'Het wordt een mooie, volle oester' Aanvoer van vers Oosterscheldewater moet garant staan voor smaak en kwaliteit Het beste zeefruit komt straks van de boerderij. Niet alleen in het seizoen, maar het hele jaar door. Nog dit jaar start bij Colijnsplaat 's werelds eerste binnendijkse oesterfarm. neerd. Gaandeweg slaagden ze er in de haalbaarheid van grootscha lige productie dermate overtui gend aan te tonen dat subsidies loskwamen van het Europees Vis serijfonds en InnoGo, een Zeeuws fonds voor 'biobased' ver nieuwingen. Uiteindelijk hapte ook de bank toe. „Al met al", zegt Sybe Smit, „hebben we wel zes fi nanciers. We begon nen in een kleine con- tainer, en dat is uitge groeid tot een investe ring van miljoenen." Met hun bedrijf, Smit Smit gedoopt, mikken ze vooralsnog op de productie van drie tot vier miljoen oesters per jaar. Wordt het een succes, dan wil len de Smits elders in wereld soortgelijke be drijven mogelijk maken. Komende herfst starten ze de oesterfarm op, met vier tot vijf 'Het bedrijf begon heel klein, en vergt nu een investering van miljoenen' man personeel, zodat het ruim voor kerst - wanneer de vraag naar oesters het grootst is - op vol le toeren draait. Overigens gaat het dan alleen nog maar om het vervolmaken van oesters die el ders al tot wasdom zijn gekomen. „We halen volwassen oesters binnen, creuses vooral, liefst uit de Zeeuwse wateren, of uit Frank rijk of Ierland. Die ge ven we dan hier een laatste duwtje. Na een maand hebben we dan een topproduct, met het perfecte vleesge wicht, de juiste kleur en de juiste textuur. In een later stadium wil len we kweken vanaf het broedsel. De oester doorloopt hier dan de hele levenscyclus. Daar hoeft het niet bij te blij ven, want we kunnen hier op soortgelijke wijze ook andere schelpdieren kweken." Op drie hectare pol der, meteen naast de Zeelandbrug, stampt vader Sam, met zoon Sybe Smit uit Koudeker ke, een wereldprimeur uit de grond: oesterteelt op het land. Dat doen ze in een blauwe, honderd meter lange loods, met daarnaast vierentwintig witbekle de planktonvijvers, sa men de omvang van an derhalf voetbalveld be strijkend. De inrich ting is nog slechts een kwestie van weken. Er komt ook een toeris tisch infocentrum bij, compleet met proeve- rij. In de loods kweken de Smits hun oesters straks in verticaal ge stapelde kratten, onafhankelijk van de weersgesteldheid, en be schermd tegen natuurlijke vijan den en ziektes. Ze ontwikkelden daarvoor de afgelopen vier jaar een geheim, inmiddels gepaten teerd kweekbakkensysteem. De vijvers zijn er niet voor de oesters, maar voor de kweek van hun voedsel: microscopisch klei ne algen, ook wel plantaardig plankton genoemd. Het water halen ze via een pijpleiding uit de Oosterschelde. „We leveren straks continu, het hele jaar door dezelfde topkwali teit, dus ook buiten het seizoen", garandeert Sybe Smit. Op enkele steenworpen afstand, in een zeecontainer op een verlaten proefter- rein van de Stichting Zeeuwse Tong, is het kweekpro- ces de afgelopen jaren tot in detail uitgeprobeerd en geperfectio- 'We werken in de traditie van onze voorouders die al oesterputten exploiteerden' e merknaam is nog ge heim. „Maar één ding is zeker: Het wordt een mooie volle oes ter. Een echt zoe te, stevi ge hap. Be doeld voor de betere restau rants en horecagelegenhe den", prijst Sybe Smit zijn 'top-oester'aan. „Vers Oos terscheldewater garan deert de smaak en kwali teit." Op 's wereld eerste binnendijkse oesterboerderij wordt straks 'onder optimale om standigheden continue een pro duct gekweekt van de hoogste kwaliteit'. Het klinkt als wervend recla mejargon en dat is niet vreemd: Sybe Smit weet hoe hij produc ten moet verkopen. „Mijn vader is de techneut, ikzelf kom uit de economie en marketing en doe nu ook de biologische compo nent. Op dat vlak heb ik de afgelo pen jaren ontzettend veel ge leerd, dankzij de Hogeschool Zee land die het ontwikkelingsproces begeleidde. Maar de kern van het verhaal, de gepatenteerde kweekbak, komt van zijn vader Sam. Die was zijn hele leven al betrokken bij de productie van innovatieve kweek- en verwerkingsinstalla ties voor de voedselindustrie, on der meer bij de grote machinefa brieken in Goes en Yerseke. Ook de oesterkweek zelf zit de de Smits in het bloed. „Begin vo rige eeuw kochten onze voorou ders de oesterputten in Tholen. Ze waren ook in Yerseke actief. Die traditie zetten we nu voort bij Colijnsplaat." Zegt Sybe Smit. „Ik zie dat als een missie: bijdra gen aan de productie van vol doende gezonde voeding, ook voor komende generaties, met respect voor de natuur, en ge bruik van de nieuwste technie ken." Sybe en Sam Smit uit Koudekerke stampen bij Colijnsplaat hun oesterfarm uit de grond. Loods en vijvers staan er al, de inrichting volgt. In september start de productie, foto's Johan van der Heijden Wereldprimeur bij Colijnsplaat: oesterteelt op het land door Henk Postma j Testopstelling in zeecontainer: oesterkweek in gestapelde kratten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 37