dat aller
minst. De Middelburgse kok
staat nu in de keuken van een
Amsterdams toprestaurant. En
eind deze maand in De Librije.
Wendy Wagenmakers
Middelburg
- Dicky Wattimena, kok
□jlabtujcie