Burgerbelang
Botenparade
T TAFELEN
DOEN
HEBBEN
Gua bao's
3x eten op het water
Pindabazen
magazine 31
In een boomgaard in het
Drentse dorp Sleen staan
vandaag 90 koekenbakkers
en taartprofs op het Festival
der zoete verleidingen.
Think pink, ook als je in het
zwembad of een hot tub plonst.
Deze bekerhouder van Pride
Kings bewaakt je drankje.
€12,95 voor een set van drie.
Bloemkool, doperwten, aard
peer: in zijn zoektocht naar
lekker eten zonder vlees ont
dekte Martin Nordin dat je van
groenten de beste burgers
bouwt. In Groene burgers deelt
hij 31 van zijn vondsten en
geeft hij advies voor de beste broodjes, sau
zen en toppings. Want die, zo zegt Nordin,
zijn vaak belangrijker dan de burger zelf.
Zoals bij deze linzenburger met boerenkool
en bananenguacamole. Forte Culinair, €19,95
Deze boot wil je niet missen: op De Saffraan in
de Amersfoortse Eemhaven worden de sterren
van de hemel gekookt. Letterlijk, want de uitba
ters van deze oude klipper genaamd Hoop op
welvaart verdienden jarenlang een Michelinster.
Kleine Koppel 3, Amersfoort
Zin in gezelligheid? Ga het schip in! Vessel 11
in Rotterdam in dit geval. Dit felrode oude
Engelse lichtschip doet in de Wijnhaven dienst
als Engelse pub. Op het menu: beef Wellington,
fish chips, een Sunday roast en huisgebrou-
wen bier. Wijnhaven, Rotterdam
Elke weekend gooit G's Brunch Boat tegen
over het Homomonument in Amsterdam de
touwen los. Wie meevaart, kan zich twee uur
lang tegoed doen aan eieren, bagels, salades,
wafels, homemade limo, cocktails en... een
happy ending. Keizersgracht 177, Amsterdam
Ingrediënten voor
vier stoombroodjes
2 kipfilets
diep bord met
laagje bloem
diep bord met
2 eieren, geklopt
diep bord met
laagje panko
(Japans brood
kruim, toko)
plantaardige olie
4 gua bao's
(toko, diepvries)
ijsbergsla, in
reepjes
2 lente-uitjes
in ringen
Japanse mayo
naise (toko)
Tonkatsu-saus
(toko)
Ook nodig:
stoompan
Snijd de kipfilets in de
lengte in dikke repen.
Strooi flink peper en
zout over de kip. Wen
tel de repen door de
bloem, dan door het
ei en tenslotte door de
panko. Leg de gepa
neerde kip onder plas
ticfolie minimaal een
halfuur in de ijskast.
Bereid de gua bao's
volgens de aanwijzin
gen op de verpakking.
Houd de broodjes
warm. Verhit de olie
in een ruime pan en
frituur de kipreepjes
in porties en laat ze
uitlekken op keuken
papier. Vouw de
broodjes open en vul
ze met kip, sla en
lente-uitjes. Doe er
van beide sauzen een
royale dot overheen.
Drink er een biertje
bij om het af te leren.
De oldtimer onder
het broodbeleg
wordt in Nederland
al sinds 1948 ge
smeerd: pindakaas.
De mannen van Mr.
Kitchen vonden het
tijd voor wat varia
tie. Dus dook het
trio, Daan Faber,
Maarten Hoekstra
en Igor Sorko, de
keuken in om
nieuwe smaken te
maken. Het resul
taat is deze maand
te koop bij Albert
Heijn. Naast het
origineel staan
Supercrunchy, Ho
ning Chili, Zeezout
Karamel, Kokos
Maple, Cranberry
Kaneel, Chocola en
Sinaasappel Rozijn.
WG