De dronken muisjes vraten voel meer van het
PROEVEN
Lekkers van Giphart en meer over cle kook
Gipharts
et was een uitbundige avond,
waarbij we een paar versna
peringen nuttigden die -
toegegeven - een zeker
alcoholpercentage hadden.
Of laten het er meer dan een paar zijn
geweest. Het promillage alcohol in ons
bloed werd er gedurende de avond niet
minder om. Met andere woorden: we
werden dronken.
Nu zitten in alcohol best veel calorieën,
al stonden we daar gedurende de avond
niet bij stil. In een fancy hipsterbiertje als
IPA zitten evenveel calorieën als in een
zakje chips of een bruine boterham met
kaas en boter. Drink je op een avond acht
glazen, dan heb je zo een extra maaltijd
binnen.
Het vreemde is - en iedereen die wei
eens heeft gedronken kent het fenomeen
- dat deze extra calorieën niet zorgen
voor een verzadigd gevoel. Integendeel.
Wetenschappers
spreken van the apéritif
effect, oftewel het
verschijnsel dat mensen na het nuttigen
van een zekere hoeveelheid drank juist
behoefte krijgen om zich nog voller
te schransen dan ze feitelijk al zijn.
Waarom zorgt alcohol voor eetaan-
vallen, was de vraag die onderzoekers
zich stelden.
Begin dit jaar publiceerden Ameri
kaanse wetenschappers na een grote
studie onder muizen hun bevindingen
in het blad Nature. Tijdens wat de
onderzoekers 'een alcoholisch weekend'
noemden, kregen de beestjes grote hoe
veelheden alcoholische versnaperingen
geïnjecteerd - vergelijkbaar met
ongeveer achttien biertjes voor een
mens - waarna men hun een feest
maaltijd presenteerde. Een andere groep
muizen werd sober gehouden, maar
mocht wel mee-eten. De dronken
muisjes vraten veel meer van het
gepresenteerde voedsel dan de BOM's
(Bewust Onbeschonken Muizen).
Hersencellen
Iets zorgt er blijkbaar voor dat dronken
mensen (of muizen) vreethonger krijgen.
Alcohol zou, volgens de wetenschappers,
bepaalde hersencellen activeren die nor
maliter voor een hongergevoel zorgen. Je
hébt dus geen honger, maar door de bier
tjes en wijntjes denkt je lichaam van wel.
Een ander fenomeen is dat dronken
schap ervoor zorgt dat ons 'waarderings
systeem' wordt verstoord. Wat (of wie)
we overdag onappetijtelijk vinden, blijkt
voedsel dan de Bewust Onbeschonken Muizen
onder invloed van drank plotseling zo'n
beetje het lekkerste dat we ooit hebben
genuttigd. Ik had dat na afloop van onze
stapavond, toen we belandden in een
obscure snackbar waar we ons laafden
aan een broodje tender chicken crunchy
of crispy tender chicken. Het moet de
alcohol zijn geweest, maar ik was op
slag verliefd.
Vandaar deze stoombroodjes met
krokante kip, die ook geweldig smaken
als je niet dronken bent. 41
Het leven zit vol tegenstrijdigheden. Hoe verklaar
je de onstilbare honger van beschonken types, die
al heel wat calorieën achter de kiezen hebben?
eten drinke
r
Gordon's heeft iets nieuws:
V Premium Pink Distilled, een
W roze gin die door de toevoeging
van fruit nét iets zoeter is dan
andere gins.
Dronkenlcip
wil schransen
Foto SHODY CAREMAN
301 zaterdag 5 augustus 2017
WG