m
hipsterjasje.
10 ZEELAND
Exotische
Molukse
gerechten,
in een
Havendorp in
Vlissingen tovert
met oosterse
kruiden.
ETEN HAVENDORP
Als puber overnachtte ik wel eens
bij een Molukse familie. De lo
geerpartij eindigde steevast met
een exotisch ontbijtje. Een bord
nasi putih met de lekkerste sajoer.
In dit kruidige groentegerecht lag vaak een te-
lor, een gekookt eitje. Helaas kwam ik niet vaak
genoeg terug om moeders keukengeheimen
mee te krijgen. Gelukkig heeft Zeeland sinds
kort een Moluks restaurant, Havendorp. Daar
gaan we proeven. Even terug naar vroeger.
Aan het eind van de Zeeuwse spoorlijn in het
monumentale stationsgebouw in Vlissingen.
Waar de kruidige oosterse geuren blijven han
gen onder de stationskap. En waar je je afvraagt
waar die absoluut niet-exotische naam Haven
dorp eigenlijk vandaan komt. ,,Die verwijst
naar de noodwijk aan de Buitenhaven", zegt ei
genaar en kok Dicky Wattimena.
Na hun reis uit de Molukken rond 1950 von
den veel Molukse families hier onderdak. Ook
de Wattimena's. ,,Mijn vader en moeder ston
den altijd samen in de keuken. Die liefde voor
koken heb ik van hen meegekregen. Op het Po-
koe festival in Middelburg, zag ik dat de Mo
lukse keuken goed in de smaak viel. Daarna is
het balletje gaan rollen. Nu komen de gerech
ten van mijn ouders hier op tafel.''
Havendorp wil de Molukse keuken een hip
jasje geven. Daarom geen palmen, geen Indo
nesisch houtsnijwerk, noch dames in sarong.
Slechts kleine accenten herinneren aan de ei
landen. Zoals een bamboe dwarsfluit, een tifa -
een trommel uit Ambon -, wat gekleurde pren
ten van een paradijsvogel. Als eerbetoon aan
zijn ouders heeft Dicky hun afbeelding opge
hangen in twee patrijspoorten. ,,Deze stijl past
bij mij. Industrieel, modern, tweedehands
meubeltjes. Ik ben een hipster.''
Vooraf nemen we ajam pangang, kippenvleu-
gels. Gegrilde kluifjes, zoet en plakkerig van de
ketjap. „Knapperig, maar binnenin wat flauw'',
recenseert mijn tafelgenoot. En zij kan het we
ten. Ze is net als de kok van Molukse afkomst.
En als de Nasi Havendorp, ons hoofdgerecht, op
tafel komt: ,,Alsof we op een Moluks feest zijn,
waar gastvrijheid altijd een grote rol speelt en
iedereen mee-eet.'' Midden in het bord staat
een afgeplatte vulkaan van nasi putih (witte
rijst) en nasi kuning. Deze gele rijst is gekookt
in kokos en een kruidenmengsel met koenjit,
geelwortel. Als een eilandengroep liggen om de
appetijtelijke rijst heen zes kleurrijke gerecht
jes. Met ogen dicht snuiven we de kruidige geur
op. We voelen ons senang.
Vlees, vis, maar ook vegetarisch. In alle hapjes
proeven we uien of sjalotjes, en knoflook, de
basis van de meeste gerechten. Daarnaast veel
verse kruiden en specerijen, meestal eerst fijn
gemalen tot een boemboe, een kruidenpasta.
Dicky maakt ze zelf in de gigantische stations
keuken, maar familiegeheimen geeft hij niet
prijs. ,,Voor elk gerecht pak ik een andere sa
menstelling. Bij ons proefje de kruidenmeng
sels van mijn ouders. Ik kook uit de oude pan-
HET MENU
REKENING
59,00
vrijdag 22 februari 2019
GO
r
Eigenaar en kok Dicky Wattimena: „Mijn
vader en moeder stonden altijd samen in de
keuken. Die liefde voor koken heb ik van hen
meegekregen." foto's ruben oreel
M Volop aan het werk
in de keuken van Ha
vendorp.
►Havendorp wil de
Molukse keuken een
hip jasje geven.
Trendy swing in Molukse 1
Elian van 't Westeinde
Waar zit dat restaurant?
Hoe zit je daar?
Wat eet je?
Welke gerechten krijg je?
Havendorp ser
veert vlees-, vis-
en vegetarische
gerechten. Voor
de drie voorge
rechten, ajam pan
gang, lumper Ha
vendorp of brood
met boter betaal je
7,50 euro. Het
duurste hoofdge
recht is nasi Ha-
vendorp (18,50).
Soto watti is het
voordeligst: 12,50.
Vegetarische ge
rechten kosten tus
sen 12,50 (sop
ramen vega) en
17,50 (nasi kuning
en putih pesta).
Op de kaart staan
drie desserts voor
7,50.
issingen
Havendorp
Stationsplein 5
1 Ajam Pangang
6,50
1 Nasi Havendorp vegetarisch
18,50
1 Nasi Havendorp
18,50
2 Verse Thee
6,00
2 Bintang
7,00
1 Chaudfontaine sparkling
2,50
Totaal: