Gulden snede O 0 Smikkelen en smullen bij foodtruck Bitter Sweet MARGOT ZEELAND 11 UHier is geen ingenieur, architect of kunstenaar aan te pas gekomen, dat heeft de natuur helemaal zelf bedacht dat altijd? De Graanbeurs werkt met simpele maar verse ingrediënten. En maakt daar ge rechten van waar de mensen voor terugko men, zegt gastheer Martijn. Typisch brasserie eten. De inrichting verraadt veel. De zaak had ook in een achteraf gelegen Parijs' zijstraatje kunnen zitten. Veel hout, krakende vloer, klassieke bar. Gezellig! Als hoofdgerecht ga ik voor een poussin, een 'heerlijk gegrild' Frans boerderijkippetje. Een goed kipgerecht op tafel zetten klinkt simpel, omdat iedereen wel eens een filet in de pan mikt. Maar zo makkelijk is het niet, want droog vlees ligt altijd op de loer. Nou, de pous- sin is lekker mals hoor. Tijdens de braadtijd is hij duidelijk overgoten met de eigen jus. Kriel tjes, gebakken spek, gestoofde ui, erwtjes, wortel en paprika zijn de prima metgezellen. Die Fransen weten al eeuwen dat een boerse schotel als deze altijd blij maakt. Comfortfood avant la lettre. De slibtongetjes van tafelgenoot glijden zo naar binnen. Ze zijn prima gebak ken en peper en zout zijn goed afgestemd. De remouladesaus is niet té mayo-achtig maar juist fris. ,,Lekker man'', recenseert hij. Vooruit, omdat we nu eenmaal alles willen keuren. De merengue krijgt op de menukaart een uitroepteken, dus is de keuze snel ge maakt. Het schuim is krokant van buiten, de binnenkant mag wat taaier. De karamel is zoutig, wat voor een fijne afwisseling met het vanille-ijs zorgt. De amandelen mogen langer geroosterd zijn, nu zijn ze wat vlak. We schui ven voldaan de stoelen aan. Nu is het tijd voor ontwikkelaars om aan tafel te gaan. De Graan- beurs verdient fraaiere buren in de Noord straat. We weten wel een restaurant waar de stropdassen informeel kunnen vergaderen. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Mijn zus hield vorige week op de 85ste ver jaardag van onze vader, een bijzonder verhaal. Ze heeft iets met getallen vooral met de 8 en de 5, omdat ze een onderdeel zijn van de gulden snede. Dat is een wiskundige getallen reeks die de belichaming vormt van perfecte ver houdingen. Het komt overal in terug; in groeivor men van de natuur, maar ook in de architectuur en de kunst. De nautilusschelp is de bekendste gestalte van de gulden snede. Omdat mijn vader een man van het water is, hij was waterbouwkundig ingenieur, had ze zo'n schelp voor hem gekocht. ,,Je kijkt vast vol be wondering en verwondering naar deze schelp die volgens de compositie van de gulden snede is op gebouwd uit luchtkamers voor het drijfvermo- gen. Hier is geen ingenieur, architect of kunste naar aan te pas gekomen, dat heeft de natuur he- lemaal zelf bedacht. Als je de schelp aan je oor houdt hoor je zelfs de zee", zo vertelde ze. Het was een dag met een gouden randje. We waren er allemaal en dansten op Louis Arm strongs On the sunny side of the street, dronken en aten wat. En omdat we op de vegetarische toer gaan hierbij een vegetarisch recept met Zeeuwse uien. Neem 4 rode uien, pel ze en snij aan de bo ven en onderkant een schijfje af. Snij ze overdwars in 3 stukken en leg ze op een bakplaat Besprenkel met olijfolie, strooi wat grof zout en peper erover en rooster ze 40 minuten in de oven op 220 gra den. Maak ondertussen een salsa van 100 gram walnoten, een gesnipperde rode peper, 1 knof lookteen, wat rode wijnazijn en olijfolie. Leg de uien op een bord met salade en verdeel 150 gram. zachte geitenkaas en de salsa er over. Eet met nieuwe aardappelen met rozemarijn uit de oven. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Oorspronkelijk komt Sofie uit België en leerde ze Tholen ken nen omdat ze daar samen met haar vriend een boot had liggen. ,,Ik woonde in Antwerpen en mijn vriend in Hasselt. Nu wo nen we samen in Tholen. Ik be dacht wat ik hier zou kunnen doen en omdat ik veel horeca-er- varing heb en graag zelfstandig werk, werd het een groene food- truck met verschillende menu's. We hebben een echte Thaise kok die, als ze meegaat, verse Thaise maaltijden als pad thai roerk- bakt. Vandaar de naam Bitter&Sweet. Daarnaast heb ben we sinds kort ook een rode truck onder de naam Egt Vlaemsch, met Vlaamsche sto- verij, bio-frieten, hotdogs en lo aded nacho's. Voor privé-evene- menten maken we ook tapas, verzorgen we schalen met oes ters of bakken ansjovis. Die vis halen we natuurlijk bij visboer Schot hier in Tholen," vertelt ze. „Sowieso gebruiken we vooral streekproducten van de boeren hier op het eiland Tholen. De smaak is voor ons belangrijk en daarmee onderscheid je je. In middels hebben we veel vaste klanten en staan we op alle Foodtruckfestivals hier in de buurt. Van Sint Maartensdijk, Sint Annaland en natuurlijk in Tholen. Dit weekend is er een Festifair in Waarde en eind sep tember staan we in Huijbergen, want doordat we vanuit Tholen werken zijn we ook gericht op evenementen in Noord-Brabant. Laatst hebben we daar zelfs een proeverij van champagnes ver zorgd, met Thoolse oesters, na tuurlijk." vrijdag 6 september 2019 GO eindscore j d terug Nog wat na? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) De komende weken zetten we Zeeuwse foodtrucks in de spotlights. Deze week food- truck Bitter Sweet van Sofie Belïen uit Tholen. Margot Verhaagen Tholen De groene foodtruck Bitter Sweet. foto sofie belien

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 39