De dronken muisjes vraten voel meer van het PROEVEN Lekkers van Giphart en meer over cle kook Gipharts et was een uitbundige avond, waarbij we een paar versna peringen nuttigden die - toegegeven - een zeker alcoholpercentage hadden. Of laten het er meer dan een paar zijn geweest. Het promillage alcohol in ons bloed werd er gedurende de avond niet minder om. Met andere woorden: we werden dronken. Nu zitten in alcohol best veel calorieën, al stonden we daar gedurende de avond niet bij stil. In een fancy hipsterbiertje als IPA zitten evenveel calorieën als in een zakje chips of een bruine boterham met kaas en boter. Drink je op een avond acht glazen, dan heb je zo een extra maaltijd binnen. Het vreemde is - en iedereen die wei eens heeft gedronken kent het fenomeen - dat deze extra calorieën niet zorgen voor een verzadigd gevoel. Integendeel. Wetenschappers spreken van the apéritif effect, oftewel het verschijnsel dat mensen na het nuttigen van een zekere hoeveelheid drank juist behoefte krijgen om zich nog voller te schransen dan ze feitelijk al zijn. Waarom zorgt alcohol voor eetaan- vallen, was de vraag die onderzoekers zich stelden. Begin dit jaar publiceerden Ameri kaanse wetenschappers na een grote studie onder muizen hun bevindingen in het blad Nature. Tijdens wat de onderzoekers 'een alcoholisch weekend' noemden, kregen de beestjes grote hoe veelheden alcoholische versnaperingen geïnjecteerd - vergelijkbaar met ongeveer achttien biertjes voor een mens - waarna men hun een feest maaltijd presenteerde. Een andere groep muizen werd sober gehouden, maar mocht wel mee-eten. De dronken muisjes vraten veel meer van het gepresenteerde voedsel dan de BOM's (Bewust Onbeschonken Muizen). Hersencellen Iets zorgt er blijkbaar voor dat dronken mensen (of muizen) vreethonger krijgen. Alcohol zou, volgens de wetenschappers, bepaalde hersencellen activeren die nor maliter voor een hongergevoel zorgen. Je hébt dus geen honger, maar door de bier tjes en wijntjes denkt je lichaam van wel. Een ander fenomeen is dat dronken schap ervoor zorgt dat ons 'waarderings systeem' wordt verstoord. Wat (of wie) we overdag onappetijtelijk vinden, blijkt voedsel dan de Bewust Onbeschonken Muizen onder invloed van drank plotseling zo'n beetje het lekkerste dat we ooit hebben genuttigd. Ik had dat na afloop van onze stapavond, toen we belandden in een obscure snackbar waar we ons laafden aan een broodje tender chicken crunchy of crispy tender chicken. Het moet de alcohol zijn geweest, maar ik was op slag verliefd. Vandaar deze stoombroodjes met krokante kip, die ook geweldig smaken als je niet dronken bent. 41 Het leven zit vol tegenstrijdigheden. Hoe verklaar je de onstilbare honger van beschonken types, die al heel wat calorieën achter de kiezen hebben? eten drinke r Gordon's heeft iets nieuws: V Premium Pink Distilled, een W roze gin die door de toevoeging van fruit nét iets zoeter is dan andere gins. Dronkenlcip wil schransen Foto SHODY CAREMAN 301 zaterdag 5 augustus 2017 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 94