GOI I 3
2
3
Bonen en thuisblijven
ff
if
DE KLANT IS
KLOOTWIJK
m
VIJF TIPS
Een lezeres sleept
elke vakantie uit
Frankrijk blikken
groene boontjes
mee naar huis. Een
blik kost 90 cent
RITUALS
HANDS FREE
€4
4
':r>
ETOS HANDGEL
BESCHERMEND
€1
2016 moet het jaar van
de boon worden. Maar
mogen er dan ook wat meer
bonen in de schappen van
de supermarkten?
FIJN MENEER.
MIJN AUTO
STAAT VOOR.
KUNT U ALLES
EVEN VOOR ME
INLADEN?
t A
ifr- rd
voor succesvol
onderhandelen:
verkoper in te schatten. Lijkt hij ie
mand die tot onderhandelen bereid
is? Oogt hij vriendelijk, behulp
zaam, sympathiek? „Zo nee, over
weeg dan of je het wilt proberen en
er tijd en energie in wilt steken. Ga
op je gevoel af," adviseert De Haas.
„Bij succesvol onderhandelen komt
veel psychologie kijken. Een deal
komt makkelijker rond als mensen
elkaar aardig vinden. Dat is de gun-
factor." Daar kun je zelf ook ge
bruik van maken: als de verkoper
je aardig vindt, scheelt dat wellicht
in de prijs. Dus maak je hem een
compliment: „Mooie zaak. En wat
een groot aanbod."
Vrienden
Het zou zomaar kunnen dat de ver
koper enthousiast begint te vertel
len over de vele voordelen van de
vaatwasser. Vanzelfsprekend luister
je aandachtig. Hij maakt grapjes, jij
speelt daar op in. De stemming is
goed. Als de verkoper klaar is met
zijn verhaal, zijn jullie bijna vrien
den. Nu is het tijd om zaken te
doen.
„Mooi apparaat, ik wil het graag
hebben," zeg je. „Maar alleen als er
wat van de prijs afgaat." Het echte
onderhandelen gaat beginnen. Ver
velend, gênant? Zie het als een spel,
een ritueel, zegt De Haas. „Onder
handelen kan ook léuk zijn. In Azië
en Afrika zijn ze er dol op."
De verkoper kijkt bedenkelijk en
noemt een prijs, die je te hoog
vindt. Je kijkt bedenkelijk en
noemt een prijs net iets onder de
laagste prijs van de internetwinkel.
Zo pingpong je wat heen en weer
tot de verkoper zijn bodem heeft
bereikt. Lager kan en wil hij niet.
Als dat het bedrag is dat je maxi
maal wilde betalen, kun je zaken
doen. Zo niet, dan kun je wellicht
andere voordelen te berde brengen:
een verlengde garantie, gratis
thuisbezorgen en installeren, een
groot pak gratis vaatwastabletten
desnoods.
De Haas: „Maar als je echt niet te
vreden bent over de deal, schroom
dan niet om het erbij te laten en
weg te lopen. Mogelijk is de verko
per dan alsnog bereid om je wat te
gemoet te komen. En anders zijn er
nog meer witgoedwinkels. Dan is
het jammer maar helaas voor de
verkoper, hoe aardig hij ook is.
Emoties spelen een rol hij onder
handelen en je moet ze gebruiken.
Maar ze mogen niet de overhand
krijgen. Uiteindelijk gaat het
erom: hoe krijg ik de beste deal
voor mij?"
Coach
Anders bent u halverwege dit stukje en
breekt er een. Van de Verenigde Naties
moet 2016 het jaar van de boon heten.
Goed. We doen wat u zegt. We eten
bonen. Maar in welke vorm? Voor deze
gelegenheid, om het jaar van de boon te
vieren, volgt nu een absurd verhaal.
In Wageningen is vlees helemaal op
nieuw uitgevonden. Het is gemaakt van
bonen. Nauwkeuriger: van sojaeiwit met
tarwegluten, wat ook eiwitten zijn. Deze
grondstoffen zijn niet nieuw in de na-
makerij van
vleeswaren,
maar Professor
Van der Goot
van de Univer
siteit van Wa
geningen doet
ze in een ma
chine die er
een stevige
structuur van
kneedt. Het
deeg dat er uit
komt lijkt op
een runder
lapje. Het is
nog niet af en
niet geschikt
voor verkoop,
er moet nog
wat aan worden opgelekkerd en bijge
kleurd. Maar Wageningen claimt dat het
gebraad straks, als er nog wat sappig
heid in is aangebracht, in smaak en
structuur niet van een echte biefstuk te
onderscheiden is. Wel mist het machi
nale kneedwerk wat begeerde voedings
stoffen, maar die kunnen worden
ingespoten.
biefstuk is dus bonen. Die kun je ook zo
eten in een groot aantal variaties. En
dat, zegt de professor (klompen uit!), is
ook zijn bedoeling. Als mensen vlees
van bonen wegkauwen, realiseren ze
zich dat ze net zo goed die bonen zelf
kunnen eten. En dat het achterlijk is om
er eerst iets taais van te maken dat ook
nog veel energie kost. Hè, hè, we komen
bij zinnen. Beter bonen dan een nare
droom. Ik schreef eerder over bonen en
kreeg reacties. Menig lezer wil in super
markten meer soorten bonen in het
schap zien. Ze weten dat er meer dan
bruine en witte zijn, van hun reizen
naar een buitenland. 'Op een overdekte
markt in Brazilië zag ik een keur aan
bonen te koop', schrijft een lezer. Haal
die bonen naar hier, kruidenier. Een le
zeres sleept elke vakantie uit Frankrijk
fietstassen vol met blikken flageolets
verts naar huis. Groene boontjes. Een
fors blik, 800 gram bonen, kost maar 90
cent in een supermarkt daar, die ook
hier vestigingen heeft. Ze vindt de boon
tjes onweerstaanbaar. Nu eist ze, klant
is koning, deze boontje op het Neder
landse schap. Kan ze voortaan thuisblij
ven. Dat wordt trouwens de trend van
2016. Thuisblijven.
Wouter Klootwijk
proeft en test
producten
woensdag 6 januari 2016
GO
Een lekker geurtje:
mandarijn en munt.
In tegenstelling tot de andere
gels geeft deze handgel geen
indringende
alcoholgeuraf.
Wel duur, 4 euro voor
50 milliliter.
I U A L;
Deze handgel voelt lekker
fris aan.
Bah, wat een penetrante
alcoholwalm. En het
draaidopje is onhandig. Tip
aan de fabrikant: zet er een
klepdop op.
t:s F
1. Choose your
battles: vraag jezelf
af wanneer onder
handelen zin heeft
en wanneer niet.
2. Bereid je (thuis)
goed voor.
3. Besef dat onder
handelen tijd en
energie kost.
Heb je daar zin in?
4. Wees flexibel en
oplossingsgericht.
5. Zetje schaamte
opzij en durf te
vragen.
Meer weten? Internet staat vol met
onderhandeltips. Er zijn zelfs online
cursussen. Boekentips: Onderhandelen
voor Dummies van M.C. Donaldson en
Handboek Onderhandelen van Margaret
A. Neale. Productie met dank aan
Witgoedshoputrecht.nl
Succesvol on
derhandelen is een
kwestie van psy
chologie. Een deal
komt makkelijker
rond als mensen
elkaar aardig vin
den.
Jeanette de Haas
(47) is zelfstandig
onderhandel-
coach in Haarlem.
Voorheen was ze
professioneel in
koper, voor onder
meer ICT-dien-
sten. De lessen
die ze daar leerde,
past ze nu toe in
haar trainingen
die ze vooral voor
het bedrijfsleven
verzorgt. Meer
informatie:
onderhandel-
coach.com
Heb u klompen aan? Doe ze uit.
De belangrijkste grondstof voor de nieuwe
Reageren? wouter.klootwijk@persgroep.nl
beschermend j