4 I GELD&GOI Overal zie je ze op de terrassen; die enorme pullen met Weizenbier. Heel trendy, maar smaakt het ook een beetje? DOOR JEROEN KREULE Hier een quote as dasljzxlkjclkjzxcl kjzxlcjlzkxjclkzjxlck Izxkjclkzxjclkzjxlckjl zkxcj dklask;dkas en proeverij van Weizen bier? En of de vier bier vrienden uit Deventer daar voor te porren zijn, A deze zaterdagmiddag. Over de meest geschikte plek hoe ven ze niet lang na te denken: bie rencafé De Heks op de Brink in Deventer. De Heks, vlak achter de Waag, is een van de oudste horeca gelegenheden van de stad: rond 1300 was er al een herberg geves tigd. Bezoekers kunnen anno 2015 kiezen uit meer dan honderd soor ten bier, waarvan twintig van de DE UITSLAG tap. De Heks ademt.... bier! Weizenbier dus. „Prima biertje voor een beginner", zegt pannellid Loes, bedrijfsleider van De Heks. Loes heeft ze af en toe in het café zitten: vrouwen die nooit bier drinken, maar toch een poging willen wagen. Of de barvrouw een tip heeft. Nou, die heeft ze. „Weizen bier is fris, niet te zwaar in de alco hol en een heel klein beetje zoet. Kortom, een heel toegankelijk bier tje." Voor Frits is Weizenbier vooral een uitstekende dorstlesser, zegt hij. „Stel je eens een mooie, warme dag in Duitsland voor. Je bent aan het fietsen op je mountainbike en komt aan het einde van de middag aan in een klein, typisch Duits dorpje. Je zet de fiets ergens neer en gaat ver volgens op zoek naar een terras waar ze lokaal bier schenken: dat is nou typisch een moment om Wei zenbier te bestellen. Liefst een halve liter." Tussenkop Om misverstanden te voorkomen: Weizenbier is iets anders dan wit bier, zegt Arnoud, bierbrouwer van beroep. Weizen is het Duitse woord ONS PANEL voor tarwe, zegt hij. Terwijl witbier, een tarwebier van Belgische oor sprong, hier waarschijnlijk een ver bastering van is. Volgens het 'Reinheitsgebot' mag Weizenbier, van Duitse origine, geen andere grondstoffen bevatten dan graan, water en hop. Kruiden - zoals koriander en sinaasappel schillen - mogen niet worden toege voegd; bij witbier gebeurt dat wel. Neemt niet weg dat Weizenbier wel kan smaken naar zoetige geuren zoals vanille, banaan en kruidnage len. Deze geuren komen echter tot stand door een bepaalde gisting bij een bepaalde temperatuur. Weizen bier moet bovendien voor meer dan de helft uit tarwemout bestaan. Tarwemout zorgt volgens Arnoud onder andere voor een volle schuimkraag. De werkwijze van deze proeverij: het panel proeft blind en geeft elk biertje een cijfer. Na afloop krijgen de panelleden pas te horen welke biertjes ze in welke volgorde heb ben geproefd. Dat Grolsch Puur Weizen als beste uit de test komt, had echt niemand verwacht. Arnoud: „Je zou zeggen dat een Duitse Weizenbier gaat. De finish is close, maar tot ieders grote verrassing valt een Neder landse Weizen het beste in de smaak: Grolsch Puur Weizen. Franziskaner Weissbier is een goede tweede. MM zondag 31 mei 2015 BO Xxxxx Xxxxx FOTO XXXXXX 'Hé, ik proef E ARNOUD PIJPKER (33), fulltime brouwer. Hij is in dienst van twee brouwe rijen: Rodenburg (in Rha) en De Vlijt (Apeldoorn). FRITS LUTGERINK (52), mede-eigenaar van de nieuw op te richten Stads- brouwerij Deventer. Een biertje is volgens hem. MAAIKE DIKS (29), kok in een eetcafé. Heeft gewerkt in Bierencafé De Heks. Ze vindt het leuk om nieuwe biertjes te. LOES VAN ESSEN (25), bedrijfsleider van Bieren café De Heks. Drinkt in principe alles, maar heeft het niet zo op donker bier. doorqaaj nyverkei rv)e&treti aiiö Grolsch Puur Weizen. Grolsch Puur Weizen is het vierde biertje. Loes wordt er blij van. „Friszuur, heerlijk. Een 7,5." Ook Frits kijkt er vrolijk bij. „Friszuur, -A Franziskaner Weissbier. Tijd voor nummer vijf, Franziskaner. Een uitgespro ken Weizen, zegtArnoud. „Ik ken deze.... Dit is een Erdin- ger, zeker weten. Als het niet zo is, eet -A Weihenste- phaner Hete Weissbier. Dan volgt de Wei- henstepha- ner. De schuim kraag alleen al doet het vier tal uit hun stoel opveren. „Dat is een echte", lacht Maaike. HertosJri. -A Hertog Jan Weizener. Weizenbier num mer 2 is Hertog Jan. Kruidig, vinden ze alle vier. Arnoud proeft heel dui delijk kruidna- gelsmaak, Frits vindt dit biertje ietse pietsie. PAU LANES Paulaner Hefe-Weissbier. Het eerste Weizen- biertje is Paula ner. Maaike: „Wat dit biertje in de geur belooft, maakt hij in de smaak niet waar. Saai. En veel koolzuur. Een mager ERDINGER Erdinger Hefe-Weizen. Prijs etc. Bier nummer zes, tevens de laatste, is Erdinger. „Een fris zomer- biertje, maar deze mist gewoon de kenmerken van een Weizen. Een 5.5." Frits is het.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 123