O O MARGOT Zomergast 't Zeeuwsche Duyn Delicatessen haalt smaken graag uit de natuur 17 we ook lyrisch: prettig lichtzuur met een pi- kantje in de finale. Dan valt de carpaccio wat tegen. De balsamicodressing, zoet als kinder- snoep, overvleugelt de vleessmaak. Nog een rondje maar. Atlantische tongfilet, garnalenkroketten, paella en pikante spiesjes. Ze worden geserveerd in minipannetjes, de paella zelfs in een miniatuur paellera. Alsof je in een poppenhuis dineert. Hulde voor de paella. De rijst is beetgaar, vis en octopus mooi mals en de kruiderij redelijk goed. Ook de tong is goed gegaard. Mijn tafelheer looft de zachte mosterd (room) saus. In de garnalenkro ketten proeven we weinig garnaal. De kro kante jas overvleugelt de ragout. En de spies jes? Ze mogen iets malser. En zo doen we nog vier rondjes tapas. Van leuke scampi in tempura-beslag met sesam en soja (uitstapje naar Japan), een moorddadig lekker rundvleesstoverijtje (mooi zuurtje in de saus), een droge, niet naar vis smakende vislasagne van aardappel een wat te rauwe cannelloni, een te zure, vermoeiende rata touille tot en met een fantastisch mals kippe tje en een fijn geitenkaasje met tomaat en pesto uit de oven. Na vijf rondjes ofwel twintig tapas zien we dat we ongeveer aan het All you can eat-tot-je er-bij-neervalt-bedrag zitten. Je kunt dus net zo goed tapas los bestellen. De meeste zijn (erg) lekker. Zeker wel. Italiaans, maar dat is geen straf. Een kloeke tiramisu die lekker romig en niet te al coholisch is. De panna cotta is me een tikje te zoet, maar gelukkig doneert de topping van frisfruitige rode bessen dat noodzakelijke frisje. Het is cliché, maar we roepen het toch: olé! Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Vanaf het begin kijk ik graag naar het pro gramma Zomergasten op televisie. Zo krijg je een inkijkje in de levens en televisie voorkeuren van diverse bekende en onbekendere Nederlanders. Soms zat ik aan de buis gekluis terd, soms viel ik gewoon in slaap tijdens die lange uitzendingen. Vaak stelde ik mezelf de vraag wat ik, mocht ik ooit als zomergast worden uitgenodigd (wat overigens ondenkbaar is), aan fragmenten zou willen laten zien. Dat is nog best moeilijk, want je moet er wel een verhaal bij heb ben en het moet onderhoudend zijn. In ieder ge val zou ik kiezen voor iets van Koot en Bie. Ik denk wethouder Hekking omdat in de politiek zulke types nog steeds bestaan. En iets uit 'De Rattenvanger van Hameien'. Daar bleef ik als kind voor thuis en stiekem was ik verliefd op Rob de Nijs. Wat ook niet mag ontbreken, is een afle vering 'Van de schoonheid en de troost', waarin interviewer Wim Kayzer aan wetenschappers, schrijvers en kunstenaars vroeg wat het leven zo de moeite waard maakt. Prachtige tv. Het vlieg tuig dat de Twin Towers in vloog moet er ook in, ik was op dat moment hoogzwanger. David van Reybrouck die met zijn burgertop in België fu rore maakte mag bij mij zeker niet ontbreken evenals 'Absolutely Fabulous' met Patsy en Edie en een kookprogramma natuurlijk zoals 'Kook- gek' van Joop Braakhekke. Hij was voor mij de eerste die leuk en smakelijk over eten vertelde op televisie. Natuurlijk zou ik graag iets Zeeuws van Terugkieke willen laten zien, zoals een filmpje hoe vroeger babbelaars werden gemaakt. Dat hoort er toch wel in. Zo weet ik nog wel tiental len momenten en programma's. Te veel voor een avond denk ik. Joop Braakhekke van het programma Kookgek was voor mij de eerste die leuk en smakelijk over eten vertelde op televisie MIDDELBURG Mari-Anne Roelse van 't Zeeuwsche Duyn Delicatessen in Middelburg is er duidelijk over: ze houdt van mooie smaken en het ontdekken van bijzondere en nieuwe din gen. Inmiddels doet ze dat in haar nieuwe atelier in Middel burg. „Net nog een walnoten- porto gemaakt met walnoten hier uit een Middelburgs park", vertelt ze vergenoegd. „Volgende week ga ik een dag de natuur in op zoek naar rozenbottels, krui den en vlierbessen." Achter haar staan flesjes bier- azijn met bier van de Stadsbrou- werij. De wijnazijn met tomaten is bijna klaar. „Nu ben ik bezig met de voorbereiding van het Wijnfeest dit weekend bij de Kleine Schorre in Dreischor. Met hun Rivanerwijn heb ik ver schillende producten gemaakt en die verkoop ik daar in mijn kraam", zegt ze enthousiast. „Ik maakte een Rivanermosterd, een Zeeuwse witte wijnazijn en een vincotto." Deze vincotto is gemaakt van ingekookte Rivanerwijn met specerijen en Zeeuwse honing. „De precieze samenstelling geef ik niet prijs", lacht Roelse. „De bereiding kostte me erg veel tijd. Komende herfst en winter ga ik de smaken van deze stroperige vincotto op het jaargetijde aan passen. Je eet het bij yoghurt, je kunt er ananas in marineren of eten als toetje met gepofte ap pels", geeft ze als tip. Was vier appels, haal met een appelboor het klokhuis eruit en stop daar wat bruine suiker, kaneel en krentjes in. Zet ze, verpakt in alumiumfolie, 30 minuten in de oven op 200 graden. Serveer met een bol vanille-ijs en giet er wat vincotto over. Zo makkelijk is lekker. eindscore BEOORDELING A Mari-Anne Roelse: „Volgende week ga ik op zoek naar rozen bottels, kruiden en vlier bessen." foto lex de meester zaterdag 5 augustus 2017 GO Geen dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53