10 ZEELAND De Graanbeurs schrijft het zelf in het menu: hier kun je lekker eten. Het grand café is een opvallende parel in de verder, sorry Terneuzen, desolate Noordstraat. ETEN DE GRAANBEURS IN TERNEUZEN We stoppen onze wandeling voor een vrouw die vriende lijk naar ons lacht. Naast haar staat een man, met een dien blad. Bewegen doen ze niet. Oh wacht, we worden gefopt. Man en vrouw zijn gedrukt op een stickervel, dat tegen de etalageruit geplakt is. Een foefje om ons te doen denken dat dit winkelpand een restau rant is. Een fata morgana in de Noordstraat, de belangrijkste winkelstraat van Terneuzen, waar heel wat winkels leegstaan, of beplakt zijn met opheffingsuitverkoop. Een tikkeltje desolaat, zo typeren we de ooit zo florerende Noordstraat. Een andere be schrijving kunnen we helaas niet bedenken. Op de hoek met de Nieuwstraat staat echter een oud pand dat zo mooi is dat het vloekt met die kunststof jaren 70-bouwstijl. Hier huist grand café De Graanbeurs, dat als een van de weinigen de sloopkogels heeft omzeild. Zeven jaar geleden dineerden onze voorgangers hier en eigenaren Martijn en Karlijn kregen een flinke pluim. Een plekje in de top-vijf van de beste Zeeuwse restaurants van dat jaar. Het bewijs hangt fier boven de bar. We zijgen neer op het terras, met zicht op de Noordstraat. Je kunt ook bij de andere ingang gaan zitten, aan de kant van de Nieuwstraat, waar De Graanbeurs officieel gevestigd is, maar daar is geen tafel meer vrij. Het is een aardig drukke avond, en dat op woensdag. Ie dereen vindt hier dan ook zijn gading, blijkt uit een blik op de menukaart. Van kaaskroket ten tot hamburgers en vegetarische schotels, het is er allemaal. Ze worden aangeprijsd met termen als 'lekker' en 'onze favoriet'. We laten ons leiden door de seizoenen en gaan voor de soep op basis van strandkrabbetjes en garna len, met garneringen van mossel. Het funda ment van de bouillabaisse is van de aangebak ken pellen van de schaaldieren, die voor dat onweerstaanbaar hartige zorgen. Zo'n smaak- explosie waarvan je hoopt dat ie nooit stopt. Het is ook een delicate bereiding. Als de pellen te lang of te hard zijn aangebakken, wordt het een muffige, bittere brij. De Graanbeurs heeft gelukkig de juiste bereiding te pakken. Chef Nena blijft perfect binnen de lijnen en stuwt met lekker veel peper de smaak nog wat extra omhoog. Van het kleine kopje soep wens je er nog vier, ook omdat hij rijkelijk gevuld is met mosselen. De gekookte mosselen die ernaast liggen, zijn helaas op koelkasttemperatuur. De gefrituurde mossel halen we door de lekker kruidige rouille en ook het kroketje van mos sel is mooi. Perfect gekruid en gebakken in nieuw vet, waardoor hij kraakt tussen de tan den. Vers vet is van levensbelang. Hoe ouder, hoe muffer de hap. Mijn tafelgenoot verorbert dezelfde soep, maar dan met garnalen. Ook daarvan zwemmen er genoeg in de kom. De kaart is niet overdreven sexy, maar moet HET MENU WAAR eó, REKENING vrijdag 6 september 2019 GO Poussin omzoomd met alles wat een kippetje lekker maakt. foto's peter nicolai M Eigenaren Karlijn en Martijn de Groot en gastvrouw Daniëlle (r). Gastvrouw Zoey be dient gasten in De Graanbeurs. Bij De Graanbeurs kom je alti Bob Maes Aan tafel. Klinkt goed. Je moet heel kies keurig zijn, wil je op de menukaart van De Graan beurs niets vin den. Het grand café is geopend voor lunch en diner. Als voorgerecht zijn er bijvoorbeeld scampi's in Pernod (11,50 euro), of Franse uiensoep (6,50). Daarna? Carpaccio met gei tenkaas (17,50), of een ribeye van 350 gram (27,50) of bouillabaisse (17,50). Als afslui ter? Sorbet (8,50) of vanille-ijs, slag room en advocaat (8,50). 'e/tff ^ch 'eu 'Qrg TERNEUZEN e^ofe De Graanbeurs Nieuwstraat 3 voorgerecht mossel 13,50 vissoep 9,50 poussin 17,50 slibtong 21,50 merengue 8,50 4 bollekes 14,00 4 koffie 8,80 Totaal: 93,30

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38