Gulden snede
O
0
Smikkelen en smullen bij
foodtruck Bitter Sweet
MARGOT
ZEELAND 11
UHier is geen ingenieur, architect of kunstenaar
aan te pas gekomen, dat heeft de natuur
helemaal zelf bedacht
dat altijd? De Graanbeurs werkt met simpele
maar verse ingrediënten. En maakt daar ge
rechten van waar de mensen voor terugko
men, zegt gastheer Martijn. Typisch brasserie
eten. De inrichting verraadt veel. De zaak had
ook in een achteraf gelegen Parijs' zijstraatje
kunnen zitten. Veel hout, krakende vloer,
klassieke bar. Gezellig!
Als hoofdgerecht ga ik voor een poussin, een
'heerlijk gegrild' Frans boerderijkippetje. Een
goed kipgerecht op tafel zetten klinkt simpel,
omdat iedereen wel eens een filet in de pan
mikt. Maar zo makkelijk is het niet, want
droog vlees ligt altijd op de loer. Nou, de pous-
sin is lekker mals hoor. Tijdens de braadtijd is
hij duidelijk overgoten met de eigen jus. Kriel
tjes, gebakken spek, gestoofde ui, erwtjes,
wortel en paprika zijn de prima metgezellen.
Die Fransen weten al eeuwen dat een boerse
schotel als deze altijd blij maakt. Comfortfood
avant la lettre. De slibtongetjes van tafelgenoot
glijden zo naar binnen. Ze zijn prima gebak
ken en peper en zout zijn goed afgestemd. De
remouladesaus is niet té mayo-achtig maar
juist fris. ,,Lekker man'', recenseert hij.
Vooruit, omdat we nu eenmaal alles willen
keuren. De merengue krijgt op de menukaart
een uitroepteken, dus is de keuze snel ge
maakt. Het schuim is krokant van buiten, de
binnenkant mag wat taaier. De karamel is
zoutig, wat voor een fijne afwisseling met het
vanille-ijs zorgt. De amandelen mogen langer
geroosterd zijn, nu zijn ze wat vlak. We schui
ven voldaan de stoelen aan. Nu is het tijd voor
ontwikkelaars om aan tafel te gaan. De Graan-
beurs verdient fraaiere buren in de Noord
straat. We weten wel een restaurant waar de
stropdassen informeel kunnen vergaderen.
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Mijn zus hield vorige week op de 85ste ver
jaardag van onze vader, een bijzonder
verhaal. Ze heeft iets met getallen vooral
met de 8 en de 5, omdat ze een onderdeel zijn van
de gulden snede. Dat is een wiskundige getallen
reeks die de belichaming vormt van perfecte ver
houdingen. Het komt overal in terug; in groeivor
men van de natuur, maar ook in de architectuur
en de kunst. De nautilusschelp is de bekendste
gestalte van de gulden snede.
Omdat mijn vader een man van het water is,
hij was waterbouwkundig ingenieur, had ze zo'n
schelp voor hem gekocht. ,,Je kijkt vast vol be
wondering en verwondering naar deze schelp die
volgens de compositie van de gulden snede is op
gebouwd uit luchtkamers voor het drijfvermo-
gen. Hier is geen ingenieur, architect of kunste
naar aan te pas gekomen, dat heeft de natuur he-
lemaal zelf bedacht. Als je de schelp aan je oor
houdt hoor je zelfs de zee", zo vertelde ze.
Het was een dag met een gouden randje. We
waren er allemaal en dansten op Louis Arm
strongs On the sunny side of the street, dronken en
aten wat. En omdat we op de vegetarische toer
gaan hierbij een vegetarisch recept met Zeeuwse
uien. Neem 4 rode uien, pel ze en snij aan de bo
ven en onderkant een schijfje af. Snij ze overdwars
in 3 stukken en leg ze op een bakplaat Besprenkel
met olijfolie, strooi wat grof zout en peper erover
en rooster ze 40 minuten in de oven op 220 gra
den. Maak ondertussen een salsa van 100 gram
walnoten, een gesnipperde rode peper, 1 knof
lookteen, wat rode wijnazijn en olijfolie. Leg de
uien op een bord met salade en verdeel 150 gram.
zachte geitenkaas en de salsa er over. Eet met
nieuwe aardappelen met rozemarijn uit de oven.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Oorspronkelijk komt Sofie uit
België en leerde ze Tholen ken
nen omdat ze daar samen met
haar vriend een boot had liggen.
,,Ik woonde in Antwerpen en
mijn vriend in Hasselt. Nu wo
nen we samen in Tholen. Ik be
dacht wat ik hier zou kunnen
doen en omdat ik veel horeca-er-
varing heb en graag zelfstandig
werk, werd het een groene food-
truck met verschillende menu's.
We hebben een echte Thaise kok
die, als ze meegaat, verse Thaise
maaltijden als pad thai roerk-
bakt. Vandaar de naam
Bitter&Sweet. Daarnaast heb
ben we sinds kort ook een rode
truck onder de naam Egt
Vlaemsch, met Vlaamsche sto-
verij, bio-frieten, hotdogs en lo
aded nacho's. Voor privé-evene-
menten maken we ook tapas,
verzorgen we schalen met oes
ters of bakken ansjovis. Die vis
halen we natuurlijk bij visboer
Schot hier in Tholen," vertelt ze.
„Sowieso gebruiken we vooral
streekproducten van de boeren
hier op het eiland Tholen. De
smaak is voor ons belangrijk en
daarmee onderscheid je je. In
middels hebben we veel vaste
klanten en staan we op alle
Foodtruckfestivals hier in de
buurt. Van Sint Maartensdijk,
Sint Annaland en natuurlijk in
Tholen. Dit weekend is er een
Festifair in Waarde en eind sep
tember staan we in Huijbergen,
want doordat we vanuit Tholen
werken zijn we ook gericht op
evenementen in Noord-Brabant.
Laatst hebben we daar zelfs een
proeverij van champagnes ver
zorgd, met Thoolse oesters, na
tuurlijk."
vrijdag 6 september 2019
GO
eindscore
j d terug
Nog wat na?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
De komende weken zetten we
Zeeuwse foodtrucks in de
spotlights. Deze week food-
truck Bitter Sweet van
Sofie Belïen uit Tholen.
Margot Verhaagen
Tholen
De groene foodtruck Bitter Sweet. foto sofie belien