m hipsterjasje. 10 ZEELAND Exotische Molukse gerechten, in een Havendorp in Vlissingen tovert met oosterse kruiden. ETEN HAVENDORP Als puber overnachtte ik wel eens bij een Molukse familie. De lo geerpartij eindigde steevast met een exotisch ontbijtje. Een bord nasi putih met de lekkerste sajoer. In dit kruidige groentegerecht lag vaak een te- lor, een gekookt eitje. Helaas kwam ik niet vaak genoeg terug om moeders keukengeheimen mee te krijgen. Gelukkig heeft Zeeland sinds kort een Moluks restaurant, Havendorp. Daar gaan we proeven. Even terug naar vroeger. Aan het eind van de Zeeuwse spoorlijn in het monumentale stationsgebouw in Vlissingen. Waar de kruidige oosterse geuren blijven han gen onder de stationskap. En waar je je afvraagt waar die absoluut niet-exotische naam Haven dorp eigenlijk vandaan komt. ,,Die verwijst naar de noodwijk aan de Buitenhaven", zegt ei genaar en kok Dicky Wattimena. Na hun reis uit de Molukken rond 1950 von den veel Molukse families hier onderdak. Ook de Wattimena's. ,,Mijn vader en moeder ston den altijd samen in de keuken. Die liefde voor koken heb ik van hen meegekregen. Op het Po- koe festival in Middelburg, zag ik dat de Mo lukse keuken goed in de smaak viel. Daarna is het balletje gaan rollen. Nu komen de gerech ten van mijn ouders hier op tafel.'' Havendorp wil de Molukse keuken een hip jasje geven. Daarom geen palmen, geen Indo nesisch houtsnijwerk, noch dames in sarong. Slechts kleine accenten herinneren aan de ei landen. Zoals een bamboe dwarsfluit, een tifa - een trommel uit Ambon -, wat gekleurde pren ten van een paradijsvogel. Als eerbetoon aan zijn ouders heeft Dicky hun afbeelding opge hangen in twee patrijspoorten. ,,Deze stijl past bij mij. Industrieel, modern, tweedehands meubeltjes. Ik ben een hipster.'' Vooraf nemen we ajam pangang, kippenvleu- gels. Gegrilde kluifjes, zoet en plakkerig van de ketjap. „Knapperig, maar binnenin wat flauw'', recenseert mijn tafelgenoot. En zij kan het we ten. Ze is net als de kok van Molukse afkomst. En als de Nasi Havendorp, ons hoofdgerecht, op tafel komt: ,,Alsof we op een Moluks feest zijn, waar gastvrijheid altijd een grote rol speelt en iedereen mee-eet.'' Midden in het bord staat een afgeplatte vulkaan van nasi putih (witte rijst) en nasi kuning. Deze gele rijst is gekookt in kokos en een kruidenmengsel met koenjit, geelwortel. Als een eilandengroep liggen om de appetijtelijke rijst heen zes kleurrijke gerecht jes. Met ogen dicht snuiven we de kruidige geur op. We voelen ons senang. Vlees, vis, maar ook vegetarisch. In alle hapjes proeven we uien of sjalotjes, en knoflook, de basis van de meeste gerechten. Daarnaast veel verse kruiden en specerijen, meestal eerst fijn gemalen tot een boemboe, een kruidenpasta. Dicky maakt ze zelf in de gigantische stations keuken, maar familiegeheimen geeft hij niet prijs. ,,Voor elk gerecht pak ik een andere sa menstelling. Bij ons proefje de kruidenmeng sels van mijn ouders. Ik kook uit de oude pan- HET MENU REKENING 59,00 vrijdag 22 februari 2019 GO r Eigenaar en kok Dicky Wattimena: „Mijn vader en moeder stonden altijd samen in de keuken. Die liefde voor koken heb ik van hen meegekregen." foto's ruben oreel M Volop aan het werk in de keuken van Ha vendorp. ►Havendorp wil de Molukse keuken een hip jasje geven. Trendy swing in Molukse 1 Elian van 't Westeinde Waar zit dat restaurant? Hoe zit je daar? Wat eet je? Welke gerechten krijg je? Havendorp ser veert vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Voor de drie voorge rechten, ajam pan gang, lumper Ha vendorp of brood met boter betaal je 7,50 euro. Het duurste hoofdge recht is nasi Ha- vendorp (18,50). Soto watti is het voordeligst: 12,50. Vegetarische ge rechten kosten tus sen 12,50 (sop ramen vega) en 17,50 (nasi kuning en putih pesta). Op de kaart staan drie desserts voor 7,50. issingen Havendorp Stationsplein 5 1 Ajam Pangang 6,50 1 Nasi Havendorp vegetarisch 18,50 1 Nasi Havendorp 18,50 2 Verse Thee 6,00 2 Bintang 7,00 1 Chaudfontaine sparkling 2,50 Totaal:

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38